Se poate in Romania!
Nu este vorba despre arte, asa ca o sa va rog sa nu mutati subiectul.
este vorba de intiativa independenta, de munca de la zero, de detasarea de ministere si organziatii statale, despre curaj si un strop de nebunie.
Asa s-a nascut in 2012 festivalul InnerSound, de super nisa, a artelor contemporane, un proces indelung, anevoios, cu lupte pentru fiecare leu si cent si fiecare secunda.
As vrea sa dezbatem acest fapt: cum putem fi independenti in Romania? cum incurajam tinerii care nu mai asteapta ”sa le dea Statul”? in cercetare, in arte, in afaceri, in agricultura.
ce greutati exista? daca sunteti scpetici, de ce ?
M-ar ajuta mult si pe mine, dar cred ca pe toata lumea oa stefl de dezbatere.
M-ar interesa si pareri ale celor din strainatate, despre cum se realizeaza aceste lucruri acolo.
si va las si filmuletul documentar al InnerSound 2012:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7NqDoKrJDl4
____________
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
______________
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Raspunsuri
Deceneus spune:
Subiectul este foarte important, si are puternice conotatii politice, nu partinice, pentru ca sistemul politic reglementeaza regulile dupa care functioneaza societatea, cata libertate si cata contributie au cetatenii la viata sociala si economica.
Aveam un caine care era in lant, dar lantul era pe un cablu si putea sa se deplaseze de la poarta pana la o distanta de 6 metrii. La un moment dat l-am dezlegat si el se plimba pe zona unde stia ca se paote misca. Nu pleca de acolo. L-am impins sa-l scopt pe poarta si opune a rezistenta. L-am luat in brate si l-am trecut poarta. Cand s-a vazut pe pamant dincolo de poarta a realizat ca-i liber si a alergat de a scos limba.
Cam asa-i si cu oamenii, cu libertatea si cu intitativele lor.
Daca stiu ca intitativele lor se lovesc de bariere devin apatici si nu mai incearca nimic.
Intr-un video de la Ted in care se pledeaza pentru o reforma politica a guvernarii deschise, ( http://www.ted.com/talks/lang/ro/beth_noveck_demand_a_more_open_source_government.html )
in care cetatenii sa fie antrenati in deciziile comunitatii, se spune la un moment dat.
Citat: |
"In Texas sunt reglementate 515 profesii, de la forator de puturi la florar. Poti intra cu o arma intr-o biserica din Dallas, dar nu poti sa faci un aranjament florar fara sa ai licenta, pentru ca vei ajunge la inchisoare. Deci ce face statul Texas? (in noua intitativa) Ne roaga prin metoda wiki online, nu doar sa eliminam reglementarile impovaratoare care impiedica antreprenoriatul, ci sa le inlocuim cu alternative mai inovative, utilizand uneori transparenta in crearea de aplicatii iPhone care ne vor permite sa protejam atat consumatorii cat si publicul si sa incurajam dezvoltarea economica." |
Sistemul partidelor politice a fost gandit sa permita cetatenilor care doresc, sa participe la adoptarea solutilor pentru comunitatile lor. Acum se dovedeste ca sistemul politic care a suprimat dezbaterile si democratia si a functionat cu "specialisti", a dus omenirea pe marginea prapastiei, pentru ca inovatia si initiativele au fost descurajate si inhibate.
Sunt tot mai multe voci care cauta si propun solutii sa reintroduca societatea in ecuatia guvernarii, a deciziilor comunitare.
Romania are una din cele mai nedemocratice societati din UE. Nu numai ca sunt o multime de avize ca sa poti sa faci ceva, dar acele avize se obtin si foarte dificil, in timp lung si cu spaga. Toti functionarii fug de raspundere, si decat sa-si asume o repsonsabilitate prefera sa te faca sa renunti.
Eu am o teorie, care nu-i originala. Un fenomen isi mentine tendinta daca nu se adopa reforme in modul de functionare a societatii.
Ca sa schimbi evolutia trebuei adoptate masuri care schimba regulile de functionare ale sistemului adminstrativ.
Toata lumea este de parere ca mergem intr-o directie gresita, dar nimeni nu are solutii de reforma a administratiei si a sistemului politic. Toata lumea cere schimbarea oamenilor. Oamenii ajunsi in posturi de decizie nu vor adopta masuri prin care sa-si dilueze/slabeasca puterea, ca sa democratizeze sociatatea.
Sabina spune:
eu cred ca oamenii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare in Roamnai,a si nu neaparat rabdare sa intreprinda ceva cat sa citeasca si sa cunoasca legislatia si cadrul in care vor sa-si desfasoare activitatea.
Din recentele experiente, am observat ca atunci cand te duci informat , lucrurile se rezolva.
sistemul e cum e, dar oamenii ar trebui sa aiba curaj sa isi ia soarta in maini si sa schimbe doar fff putin in jurul lor.
Intrebarea e, de ce ar face-o?
cum sa le sadim entuziasmul?
noi am fost norocsi, am avut o ideea pronita din pasiune, dar restul?
Cum isi pot dezvolta independenta si, f important, totodata, spiritul comunitar?
puterea exemplului ajuta, dar e destul?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
karula spune:
Grozav! Fantastic! Am urmarit tot ce s-a putut despre festival online (mai un BeWhere, mai un HotNews, mai un blog) si mi-a parut rau ca nu sunt acolo. Filmul e confirmarea si sunt plina de bucurie. Felicitari, Sabina!
Despre cum e aici (Viena), nu cred ca trebuie sa iti mai spun, sunt convinsa ca stii mai bine ca mine. Pot doar sa-ti spun cum e sa locuiesti zid in zid cu Universität für Musik und darstellen Wien... Sau sa fii vecin de curte cu ei, sa fii partas zi de zi la minunea care se naste dintr-o scena vesnic plasata in curtea interioara pe care de cu zori lucreaza oameni tineri si emotionati ca si cum seara ar urma concertul vietii lor. Si chiar asa e, seara de seara, e un concert al lor. Al vietii lor.
Grozavia vine de la ei, cum a venit si de la voi, dar n-ar fi posibila fara oamenii care stau in fata lor, pe scaune cuminti si albe. Cum a fost publicul, Sabina? Si daca publicul a primit festivalul vostru asa cum reiese din film, atunci inseamna ca an de an asta va fi festivalul vietii voastre :)
Si probabil ca pentru a fi independent (in orice arta) in Roamania trebuie ca cei de afara, buni si multi, sa dea navala.
Sabina spune:
ah, tre sa ne vedem la Viena! Vino daca poti pe 1 noiembrie, ora 19 la Schikaneder, la expozitia mea:) Mai vb pe privat :))
publicul a fost in extaz. s-au bisat formatii de muzica contemporana. s-a aplaudat in nestire. Au iesit de la Anonimul de 2 ore de filme si au ramas la noi in Curtea Interioara de la MTR ca sa mai vada inca ora de filme destul de experimenetale (unele) cu muzica scrisa in luna august 2012....
da, trebuie pastrata f bine proportia intre invitati f valorosi straini si tinerii romani care au nevoie de o platforma, rampa de lansare.
problema mea e cu blazarea multora, si aceasta blazare o vad in multe domenii. cum sa scapam de ea??
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ch_dana spune:
Citat: |
problema mea e cu blazarea multora, si aceasta blazare o vad in multe domenii. cum sa scapam de ea?? |
Cred ca blazarea asta le e si indusa, de cele mai multe ori de catre familie. Recunosc ca si eu am momente cand zic "de ce nu plecam naibii de aici", dar, desi nu mai sunt tanara n-am avut niciodata mentalitatea pe care am vazut-o la o pustoaica la TV si care m-a speriat pur si simplu : " nu o sa am niciodata un loc de munca si probabil ca o sa stau cu parintii si la 40 de ani". Niciodata nu mi-am pus problema asa, n-am lucrat niciodata la stat (prostia mea, as fi castigat mai bine), iar acum, ca avem o mica afacere, ne izbim zilnic de dificultati...dar mergem ca berbecii inainte.
Eu nu stiu ce asteapta statul sa le dea, ca statul daca ar putea, le-ar lua cu 4 maini...soarta ti-o faci singur, nu astepti proptele de la nimeni. E insa ingrozitor sa vezi mentalitatea asta la tineri, nu la cei deja epuizati de viata, ca sa zic asa...
alinuk spune:
Felicitari pentru succes Sabina!!
Ma gandesc si eu la tema asta de ceva vreme si chiar aseara vorbeam cu DiCirstea despre o posibila discutie (chiar campanie) in spatiul public pe tema motivatiei si dorintei de implicare in diferite activitati si actiuni (era vorba mai mult de voluntariat dar cred ca se poate extrapola).
referitor la dezbaterea lansata de tine...sunt in acord cu titlul
Da, se poate!
si nu e doar un slogan
daca iti doresti cu adevarat ceva vei gasi drumul ...daca nu (sau daca nu stii ce iti doresti) ..vei gasi scuze
eu cred ca motivatia esentiala e in interiorul fiecaruia, ca fiecare dintre noi trebuie sa ne uitam acolo inauntru si sa cautam bine dorinta, placerea, forma de exprimare / Admit ca sunt oameni care au nevoie de 'un sut in fund', de o trezire, dar potential au multi si nu isi dau seama de el. Aici e zona in care se poate face ceva.
... innersound!? extrem de sugestiv :)
edit: primul pas pe care-l putem face e sa ne educam proprii copii in acest spirit...
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
De dragul Artei
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
inbox spune:
Eu plec de la ideea ca daca esti bine informat si corect nu ai cum sa nu reusesti pe cale administrativa sa zic asa, in Romania cat si oriunde in lume... restul depinde de multi factori.
Felicitari Sabina !
In rest voi urmari si eu subiectul, fiindca imi place.
"participam la concurs "
Sabina spune:
la asta ma gandeam si eu, la educatia copiiilor. Sa ii lasam sa isi urmreasca o idee, oricat de nebuneasca ni s-ar parea(cata vreme nu le pune viata in pericol), sa nu le omoram curiozitatea!
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ch_dana spune:
...si cata vreme le asigura o existenta decenta. Notiunea de "decent" ramane insa la latitudinea fiecaruia. De exemplu, maica-mea e o pictorita ratata, deoarece "consiliul de familie" a decretat ca pictura nu e o meserie din care o femeie sa-si castige existenta, mai ales pe vremea comunismului. Si uite-asa a ajuns inginer...
Asadar, cum asiguram balanta intre ceea ce ii place sa faca si cum isi va castiga existenta ? De unde aflam daca e suficient de pasionat sa-si croiasca o cariera pe baza uunui "hobby" sau e doar o distractie de moment ?
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana ...si cata vreme le asigura o existenta decenta. Notiunea de "decent" ramane insa la latitudinea fiecaruia. De exemplu, maica-mea e o pictorita ratata, deoarece "consiliul de familie" a decretat ca pictura nu e o meserie din care o femeie sa-si castige existenta, mai ales pe vremea comunismului. Si uite-asa a ajuns inginer... Asadar, cum asiguram balanta intre ceea ce ii place sa faca si cum isi va castiga existenta ? De unde aflam daca e suficient de pasionat sa-si croiasca o cariera pe baza uunui "hobby" sau e doar o distractie de moment ? Dana & Amelia (21.06.2011) |
Asta ar merita subiect separat! Si eu sunt interesata.
Si eu am o pictorita/sculptorita ratata in familie, dar nu pentru ca nu a facut ce a vrut, la scoala ma refer, caci a facut artele plastice...ci ca nu a avut curaj sa se afirme prin asta. A preferat sa stea la catedra 30 de ani, sa isi castige o paine. Eu ma intreb cum poti asta incuraja la un copil, sa ii dai curaj ca poate trai din scris/pictura/muzica...daca pana nici tu nu esti convins ca se poate (aici ma refer la mine)...poate Sabina ne spune mai multe .