Trombofilia, o cauza a infertilitatii - 74 -

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns betty200 spune:

Bine v-am gasit fetelor

Astazi mi-au venit rezultatele la trombofilii si am si eu 2, suna cam asa cu recomandarile aferente care din partea mea au fost respectate intocmai, acid folic am luat cu 6-7 luni inainte de sarcina iar aspenter dupa ovulatie. Acum iau, CETEBE, Aspenter, Acid Folic (cate 1 pe zi) si alternativ tot a 3-a zi (Medyn Forte, Femibion 1 si Elevit).

Rezultat:
1. Mutatia Factor V Leiden – NEGATIV
2. Mutatia Factor V 4070 A>G (haplotipul HR2) - NEGATIV
3. Mutatia Factor II (protrombina) G20210A – NEGATIV
4. Mutatia Factor XIII Val34Leu – NEGATIV
5. Mutatia PAI-1- pozitiv (genotip heterozigot)
6. Mutatia MTHFR C677T – NEGATIV
7. Mutatia MTHFR A1298C – pozitiv (genotip heterozigot)
8. Mutatia Fibrinogen -455 G>A – NEGATIV
9. Mutatia GP IIb/IIIa L33P – NEGATIV

Recomandari:
1. Aspenter 75 mg/zi preconceptional si pe parcursul sarcinii, pe seama genotipului
heterozigot pentru mutatia PAI-1.
2. Acid folic 1tb de 5mg/zi cel putin 3 luni preconceptional si in primul trimestru al
sarcinii, datorita genotipului heterozigot pentru mutatia MTHFR A1298C.

Medicul meu ginecolog a zis ca din experienta pe care o are el in sarcini cu trombofilii sunt ok recomandarile geneticianei adica asa cum am luat si pana acum, aspenter si celelalte vitamine, mi-a zis ca daca vreau inca o parere ma trimite la dr. Avram care e o hematoloaga f buna si ca da daca ii scriu la Uscatescu e f probabil sa-mi dea clexane dar lui dr. Avram i se pare mai competenta si sa merg pe mana ei, daca ea zice Clexane atunci sa fac dar el nu crede ca imi va da ca 40% din populatie are Pai heterozigot si 33% cealalta pe care o am eu, s-a uitat insa atent la celelate sa vada daca-s negative, factor V si inca careva nu-mi mai amintesc care.

Voi ce parere aveti de cele 2 mutatii ale mele, sunt grave, ar trebui Clexane sau nu? Mentionez ca mai am 2 copii mari si nici o pierdere de sarcina in afara de avortul menstrual din iunie (care l-am depistat pentru ca am monitorizat f atent totul si am facut test de sarcina inainte de data cand trebuia sa vina menstra) care putea trece neobservat, am avut doar o intarziere de 5 zile a menstratiei.


9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ileanasi spune:

Betty, eu am exact mutatiile tale si toata sarcina am facut anticoagulant (Innohep) la recomandarea dr. Uscatescu, intrucat am pierdut prima sarcina, fara tratament. Asa ca te sfatuiesc sa ajungi cat mai repede la dr. U si sa vezi ce e de facut; la unele femei aceste mutatii pot fi tinute in frau doar cu aspenter, la altele nu. Mutatiile devin mai active odata cu inaintarea in varsta, de aceea nu ai avut probleme la primii copii. Daca nu ai istoric de sarcini pierdute, probabil nu ti se va da anticoagulant, daca se ia in considerare avortul menstrual, dr. U iti va da. Asa e protocolul lor. Mult succes cu sarcina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betty200 spune:

Multumesc tare mult Ileana, ma tot gandesc si eu ce sa fac ... Uscatescu e in Bucuresti, eu in Cluj, e cam greu de ajuns acolo, sa-i trimit eventual un email ... mai sunt si parerile multor spoecialisti ca se da Clexane mult prea usor majoritatii si ca si el are efectele lui adverse pe care cei care il dau nu le descriu in detaliu pacientelor ... e greu, e foarte greu sa decizi ce-i mai bine de facut ...
Imi dati si mie emailul d-nei Uscatescu sa incerc cu o intrebare pe email la inceput.

Ileana, scuza-ma daca invadez un subiect sensibil pentru tine, cand ai pierdut sarcina la 9 saptamani ai avut ceva simptome, la 9 saptamani ai descoperit asta sau atunci s-a oprit ea in evolutie?

Eu asa cum spuneam despre avortul menstrual, am stiut de el pt ca monitorizam in detaliu tot dar in mod normal nu era ceva care sa poata fi remarcat in mod obisnuit, multe femei au intarzieri de cateva zile ale menstruatiei iar fluxul a fost chiar obisnuit poate putin mai redus decat in mod normal.

9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANI.G spune:

Betty, cris sarcini usoare si la termen

Fetelor, fiind genetice analize ca MTHFR etc...se por face in timpul menstruatiei sau ar fi mai bine sa astept ?!

_

PAI1-675-4G/4G-POZITIV HOMOZIGOT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betty200 spune:

Ani, eu cred ac nu conteaza daca le faci la menstruatie, nu conteaza nici macar daca iei tratament, nu-s influentate de asta cu atat mai putin cand esti la menstruatie cred.

9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANI.G spune:

Betty multumesc
Asa ma gandeam si eu ca n-are nicio treaba, dar mai bine sa fiu mai sigura, zic

_

PAI1-675-4G/4G-POZITIV HOMOZIGOT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MeAlex spune:

Betty, dr. Uscatescu nu da chiar asa usor Clexane, pare asa pentru ca are foarte multe paciente, si automat, multe dintre ele primesc Clexane. Personal stiu multe fete care au mers in sarcina cu Aspenter si au facut Clexane de la 30 de saptamani cand nu mai puteau lua Aspenter.
Treaba sta asa: mutatiile tale sunt intr-adevar usoare, dar nimeni nu stie daca Aspenterul e suficient...stiu un caz de pe forum cand fata nu avea mutatii, dar totusi sangele se coagula mai repede decat trebuia (asta doar in sarcina), asa ca i s-a dat Clexane preventiv (si locuia in alta tara).
Parerea mea e ca tratamentul cu Clexane este maximum de precautie pe care il poti lua...daca esti dispusa sa o iei cu pasi mici, poti incerca cu Aspenter.
Eu am fost dezamagita de dr. Avram...dupa ce pierdusem 3 sarcini, imi zicea sa "incercam" cu Aspenter si sa fac analiza d-dimeri la 6 saptamani...dar eu am pierdut 2 sarcini la 6-7 saptamani, deci ar fi prea tarziu...asta in conditiile in care am dus o a 3-a sarcina cu Clexane pana la 10 saptamani...deci e evident ca a ajutat, dar nu suficient.
Pana de curand, dr. Avram nu stia ca monitorizarea dozei de Clexane nu se face prin analiza d-dimeri (care este irelevanta in sarcina), ci doar prin analiza antiFXA...de curand se pare ca o recomanda.

P.S. Mutatiile mele sunt PAI 675 homozigot (care da probleme de implantare, deci, cere Clexane) si MTHFR C677T heterozigot.

Orice medicament are un risc...dar daca beneficiul este mai mare decat riscul, merita folosit. Despre riscurile Clexanelui, scrie foarte clar pe prospect, iar mie personal mi s-au explicat la Fundeni...exista riscul usor mai mare de a face osteoporoza, dar femeile il ai oricum...daca avem grija dupa sarcina cu aportul de calciu, magneziu, mai ales sa fie biodisponibile si facem si miscare, rezolvam problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betty200 spune:

Multumesc mult Alex de raspunsul detaliat, este intr-adevar foarte, foarte greu sa iei o decizie ... eu de Clexane staim ca are risc de hemoragie intracraniana la fat, ca riscurile fata de mine nu le consider asa importante. Ma gandeam sa monitorizez cumva mai atent totul asta dupa ce voi cere parerea dr. Avram si a inca unui hematolog de aici din Cluj, daca amandoi nu imi recomanda inca Clexane.

Problema este ca nu-mi stiu exact ce markeri trebuie monitorizati ca sa fiu pregatita din timp pentru a interveni.

In alta ordine ne idei ma gandeam ca mutatile mele le au cam jumatate din populatia generala, ele se pot sau nu manifesta si banuiesc ca un medic bun ar trebui sa stie care-s simptomele obiective cand ele incep sa-si faca de cap ...ma mai gandesc de asemenea de ce-s asa controversate parerile cu privire la Clexane daca ar fi unmedicament complet inofensiv si beneficiile clar mai mari decat riscurile, de ce ar risca medicii sa nu-l prescrie si sa le lase pe femei sa piarda sarcini asa aiurea ... intrebari, intrebari care multe raman fara raspuns din pacate.

Ai mare dreptate si tu cand spui ca e mai bine sa nu-sti asumi nici un risc, astra ma framanta si pe mine acum ...

9+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANI.G spune:

Pe langa mutatii sunt si altele care se iau in calcul, de aia fiecare caz e special
Eu spre exemplu am fibrinogenul la limita superioara si trombocite 600(000) vit B12 la limita inferioara si dumnezeu stie ce voi mai descoperi pe parcurs, de aceea niciun tratament nu seamana cu altul

Mie de exemplu dr U mi-a dat sa iau milgamma preconceptional, si am vazut ca voua va da de obicei cu totul altceva
Stiindu-mi riscurile personal nu as ezita nicio secunda sa fac clexane
Na...ca mi-am facut si eu curaj sa scriu

_

PAI1-675-4G/4G-POZITIV HOMOZIGOT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MeAlex spune:

Betty, problema e ca in general, cand isi fac mutatiile de cap, deja e prea tarziu...la a 2-a sarcina observasem eu (nu ginecologul) ca aveam INR mai mic decat trebuia si aveam si sangerari mici...eu am cerut sa fac analize, dar era prea tarziu...
Eu controbai mult pe net si pe DC si nu am intalnit niciun caz de hemoragie intracraniana la copii...in schimb, am intalnit foarte multe fete care doar cu clexane au dus sarcina.
Asta cu medicul bun...e greu de decis care e bun si care nu...eu am decis ca pentru mine e bun cel precaut. Problema e ca tine si de experienta medicului, pentru ca doua persoane cu aceleasi mutatii pot sa nu aiba aceleasi probleme in sarcina si atunci conteaza mult inspiratia medicului bazata pe experienta multor paciente.

Mergi la inceput