De la ce varsta fara un adult in preajma?(6)
Raspunsuri - Pagina 6
Marox spune:
Bird70 prezinta situatia din Australia. Ea a inteles cum merge societatea australiana si s-a adaptat cum a putut mai bine. Sa o judecati prin prisma experientei romānesti e ca si cum ai compara mere cu pere. Tiusca, iti doresti sa fie copilul primul in urma unui concurs, ok, e laudabil. Probabil ca si in Australia sint copii care reusesc sa obtina un post bun in urma unui concurs. Insa sint destui care ajung in acelasi post sau echivalent pt ca a functionat "reteaua". Ca nu e gloria la fel de mare, de acord, dar cui ii pasa?!
Mediul in care se dezvolta copilul nu e de neglijat, sint de acord. Pentru Bird e important sa fie inconjurat de colegi proveniti din anumite familii. Dar ce te faci cind parintii fac sacrificii pentru a duce copilul la o scoala buna, iar copilul e marginalizat tocmai pt ca nu poate fi la nivelul social al colegilor si acestia il snobeaza? Fosta mea sefa si-a dat fata la un colegiu (echivalentul gimnaziului) privat. Parintii sint oameni simpli, fara pretentii, nici intelectuale, nici sociale, dar care au considerat ca trebuie sa ofere ce-i mai bun singurului copil. Financiar n-au avut probleme, insa logistic a fost greu - in fiecare zi faceau naveta 20 km si 20 intors, de 2 ori pe zi, dimineata mama si seara tata, sa o duca la scoala si copilul era obosit de numa'. Cind ar fi putut s-o lase la colegiul public din sat si facea 5 min pe jos pina acolo...dar nu era nici pe departe atit de bine vazut. Concluzia: cind fata a ajuns la liceu familia s-a mutat, au plecat in alta regiune. Asa ca relatiile pe care si le facuse sau ar fi putut sa le faca s-au dus pe apa simbetei. Liceul l-a facut la stat, dupa care s-a inscris la facultatea de istorie, tot la stat. Acuma e studenta si vorbind cu mama ei mi-a spus ca daca ar fi s-o ia de la inceput, in mod clar n-ar mai face la fel.
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Nu inteleg de ce ai nevoie de 'putere de amenintare'? Asta suna foarte infricosator pentru mine. Eu nu amenint copiii, eu le dau posibilitatea sa aleaga. |
Alegerile astea pe care le oferi atat de generoasa sunt doar o forma de manipulare. Copilul simte din plin presiunea alegerii "bune" din punctul tau de vedere si asta il conditioneaza. Faptul ca il pui in fata conditionarii sub umbrela "alegerii" e doar o unealta persuasiva. Si un mod de a te apara tu de imaginea infricosatoare de mama care ameninta.
In opinia mea o alegere in care copilul e liber sa aleaga in mod autentic e lipsita de presiunea parintelui. Toate variantele sunt acceptate de parinte, copilul e acceptat de parinte indiferent de alegerile lui. Abia atunci se poate numi cu adevarat alegere.
In momentul cand doar una dintre optiuni este acceptabila pentru parinte, parintele ar face bine sa o impuna in mod cinstit, facand uz de autoritatea pe care o are in relatia cu copilul. Nu sa-l manipuleze.
bird70 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui rrox3
Asta e o generalizare menita sa te absolve de o eventuala vina. |
Cred ca fiecare familie are un set de valori. Anumite valori sunt comune unei anumite zone, altele comune unui anumit strat social, altele unei anumite religii, etc. E firesc ca fiecare familie sa incerce sa transmita valorile lor copiilor. Asa si eu transmit valorile mele. Nu ma astept ca fetele mele sa imbratiseze toate valorile mele, ar fi neobisnuit. Dar eu incerc sa gasesc un echilibru intre a transmite valori si a lasa copilului liberul albitru. Nu sunt perfecta si am facut si voi mai face greseli. Pana una alta am 2 copii pe care ii gasesc reusiti si echilibrati. Una din fete e in prag de maturitate, deci am ceva experienta, nu vorbesc din punctul de vedere al mamei cu copii de 3 ani. Nici nu am pretentia ca valorile mele sunt universale si aplicabile oricui.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 In opinia mea o alegere in care copilul e liber sa aleaga in mod autentic e lipsita de presiunea parintelui. Toate variantele sunt acceptate de parinte, copilul e acceptat de parinte indiferent de alegerile lui. Abia atunci se poate numi cu adevarat alegere. |
Crezi ca un copil de 14 ani poate sa aleaga ne-autentic, sub presiunea manipularii de care ma acuzi, sa se puna iarasi cu burta pe carte si sa invete urmatorii 3 ani fara absolut nici o problema, supraveghere si batai de cap? Eu cred ca a fost alegerea ei.
Eu nu am probleme sa accept alegerile copiilor. De asta am zis ca eu nu stau sa fac lectii, sa-i urmaresc, sa ii verific, etc. Nu am probleme sa accept deciziile lor. Sunt decizii pe care nu cred ca le pot influenta cum ar fi alegerea meseriei, alegerea sa se lase de scoala, etc. Sunt decizii pe care pot incerca sa le influentez si e responsabilitatea mea sa o fac, cum ar fi apucatul de fumat la varsta minora.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Letitia1 spune:
danaionela, crede-ma ca e o diferenta ca de la cer la pamint intre a avea copii mici si a avea copii adolescenti. Ai sa ma pomenesti, ei sa vezi . Eu am fost pe acolo si stiu. Acum nici nu-mi vine sa cred cit de usor era cu el mic. De vre-un an de zile l-a luat pe nu in brate si nu-i mai da drumul: du-te sa te speli. NU. Fa-ti temele. NU. Culca-te ca e tirziu. NU. Spala-te pe dinti. NU. Hai la inot. NU. Pune-ti hanele la loc. NU. Totul e NU, NU, NU, NU. In schimb noi nu avem voie sa-i refuzam ceva. Am vorbit cu colege care au copii mai mari (14-16) si mi s-a spus ca o sa fie si mai greu.
Marox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Letitia1 danaionela, crede-ma ca e o diferenta ca de la cer la pamint intre a avea copii mici si a avea copii adolescenti. Ai sa ma pomenesti, ei sa vezi . Eu am fost pe acolo si stiu. Acum nici nu-mi vine sa cred cit de usor era cu el mic. De vre-un an de zile l-a luat pe nu in brate si nu-i mai da drumul: du-te sa te speli. NU. Fa-ti temele. NU. Culca-te ca e tirziu. NU. Spala-te pe dinti. NU. Hai la inot. NU. Pune-ti hanele la loc. NU. Totul e NU, NU, NU, NU. In schimb noi nu avem voie sa-i refuzam ceva. Am vorbit cu colege care au copii mai mari (14-16) si mi s-a spus ca o sa fie si mai greu. |
Aoleeeeuuuu!
ela_04 spune:
Exact de asta spuneam ca nu ma dau cu parerea... si e mai rau...urmeaza partea cu eu sunt barbat acum si stiu mai bine
Fratele meu nu se prea exprima de fatza cu maica-mea dar fatza de mine nu avea nici o jena...asa ca au fost vreo cativa ani in care tare imi venea sa-i dau cate un sut in fund!
Partea buna e ca nu e decat o alta etapa. Si la un moment dat trece...
& +34
Mik spune:
Mey, nu va speriati de drobul de sare.
Si daca nu vrea, ce mare filozofie ! Nu vrea sa se spele pe dinti si are carii, il duc la doctor si-l rog pe doctor sa faca morala. Nu-si face lectiile il las sa ramina repetent sa vada cum e ! Nu vrea la piscina, nu-i satisfac nu's ce dorinta. Scurt si cumprinzator. Dupa 10 ani trebuie sa-si asume singuri alegerile.
Si la mine mai spun nu, da' rar de tot, altfel cu toti, dintre cei 3, care ar spune nu i-as da la scoala privata cu internat .