despre hormoni (utile)
postat de andrruzza
Trimis la - 10/01/2003 : 10:05:41
--------------------------------------------------------------------------------
De mult ori ne intrebam ce rol au hormonii pe care ii vedem trecuti in buletinul de analiza. Am gasit pe un site cateva informatii f clare si sper sa va intereseze si pe voi. Mie mi s-a parut f clar si m-a lamurit cat de cat.
Principalii hormoni ai femeii sunt urmatorii:
LH: Este un hormon luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben. La barbat, el stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.
FSH: Acest hormon foliculo-stimulant este produs de catre hipofiza. La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului. La barbat, el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule, ceea ce reprezinta spermatogeneza.
hCG: Acest hormon se mai numeste si "hormon de sarcina". El este detectabil in urina prin teste care se vand in farmacie, sau in sange, prin analize de laborator.
Estrogeni: Hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare. Cel mai important este estradiolul. Acesti hormoni favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate. Ei controleaza la fiecare ciclu ingrosarea endometrului.
Progesteron: Acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcinii.
postat de Monica-Elena
Trimise - 09/07/2003 : 09:26:45
--------------------------------------------------------------------------------
La Medsana costa in jur de 2.000.000 lei.O analiza costa de la 300.000 lei pana la 380.000 lei. La Sanador unde se fac f. bine si acolo sunt la aproape jumatate de pret incepand de la 180.000 lei dar depinde de dr care ti le recomanda unde vrea sa le faci.
postat de Jasmine
Trimise - 09/07/2003 : 09:59:15
La Giulesti costa 660000 in total analizele hormonale (ziua 14 si 21).Dar iti trebuie trimitere de la un medic din spital.
postat de claudia_a
Trimise - 18/09/2003 : 12:46:08
Postez ceva ce am gasit raspuns de Dr. Nimeni Teo..
"Faptul ca FSH-ul e ceva mai mare in ziua 21 nu are prea mare importanta. Valorile "normale" in medicina sunt orientative, exista mari variatii de la un individ la altul, ba chiar la acelasi individ intre momente diferite ale vietii sale (de ex FSH poate fi normal in ziua 21 in cadrul unui ciclu, dar ceva mai mare decat normalul in cadrul ciclului urmator, la aceeasi persoana).
FSH sau hormonul de stimulare foliculara este o substanta eliberata de hipofiza (o mica glanda din cap) si care are, in ceea ce te intereseaza pe tine, rolul de a stimula cresterea si maturarea foliculilor ovarieni (dupa cum ii spune si numele), si prin aceasta stimularea secretiei foliculare de estrogeni.
Problema se pune in modul urmator: intre secretia ovariana de estrogeni si secretia hipofizara de FSH exista o relatie de feed-back negativ. Adica o secretie scazuta de estrogeni determina o concentratie redusa a acestora in sange; sangele ajunge, evident, si la hipofiza; aceasta sesizeaza nivelul scazut al estrogenilor circulanti si isi intensifica secretia de FSH; FSH-ul se varsa tot in sange, prin care ajunge la ovar, unde determina cresterea secretiei de estrogeni. Si de aici circuitul se reia in sens invers: estrogeni multi - concentratie mare in sange - hipofiza reduce secretia de FSH - ovarul isi reduce secretia de estrogeni.
Concluzia: un nivel sanguin crescut al FSH poate trada o insufucienta secretorie ovariana in ceea ce priveste estrogenii (deci acestia vor fi in concentratie scazuta in sange). Daca estrogenii au valori normale in sange, dar FSH e putin crescut peste maximul considerat normal, poate fi vorba de o particularitate individuala si nu ridica nici un fel de probleme. Fiind vorba de o valoare crescuta numai in dozarea din ziua 21, sunt aproape sigur ca aceasta este cazul de fata (particularitate individuala nepatogena)."
postat de Marcelle
Trimise - 21/09/2003 : 11:31:09
Am facut Puregonul in vederea unei inseminari care trebuia sa fie luni, 22 sept.
Miercuri am mers la eco, aveam un endometru de 9mm, si un folicul singur de 13,6mm.
LH de 10,7 UI/L. ( aici in Fr, asteaa sunt unitatile de masura, vad ca altele decat acasa).
Eram fericita ca facem simularea si inseminarea si ca aveam o SANSA in plus sa reusim!
Din nefericire, pt vineri cand m-a chemat la eco, FARA FOLICUL!!!!!!!!!!!!!!
Ovulatia se intamplase si mi-a spus ca din cauza
LH_ului.
Acum LH-ul era de 14,7 UI/L,
Estradiolul 356,
Progesteronul 3,5.
Mi-a spus ca ovulatia s-a declansat din cauza LH-ului MARRE, chiar daca foliculul poate nu era suficient de mare!
Am facut totusi inseminarea sambata dimineata, cu o mica sansa de reusita, mica dar mi-a spus ca mai exista!
In legatura cu LH-ul mi-a expplicat doctorita ca el declansaza ovulatia, chiar daca foliculul este pregatit sau nu. La mine a declansat-o poate in ziua 12!
Asa ca singura sansa in acest tratament o avem CU BLOCAREA LH-ului.
Blocheaza LH-ul si merge doar pe stimulari, declansaza ovulatia, si apoi face inseminarea.
Mi-au spus ca ei cunosc procedura de Blocare a LH-ului de 2 ani, dar nu mi-a spus produsul, a evitat tot timpul sa ii spuna numele.
Mi-a venit sa , dar ca noroc ca nu am avut timp ca a trebuit sa alerg ca o nebuna sa imi fac LH_ul si sa iau totusi injectia de gonadotrophine, care nu a vrut sa mi_o dea nimeni deoarece era ora 10 seara deja si nimeni nu mai lucra! Nici la serv de urgente nu a vrut sa mi_o dea nimeni deoarece cica nu sunt autorizati sa dea asa ceva, chiar daca aveam reteta.
In fine, dupa consultari cu doctorita, mi-a spus sa mi-o fac singura,
si mi-am facut-o sub cutanat, foarte greu dar am reusit, pana la urma!Am facut inseminarea sambata dimineata si mi-a spus ca data viitoare, ca sa rezolvam aceasta problema trebuie blocat NEAPARAT LH-ul!
eu m-am gandit si am ajuns la concluzia, ca daca Dumnezeu nu vrea sa ne dea e drept ca ne zbatem degeaba! Iata ce se intampla cu noi, pregatiri, sperante, iar ovulatia se declansaza liber, inainte!
Am intrebat si care ar fi posibila cauza a LH-ului ridicat, mi-a spus ca nu se cunosc cauzele, se stie ca unele femei au astfel de manifestari, dar cauze........
postat de Marcelle
Trimise - 22/09/2003 : 12:39:59
In principiu acest folicul ar trebui sa fie matur cand LH-ul da comanda.
Dar LH-ul nu tine cont de acest folicul ca e matur sau nu, la unele femei, de exempu cazul meu.
Acest LH a comandat declansarea ovulatie inainte ca acesta sa fie matur.
Un Folicul matur trebuie sa atinga 18 mm.
La mine in ziua 10 avea 13,5 mm.
Dupa calculele doctoritei trebuia sa fie matur in ziua 15, in mod normal, daca ar fi fost concordanta intre LH si folicul, ar fi trebuit sa declanseze ovulatia doar atunci.
La mine acest LH " NEBUN" a declansat ovulatia inainte,^probabil in ziua 11 sau 12 maxim.
Deci ca sa ai folicul MATUR trebuie ca acest LH sa fie blocat, daca totul merge si la tine ca la mine. ALtfel nu merge. E singura sansa, blocarea lui.
Stimularea cu Puregon sau cu clostilbegyt conduc doar la apartia de foliculi si ajuta la maturarea lor. Sa inteleg ca preia o parte din functia lui FSH.
Pregnylul sau Gonadotrophin, conduc la declansarea ovulatiei, despreinderea folicului ( indiferent daca este maturat sau nu), asta decide doctorul dupa monitorizarea ecografica endovaginala.
Deci acestea preiau rolul LH_ului.
Intre timp daca LH_ul este lasat liber in orice moment poate actiona sa nu, depinde de valoarea lui, el ar trebui sa fie intr-o stransa legatura cu foliculii aceea maturati, adr se pare ca la noi este dereglat. Din cate spui tu o data la tine este mic o data mare, nici cum nu este in legatura buna cu foliculii, sa le dea semnalul de despreindere cand trebuie.
Nu am inteles ce vrei sa spui cu foliculii mari ca nu se potrivesc cu LH-ul mare de acum.
Lh-ul depinde in fiecare luna, nu stiu de ce factori ca am intrebat si eu care este cauza unui LH marit si mi-a spus ca nu se cunoaste.
Este un teren mlastinos in care ne-am bagat, nu prea studiat, sau studiat fara rezultate!
Imediat facem o descoperire impreuna!
postat de diana1968
Trimise - 11/03/2003 : 13:52:59
Trebuie facute probe de sange in zilele a 2-a, a14-a si a 21 -a ale ciclului. Acolo iti dau graficele de hormoni: estradiol, LH, LSH, progesteron si prolactina in care trebuie sa incadrezi. Lh-ul foloseste pentru formarea corpului galben da care trebuie sa se prinda ovulul fecundat si nu serveste la ovulatie. Daca ramai si nu ai LH pierzi sarcina la 2,3 saptamani. Problema este ca nu stiu daca se pot introduce prin medicamentatie.
postat de gabid
Trimise - 11/03/2003 : 18:18:21
Hormonul luteinizat este cel mai important la inceputul sarcinii,daca ai probleme cu el sa-ti dea niste injectii sau pastile care sa te ajute sa fixeze sarcina.Dar Ancar a vazut analizele si nu ti-a dat nimic?Totul se rezolva,trebuie sa i rabdare.Eu m-am rezolvar dar problemele masculine tare greu se rezolva sau poate ca nu se rezolva niciodata.
Raspunsuri
Costi spune:
Tia, rolul hormonilor sa zicem ca l-am inteles, dar ce nu inteleg eu este : daca eu am FSH mare in ziua 5, nu era normal ca sa am si un folicul mare si dolofan in ziua 10 cin se apropia ovulatia?(am ciclu de 23-24 zile).De ce oare mi s-a spus ca FSH mare - lipsa ovulatie, lipsa foliculi?
Am facut toate investigatiile la medicul (medicii)ginecolog in ultimul an si 1/2, acum sint la endocrinolog, iau pentru prolactina mare brocriptin si am inceput exact din ziua 10 cind nu exista folicul, in ziua 14 am avut toate semnele de ovulatie, mai ales mucus abundent ca albusul de ou. Tu ce crezi am avut sau nu ovulatie?
Elena
Tia spune:
Elena,
stai usor sa n-ametesc
daca ai FSH-ul din ziua 5 peste limita normala, nu e ok si chiar e posibil sa nu existe nici un folicul (asa cum ti-a spus si dr), dar depinde. cat este mare FSH-ul fata de valorile inscrise pe buletinul de analiza? si eu am FSH-ul maricel (28 fata de 14 maxim), insa la ecografie s-a dovedit ca am ovulatie si m-am calmat
apoi prolactina daca este mare, iarasi poate fi o cauza a ciclului anovulator.
pentru determinarea ovulatiei se iau in considerare mai multi factori, nu numai mucusul cervical, si cea mai sigura metoda este ecografia.
sper sa-ti fi fost de ajutor.
pupici si sa auzim de burtici