Spatiu comun intre case
Raspunsuri - Pagina 2
catrinik spune:
Si atunci repet: cum am eu acces la fosa mea?
Daca intr-o zi se infunda haznaua, poarta inchisa, vecinul plecat 4 luni la tara? Sparg poarta?
Si daca vreau sa-mi inlocuiesc burlanul?
Il astept pe el sa-mi deschida poarta si sa fie in toane bune?
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui catrinik Si atunci repet: cum am eu acces la fosa mea? Daca intr-o zi se infunda haznaua, poarta inchisa, vecinul plecat 4 luni la tara? Sparg poarta? Si daca vreau sa-mi inlocuiesc burlanul? Il astept pe el sa-mi deschida poarta si sa fie in toane bune? |
te da vecinul in judecata, ii platesti chirie sau iti muti fosa din curtea lui in curtea ta...cu burlanul nu stiu..cred ca la fel... sau cumperi curticica de la el..
catrinik spune:
Tot nu m-am facut inteleasa.
Daca scria negru pe alb in acte era o treaba clara, ca stiu sa citesc. Pe mine ma intereseaza cum pot rezolva o greseala sau o smecherie facuta in acte.
Eu nu am spre vecinul calcan, ca peretele sa fie eventual limita de proprietate.
Am ferestre de vedere, picatura stresinii si canalizare. Lucruri pe care in veci nu as fi avut voie sa le am daca aceasta curticica nu era comuna ( de aceea am scris si articolele din codul civil: 611, 612, 615 - picatura stresinii, retrage de 60 de la linia de hotar, servitute de vedere la 2m ).
Cum casele sint facute de peste 50 ani, situatia e data, exista deja, nu poate fi vorba de mutat canalizare sau modificat acoperisul. Cum pot capata acces la peretele casei mele ? Ca si daca as fi avut calcan vecinul ar fi trebuit sa-mi asigure accesul pt eventuale reparatii.
Trebuie sa dau vecinul in judecata pentru a capata un drept de servitute ?
Doat tribunalul e solutia ? Ma interesa daca exista vreo prevedere legala care imi poate asigura accesul, fara a ajunge la judecata.
iulia_b spune:
La mine pe schite apare fiecare proprietar al terenurilor invecinate. Asta din cate stiu e o informatie publica, nu-i niciun secret. Pe la cadastru trebuie sa fie o harta a regiunii respective, cu fiecare proprietar.
catrinik spune:
Repet: eu am cadastru, vecinul nu.
La cadastru apare TOT lotul cu vecinii, iar numar cadastral am doar eu.
... cadastrul meu prost facut la vremea respectiva, de a trebuit sa-l refac ....
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui catrinik Tot nu m-am facut inteleasa. Daca scria negru pe alb in acte era o treaba clara, ca stiu sa citesc. Pe mine ma intereseaza cum pot rezolva o greseala sau o smecherie facuta in acte. Eu nu am spre vecinul calcan, ca peretele sa fie eventual limita de proprietate. Am ferestre de vedere, picatura stresinii si canalizare. Lucruri pe care in veci nu as fi avut voie sa le am daca aceasta curticica nu era comuna ( de aceea am scris si articolele din codul civil: 611, 612, 615 - picatura stresinii, retrage de 60 de la linia de hotar, servitute de vedere la 2m ). Cum casele sint facute de peste 50 ani, situatia e data, exista deja, nu poate fi vorba de mutat canalizare sau modificat acoperisul. Cum pot capata acces la peretele casei mele ? Ca si daca as fi avut calcan vecinul ar fi trebuit sa-mi asigure accesul pt eventuale reparatii. Trebuie sa dau vecinul in judecata pentru a capata un drept de servitute ? Doat tribunalul e solutia ? Ma interesa daca exista vreo prevedere legala care imi poate asigura accesul, fara a ajunge la judecata. |
in timpurile astea (nu acum 50 de ani) vecinul nu avea cum sa faca vreo smecherie in acte, ca pana acum la vanzari-cumparari e cerea cadastru, or tu zici ca stii ca el nu are cadastru facut
in contractul de vanzare-cumparare la tine ar trebui sa scrie tot ce iti apartine si tot ce e indiviziune cu vecinul
tu zici ca ai cadastru, eu nu stiu cum e cu schoita de arata clar de unde pana unde e curtea ta
drumul de servitute e clar evidentiat in schita? daca da, adtunci ar fi trebuit ca si curticica asta sa fie marcata la fel
la cadastru poti vedea harta cu impartirea, aia nu poate fi schimbata cu smecherii si interventii de la vecinu'...dar ce e pe harta mai ales daca e conform cu ce ai tu in actele tale, aia e, indiferent de ce e in actele vecinului
daca in actele tale la momentul vanzarii s-a produs o omisiune, nu cred ca poate fi rezolvata decat in instanta, cu vanzatorul si martorii vanzarii de mana, care sa sustina punctul tau de vedere (ma gandesc ca se poate, parintii mei si x din populatia Romaniei au procedat asa inainte de '89 si poate si dupa ca sa isi "legalizeze" chitantele de mana)
fosa cand a fost facuta? e de la constructia casei? daca nu, nu ai avut nevoie de autorizatie? ce acte au cerut pentru atorizatie?
nu cred ca poti obtine ce vrei tu, din oficiu, cata vreme nu scrie nicaieri in acte ca ai acest drept... daca gasesti undeva o mentiune, agata-te de ea
eu stiu cazuri cand s-au judecat ani de zile pentru un gard si aveau actele clare
catrinik spune:
Vecinul a cumparat casa prin 70 de la proprietarul initial.
Ala e singurul act al lui pe care il am. A cumparat 170 mp.
Prin 90 ii face acte fiului ( cu uzufruct viager ) pe 250 mp!!!
Si-a insusit toate spatiile comune.
Atunci s-a facut smecheria, cind inca nu se cerea cadastru si nici proprietatea sa fie intabulata.
Nu, drumul meu de servitute nu e clar schitat in cadastru. Doar se mentioneaza ca am acest drept.
Fosa si toate utilitatile casei au facut facute la inceput, in 40.
Casele sint exact asa cum au fost construite.
Cadastrului si intabularea au inceput sa functioneze abia dupa 2000 incoace, au inceput usor usor sa puna ordine in acte si proprietati.
Cadastrul meu insa nu poate fi actul de referinta, dupa care sa ma iau, pt ca si acesta a fost prost facut ( au omis niste boxe din beci, din pod ).
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui catrinik Vecinul a cumparat casa prin 70 de la proprietarul initial. Ala e singurul act al lui pe care il am. A cumparat 170 mp. Prin 90 ii face acte fiului ( cu uzufruct viager ) pe 250 mp!!! Si-a insusit toate spatiile comune. Atunci s-a facut smecheria, cind inca nu se cerea cadastru si nici proprietatea sa fie intabulata. Nu, drumul meu de servitute nu e clar schitat in cadastru. Doar se mentioneaza ca am acest drept. Fosa si toate utilitatile casei au facut facute la inceput, in 40. Casele sint exact asa cum au fost construite. Cadastrului si intabularea au inceput sa functioneze abia dupa 2000 incoace, au inceput usor usor sa puna ordine in acte si proprietati. Cadastrul meu insa nu poate fi actul de referinta, dupa care sa ma iau, pt ca si acesta a fost prost facut ( au omis niste boxe din beci, din pod ). |
proprietarul initial si martorii mai exista?!... altfel nu stiu cum... daca a fact acte in 90 le-a facut in baza vreunei chitante de mana in care suprafat era de 250mp, in baza vreunei declaratii ...de exemplu a mers omul la arhive si a spus ca el a primit terenul si casa ca mostenire, dar nu mai are actele, daca a avut norocul ca arhiva unde ar fi trebui sa se gaseasca actele a ars atunci s-a scos, i se elibera o tidula care tine aloc de duplicat la actul de proprietate, in tidula se trecea suprafata de 250mp (ca asa se vindeau parcelele acu 50ani...
nu am de unde stiu ce si cum au facut ei, se prea poate sa fi rezolvat la timpul acela cu proprietarul initial diferentele, nu era musai sa va povesteasca si voua, ca nah doar nu era sa-si dea cu stangu peste dreptul, si in baza unei sume de bani proprietarul initial a fost de acord
cunosc caz concret care si-a vandut terenul de vreo 4-5 ori, cand vecinului din spatele casei cand vecinului din stanga, asta din '90 pana prin 2000...nu stiu ce au facut cei doi cumparatori pana la urma
parintii mei au avut trei chitante de mana pentru acelasi teren, pe ele apar diferente la sumele platite, habar nu am de ce...data completarii e aceeasi, marotiri la fel
in '86 cand ai mei au dat icralul in judecata pentru demolarea casei, la proces s-a prezentat fostul proprietar si martorii care au recunoscut ca au scris/semnat acea chitanta si ca s-a primit suma x in schimbul terenului y
catrinik spune:
O smecherie a facut, asta e clar. Din moment ce cumpara 170m si isi vinde practic ( ca vinde fiului ) 250m.
Asta nici nu stiu daca o pot demonstra eu. Sau daca am vreun drept sa o demonstrez.
Eu am o singura problema: cum intru eu in curticica pt a-mi repara
geamul, AC, tencuiala, haznaua, burlanul etc? Altfel decit de a-l ruga mereu?
Am dreptul sa cer o copie dupa cheia de la poarta?
Dreptul .... nu ca asa l-as ruga eu si el e dragut si imi deschide.
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui catrinik O smecherie a facut, asta e clar. Din moment ce cumpara 170m si isi vinde practic ( ca vinde fiului ) 250m. Asta nici nu stiu daca o pot demonstra eu. Sau daca am vreun drept sa o demonstrez. Eu am o singura problema: cum intru eu in curticica pt a-mi repara geamul, AC, tencuiala, haznaua, burlanul etc? Altfel decit de a-l ruga mereu? Am dreptul sa cer o copie dupa cheia de la poarta? Dreptul .... nu ca asa l-as ruga eu si el e dragut si imi deschide. |
sa presupunem ca ai avea ca ai avea dreptul sa-i ceri cheia ...ce faci daca el nu ti-o da?!...sa presupunem ca ai dreptul sa intri si daca el nu-ti cheie, "spargi" poarta ca e a ta...si el vine si construieste un zid, ca e curtea lui.....etc
tot in instanta poti cere si probabil obtine ceva... se prea poate ca tu sa te agati degeaba de cei 250mp ai fiului, daca au acte pe tot terenul degeaba plangi...