Donare de organe - versus
Raspunsuri - Pagina 2
aschiutza spune:
In Germania fie ai fost tu de acord si ai un act care sa dovedeasca asta (fie ai redactata "Vointa de pacient", in care stau si alte lucruri, sau ai carticica de donator), fie e de acord familia ta. Fara acord nu au voie.
Dilema exista din cauza increderiii / neincrederii in acei doctori care iti dau diagnoza de "creier mort". Din cite stiu in Germania numai in acest caz poti fii donator de organe pt oameni cu diverse boli. In alte tari mai exista si alte cazuri pt prelevare.
Aici a fost de curind un scandal despre "cine" a primit acele organe. Se pare ca un doctor a luat bani bunicei sa treaca pe cineva bogat mai sus pe lista de asteptare, astfel prejudiciind pe altcineva care ar fii avut nevoie rapida de acel organ...
Asa ca dileme si controverse sunt destule.
Eu sunt de acord in cazul meu, asa am si sentimentul un pic egoist ca as putea ajuta pe altii dincolo de moarte... Nu stiu insa daca as fii in putere sa hotaresc pt o persoana iubita, pt ca probabil as pastra speranta desarta ca nu moare, ca se poate face din nou bine...
DarkBendis spune:
La nevoie, as accepta un organ donat de altcineva, pentru mine sau pentru ai mei? Da! Si atunci, mi se pare normal ca si eu sa donez, la randul meu, oricum, eu nemaifiind in viata, la ce imi folosesc organele?
Si ca sa nu pun familia in situatii in care ei trebuie sa decida, am avut grija sa ma inregistrez in baza de data a donatorilor, si am si in portofel un card, care atesta ca, in caz de... sunt donator. Si am si anuntat pe toata lumea, adica sot, parinti, sa se stie. De asemenea, recent m-am inscris si in baza de date pentru donare de maduva, astept sa fiu contactata sa dau o proba de tesut, daca va fi conmpatibila cu a cuiva care asteapta transplant de maduva, de ce sa nu ajut?
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
ch_dana spune:
La prima vedere, nu exista dilema, mai ales daca esti "beneficiar".
Problema e insa, ca, asa cum se spune acolo, in astfel de momente parca nu iti vine sa crezi ca cei dragi traiesc doar prin intermediul aparatelor. Si daca in cazul lor se intampla acel miracol relevat de un link din comentarii ?
www.realitatea.net/miracol-o-fetita-s-a-trezit-cand-medicii-se-pregateau-sa-i-preleveze-organele_1033058.html" target="_blank">http://www.realitatea.net/miracol-o-fetita-s-a-trezit-cand-medicii-se-pregateau-sa-i-preleveze-organele_1033058.html
Stiu ca sunt extrem de rare, dar exista si astfel de cazuri...si nu te poti opri sa nu-ti pui intrebarea "daca il omor cu mana (semnatura) mea ?" (in cazul in care cel accidentat nu a semnat deja el insusi un astfel de acord de prelevare de organe).
Ah, plus ce spunea aschiutza, la cine ajung organele...ma rog, eu nu "batusem" chiar asa departe.
aschiutza spune:
Cred ca merita pus si acest articol: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/real_life/4589487/I-refused-to-donate-first-babys-organs-then-third-child-died-waiting-for-a-heart.html
Cel mai usor e sa hotaresti pt tine. Dar cind trebuie sa hotaresti pt altcineva...
bonsai spune:
eu sunt categoric pro donare,mai ales vis-a vis de propria mea persoana.......daca tot mor,de ce sa ma manance viermii???.....daca poti sa ajuti 2-3 persoane sa aiba sansa la viata cvasi-normala,de ce sa nu o fac....
cat despre ceilalti membrii de familie,aici e putin mai complicat.....nu ca as avea o alta opinie,de donat tot as dona.....dar intervine presiunea neamurilor,de ex daca ar fi vorba de sot..........iar cand e vorba sa ceri unei mame acordul pt donarea organelor unui copil,acolo,datorita situatiei,rationamentul dispare ramanand durerea si disperarea si e forte dificil de luat o decizie.......
liliana29s spune:
Cred ca sistemul sanitar din Romania nu e deloc interesat de existenta a cat mai multi donatori. Mai multi donatori inseamna mai multe operatii COSTISITOARE si iar foarte multi bani cheltuiti ulterior pentru medicamentele postransplant de care trebuie sa beneficieze lunar acei bolnavi. Pana la omul de rand, care cu o educatie potrivita ar fi poate dispus sa priveasca si din alt unghi problema cred ca autoritatile privesc problema din unghiul "Nu avem bani nici pentru cei deja operati".
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diuna Exista alte motive decat cele religiose pentru ca cineva sa se opuna donarii/primirii de organe? Mie nu-mi vine niciunul in cap. |
Da, rasismul, de exemplu.
Andries spune:
citat din mesajul lui liliana29s Cred ca sistemul sanitar din Romania nu e deloc interesat de existenta a cat mai multi donatori. Mai multi donatori inseamna mai multe operatii COSTISITOARE si iar foarte multi bani cheltuiti ulterior pentru medicamentele postransplant de care trebuie sa beneficieze lunar acei bolnavi. Pana la omul de rand, care cu o educatie potrivita ar fi poate dispus sa priveasca si din alt unghi problema cred ca autoritatile privesc problema din unghiul "Nu avem bani nici pentru cei deja operati". Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri). |
te contrazic.
sistemul sanitar are nevoie de donatori.
ba chiar de curand au cooptat si Biserica Romana, care printr-o ceremonie a oferit niste distictii drilor Popescu si Lucan pentru munca lor in materie de transplat si insusi patriarhul a spus ca este cel mai crestinesc lucru cu putinta pe care il poate face un om, sa dai viata de dupa moarte.
un pacient pe dializa consuma resurse mult mai mari, decat acelasi pacient transplantat, plus ca in cazul in care beneficiaza de transplant, pacientul se poate intoarce si la munca, un lucru dificil pentru un dializat.
nu mai vorbim de alte organe, ce se intampla la noi, e pur si simplu o nebunie din punctul meu de vedere, eu as dona si m-as inscrie in baza de date. Actualmente la noi in Romania cei mai multi donatori provin din accidente rutiere, dar oricum sunt putini comparativ cu alte state.
Andries spune:
Si oricum nu te declara un singur medic decerebrat, ci o comisie de 3 si asta dupa n consulturi si toti trebuie sa fie de acord, inclusiv familia. Nu cred ca asta se va schimba.
buflea spune:
citat din mesajul lui aschiutza Dilema exista din cauza increderiii / neincrederii in acei doctori care iti dau diagnoza de "creier mort". Din cite stiu in Germania numai in acest caz poti fii donator de organe pt oameni cu diverse boli. In alte tari mai exista si alte cazuri pt prelevare. |
Exact ... nu cred ca se pot folosi organele oricarui om mort. Ar fi simplu sa se poata cu organele oricui moare ...
Cred ca organele alea prelevate trebuie sa indeplineasca niste conditii si sa fie "vii" in momentul prelevarii. De aceea necesitatea legala de consimtzamant scris.
Sa ma contrazcica cineva daca spun tampenii, ca e foarte posibils a le spun.