De la ce varsta fara un adult in preajma?(6)
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa [quote]citat din mesajul lui ocebine [quote]citat din mesajul lui michelle-usa si deci, ce au de cistigat cei care pleaca de acasa la 18 ani fatza de cei care stau acasa si isi fac facultatea in orasul lor? |
Daca copilul este capabil si dornic sa invete si face o facultate foarte buna, are foarte multe avantaje fata de facultatea locala. Una e sa ai pe CV o facultate de renume si alta e sa ai colegiul local. Cand aplici la un job din asta de graduate, e firesc ca cei de acolo se vor orienta spre absolventi de la faculatti renumite intai. Eu stiu ca aici, absolventii facultatilor de renume sunt pescuiti inainte sa termine scoala. Firmele mari unde exista multe posibilitati de educatie si de avansare isi aleg absolventii de la scoli renumite.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Raspunsuri
arminad spune:
Daca copilul este capabil si dornic sa invete si face o facultate foarte buna, are foarte multe avantaje fata de facultatea locala. Una e sa ai pe CV o facultate de renume si alta e sa ai colegiul local. Cand aplici la un job din asta de graduate, e firesc ca cei de acolo se vor orienta spre absolventi de la faculatti renumite intai. Eu stiu ca aici, absolventii facultatilor de renume sunt pescuiti inainte sa termine scoala. Firmele mari unde exista multe posibilitati de educatie si de avansare isi aleg absolventii de la scoli renumite. |
In principiu ai tu ceva dreptate doar ca, dupa parerea mea, riscul de a-i turna cu palnia in cap, inca de la gradinita toata povestea asta e mai mare decat cel de a sta la scoala aia mai slaba si fara 'perspective' de langa casa.
bird70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui arminad
In principiu ai tu ceva dreptate doar ca, dupa parerea mea, riscul de a-i turna cu palnia in cap, inca de la gradinita toata povestea asta e mai mare decat cel de a sta la scoala aia mai slaba si fara 'perspective' de langa casa. |
Eu nu cred in a forta copilul intr-o directie sau alta. De exemplu eu nu cred ca a petrece ore si ore pe zi cu teme si invatat ajuta. Cred ca cine e capabil poate si cine e mai putin capabil poate mai putin. Nu vad nici un avantaj in a impinge un copil bunicel intr-o facultate extrem de competitiva unde doar va supravietui cu eforturi enorme. Cred ca fiecare tanar trebuie sa isi gaseasca locul unde se potriveste.
Eu de exemplu nu fac lectii cu copiii, fiica-mea nu ia meditatii, nu are nici un fel de ajutor decat scoala. Ea stie ce lectii, ce proiecte, ce examene are. Daca in conditiile astea reuseste sa fie acceptata la o universitate de top, sunt dispusa sa fac sacrificii financiare si ceea ce este necesar sa o sprijin sa se mute de acasa si sa isi realizeze potentialul. Sper ca nu va rata o sansa mare in viata din cauza dependentei fata de noi.
Daca copilul nu este de top si face o facultate langa casa, foarte bine, eu nu o sa dau copiii afara din casa. Evident ca voi fi mandra de ei daca vor pleca si se vor descurca pe picioarele lor si eu voi fi acolo sa ajut cand si cum pot. Uite, fiica-mea cea mica (10 ani) strange avans pentru casa . Nu a fost ideea noastra ci a ei. Daca ea imi zice ca vrea sa stea la mine pe perioada studentiei sa stranga bani sa aibe avansul de casa cand termina facultatea sunt de acord. Asta este un motiv intemeiat si as ajuta-o cu toata inima. Daca vad ca munceste si e responsabila si invata. Dar sa stea la mine si sa-i dau bani de buzunar si ea sa o tina dintr-un chef in chef si slabut cu scoala, nu as fi de acord. Daca ar intra la o facultate si un curs super intens care ii ia foarte mult timp si energie, sunt fericita sa o tin acasa.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
bird70 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui dana vio
Eu una ma simt foarte jignita de mesajul asta. Adica toti tinerii capabili si entuziasti ar trebui sa de-a bir cu fugitii din Romania? In pofida bunului simt a ales sa ramana in Romania?! daca este capabil poate ca stie el/ea de ce. |
Nu inteleg de ce esti jignita. Asta este realitatea in Romania. Este o tara saraca, unde se traieste greu si invatamantul este la pamant. Daca iei in considerare binele personal si profesional al tanarului capabil, varianta plecarii din tara are mult mai multe avantaje. Daca luam in considerare faptul ca eu vorbeam de un tanar medicinist, nici nu cred ca are rost sa discutam cele 2 variante.
Cand m-am referit la un tanar capabil si entuziast, am discutat strict aspectul academic. Evident mamoseala exagerata face ca unii tineri foarte potenti academic sa nu se poata desprinde de fusta mamei si rateaza sanse valoroase din cauza asta.
Nu vad ce este asa rau in a studia la o universitate renumita in strainatate. Nu a zis nimeni ca trebuie sa ramana acolo. Un tanar cu o educatie solida in strainatate poate face pentru Romania mai mult si este extrem de valoros daca se intoarce.
mianna spune:
citat din mesajul lui bird70 Nu vad ce este asa rau in a studia la o universitate renumita in strainatate. Nu a zis nimeni ca trebuie sa ramana acolo. Un tanar cu o educatie solida in strainatate poate face pentru Romania mai mult si este extrem de valoros daca se intoarce. |
nu stiu daca s-a schimbat ceva pe la noi in privinta asta, dar acum cativa ani am auzit cazuri in care nu li se recunosteau studiile/rezidientiatul din strainatate celor intorsi inapoi
Aqai spune:
denisam, un an din cati ai stat tu bantuiam si eu prin berceni... deci am fost oarecum vecine, ai dreptate :)
Simonna spune:
citat din mesajul lui bird70 Dar sa stea la mine si sa-i dau bani de buzunar si ea sa o tina dintr-un chef in chef si slabut cu scoala, nu as fi de acord. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Bird, sint mai mult decit de acord cu ce-ai scris de cind e deschis subiectul, sint de acord cu ce-ai scris in mesajul pe care l-am trunchiat eu (nu reusesc sa bolduiesc nimic, asa ca n-am avut incotro, am sters restul ca sa ramina ce ma intereseaza).
La obiect: si ce faci? Ce facem? Daca copilul e asa cum il descrii in fraza de mai sus, ce facem? Ca nici eu nu sint de acord, teoretic... Dar practic?
Simonna
bird70 spune:
Simonna,
practic, daca nu se tine de scoala si doar din chef in chef, nu ii dau bani de buzunar in prima faza. Sa nu intelegi gresit ca am ceva cu chefurile . Dar e una sa ai o viata sociala sanatoasa (care include si chefuri) si alta sa cauti informatii pe internet despre cum sa te imbeti mai ieftin si mai repede (am auzit si de asta ).
Eu as refuza sa sponzorizez genul asta de viata. Nu poate copilul sa invete sau nu vrea, ok. As incerca sa indrum spre o scoala profesionala, o ucenicie, ceva. Macar un job din ala la invartit burgheri daca nici o profesionala nu vrea. Dar eu nu dau bani pentru tigari si alcool sau droguri.
Daca ajunge peste 18 ani si nu o scoatem nicicum la capat, probabil ca as proceda ca si colega de care am scris la celalalt capitol, care i-a dat un ultimatum fiului, i-a dat 6 luni sa se apuce de lucru sau ii pune bagajele la usa. Povestea ei este cu happy end pentru ca baiatul ei s-a dus in armata 3 ani unde a invatat o meserie si acum e om asezat la casa lui. Imi place zicala: sometimes you have to be cruel to be kind .
bird70 spune:
citat din mesajul lui mianna nu stiu daca s-a schimbat ceva pe la noi in privinta asta, dar acum cativa ani am auzit cazuri in care nu li se recunosteau studiile/rezidientiatul din strainatate celor intorsi inapoi |
Cred ca medicina este diferita fata de alte profesii prin faptul ca odata plecat e aproape imposibil sa te mai intorci in mediul sanitar romanesc. Scoala din strainatate nu te echipeaza cu 'calitatile' necesare supravietuirii in acest sistem.
Dar in alte profesii este cat se poate de posibil. Gandeste-te la inginerie sau ceva pe economie, cat de benefic si aplicabil este un curs facut afara.
iulia_b spune:
Bird, degeaba discuti de independenta/dependenta. Eu una te vad ca esti intr-un glob de cristal, dependenta de el ca sa zic asa. In caz de doamne fereste ceva (vreo calamitate naturala, razboi, boala, accident grav...etc) eu nu te vad capabila sa te adaptezi. Si se poate intampla oriunde, stai fara grija.. iar medicii aia din strainatate, in acest caz ar tb sa se mobilizeze si sa-si ajute semenii in orice conditii, nu numai intr-un spital perfect din Australia. Deci nu numai ca ar tb sa supravietuiasca sistemului sanitar din Romania, dar oroare pt tine, tb sa-sui mai ajute semenii si printr-un sant din Siria de ex. Mi se pare ffff multa rigiditate.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui bird70 Daca ea imi zice ca vrea sa stea la mine pe perioada studentiei sa stranga bani sa aibe avansul de casa cand termina facultatea sunt de acord. Asta este un motiv intemeiat si as ajuta-o cu toata inima. Daca vad ca munceste si e responsabila si invata. Dar sa stea la mine si sa-i dau bani de buzunar si ea sa o tina dintr-un chef in chef si slabut cu scoala, nu as fi de acord. Daca ar intra la o facultate si un curs super intens care ii ia foarte mult timp si energie, sunt fericita sa o tin acasa. |
Bird mie mi-a sarit in ochi ce am bolduit.
Ma gandeam ca eu nu consider ca fetele mele stau la mine, pur si simplu stau acasa, ca si mine dealtfel. Stam impreuna acasa.