Fondul gradinitei / scolii
Raspunsuri - Pagina 9
eumada spune:
Iar singurele de care imi este mila,sunt necajite sunt ingrijitoarele.....la alea le mai facem eu sau mama cate un cadou,un banut(20-50 ron)...este una la care trag copiii si pe care o iubeste Eva la nebunie...sarmana,are un sot care o bate,i-a murit un copil si baiatul de 20 de ni are cancer.
Si s-a purtat frumos cu Eva si toti copiii fara sa astepte ceva.Eram odata in K si am vazut-o la casa,cum numara niste banuti de 1 leu sa-i ajunga sa plateasca niste chestii ieftine de mancare,avea un obraz un pic mai umflat.....Eva fugit la ea si i s-a catarat in brate,iar eu ,pana s-a dezmeticit ea,i-am achitat cumparaturile..pur si simplu mi se rupe inima de ea,cat de iubitoare este si cat de batuta de soarta.
anya spune:
Modul asta de a face cadouri nu il ganditi doar din prisma profesorului/ingrijitorului. Parintilor le este mult mai comod si nu in ultimul rand ies mai ieftin. Daca ar fi sa ia cate un buchet frumos de flori la 2 educatoare+ 2 ingrijitoare+ 2 profe de optionale+asistenta medicala ajung la 2-300 lei cel putin. Asa dau 100 lei, se strange de la toata lumea si educatoarelor le luam ceva mai ca lumea (niciodata nu au primit bani), ingrijitoarelor le puneam bani in plic iar la restul doamnelor ceva simbolic. In toata afacerea asta ies mult mai castigati toti cei implicati.
Atat la gradinita cat si la scoala am avut si copii mai amarati (parinti someri, sau chiar parasit in grija bunicilor, bunicii au murit si l-a luat un unchi...). Acestor copii nu le-a cerut nimeni niciodata nimic, ba din contra, din fondul clasei le-a fost platita si lor excursia sau petrecerea de sfarsit de an. Bun si fondul la ceva, nu?
Morgano spune:
Anya, cred ca unanim acceptat fara comentarii este fondul grupei
Problema este cel al gradinitei, si cele multe alte sume marunte aparent care daca tragi linia la 2 copii la final de an, te iei cu mainile de cap.
Mickyyy spune:
Nu stiu cine zicea ca strang bani de cadouri pentru personalul de la gradi si directoarea ii imparte, si isi pastreaza "grosul". Aici e clar vina parintilor. Daca ei decid sa stranga bani, ok, e alegerea lor. Dar sa decida din start ce fac cu ei: strangem 50 de lei (dau un exemplu): 30 la directoare (plic separat), 15 la educatoare si 5 la ingrijitoare. Eu ca parinte trebuie sa am posibilitatea sa dau sau nu cui vreau. Daca eu vreau ca cei 50 de lei ai mei sa mearga jumate la educatoare si jumate la ingrijitoare este optiunea mea si nimeni nu trebuie sa ma forteze sa ii dau altfel. Sau poate nu vreau sa dau deloc. Nu e nici obligatia mea si nici treaba altora daca dau, cat dau si cui dau.
Si inainte ca plicurile sa fie date eu ca parinte donator as verifica fiecare plic, sa vad daca cei care au strans banii au tinut cont de optiunile parintilor, si i-au pus acolo unde au solicitat ei, sau i-au redistribuit functie de interese.
Nu e normal sa se dea asemenea cadouri, dar cum mentalitatea tuturor parintilor nu o poti schimba, cel putin daca eu optez sa contribui, sa o fac in conditiile mele, nu ale lor!! Iar daca eu nu vreau, sa nu prind pe careva facand vreo lista neagra, ca fac scandal pana la inspectorat daca e nevoie.
blackgirl0 spune:
Si eu zic ca se iese mult mai ieftin la cadourile tematice dc contribuie majoritatea parintilor cu sume modice. De ex, am platit aseara un pic peste 100 ron pe un aranjament floral minimalist pt aniversarea unei colaboratoare. Pai dc ar fi cumpar flori la cel putin 2 educatoare+2 ingrijitoare+1 bucatareasa+1 directoare, imi las salariul acolo... Si nu sunt de-acord sa cumpar garoafe sau cele mai ieftine flori, ca ce conteaza? La mine dc buchetul nu arata special conceput pt persoana respectiva, mai bine nu duc nicio floare!
Ramonika spune:
iti spun din ce am auzit eu cu urechile mele la cadrele didactice: "decat flori, mai bine o ciocolata"
blackgirl0 spune:
Si off topic dar am si eu o curiozitate personala, ca tot vad cat de multa iubire exista intre parinti si bucatarese/ingrijitoare. Unde le vedeti voi? Cum de ajungeti sa interactionati cu ele??
Ca eu nu am vazut picior de bucatareasa, iar ingrijtoarele sunt meteorice. Doar de 3 ori am vazut ceva femei care ajutau, insa nu erau aceleasi si se plimbau prin toata gradinita, care este imensa (pt cca 300 copii). Singurul incident in care a plans Dragos la gradinta a fost chiar cu una din ingrijitoare, insa nu am ajuns sa o identific , caci mi-a pus copilul la colt pe motiv ca se juca cu mancarea. Recunosc ca aici chiar m-am suparat: educatoarele nu erau niciuna in sala, ingrijitoarele nu au spus nimic, noroc cu o fetita din grupa care mi-a spus ca Dragos a plans dupa mine (ceea ce se intampla extrem, dar extrem de rar). In fine, pana acum nu vad motiv de iubire/pretuire pt ele, din moment ce nu sunt prezente in clasa nici dimineata la sosire, nici dupa masa la plecare.
anya spune:
Cred ca depinde de la caz la caz. Experienta mea cu gradinita de stat si scoala tot de stat a fost fara fondul gradinitei sau al scolii. Am avut doar fondul "oficial" al grupei/clasei cu lista de cumparaturi si chitante atasate si cel "neoficial" cu cadouri votate pe site (la gradi) sau sume agreate pt ingrijitoare. Iar la noi ingrijitoarele "faceau toti banii" ca sa ma exprim la subiect . Au fost aceleasi doua timp de 6 ani (la doi copii in gradi, nu am fost repetenti) si chiar era luna.
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackgirl0 Si off topic dar am si eu o curiozitate personala, ca tot vad cat de multa iubire exista intre parinti si bucatarese/ingrijitoare. Unde le vedeti voi? Cum de ajungeti sa interactionati cu ele?? |
Tot off-topic, eu sunt "prietena la catarama" cu bucataresele . In ultimii ani, din cauza programului nostru incarcat, si posibilitatilor financiare foarte proaste, am apelat intotdeauna la ele si m-au ajutat (evident, contra unor mici sume de bani): acum 3 ani, pentru ca eu locuiesc chiar langa gradi, o plateam pe una din ele sa imi duca si sa imi aduca fetele de la gradi (venea sa le ia la 8, si mi le aducea seara acasa la 4-5). In acea perioada ma mai ajuta soacra, dar pentru ca avea probleme cu picorul, si nu putea urca si cobori scarile (iar eu stau la etajum 4 in bloc fara lift), preferam sa ii ia si sa ii aduca altcineva pe copii direct acasa. Acum 2 ani am apelat la o alta doamna de acolo sa mai stea jumatate de ora peste program cu fetele (copii se lua de la gradi intre 16-17:30, dar cum eu terminam programul la 17:30, nu puteam ajunge decat la 18 acolo, asa ca fetele ramaneau cu doamna lidia, care le ajuta sa se schimbe si isi faceau de lucru pe-acolo pana ajungeam eu sa le iau).
Plus ca frecventez gradinita asta de vreo 5 ani, ca la 3 copii...., asa ca am ajuns sa ii cunosc pe toti, de la directoare pana la bucatarese . Le stiu chiar si povestile de viata la unele din ele!
In schimb pe directoare si pe asistente, nu le am deloc la suflet. Directoarei de exemplu in 5 ani nu i-am dat nici macar un buchet de flori. Am eu pata pusa pe ea de mult, inca din prima zi cand am cunoscut-o, si astepta spaga ca sa "imi faca loc" pe listele de admisi. Iar eu in loc de spaga, i-am servit o portie de amenintari cu massmedia, care culmea a functionat! Dar fusese nesimtita, mi le respinsese pe motiv ca nu apartin de gradinita, in conditiile in care eram la maxim 5 minute distanta de ea de mers pe jos!!