Veste buna! Sau nu?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Dreptul la vot e o conventie inventata de oameni.
Un sistem de legi este o conventie inventata de oameni.

Daca imi dai de exemplu China si inchizi ochii la abuzurile impotriva drepturilor omului si ororile care au nascut din aceasta politica pot sa spun ca sint PROFUND dezamagita.

Politica NU a fost de succes decit prin prisma ingusta a biroului politic pentru o solutie de controlare a populatiei pe termen scurt...tragedia pe termen lung este faptul ca o populatie IMENSA cu o durata de viata multa imbunatatita fata de trecut trebuie sustinuta de o generatie tinara extrem de mica...cine va plati pensii si va intretine cheltuielile medicale ale celor in viata acum??? Saracia va fi CRUNTA cind aproximativ 500 de milioane de pensionari trebuie intretinuti de 150 milioane de lucratori. Mai bine ii ducem sa ii inecam pe batrini ca si-au trait viata, nu? Dar noi, astia mai cu mot sa ne permitem 2, 3, 4, 5 copii si sa ne mingiiem pe cap ce mame super sintem...doar chinezii cu pistolul la timpla sa fie obligati la un copil.
Este o politica ABERANTA!!! Sa socotesti asa ceva un "succes" imi da fiori pe sira spinarii...

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-19630110

Ai dreptate si nu prea cu problema pensionarilor si a populatiei lucratoare ... am citit recent un articol, pe care din pacate nu il mai gasesc, care discuta acest lucru si tot analistii estimau ca daca China reuseste sa isi mentina crestera economica, atunci venitul populatiei lucratoare va fi mai mare ca in 1970 si probabil ca dezastrul nu va fi atat de mare ... deci cei care muncesc vor castiga mai mult si vor putea acoperi cheltuielile celor care au imbatranit. Vestea trista aici ar fi ca desi vor castiga mai mult, calitatea vietii lor si a celor imbatraniti, va ramane aceeasi ca in anii '80. Aceeasi inseamna din fericire "nici mai prost" asa cum spun unele articole pe Internet, dar nici mai bine, asa cum ar fi normal sa se intample.

Nimeni nu a spus ca aceasta politica a fost perfecta, categoric ca are in spate dramele ei, mai ales la nivel micro, sunt convinsa ca in regimul comunist din China exista si multe abuzuri pentru cei ce nu se supun ... totusi eu o vad o solutie de succes.

Daca te intreb pe tine acum, ce solutii ai - banuiesc ca o sa-mi enumeri celebrele "educatie", "informare", "urmarire", "protectie sociala" ...etc.

China, in 1979, avea mari probleme de suprapopulare - populatia era extrem de saraca si extrem de needucata (mi se pare ca rata de college graduates era sub 30% - zice chinezoiaca care lucreaza langa mine), extrem de traditionalista, extrem de inflexibila si inchisa spre nou, iar patura politica era la fel de nepregatita. In plus, rata natalitatii era de 7 COPII/ familie ... SAPTE.

Eu nu stiu cum va imaginati voi ca se putea stopa / corecta acest fenomen. Vad ca articolul de la BBC spune ca aceasta rata era in scadere si ca trebuia lasat fenomenul sa curga si se regla de la sine. Parerea mea este ca poate s-ar fi reglat, cu sacrificii mult mai mari - saracie mult, mult mai mare si probabil conflicte interumane de genul razboaie sau razboaie civile, caci cum sa faci loc pe un teritoriu limitat in care 7 guri vaneaza acelasi bob de orez ?

Sigur ca acum, ca sa ma contraziceti, o sa veniti cu nu stiu cate articole si drame si abuzuri in spatele acestei politici ... inca o data, nu le neg, dar ca privire de ansamblu, luand in considerare gravitatea situatiei, masurile au micsorat macar rata de inmultire.
Cu perspectivele economice pe care le au si care ii avantajeaza (spre disperarea occidentalilor), s-ar putea sa cada in picioare.
Altfel, lasati in baza instinctelor naturale, culturale si religioase, risca sa ne suprapopuleze pe toti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Cu tot respectul si simpatia, in continuare sustin ca ceea ce se petrece in China nu este nici o politica DE SUCCES ci ABUZ...pe care vad ca il accepti cu usurinta de aici de departe de la caldura. E abuz impotriva drepturilor omului. Si da, daca lasau sa cada lucrurile de la sine, se reglau lucrurile...asa cum si Europa la ora actuala are rata natalitatii asa de scazuta...de fapt, era deja in descrestere. Politica unui partid aberant care incalca toate drepturile posibilie sub nici un fel de circumstanta nu poate fi considerata un succes...

Avorturile fortate pina in luna 9, infanticid, o demografica aberanta (la tara prea putine femei - le taie tendoanele de la picioare sa nu plece de acasa si la oras prea multe - nu gasesc sa se casatoreasca), tratamente de fertilitate sa ai gemeni, copii abandonati cu nemiluita (abia in 1992 au deschis portile adoptiilor). Nu stiu cum o acuzi pe femeia asta dar aperi toate aceste (si am enumerat putin) ORORI la nivel de populatie.

Cresterea economiei a incetinit si va continua sa incetineasca pentru ca preturile vor creste...nu va mai munci chinezul pe nimic. Au inceput sa se destepte si ei...au inceput sa se organizeze sindicate.

Generatia tinara nu e suficient de bogata sa sustina atita pensionari. Se mizeza CINIC pe cultura pare obliga copilul sa isi ingrijeasca parintii si bunicii...aia vezi tu problema rezolvata??????

Toate aste pe fondul unei clase politice care isi permite sa nasca in strainatate copii multipli (cei care se nasc in afara Chinei nu sint luati in calcul)...

Zau, revino-ti!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Citat:
Generatia tinara nu e suficient de bogata sa sustina atita pensionari. Se mizeza CINIC pe cultura pare obliga copilul sa isi ingrijeasca parintii si bunicii...aia vezi tu problema rezolvata??????

Ceea ce se intimpla si in Romania... sint foarte multumiti tovarasii cind trag linia si aduna citi banii s-au trimis din afara.
Plus cei care locuiesc in tara si isi ajuta parintii, bunicii.

Mergi la inceput

Citat:

Cu tot respectul si simpatia, in continuare sustin ca ceea ce se petrece in China nu este nici o politica DE SUCCES ci ABUZ...pe care vad ca il accepti cu usurinta de aici de departe de la caldura. E abuz impotriva drepturilor omului. Si da, daca lasau sa cada lucrurile de la sine, se reglau lucrurile...asa cum si Europa la ora actuala are rata natalitatii asa de scazuta...de fapt, era deja in descrestere. Politica unui partid aberant care incalca toate drepturile posibilie sub nici un fel de circumstanta nu poate fi considerata un succes...

Avorturile fortate pina in luna 9, infanticid, o demografica aberanta (la tara prea putine femei - le taie tendoanele de la picioare sa nu plece de acasa si la oras prea multe - nu gasesc sa se casatoreasca), tratamente de fertilitate sa ai gemeni, copii abandonati cu nemiluita (abia in 1992 au deschis portile adoptiilor). Nu stiu cum o acuzi pe femeia asta dar aperi toate aceste (si am enumerat putin) ORORI la nivel de populatie.

Cresterea economiei a incetinit si va continua sa incetineasca pentru ca preturile vor creste...nu va mai munci chinezul pe nimic. Au inceput sa se destepte si ei...au inceput sa se organizeze sindicate.

Toate aste pe fondul unei clase politice care isi permite sa nasca in strainatate copii multipli (cei care se nasc in afara Chinei nu sint luati in calcul)...

Zau, revino-ti!!!!

"The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes

Nu cred ca intelegi ce vreau sa spun … eu sunt de acord cu legiferarea numarului de nasteri pe familie.
Asta o consider UN SUCCES in politica Chinei.
In situatia de saracie, lipsa profunda de educatie, lipsa de INTERES pentru educatie si suprapopulatie cu consecinte grave, aceasta masura mi se pare a fi fost necesara.

Nu-mi mai da exemplu Europa si procesul natural de scadere al natalitatii, ca in Europa nu s-a ajuns inca la inanitie din cauza de suprapopulatie … retine ca vorbim de 1.3 miliarde de oameni care se inmulteau cu o rata de 7 la 1 familie. La o asemenea rata, existau sanse mari ca procesul natural de scadere, sa se realizeze prin razboaie si genocid.

Mai departe, masurile luate pentru cei ce nu respecta legea, nu stiu daca imi plac … In contextul regimului comunist si prin prisma experientei comuniste de la noi din tara, in mod sigur ca nu imi plac si sunt de acord cu tine ca multe masuri se incadreaza in categoria abuz. E de discutat cum se putea impune o asemenea lege fara sa lase in urma atatea drame, sau in fine, mai putine drame …dar asta este o discutie colaterala in care da, putem cu totii sa acuzam metodele folosite in China. Problema fete versus baieti nu face parte din aceasta discutie dar iar sunt de acord cu tine ca nimic nu ii face pe baieti mai presus decat o fata.

Caut de 10 min articolul ala care spunea ca investitiile straine in China salveaza populatia imbatrainita … nu-l gasesc din pacate, pt ca nu-mi aduc aminte de pe ce site era.

P.S. Si nu ma mai contrazice ca te coafez chinezeste – adica scurt si cu parul intzepat , dupa care, aloc numai un bob de orez pentru toti membrii familiei tale si daca ma superi ii bag si pe ai tai la socoteala si pe socrii … sa vad cum imparti 1 BOB la 8 oameni (asta pt ca sunt generoasa si nu calculez si cumnatii).
Si sa nu intrati acum toti la cura de slabire, ca dieta nu va salveaza … am zis

Later edit: Am vorbit cu barbata-meu la tel si cica nu am citit ci am vazut la TV un reportaj - de aia probabil ca nu il gaseam . Si reportajul spunea ca discrepanta asta alarmanta intre populatia tanara si cea imbatranita o sa fie balansata de cresterea economica care din pacate va salva situatia pe plan global dar fara a se reflecta intr-o imbunatatire a calitatii vietii chinezesti.

Nu cred ca poate nimeni estima daca vor iesi chit pe chit sau nu, dar oricum situatia nu va fi atat de grava.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:

Zau, revino-ti!!!!

Nu cred ca intelegi ce vreau sa spun … eu sunt de acord cu legiferarea numarului de nasteri pe familie.
Asta o consider UN SUCCES in politica Chinei.
In situatia de saracie, lipsa profunda de educatie, lipsa de INTERES pentru educatie si suprapopulatie cu consecinte grave, aceasta masura mi se pare a fi fost necesara.

Nu-mi mai da exemplu Europa si procesul natural de scadere al natalitatii, ca in Europa nu s-a ajuns inca la inanitie din cauza de suprapopulatie … retine ca vorbim de 1.3 miliarde de oameni care se inmulteau cu o rata de 1 la 7 per familie. La o asemenea rata, existau sanse mari ca procesul natural de scadere, sa se realizeze prin razboaie si genocid.

Mai departe, masurile luate pentru cei ce nu respecta legea, nu stiu daca imi plac … In contextul regimului comunist si prin prisma experientei comuniste de la noi din tara, in mod sigur ca nu imi plac si sunt de acord cu tine ca multe masuri se incadreaza in categoria abuz. E de discutat cum se putea impune o asemenea lege fara sa lase in urma atatea drame, sau in fine, mai putine drame …dar asta este o discutie colaterala in care da, putem cu totii sa acuzam metodele folosite in China. Problema fete versus baieti nu face parte din aceasta discutie dar iar sunt de acord cu tine ca nimic nu ii face pe baieti mai presus decat o fata.

Caut de 10 min articolul ala care spunea ca investitiile straine in China salveaza populatia imbatrainita … nu-l gasesc din pacate, pt ca nu-mi aduc aminte de pe ce site era.

P.S. Si nu ma mai contrazice ca te coafez chinezeste – adica scurt si cu parul intzepat , dupa care, aloc numai un bob de orez pentru toti membrii familiei tale si daca ma superi ii bag si pe ai tai la socoteala si pe socrii … sa vad cum imparti 1 BOB la 8 oameni (asta pt ca sunt generoasa si nu calculez si cumnatii).
Si sa nu intrati acum toti la cura de slabire, ca dieta nu va salveaza … am zis

Later edit: Am vorbit cu barbata-meu la tel si cica nu am citit ci am vazut la TV un reportaj - de aia probabil ca nu il gaseam . Si reportajul spunea ca discrepanta asta alarmanta intre populatia tanara si cea imbatranita o sa fie balansata de cresterea economica care din pacate va salva situatia pe plan global dar fara a se reflecta intr-o imbunatatire a calitatii vietii chinezesti.

Nu cred ca poate nimeni estima daca vor iesi chit pe chit sau nu, dar oricum situatia nu va fi atat de grava.

Imi primul rind, daca ma mai ameninti cu "coafatul chinezesc" sa stii ca foarte usor pot da si eu pusca jos din raft...nu stiu daca mai tii bine bobul ala de orez in miini dupa vreo doua bubuituri...nu zic ca te nimeresc din prima, ca n-am exersat de mult. Eu zic totusi sa ne conversam ca doua doamne, nu doua tzatze de cartier

Legiferarea nasterilor este un abuz...si fix "enforcementul" duce la orori si tragedii. Cred ca tie iti place ideea asa in general...dar realitatea e crunta si nu cred ca o simti pe pielea ta.
Si comunismul suna "terrific" pe hirtie dar realitatea a fost crincena.

Te las in "bubble-ul" tau si ma duc sa maninc ceva (nu orez) ca mi-e foame...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Rufus, uite ce facusi baiete....se cearta "duamnele"..cum zice Eva si se lasa aici cu sorcova,vesela,..ca aici se arunca cu orez....ei Rufus ,nu mai bine ziceai ceva de muraturi?
Oricum politica Chinei e horror..ca si sterilizarea...brrrrrrrrrrrrr

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Buflea , ma bucur c-ai tarat discutia in directia asta! Nu stiu daca e banc sau nu, dar imi amintesc ca am auzit povestindu-se ca de cate ori pe vestici ii apuca protestul impotriva politicii de natalitate a Chinei, chinezii raspundeau simplu: "ciocu mic sau deschidem granitele". si toate ciocurile democratice amuteau brusc. actualmente, nu mai e problema granitelor, e problema vizelor. sunt faine vocile vestice care protesteaza impotriva politicii crude a chinezilor. ma intreb daca-s aceleasi voci care protesteaza impotriva imigratiei masive.

In alta ordine de idei, dar ramanand la subiect, ati citit careva "Peregrinarile lui Tuf" de George RR Martin? :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Cred ca asta cu amenintarea cu deschiderea granitelor e un banc. Nu-i destul sa se deschida granitele Chinei (care sunt deja oarecum deschise), ci ar trebui sa se deschida si cele ale democratilor occidentali...ceea ce nu se prea intampla. Sunt destui chinezi in Canada, care reusesc sa obtina vizele ca orice alti candidati la emigrare indiferent de tara de origine: raspund criteriilor de admitere, intra in Canada. Nu raspund, nu intra, e simplu. Si gurile democrate nu se inchid asa simplu. Din fericire.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Buflea , ma bucur c-ai tarat discutia in directia asta! Nu stiu daca e banc sau nu, dar imi amintesc ca am auzit povestindu-se ca de cate ori pe vestici ii apuca protestul impotriva politicii de natalitate a Chinei, chinezii raspundeau simplu: "ciocu mic sau deschidem granitele". si toate ciocurile democratice amuteau brusc. actualmente, nu mai e problema granitelor, e problema vizelor. sunt faine vocile vestice care protesteaza impotriva politicii crude a chinezilor. ma intreb daca-s aceleasi voci care protesteaza impotriva imigratiei masive.

In alta ordine de idei, dar ramanand la subiect, ati citit careva "Peregrinarile lui Tuf" de George RR Martin? :)

Exact ... asta este un alt argument care ma ajuta sa consider ca legiferarea nasterilor in China a fost / este inca un rau necesar.

Presa in general se focuseaza pe masurile alese de regimul comunist chinez de a aplica legea, pe diferentele intre sexe, mai putin pe lege in sine.

Probabil pentru ca pericolul suprapopularii este evident si trebuie sa fii prea idealist ca sa o ignori. Populatia Chinei reprezinta 20% din populatia globului, adica fiecare a-6-a persoana de pe planeta este de nationalitate chineza. Si cu legea asta pe tapet de 33 de ani, inca cresc ... pana la urma, lasati in baza drepturilor omului, ori ajung sa emigreze toti ... ori se omoara intre ei, acolo in China, pentru un bob de orez.

In 1950 erau 563 milioane ... dupa 62 de ani, dintre care 30 cu restrictie de 1 copil pe familie, sunt 1.3 miliarde.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Exact ... asta este un alt argument care ma ajuta sa consider ca legiferarea nasterilor in China a fost / este inca un rau necesar.

Presa in general se focuseaza pe masurile alese de regimul comunist chinez de a aplica legea, pe diferentele intre sexe, mai putin pe lege in sine.

Probabil pentru ca pericolul suprapopularii este evident si trebuie sa fii prea idealist ca sa o ignori. Populatia Chinei reprezinta 20% din populatia globului, adica fiecare a-6-a persoana de pe planeta este de nationalitate chineza. Si cu legea asta pe tapet de 33 de ani, inca cresc ... pana la urma, lasati in baza drepturilor omului, ori ajung sa emigreze toti ... ori se omoara intre ei, acolo in China, pentru un bob de orez.

In 1950 erau 563 milioane ... dupa 62 de ani, dintre care 30 cu restrictie de 1 copil pe familie, sunt 1.3 miliarde.

Stai linistita ca pe chinezi i-ai aranjat...ce te faci cu indieni??? Ca vin tare din urma si va lasa fara porumb modificat genetic.

"Rau necesar"....mii si mii si mii de crime...brrrrr.....

Mergi la inceput