300 lei - capitolul 4

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Juramant solemn:
Promit sa nu scot ochii nimanui cu ce fac eu si nu iese altuia.
Promit sa nu ma vaiet si sa nu explic la orice rahat ca mie nu are cum sa imi iasa, pentru ca , etc.

Asa.

Ce am facut noi sa economisim:

ne-am lasat de fumat si economisim astfel minim 850 ron pe luna.
o fi ghiolbanesc, dar eu nu mai arunc pungi primite gratuit, le folosesc la depozitat chestii utile sau gunoi.
ne-am facut un scop din a merge cu sacosa la cumparaturi sa nu mai dam zilnic bani pe alt plastic.
incercam sa ne cumparam gustari si chestii economice. cum ar fi seminte sau pufuleti. nu mai raiduim cofetariile ca nebunii.
nu mai cumpar mancare la job. imi aduc de acasa. daca nu am de acasa, bag o merdenea cu iaurt. a doua zi sigur imi aduc de acasa, la ce foame trag in ziua precedenta.
cumpar cu precadere second hand incaltaminte pt alex, de pe grupuri de mamici, etc. nu vad de ce as da 150 de ron pe niste ghete cand le gasesc purtate maxim 2 luni, impecabile, la 30 sau 50 de lei. hainele mai sunt cum mai sunt, dar incaltamintea de iarna pt astia mici are niste scoruri de speriat. Mai ales astea, Geox, Elephanten etc.
tot ca economisit ne luam haine cand sunt reduceri. Cand nu, nu. Tricouri vara, pulovere iarna, etc.
Am reusit sa avem un concediu foarte economicos vara trecuta si intentionam la fel sa avem si vara asta.

cat atat am facut. pe viitor intentionam multe si marunte, dar sa le facem mai intai si dupa aia ma laud.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Subscriu si eu la juramant.

Acuma, ce am mai facut noi: renuntat la luat dulciuri de la cofetarii, redescoperit dulciurile de casa, cautat retete economice, tocmai am una de o tot fac si rasfac o praji cu gem si coca rasa.
Incerc din rasputeri sa nu mai cumparam mancare la servici si sa luam de acasa, mie imi mai iese, la sot mai greu, dar lucram la asta.
Am redus mult mezelurile, iarasi, problema e sotz care vrea si el sa manance ceva, nu stiu de ce nu apreciaza iaurtul 0% grasime chel
Am redus cheltuielile cu cainii (asta obligat, ca a murit unul din ei), dar se simte. Of. Aici as fi preferat sa nu reduc.
Si ce se simte cel mai tare si mai tare e ca de anul asta suntem la gradinita de stat. Diferenta intre 1200-1400 pe luna plus optionale (la dansuri era 10lei ora, la engleza 10lei ora) la 15lei/zi plus optionale dansuri 5lei ora, engleza 6 lei ora) duce asa in medie la o economie de 900-1100 lei pe luna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sunny71 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Juramant solemn:
Promit sa nu scot ochii nimanui cu ce fac eu si nu iese altuia.
Promit sa nu ma vaiet si sa nu explic la orice rahat ca mie nu are cum sa imi ieasa, pentru ca , etc.

Asa.

Ce am facut noi sa economisim:

ne-am lasat de fumat si economisim astfel minim 850 ron pe luna.
o fi ghiolbanesc, dar eu nu mai arunc pungi primite gratuit, le folosesc la depozitat chestii utile sau gunoi.
ne-am facut un scop din a merge cu sacosa la cumparaturi sa nu mai dam zilnic bani pe alt plastic.
incercam sa ne cumparam gustari si chestii economice. cum ar fi seminte sau pufuleti. nu mai raiduim cofetariile ca nebunii.
nu mai cumpar mancare la job. imi aduc de acasa. daca nu am de acasa, bag o merdenea cu iaurt. a doua zi sigur imi aduc de acasa, la ce foame trag in ziua precedenta.
cumpar cu precadere second hand incaltaminte pt alex, de pe grupuri de mamici, etc. nu vad de ce as da 150 de ron pe niste ghete cand le gasesc purtate maxim 2 luni, impecabile, la 30 sau 50 de lei. hainele mai sunt cum mai sunt, dar incaltamintea de iarna pt astia mici are niste scoruri de speriat. Mai ales astea, Geox, Elephanten etc.
tot ca economisit ne luam haine cand sunt reduceri. Cand nu, nu. Tricouri vara, pulovere iarna, etc.
Am reusit sa avem un concediu foarte economicos vara trecuta si intentionam la fel sa avem si vara asta.

cat atat am facut. pe viitor intentionam multe si marunte, dar sa le facem mai intai si dupa aia ma laud.

-------------------------------------
De cate ori deschid fereastra...

Deci nu sunt singura...eu nu cumpar pungi pentru gunoi, nu inteleg de ce as cumpara pungi de plastic in care sa pun alte pungi de plastic sa le arunc, mai bine le folosesc pe cele primite la cumparaturi.E bine si pentru buzunarul meu si pentru mediu.
NU cumpar sacose de la magazin, am intotdeauna la mine sacosa .
Cand aveam copiii mici luam imbracaminte/incaltaminte de la alte mamici si la randul meu dadeam mai departe ce ramanea de la ai mei, oricum in ritmul in care cresteau mi se parea risipa de bani sa cumpar cu bani grei un produs pe care copilul il poarta de cateva luni.
NU fac risipa de bani in concedii, caut hoteluri curate unde gasesc conditii bune la preturi decente, nu inteleg de ce as trage ca tractorul un an de zile la munca sa ma duc in concediu cateva zile sa cheltui tot ce am strans.Oricum nu inteleg de ce imi trebuie mobila de lux, televizor de ultima generatie si draperii electrice, lumini care se aprind cand bati din palme si alte chestii extrem de luxoase intr-o camera de hotel pe care o platesc de ma cocosez si unde stau doar noaptea, ca in restul timpului vizitez sau fac alte activitati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Little black notebook.

LISTA - ptr mine asta este sfanta. Si nu numai la cumparaturi ci la orice, am lista cu datoriile pe luna (facturi etc) bifez cand le-am achitat si apoi calculez ce-mi ramane. Fac lista cu ce vreau sa imbunatatesc prin casa/dulap, cam cat ma costa si stiu cand imi pot permite chestia resp.
Daca sar calul se vede/simte la card. Poate nu mi-am cumparat cand/ce am dorit , dar sunt cu toate facturile si ratele la zi si sunt linistita.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Ptr mancarea la job: noi facem bruschete: paine prajita+ulei de masline+rosii. Sanatos, gustos, satios si economicos.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Haha, bine ca a reinviat subiectul ca acum doua zile cind am deschis contul online am avut un ditai socul sa vedem cit de in rosu eram.

Eu am reusit sa reduc costurile la mincare. Cumpar in cantitati mari de la Metro numai ce este in reducere. Astept spre exemplu somonul cind e cu 9 euro pe kg si iau cite 5-6 kg, il portionez si bag la congelator sa avem pe doua luni. La fel cu carnea de vita, ulei, cam tot ce cumpar.

Produsele pentru copii cum ar fi pampers, ca astia ne rup, ii cumpar in cantitati mari, ori cind ii gasesc in reducere la Rossmann ori DM, ori de pe internet.

Haine pentru copii cumpar putine, am primit multe si eu la rindul meu le dau mai departe. Pantofi cumpar pentru amindoi noi, cu toate ca sunt extrem de scumpi, dar doar o pereche pentru iarna, una pentru vara, cam asa.

Am redus extrem de mult costurile la caldura, am cumparat lemne si facem foc in sobita ca e mai romantic si frumos. Si am curatat sistemul de incalzire, curatat tevile, scos aerul din sistem - s-a simtit diferenta imediat, incalzeste mai bine si a scazut foarte mult consumul. Ah si am programat incalzirea sa mearga doua ore dimineata si seara dupa ora 5.

La energie e mai naspa, s-a scumpit curentul foarte mult, dar am toate aparatele puse pe cabluri extensie cu buton de oprit, asa incit nimic nu e in stand-by, afara de televizorul din bucatarie si frigiderul. Aspiratorul il bag o data pe saptamina, in rest matura si mopul. Si bag vasele la masina cit pot de mult. Nu spal vase nici de mina nici cu masina in orele in care nu functioneaza incalzirea. De spalat rufe, las sa se acumuleze pina nu mai avem nimic de imbracat si spal pe culori, materiale si sa fie cit mai plina masina. Usuc mult pe sirma si mai putin la uscator. De calcat nu prea calc, dar am un tavalug de-ala de calcat, nu stiu cum ii zice, merge mult mai repede si in afara de camasi bag totul prin el. Imi scurteaza citeva ore de calcat si in felul asta si energie.

Cumpar in general produse de curatat care nu sunt de marci speciale, nu iau Ariel, iau ceva mai fara nume, dar sunt la fel de bune.

Cumpar mobila la mina a doua si o refac, reimprospatez. Spre exemplu o comoda Hemnes de la Ikea, luata mina a doua cu 50 euro si am vopsit-o cu 15 Euro vopseaua de n-o mai recunosc nici aia de au produs-o.

Pe noi in schimb ne rupe benzina. Eu circul zilnic la gradinita dus intors si cresa dus intors, plus alte drumuri la cumparaturi, ori in oras. Sotul la servici cam 40 km pe zi. Plus drumurile la parintii lui, cite 100 euro de benzina pentru un dus-intors. Si asigurarile la masini ne rup. Si intretinerea. Cam astea sunt cele mai mari cheltuieli si nu stiu cum sa le reduc. Si drumurile la ai mei, peste ocean cu 4 persoane. Nici astea nu stiu cum sa le reduc la pret.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

reteta tare ieftina si ff buna:
1 kg de cartofi- 2lei
3 oua- 2 lei
2 spinari de curcan- 7 lei
1/2 l lapte- 2 lei
100 de gr unt- 2 lei
sare, cimbru.
total=15 lei, cu tot cu gaz 20 de lei,dar se papa 3 zile 2 persoane.
optional o leg d epatrunjel verde- 0.5 bani

se fierb cartofii si se paseaza, se amesteca piureul cu un ou si 1/2 din lapte si 3/4 din unt.
carnea de curcan dezosata se toaca si se amesteca cu ouale, sarea,cimbrul si laptele ramas.
cu restul d eunt se tapeteaza un vas jena (cu capac ar fi mai bine), apoi s epune piureul,inclusiv peperetii vasului si pe fundula cestuia.
peste piureul de pe fundul vasului se pune carnea de curcan,uniform.
se da la cuptor pt 35-40 de min,foc mediu.

din spinarile ramase,adaugam un morcov,2 pastarnac,o telina=5 lei,o leg patrunjel=0.5 lei, un ou si 5 linguri de faina/3 de gris- 1 leu si gata supa cu galuste.6.5,cu tot cu gaz,10 lei.

deci cu 30 de lei, 2 feluri de papa pt 2 persoane suficient pt 3 zile.
tot in Obor, in hala noua, la etaj, am vazut genunchi de curcan-6 lei kg
1 kg pentru
se fierbe 1/2 kg de genunchi de curcan cu o ceapa in 3 l de apa,pana apa scade la sfert.se scoate carnea,se aseaza in caserole mici,iar peste zeama ramasa se pune usturoi ( 2 lei) zdrobit.se strecoara,se toarna peste carne si gata piftia.- 5 lei 4 portii de piftie

1/2 kg de carne se inabusa intr-o suta de gr de unt,alaturi de 3 cepe mari,5 catei de usturoi,cimbru,sare, o telina mica.- 5 lei legumele, 2 lei untul
legumele-s taiate solzisori.
la final se adauga 2 conserve de rosii taiate cubulete (2 lei buc,deci 4 lei) si o leg de marar- 0.5.se scade putin si se baga la cuptor 15 min.o super tocana.- 10 lei 6 portii
adica 15 lei pt doua zile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sunny71 spune:

Nu pun masina de spalat in functiune decat atunci cand e plina, asa reduc consumul de apa, curent si detergent.
Painea ramasa din ziua precedenta o folosesc seara ca blat de pizza dupa ce o inmoi in lapte sau suc de rosii.
Am investit in reabilitarea termica a casei si se simte, temperatura nu scade niciodata ziua sub 20 grade, desi centrala se opreste automat dimineata, deci din nou consum mai putin curent si gaze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

Noi avem o lista cu cheltuieli curente (in afara de mancare) pe care o actualizam periodic. Stiu in orice moment cat costa utilitatile, cat costa scoala, gradinita si extra. Orice achizitie care depaseste 50€ e planuita din timp (asta in cazul in care in care nu e ceva neprevazut). Hainele pentru noi si pentru copii sunt cumparate si planuite, pe cat posibil, din timp.
Avem un plan de bataie pe termen lung si pe termen scurt incluzand salariile, cresteri salariale, cheltuieli lunare, rate, concedii si extra.

La mancare, rar reusesc sa ma duc cu lista. Si recunosca ca arunc uneori mancare - incerc sa imbunatatesc asta. Acasa, am inceput sa congelez mancarea ramasa si o decongelez pentru alta masa.

La birou nu ne putem lua mancare de acasa nici eu nici sheriful asa ca mancam "afara" cu colegii.

Am grija sa fac plinul la masina din timp si in zilele in care e mai ieftin (8centi/litru diferenta) - nu economisesc mare lucru, e vorba de 5-6€ pe luna insa banii astia ii dau mandrei sa si-i puna in pusculita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana vio

Ptr mancarea la job: noi facem bruschete: paine prajita+ulei de masline+rosii. Sanatos, gustos, satios si economicos.

Alexandra Maria
14.12.2007

Buna idee, mersi mult!

Mergi la inceput