Fondul gradinitei / scolii

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

asta cu plicul e cu dus si intors,si intr-adevar e o practica "universala" vad

eu am trecut prin ambele experiente,si cu dat,si fara, si pot sa va spun ca ,oricum ai face, nu dai bine .

in al doilea an de gradi, s-a practicat varianta asta,cu plicul plus felicitare cu numele "contribuabililor",ceea ce mie mi s-a parut foarte jenant,mai ales pentru cei care nu aveau de unde.nu era practic o obligatie, nici doamna nu a pretins nimic,nici macar un apropo nu a facut,eu nu am insistat, insa n-am avut cap cu parintii,ca cica "asa se face".dupa o vreme,cineva dintre parinti a facut niste comentarii rautacioase,a ajuns la urechile primariei(erau si alegeri in anul ala),ale doamnei, asa ca dansa a refuzat categoric sa mai fie implicata in asemenea magarii(si bine a facut,parerea mea ). in anii urmatori n-am mai dat nimic, ci fiecare copil, daca a avut posibilitatea, i-a dus de 8 martie un ghiveci cu flori(nu din cele de fite),cu care doamna impodobea sala.

acum, la scoala, a inceput din nou show-ul.in primul an, desi eram aleasa presedinta de comitet, nu prea cunosteam parintii,nici nu indrazneam sa emit pretentii,am vazut ca doamna se straduia pe cat putea sa ne scuteasca de cheltuieli,asa ca eram foarte mandra de "clasa mea",ca putem supravietui la acelasi nivel cu ceilalti fara eforturi financiare asa mari.reversul monedei este ca mi s-a cam "dat peste nas', elegant, dar destul de direct,la inceputul clasei a doua,ca nu prea mi-am facut datoria,sa constrang parintii sa dea ceva cu diversele ocazii.

acum, se apropie sarbatorile de iarna, si pe cuvant ca nu stiu cum sa reactionez,eu nu sunt nici genul rea de gura, sa fortez pe cineva sau sa-i pun in situatii jenante.cu parintii in general corespondez prin telefon sau biletele.sunt constienta ca sunt cateva familii care efectiv traiesc din alocatiile copiilor.pana acum am dat doar cei 5 lei fondul clasei.ma gandeam sa iau legatura cu toti parintii,si sa le propun sa facem un fel de fond, neoficial, un fel de "cont" sa zicem, in care sa depunem periodic, pana la un termen limita(15 dec, de ex), fiecare cat poate.iar la sfarsit sa impartim suma respectiva asa:o cutie de ciocolata la directoare, cate un cadouas simbolic la fiecare copil, sa-l gaseasca sub pom,iar restul bani in plic cu felicitare din partea intregii clase, pt invatatoare.stiu ca nu e corect si legal nici asa,insa cumva trebuie impacata si capra si varza,si ma gandesc ca ar fi mai usor de strans niste banuti asa,din timp.sunt cativa care nu au de unde da, insa ar contribui cu sume mai micute, iar cei 2-3 mai instariti ar da mai mult si s-ar compensa cumva.astfel, nimeni nu ar fi pus in situatii jenante.

nu stiu cat de buna e ideea, nu e probata inca

------------------------------------------
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Cristina, eu nu inteleg de ce TREBUIE SA PRIMEASCA DIRECTOAREA/DIRECTORUL ceva.
Oricum isi ia spaga in fiecare an pt inscrieri, apoi pt titularizari pe post, apoi pt a nu exmatricula etc.... deci puii mei, de ce sunt luati in calcul cand se stie ce cadouri iau/pretind si ce mizerii fac?

Cum spunea cineva mai sus, pestele de la cap se impute ... iar noi parintii toleram aproape orice ni se "impune" si chiar nu inteleg de ce. Este ilogic .... niciodata nu m-as simtit asa revoltata si pacalita ca in ultima saptamana! Ma refer strict ca parinte, intr-o insitutie publica DE STAT

Mergi la inceput

Morgano, iti inteleg perfect revolta

crede-ma ca nu mai stiu nici eu cum sa procedez,ideea cu directoarea e a mea, deocamdata nu m-am sfatuit cu ceilalti parinti(eu am fost pusa in situatia ca al meu copil sa fie singurul care nu duce flori directoarei ).insa ,in nici un caz, nu as fi de acord sa se stranga o suma de bani,care sa se imparta in mod egal la directoare si invatatoare.prefer sa luam copiilor nostri ceva,chiar si numai o ciocolatica.

si nu impun nimic, asta vroiam sa intelegi,ca aceste decizii depind mult de modul cum se intelege colectivul de parinti.trebuie sa facem in asa fel incat cadrele didactice sa se plieze posibilitatilor noastre,nu noi sa ne adaptam acelor pretentii exagerate.

Mergi la inceput

Cristina, tu esti intr-o situatie delicata ... in mod evident.
Eu de asta ma feresc de "functii" pt ca stiu ca nu poti multumi pe toata lumea, si toate se sparg in capul tau.

Mergi la inceput

Morgano,ai dreptate,nu este vreun motiv de mandrie "functia" asta,numai belele,dar mi-am asumat asta,pentru ca ma consider capabila totusi sa mediez conflictele care se ivesc, iar prin faptul ca nu fac diferente intre copilul meu si ceilalti,am demonstrat ca respect toate opiniile si reprezint interesul tuturor.s-a preferat de comun acord, in sedinta, varianta asta,pentru ca am relativ destula disponibilitate(timp fizic),si suntem intr-o situatie financiara,sa zic medie,deci n-am interes nici sa afisez aere de "cine sunt eu",insa cunosc si cealalta situatie, cand chiar nu-ti permiti mai mult.pentru mine, toti copiii sunt egali si vreau sa le dam sanse egale de start.se diferentiaza doar la invatatura, atat.

sunt tare curioasa ce reactie vei primi luni .oricum, e foarte bine ca ai facut un prim pas,sper doar sa nu fie afectata fetita (ca in situatiile astea poti sa te astepti la orice )

Mergi la inceput

Luni voi primi iarasi o omleta de jigniri si amenintari ... asta pt ca voi fi luata la suturi inainte sa apuc sa casc gura ca nu am avut cui plati vineri restul :)))))
Desi am avut grija sa intreb "in gura mare" cand pot plati, si chiar sa glumesc ca nu e safe sa stau cu banii in portmoneu pana luni .....
Nu-mi pasa ce zic ... am incredere in educatoare, ingrijitoare si bucatarese.... copiii mei sunt iubiti acolo, cand merg cu cea mare dupa cea mica vin toate sa o pupe sa o intrebe cum e la scoala. Sunt femei cumsecade, nu ar face NIMIC care sa imi puna mezina in pericol sau situatii naspa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

tot timpul m-am intrebat ce fac femeile astea cu ATATEA flori. Coroane mortuare sau ce.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Nici eu nu inteleg de ce trebuie sa strangeti bani pentru directoare. Ma depaseste, sincer. Ca strangi 20 de lei de la fiecare (fix 2 pachete de tigari) ca sa ii luati un cadou doamnei de Craciun asta pot sa inteleg, dar numai daca e benevola treaba, fara "lista contribuabililor" si fara alte aberatii, dar directoarei??

Oricum la faza cu banii in plic si "lista" atasata, eu daca eram casierul in acesta situatie dadeam toti banii inapoi si i-as fi rugat pe stimatii parinti sa foloseasca plicuri personale si personalizate punct si cui nu-i convine sa fie sanatos. Ori ii cumperi un cadou din partea clasei cutare in semn de apreciere ca si-a spart capul cu plozii din dotarea fiecaruia, ori... daca e pe bani si liste ia sa se duca fiecare cu ce-l taie capul.

Eu prefer sa pun eu pentru cei doi sau trei copii fara posibilitati decat sa ma duc sa cer ceva mai ales cand stiu situatia. Totusi... sincer ... salarii mici, etc dar sa tragi "çomitetul de urechi" ca nu a colectat bine ... e greu de digerat pentru mine.

Sfatul meu este sa nu incerci sa strangi lunar nimic. Fondul clasei pt rechizite, etc (dar sa se si cumpere rechizite si altele) il iei o data si daca majoritatea parintilor vor sa faca un cadou colectiv, stabiliti o suma si o luati o data. Si gata, ca pe urma devine perpetua treaba. Plus ca sunt si o multime de culegeri, carti, materiale si altele care apar pe parcurs... doamne ce-am bombanit eu cu cani personalizate, pixuri, poze cu iepurele, poze cu clasa, etc etc.

Daca parintii nu vor majoritatea sa stranga, nu strangi si gata. Incearca si varianta cu "nu dau nimic" si-o sa vezi ca nu te mananca nimeni. Cel mult n-o sa mai faci parte din comitet, paguba-n ciuperci.

Mai stiu o scoala celebra in Bucuresti, in care parintii se bateau pe doamna sa faca meditatii cu copiii fiecaruia. Dar ce balamuc frate, ca saraca femeie nu putea sa faca meditatii cu toti si nici nu putea sa faca numai cu o parte ca-i sareau restul in cap (bine ca aveau bani nu gluma). Asa ca parintii s-au organizat si doamna facea un fel de meditatii colective, un fel de "cerc" dupa ore, in anumite zile, parintii contribuiau cu o suma lunar. Iesea ca mai avea femeia un salariu, ca pana la urma toti din clasa "s-au abonat" la cercul cu pricina. Frate cand am auzit... brrr ... am taiat scoala aia de pe lista ca mi-am dat seama ca nu fac fata cu banii la asa parinti (desi scoala era manusa, langa serviciu, cladire curata, ingrijita). Asa ca mai sunt si unii parinti complet exagerati.

Dar eu sunt curioasa cum ajunge o invatatoare sa se angajeze intr-o astfel de scoala, cu parinti cu bani mari. Ca una de la tara sigur nu primeste asa cadouri si "meditatii impuse". Sigur sigur cotizeaza undeva.

Mergi la inceput

Andries, apropo de scoli .... si eu aveam o scoala "vestita" la 2 pasi de birou .... am mers in februarie sa ma interesez de inscrieri.
Atunci inca eram tuta si nu stiam ca legea e de partea mea, ca familie monoparentala imi pot inscrie "ploadele" unde vor muschii mei, si trebuie sa mi se faca loc.
Si madam directoarea mi-a zis ca deja nu mai sunt locuri, ca sunt inscrisi pe o lista inca de acum 1 an copii din zona sau cu frati in scoala, etc. Iar la final a zis: si daca, prin absurd, ati intra in scoala noastra, va rog sa ma credeti, doamna, ca in situatia dvs de mama singura nu puteti face fata cerintelor financiare ale scolii iar copilul dvs. s-ar simti prost ca nu e la nivelul celorlalti.
In conditiile in care nu avea de unde sti daca am 100 mil euro sau minus 100 mil euro in cont "problema" mea e ca nu par (si nici nu sunt) ca atare.
Am plecat de acolo ca pocnita .... azi as fi inregistrat discutia si mergeam la inspectorat, si o puneam pe net fara vreo ezitare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

wow, ce mafie in gradinite, chiar si acum! ma scuzati ca ma bag, citeam la subiect si am avut oarece deja-vu-uri. exact asa faceau parintii si pe vremea mea, adica atunci cand eram eu clasa 1 :). imi amintesc perfect cum de 8 martie i s-a luat tovarasei invatatoare un bibelou imens (o balerina, da!), pe care de altfel, un om normal, locuind intr-un apartament de bloc nu avea unde sa-l expuna. ala era un bibelou de cel putin juma' de metru inaltime - iti trebuia un living de castel ca sa-l expui cumsecade (desi era urat si nu merita, oricum, expunerea). si sub bibelou se afla, desigur, lista parintilor care au contribuit la cadou. stiu ca maica-mea a fost indignata si s-a discutat la noi in familie o gramada pe tema asta (desi ai mei participasera, normal, cum sa se faca de rusine???). si totusi, nimeni nu a facut nimic, nici ai mei, nici parintii care nu putusera participa si fusesera pe fatza jigniti la faza asta. ei bine, asta se petrecea in.... '81. ai crede ca s-au mai schimbat vremurile, dar nope!

acuma serios, chiar atata putere are o amarata de directoare de gradinita? really?

Mergi la inceput