De la ce varsta fara un adult in preajma?(6)
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Tiusca,
cred ca realizezi ca si in Romania mori daca nu ai bani sa iti cumperi medicamente pentru ca spitalele nu au nici macar spirt. Nu vad care e diferenta.
Plus ca sper ca iti dai seama ca America este o situatie unica intre tarile dezvoltate in privinta sistemului de sanatate. Restul tarilor au asigurari universale si toata lumea primeste asistenta medicala in conditii ireprosabile.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
danaionela spune:
Eu nu inteleg de ce trebuie mers pe faptul ca daca nu faci ca mine pleci... Nu inveti mergi la scoala de stat... Nu dormi acasa si te duci in club , maine te duci cu totul... Unde este increderea pe care o avem in el? Unde este toleranta? Si nu in ultimul rand de ce copilul trebuie sa faca numai ce vrem noi si asta pentru ca noi platim...? Asta eu nu inteleg... si atunci nu ma mir de ce copilul asteapta sa plece cat mai repede de acasa... Ale mele sunt inca mici, dar nu le-am spus niciodata ca daca nu inveti te dau la o scoala de stat din doua motive:
- unul ca nu mi se pare anormal sa mearga la o scoala de stat
- o sa prinda frustrare in el si atunci cand o sa poata o sa rabufneasca, nu acuma nu peste un an doi ci peste 10-15 ani, atunci cand amenintarile nu mai au nici o putere.
Aici este o mare problema si aici noi ca si parinti trebuie sa lucram foarte multe, sa nu ne mai consideram seful copilului si sa inpunem " eu platesc tu faci ca mine". Mie lucrul asta nu-mi place, mi se pare umilitor si asta inseamna ca tu ca si parinte nu mai ai nici o putere decat amenintarea si copilul nu are nici o solutie . Atunci unde mai este alegerea lui si sprijinul meu pentru el? Ce intelege el din toate astea?
tiusca spune:
Bird-a fost un raspuns ptr.Siminaf,sau ptr.colegul ei.Stai linistita,situatia nu e chiar asa neagra,cum o vezi tu,in Romania.Australia-pe mine nu ma intereseaza,e la capatul pamantului si nu e visul meu sa ajung nici macar in excursie acolo.In schimb in SUA as vrea sa ajung,macar in vizita,poate d'aia am vazut si mai multe documentare pe tema asta.
Si sefa isi ameninta fetele aflate la o scoala particulara."daca nu invatati,va dau la scoala de stat,cu toti aia de pe maidan,care invata acolo!"Sa nu uitam ca din scoala asta de "stat"au iesit olimpicii nostri la mate,info,fizica..paradoxal.
bird70 spune:
Nu am nimic cu scolile de stat, cele de aici sunt foarte bune. Ideea este ca eu platesc foarte multi bani ca sa poata fetele mele sa beneficieze de mai multa atentie, de program personalizat, de baza materiala mai buna si nu in ultimul rand sa fie intr-un anumit mediu, cu colegi proveniti din anumite familii. Si stiu ca o sa sara toata lumea in sus, dar este un avantaj foarte mare. Networkingul functioneaza foarte bine si daca seful unei companii sau unei echipe in care vrei tu job este tatal unui coleg si te stie de cand va jucati cu lopatica in nisip, iti va da o sansa inaintea altora.
Ideea e ca ai avantaje de la o scoala din asta daca te tii de carte. Daca nu ai de gand sa urmezi o facultate, nu ai mari avantaje. In primul rand competitia intr-o astfel de scoala e mult mai mare, standardele mai ridicate. Ce rost are sa platesti o gramada de bani sa fie copilul ultimul si sa fie depasit. Mai bine merge undeva unde ritmul e mai domol si se simte mai bine. Plus ca daca vrei sa te faci tamplar sau coafeza, probabil ca vei avea mai multe sanse de networking la o scoala unde parintii practica aceste meserii.
Nu e vorba ca pedepsesti copilul si il dai la stat, ci pur si simplu cheltuiala nu isi are rostul daca coopilul nu e interesat de carte.
Citat: |
Aici este o mare problema si aici noi ca si parinti trebuie sa lucram foarte multe, sa nu ne mai consideram seful copilului si sa inpunem " eu platesc tu faci ca mine". Mie lucrul asta nu-mi place, mi se pare umilitor si asta inseamna ca tu ca si parinte nu mai ai nici o putere decat amenintarea si copilul nu are nici o solutie . Atunci unde mai este alegerea lui si sprijinul meu pentru el? Ce intelege el din toate astea? |
In primul rand noi suntem adulti si anumite decizii ne apartin si trebuie sa ne asumam responsabilitatea lor.
Nu inteleg de ce ai nevoie de 'putere de amenintare'? Asta suna foarte infricosator pentru mine. Eu nu amenint copiii, eu le dau posibilitatea sa aleaga. Asa vor face si in viata, daca nu muncesti nu te tine nimeni intr-un job bine platit, nu? Fiica-mea a fost foarte sigura pe ea cand mi-a zis ca nu trebuie sa invete ca se va face model. Dar cand i-am dat de ales, a inteles ca de fapt doar se revolta aiurea si de fapt nu vroia sa renunte la invatatura si la facultate. Daca nu ii dadeam de ales probabil ca multa vreme avea frecusuri cu ea pe tema asta, ca eu vreau sa invete si ea vrea sa fie model. Asa a ales EA sa invete si de atunci nu am avut nici o problema. Sotul meu are o vorba: tara asta da o sansa fiecarui individ. Nu trebuie sa ai studii superioare, nu trebuie nici macar sa o o calificare. Oricine are un job poate trai decent. E alegerea fiecaruia cat vrea de la viata.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
bird70 spune:
citat din mesajul lui tiusca Stai linistita,situatia nu e chiar asa neagra,cum o vezi tu,in Romania. |
Situatia nu e asa de rea comparativ cu ce? cu spitalele din Africa? cu cele din Germania?
tiusca spune:
Probabil ca eu mi-as dori ca,copilul meu sa fie ales intr-un post bun pentru ca a fost cel mai bun in urma unui concurs,nu ptr.ca s-a jucat cu copilul angajatorului inca de mic.Asta mi-aduce aminte de matusa mea care m-a "obligat" sa stau in banca cu fiica directorului de la o fabrica de ciment(asta in clasa a 5a),cu gandul ca mai tarziu ma voi angaja pe un post bun in acea fabrica.
Si uite asa se formeaza si in Australia,asa parte a societatii ptr.care eu nu lesin de admiratie.Si intr-adevar tu traiesti intr-un glob de cristal,cu un plan bine pus la punct pentru copii tai!O sa fie nasol in cazul in care vei avea o dezmagire din partea lor,pentru ca in planul tau perfect nu pare a fi cuprins si o parte de genul asta.
bird70 spune:
Nimeni nu te angajeaza aici 'pe pile' sau pentru ca te stie. Dar iti da o sansa inaintea altora. Aici contractele sunt pe 3 luni de proba si apoi dupa perioada de proba se hotaraste daca te ia sau nu. Nimeni nu va tine pe cineva incompetent dupa perioada de proba. Dar daca sunt 10 aplicanti pe un job atunci trebuie sa-i departajeze cumva. Faptul ca ai facut o facultate cu nume iti da un avantaj, faptul ca te stie cineva ca esti de treaba, iti da un avantaj, etc.
Anul trecut, in clasa a 10-a, copiii au trebuit sa faca o saptamana de experienta la un loc de munca. Trebuie sa pui o cerere la firma la care vrei sa mergi si daca au timp de tine te iau sa vezi practic ce fac cei care au o meserie care te intereseaza pe tine. Un coleg al fetei mele a vrut sa mearga la sotul meu in departament si mama copilului ne-a sunat si sotul meu s-a ocupat sa-i rezolve hartiile cu asigurarea, aprobarile, etc. Fiica-mea a fost cu mama unei colege. Iti place sau nu, exista avantaje.
Nu am nici un plan perfect. Atata timp cat eu fac tot ce pot sa ajut copilul sa profite de ce i se ofera in viata, sunt linistita. Eu nu vrea sa aleaga copiii mei intr-un anumit fel, ci sa aibe posibilitatea sa aleaga. E mult mai usor sa accepti ca un copil care a avut variante a ales ceva mai putin fericit, decat sa accepti ca un copil a dorit sa aleaga si nu a avut de ales.
danaionela spune:
Si cum se cheama " Daca nu inveti te dau la o scoala de stat". Acuma este o mangaiere. Unde este libera inititiva a tanarului pe care tu te bati in piept.
Mie mi se pare amenintare si chiar infricusator "sa-i impui" copilului cele doua variante care sunt de la o extremitate la alta si drept urmare copilul a zis , ceea ce ti-a spus care s-ar traduce" Eu acuma fac cum vrei tu, car atunci cand ma duc la colegiu fac cum vreau eu, gata am scapat de tine ..."
In primul rand noi suntem adulti si anumite decizii ne apartin si trebuie sa ne asumam responsabilitatea lor. |
Corect trebuie sa ne asuman responsabilitatea faptelor , dar in acelasi timp si ei trebuie sa-si asume responsabilitatea faptelor lor. Si noi trebuie sa-i ajutam sa fie responsabili, dar mie nu mi se pare normal sa trecem de la o extrema la alta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/rrox3/rrox3.jpg)
rrox3 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui bird70
Offf...nu facem toti asta? Daca nu incurajez independenta si copilul o doreste nu e manipulat de lacrimile si suferinta parintilor 'parasiti'? |
Asta e o generalizare menita sa te absolve de o eventuala vina.
bird70 spune:
citat din mesajul lui danaionela Mie mi se pare amenintare si chiar infricusator "sa-i impui" copilului cele doua variante care sunt de la o extremitate la alta |
Nu stiu despre ce extremitati vorbesti. Scoala de stat nu este ceva infricosator si fata mea cunoaste o gramada de copii de acolo de la un club de tineret din zona. Deci nu s-a pus problema ca va merge intr-un loc unde nu cunoaste pe nimeni sau intr-un loc de care ar trebui sa-i fie frica. Cu un interes academic mai scazut probabil in scoala aia ar fi petrecut mai distractiv anii de liceu decat la privat. A fost o alegere, a ei si a noastra.