Clasa a II-a * 2012-2013 * (2)
Raspunsuri - Pagina 20
sorana spune:
Liviana - eu zic ca, deocamdata, e prea mic pentru ce vrei tu (Mark Twain, Alexandre Dumas, Jules Verne, etc).
Mie mi se pare (deocamdata) important sa citeasca "for fun" adica sa aleaga o carte in detrimentul PC, TV - macar uneori.
Sunt convinsa ca va citi, atunci cand va veni vremea, literatura universala clasica, daca are placerea de a citi.
Nu sunt 100% convinsa ca e "reteta succesului" dar mi-e teama ca daca ii impui ceva anume, poate nepotrivit pentru varsta si interesele momentane ale copilului, va refuza sa citeasca, extrapoland - nu mi-a placut cartea "aia" deci nu-mi place nicio carte.
La copii mai mari (zic eu, de pe la 10 ani in sus) e ok sa incepi sa recomanzi cate ceva. Adica eu am inceput sa-i recomand si ma bucur ca nu ma refuza, asa cum facea acum 2-3 ani. Ia cartea, citeste ceva din carte, o lasa daca nu-i place. Dar eu i-am recomandat Narnia si acum e romanul ei favorit!
Si asa cum ai zis tu - nu numai "carti serioase" ci il mai lasi si sa citeasca reviste (apropos fi-mea e mare fan Garfield) sau altceva. Pana la urma nici eu nu citesc doar literatura serioasa, alternez sau chiar (ceea ce a inceput si fi-mea sa faca) citesc 2-3 carti de-o data (una politista, una fiction si una serioasa).
DidiAlex spune:
Liv,
cred ca ti-a raspuns Sorana la obiect. Asteptarile parintilor sunt un pic cam mari pt copii. La clasa a doua e impropriu sa vb de literatura cand el abia invata sa citeasca, sa isi reformuleze ceea ce a citit sau sa puna intrebari. Cum scriam si in alte dati e pacat de forumul asta ca nu e vb si nu pot transmite in cateva minute ceea ce vreau sa spun. La varsta de 7-8 ani e important sa citeasca si sa comunice, mai putin literatura, decat daca isi doreste acel copil, of course. Sincer, io cred ca exagerezi in pic cu literatura romana pt un copil de 7 ani. Am citit si io raspunsurile dupa Site Andei si mi-au placut. Stiu ca tu ei o chestie cu romanismul de la A la Z dar traim in era globalizarii cand totul e la gramada.
Ce carti ai citit tu in ultima luna din literatura romana? ni le recomanzi? stii povestea racului?
Lali spune:
Al meu copil tocmai a terminat de citit Muc cel Mic si i-a placut.
Asta in romana, caci in germana a terminat ieri seara o carte cu povesti despre pirati. Bine, carte de copii, era vorba de un pusti din zilele noastre, ce are un tata pirat si aventurile ce urmeaza de aici.
Noi avem seara o "ora de lectura" de la 8 la 9. Eu citesc si daca a terminat si el cu joaca si pregatitul de culcare ma insoteste. Daca nu e gata si e ora 9, e prea tarziu, nu se mai poate. Si asa se straduie sa vina si e suparat daca pierde ora de lectura !
Acum in germana vrea sa inceapa o carte cu Star Wars plina de poze(lectura grea, ce sa zic !) iar in romana o carte imprumutata de la un coleg "James si piersica uriasa". Deocamdata i se pare mai usor si mai funny in germana, mai vedem ce se mai intampla !
Edit: E foarte interesat si de cartile pe care le citesc eu, ma intreaba mereu ce e si despre ce e vorba. Cred ca daca nu as citi in prezenta lui i-ar fi mai greu sa se mobilizeze si el. Chiar ma gandesc sa profit de faptul ca inca ma copiaza si sa joc putin teatru de genul : "gata, nu mai fac treaba azi, ma apuc de citit !" sau "nu pot lasa cartea asta din mana!" pentru ca vreau sa-i insuflu ca cititul face parte din relaxare, nu din "treaba".
lbelciug spune:
Discutia a degenerat, asa incat asta e ultimul meu comentariu legat de cele 3 intrebari pe care le-am pus 2 pagini in urma.
Sorana, exemplul cu Mark Twain era doar un exemplu, n-am zis ca vreau sa citeasca fix acest autor acum sau ca vreau sa-i impun ceva si acel ceva e musai o carte serioasa.
Intrebarea mea era cat se poate de generala, cum le starnim atentia ca pe lumea asta exista carti de mare valoare scrise de autori minunati si ca merita sa le incerce pentru propria lor dezvoltare, chiar si acum la clasa a-II-a. Oare chiar nu va amintiti ca pe "vremea noastra" primeam in fiecare an cate o lista de lecturi obligatorii? Era ceva gresit in asta?
FYI, d-na invatatoare a Lui Matei i-a recomandat aceasta lista: Dumbrava minunata,Pinochio, Arghezi - Zdreanta, Povestiri istorice de D Almas, poezii de Labis. Sincer, nu mi se par nepotrivite varstei lor, pot fi abordate usor daca exista deschidere in acest sens si probabil ca aici intervine roulul parintilor.
Didi, sa fiu sincerca si mie imi dau cu virgula raspunsurile tale, cam acide in ultima vreme. Se pare ti-ai facut ca de la distanta cam multe impresii proaste despre ceea ce se intampla in Romania in zona educatiei, sanatatii etc si nu e corect sa combati ceva in care nu esti implicata sau nu traiesti. (vezi si chestia cu asteptarile prea mari ale parintilor romani)
Din cate stiu eu globalizarea se refera la economica mondiala, nu si la literaratura.
Nu despre dezvoltarea mea era vorba aici, dar daca vrei sa stii, acum citesc printre picaturi Regina Romaniei , Povestea vietii mele.
Asa cum ziceam, apreciez cel mai mult un raspuns constructiv sau inspirat din propriile metode: Lali, multumesc.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
DidiAlex spune:
Liv,
esti sigura ca nu stii raspunsurile?
esti una din putinele persone cu asa "inradacinare" pe care le cunosc
si io eram odata sigura ca pt febra e musai nevoie de antibiotik si m-a busit plansu cand m-a trimis dr acasa cu mana goala. e vorba de perceptie si totul e relativ
ma rog cred ca-i cazu sa discutam..daca mai e nevoie pe privat ca sa nu perturbam scolarei clasei a 2-a.
Hai ca vin si io cu o intrebare: ce cadouri vor primi copii de Mos Craciun?
ai mei vor Lego (Star wars)
tiusca spune:
Eu imi aduc aminte cu placere de lecturile citite,dar e adevarat,atunci nu exista alta informatie decat cartea,deci era singurul mod in care puteam sa aflu mai multe si sa-mi formez o imaginatie mai bogata,dar si un vocablar mai bogat.De aceea si eu tin mortis sa citeasca lista de lecturi pe care dna le-a recomandat-o ptr.clasa a2a,cam in genul celei scrise mai sus si in care exista si lectura universala.Citind iti dezvolti multe chestii:imaginatia,vocabularul etc.Ca citesti o revista,benzi desenat e...e si asta o chestie,dar e diferit atunci cand te pierzi intr-o poveste.De aceea tin ult sa-si formeze acest obicei,inca de mic.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui DidiAlex Hai ca vin si io cu o intrebare: ce cadouri vor primi copii de Mos Craciun? ai mei vor Lego (Star wars) |
Mie aici imi da cu virgula, deocamdata. Baiatul meu s-a hotarat sa-i ceara Mosului ceea ce nu vor parintii (stiu, suntem rai ) sa-i cumpere: tableta si un caine sau un papagal. Acu trebuie sa-i explic ca Mosul tine cu parintii, nu cu copiii si nu stiu cum !
flaviutza spune:
Apropo de citit, noi ne-am lovit de un auxiliar "sa dezlegam tainele textelor literare"cls 2 a de-a dreptul...aiurea. cum sa-i placa cititul cand are Creanga cu fragment din amintiri din copilarie, cuvinte precum" ghilit" "huditi" si alte arhaisme de sa ma trazneasca nu le stiu eu sensul.
La noi a fost cu cantec cititul, nu voia deloc si pace.povesti si carti pentru copii,diverse,am dus-o la librarie, i am cumparat ce mi-a trecut prin cap, nimic.Mai citea enciclopedii despre diverse pentru copii,dar rar si atat.
A mers cu "cei trei veseli naparstoci-vlad musatescu" cuore -edmondo de amicis. Domnul Vucea -Barbu Stefanescu Delavrancea a dat-o pe spate , imi citea si mie...important e sa gasesti ce-i place copilului, nu ce "trebuie" citit
flaviutza spune:
A, uitasem, acum citeste Singur pe lume Hector Malot, cartea veche, in format destul de mare scrisul si ii place mult.Si normal, tonele de reviste pt fetite pline de chestii roz gen barbie cu care m-a innebunit prin Kaufland, direct la ele se duce.
tiusca spune:
Mie imi da cu virgula si mai mare la Mos,ptr.ca taica-sau vrea sa-i cumpere tableta si el a zis ca nici nu vrea sa auda.In principiu vrea Lego Star war(dar nu stie sigur),dar eu am vazut un telescop frumos si destul de bun la pret ,la Imaginarium.