Lucruri necesare bebelusului dupa nastere....
Raspunsuri - Pagina 2
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AdinaCiup Buna,sunt noua pe forum si viitoare membra a clubului mamicilor in mai putin de 2 luni .Am putine emotii , o gramada de intrebari si curiozitati desi sunt convinsa ca toate se vor clarifica odata cu venirea pe lume a micutului. As dori sa stiu ce anume a-ti cumparat ptr bebelus inainte de nastere? Nu ma refer la bagajelul ptr maternitate ci la toate lucrurile pe care trebuie sa le aiba o proaspata mamica in casa cand se intoarce de la spital?. Ce tip de carucior recomandati?Sau e k numai landoul in primele luni? Multumesc anticipat! |
ai nevoie de urmatoarele :
patut, lenjerie, 1-2 paturici, aparatori laterale petut, pernuta speciala sau poti sa-l culci si fara perna la inceput, nici nu se recomanda de fapt (perna speciala e aceea cu o adancitura in mijloc, sa nu se deformeze caputul)
pampers cea mai mica marime (new-born); poti folosi si alte marci de scutece, cum ar fi huggies, puffies, am vazut ca au aparut unele noi acum in kaufland, nu am retinut marca, ceva cu dr.
body-uri/imbracaminte ptr bebe, pentru interior, iar pentru exterior o salopeta groasa (cand il scoti din maternitate, nasti iarna, n-ai de unde sa stii daca va fi sau nu frig atunci)
servetele umede
crema de fundulet, recomand gama mustela sau bubchen, la noi bepanthene a fost egal cu zero
salteluta "de infasat"
prosoape moi si groase, pentru baita
cadita de baie
termometru ptr bebe
unghiera/forfecuta speciala
bandaje sterile
ser fiziologic
seringi de unica folosinta, cele mai mici existente (parca 1 ml?) cu ele vei putea pune ser fiziologic in nasuc sau ii vei putea da lui bb sirop anticolici sau alte medicamente, sa speram ca nu va fi cazul
mie vigantolul mi l-a dat din maternitate (prima sticluta), nu mai stiu cum e acum; circula o informatie, nu stiu cat e de adevarata, ca se recomanda sa folosesti vigantolul maxim 1 luna dupa ce desigilezi sticluta, apoi sa cumperi una noua. intreaba medicii daca e adevarat sau nu.
iata ce am gasit eu pe un alt forum, cineva a trimis mail la producatorul vigantolului :
"Contrariata de atatea zvonuri referitoare la vigantol am trimis un mail firmei Merck KGaA si apoi firmei Chimimportexport Plurimex SRL care se ocupa cu importul si comercializarea medicamentului in Romania. Iata raspunsul lor:
"Confirmam prin prezenta ca Vigantol Oel x 10ml. produs al firmei MERCK KGaA Germania importat si distribuit de societatea noastra are o valabilitate de 5 ani de la data fabricatiei si isi pastreaza valabilitatea 6 luni de la deschiderea flaconului, asa cum scrie in prospect, in aceste 6 luni timp suficient de altfel pentru consumarea intregului flacon conform prescriptiei.
Va rugam sa aveti incredere in ce scrie in prospectul produsului, prospectul fiind aprobat de autoritatile competente.
Va rugam nu ascultati pe nimeni decat ce scrie in prospect"
pompita de aspirat mucozitati (batista bebelusului o poti folosi mai tarziu, daca va fi cazul)
macar 1 biberon, eventual un sterilizator cu aburi
poti cumpara mai multe pe parcurs, daca e nevoie
mie medicul mi-a spus sa am in casa, pentru orice eventualitate, si o cutie cu lapte praf pentru nou-nascuti, insa nu am avut probleme cu lactatia, deci n-am cumparat.
de rezerva, o suzeta, nu se stie niciodata daca vei avea sau nu nevoie de ea.
pentru mamica : o rezerva suficienta de tampoane absorbante, dischete care se pun in sutien, sutien pentru alaptare sau macar unul-doua sutiene normale, dar cu 2 numere mai mari, sanii se maresc destul de mult dupa declansarea lactatiei; rochii lejere de casa sau tricouri de sacrificiu, una pentru ca bb o sa mai regurgiteze, se mai pateaza de la laptele care curge din sani, etc.
pompa de muls nu te sfatuiesc s-o cumperi de pe acum, e posibil sa nu ai nevoie de ea;
perna de alaptat este optionala, poti folosi si o perna normala
ceai de chimen si anason, stimuleaza lactatia si reduce colicile la bebe
frigiderul sa fie aprovizionat cu toate cele necesare pentru alimentatia lui mami si tati. informeaza-te din timp ce ai voie sa mananci/bei, astfel incat sa nu aiba bb colici de la lapticul mamei.
roaga pe cineva sa te ajute sa faci curatenie generala in casa inainte sa nasti, dupa ce nasti nu vei avea timp de mai nimic, timp de cateva saptamani/luni, depinde si de bb si de ajutorul dat de sotul tau.
un ajutor in casa pentru primele 2 saptamani ar fi de nepretuit, cu atat mai mult daca tati va fi la job (mama, soacra, alte rude, dar discuta cu sotul sa fie si el de acord, sa nu iasa cu scantei, cum povestea anul trecut un user, era exasperat ca soacra statea pe capul lor, ca sa-i ajute cu bb, dar bb crescuse si soacra tot cu ei statea in timpul saptamanii, doar in week-end se ducea acasa)
carucior - nu te grabi daca nu ai banii necesari, cand vei naste va fi iarna, nu prea o sa-l scoti pe bb la plimbare in carucior daca va fi o iarna la fel de urata ca cea de anul trecut, cu zapezi mari si frig patrunzator.
si nu in ultimul rand, "inscrie-l" de pe acum pe bb la un medic pediatru bun, care sa fie dispus sa vina acasa in primele saptamani (normal asa ar trebui sa faca, dar nu toti procedeaza astfel), tu vei merge la cabinet cu bb strict pentru primele vaccinuri.
cam atat imi amintesc din perioada aceea, a fost ca un vartej si multe chestii le-am uitat cu desavarsire.
lavi02 spune:
Tampoane de sani eu n-am folosit desi inca alaptez exclusiv la aproape 6 luni. La mine daca sanii sunt plini sunt f tari dar nu curg decat f f rar.trebuie vazut la concret daca e cazul.
Sunt o serie de produse pe care le poti cumpara la nevoie, e plin orasul de farmacii, de ce sa arunci cu banii si sa-ti umpli casa de minuni? Dintre acestea amintesc: lapte praf, biberoane, suzete, produse anticolici, diverse cosmetice de bebe, sterilizator, pompa de san...
Baby drink e o porcarie arabeasca plina de zahar si chimicale, niciun bebelus nu a gresit cu nimic sa merite asa ceva!!!
lavi02 spune:
Corina, Vigantolul e foarte fotosensibil, se descompune / inactiveaza la lumina. Trebuie tinut in cutia de carton si cu cutie in dulap, dar tot e vazut de lumina de fiecae data cand i-l dai copilului. De-asta se recomanda schimbarea sticlutei la fiecae luna.
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Corina, Vigantolul e foarte fotosensibil, se descompune / inactiveaza la lumina. Trebuie tinut in cutia de carton si cu cutie in dulap, dar tot e vazut de lumina de fiecae data cand i-l dai copilului. De-asta se recomanda schimbarea sticlutei la fiecae luna. |
tocmai de aceea sticluta e de culoare inchisa, pentru a preveni descompunerea.
e posibil sa fie un fel de mit urban, avand in vedere si informatia gasita pe alt forum, cu raspunsul firmei distribuitoare.
ma gandesc la faptul ca producatorul, firma din germania, nu risca sa comercializeze un produs care isi pierde proprietatile in 30 de zile, fara a mentiona expres/clar acest lucru in prospect si pe ambalaj. inclin sa cred ca producatorii de medicamente din germania sunt supusi unei legislatii mai severe decat cea de la noi, si nu-si risca reputatia si banii pentru asa ceva. era mai simplu pentru producator sa faca flacoane mai mici si sa scrie clar pe prospect ca produsul devine inactiv dupa 30 de zile de la deschiderea sticlutei, nu-i asa ?
bine ca nu este un produs foarte scump, la o adica poti cumpara lunar o sticluta noua, fara sa ai pagube majore in buget.
poate ne ajuta cineva din domeniu, cu o parere avizata ?
hai ca m-am lamurit, cred, de unde porneste toata confuzia : pe piata exista acest produs, de import si produs de biofarm. in prospectul de la biofarm scrie intr-adevar, ca se foloseste in maxim 20 de zile de la prima deschidere a sticlutei, e posibil ca producatorul sa nu aiba tehnologia necesara pentru a produce un medicament stabil pe perioada indelungata, in comparatie cu cel produs de firma din germania. probabil de aici s-a generalizat si extins ideea ca acest supliment poate fi folosit maxim o luna de la desigilare...
monicabo spune:
Cu toate ca nu am copii f. mari ca varsta, aproape am uitat ce am cumparat pt perioada de bebe nou nascut...
Dar dupa o experienta de 2 copii (nu m-a lasat inca memoria de tot), obligatoriu ar fi cam asa: Patut (eu am preferat de plasa, de material, ca sa pot sa-l strang daca plec pe undeva), carucior (ideal 3 in 1: carut sport, landou pt priele 5-6 luni si scoica, buna pt masina), pampersi, cateva bodyuri, bluzite, pantalonasi, geaca din aia in care intra cu totul, caciulita (aici depinde in ce anotimp se naste bebe), lenjerie de pat, fineturi (le-am mai folosit pt sters dupa baie, ca e un material mai fin), cadita baie, sampon baie pt bebe. Cam atat in linii mari, vorba cuiva, daca iti mai trebuie ceva, mai iei si pe parcurs, ca sa nu dai banii degeaba, de ex pe sterilizator, biberoane si lapte praf (poate va trebui, daca nu poti alapta, dar poate nu, si sa nu le iei degeaba).
Iar ca medicamente, ce va spune medicul. Din cate imi aduc aminte: vigantolul, supozitoare paracetamol, ser fiziologic, comprese sterile, pompita nas, crema pt iritatii, daca e cazul...
Aaaaa, iar controversa cu vigantolul n-am uitat-o , daca tb schimbata sticluta lunar sau nu... unii ziceau asa, unii altfel... nici pana in ziua de azi nu m-am lamurit! Deci problema continua
Nastere usoara in orice caz!
Doamne ce repede s-au dus 4-5 ani, adica vremea cand aveam copiii bebelusi
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
monicabo spune:
Vis a vis de carucior, ca intreba persoana respectiva: fara a face reclama, eu m-am impacat bine cu chicco 3 in 1. Dar n-am fost suficient de inspirata in a-l cumpara de prima data, ci l-am luat la bebe 2. Dar m-a tinut toata perioada in care l-a folosit, nu a mai fost necesar sa cumpar altul. Pana pe la 5-6 luni am folosit carutul cu landou, pe urma carutul format sport, scoica am pus-o in masina...
La primul bebe, m-am chinuit vreo 6 luni cu un carucior hauk ff greoi, care se manevra greu, si cand a inceput sa stea copilul in popou, am luat unul geoby (destul de ok, doar ca nu avea landou si nu se lasa perfect la orizontala, ca sa-l pot folosi la un bebelus).
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
AdinaCiup spune:
Multumesc tuturor pentru idei si ptr sfaturi! mi-am facut deja o idee si o listuta si cum imi place sa fac cumparaturi o sa fie o placere sa iau tot ce trebuie si probabil si in plus :)) .Apropo voi in ce luna v-ati facut bagajelul ptr maternitate?
theo_2004 spune:
Atentie mare la cosmetice. Trebuie sa citesti cu atentie ingredientele. Sunt marci "bune", scumpe care contin parabeni. Nu toate produsele au parabeni. De la firma de ex crema de fundulet poate avea parabeni si gelul de dus nu.
zmotocel spune:
interesante listele si foarte utile. as vrea totusi sa fac un mic comentariu: perna, patura, aparatori pt patut si orice alt material textil nu sunt recomandate in patul copilului cand doarme.
la acest moment societatile de pediatrie recomanda ca patutul sa fie cat mai gol, pernele pt pozitionarea copilului in somn (daca nu sunt utilizate pt o boala anume) nu se recomanda. copilul ar trebui sa doarma pe spate, pe o suprafata relativ ferma, cerceaful de pat sa fie foarte bine intins si fixat de saltea, fara perna, fara aparatori textile, fara patura (eventual daca se vrea o patura ar trebui folosita una care sa permita respiratia fara nici o problema).
aici sunt cateva sfaturi:
http://www.cpsc.gov/onsafety/2012/09/safe-sleep-bedding-pillows-safety-and-more/
http://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/safe_sleep_aa.cfm
Baby1320 spune:
Asta cu cat timp inainte facut bagajul ... imi aduc aminte cu drag :).
Desi imi doream sa stea cat mai mult bebe acolo ca sa ii fie lui bine, totusi am pregatit bagajul de maternitate din luna a 6 a pe la jumatate. :). Le-am scos de nenumarate ori lucrusoarele de acolo si le-am tot "primenit" :). Ma rog, eu am avut si ceva probleme si era foarte probabil sa nasc mai devreme (in final am nascut la 8 luni) ...