Spatiu comun intre case
Buna,
sper sa reusesc sa va expun problema cit mai clar si mai succint.
Locuiesc intr-o curte comuna. Sint 2 corpuri de casa: casa mea si casa vecinului. Casa mea e in fundul curtii si am drept de servitute de trecere prin curtea vecinului dinspre strada.
Intre cele 2 case e o mica curticica de aprox 9m*3m, un mic spatiu.
Fosa casei mele ( haznaua ) se afla in aceasta curte. E cumva legata si a vecinulu, dar inca nu m-am lamurit cum.
Scurgerea de pe casa, burlanul, se afla in curte.
Am ferestre in zidul care da in curticica. Si ferestre mari, nu doar ochiuri de geam.
Vecinul a inchis curticica cu o poarta, zice ca e a lui.
Orice am nevoie sa fac/repar la zidul casei, hazna, burlan etc trebuie sa vb cu el, sa-mi deschida, sa faca figuri ... etc.
Cum pot avea eu acces la canal, la burlane, la zidul casei ?
Ma intereseaza in mod special daca exista vreo prevedere legala ( citeam ceva de picatura streasinii ) ? Nu ma interereaza sa ajung la un proces cu vecinul. Ma intereseaza sa stiu doar daca exista undeva o prevedere care sa-mi dea « din oficiu » dreptul de a avea acces in curticica dintre case.
Raspunsuri
marius spune:
Ce apare in schita? Chestia cu "e a mea" nu are nici o relevanta. Daca el are conform actelor in proprietate terenul este una, daca nu, e alta.
Acum speculativ sunt convins ca nu are in proprietate tot terenul. Dar asa e omul "zice: e al meu" - Actele!
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
catrinik spune:
Ce are el in acte nu stiu. Ca nu am cum sa vad. Daca stiam nu mai aveam dilema asta.
Sa incerc sa o iau cu inceputul.
Initial ... in 40 ... a fost un unic proprietar care a facut ambele case. Apoi le-a vindut, pe rind.
Dupa ce banuiesc eu si am pus cap la cap bucati din puzzle a gindit toata proprietatea asta astfel incit fiecare casa are o parte teren exclusiv, iar o alta parte de teren e comuna.
Adica eu am drum de servitute pe terenul lui, iar spatiul dintre case precis era comun, pt acces, magazii, lemne, fosa, burlane etc.
Insa NICAIERI nu am gasit informatiile astea.
Eu am cautat tot ce am putut, orice fel de act am gasit: actul initial de cumparare a terenului, autorizatia originala de constructiei a casei mele, ce apare pe rol la primarie, fisa bunului imobil. El nu are nici cadastru si nici intabulare.
Din nici un act nu am reusit sa-mi dau seama exact cum e delimitat terenul. In nici un act nu se specifica partile comune.
Gogorita merge mai departe: vecinul cind a cumparat apare in acte ca a cumparata casa, impreuna cu teren 170 mp.
Prin 90 vecinul ii vinde fiului si hop - apar in acte 250m.
Ce a facut, cum a facut ... nu stiu ... probabil ceva pe la circa financiara. Asta chiar nu mai stiu.
Oricum au facut magarii si nu stiu cit le mai pot demonstra acum.
Nu vreau sa ajung prin tribunal cu el.
Ma gindesc daca ma pot agata de ceva prin care sa am drept sa intru in curte, sa am acces la peretele casei mele in fond.
Ma gindeam ca ma poate ajuta fraza din actul meu de v-c: " imobilul mentionat beneficiaza de o servitute de trecere prin curtea imobilului situat spre str si cota indiviza aferenta din instalatiile comune celor 2 imobile "
Si fosa e instalatie comuna si eu am cota indiviza si drept care trebuie sa am acces. O .... chestie ..... d’asta.
catrinik spune:
Am citit astea:
Art. 611. Picatura stresinii. Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.
Art. 612. Distanta minima in constructii. Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.
Art. 615. Distanta minima pentru fereastra de vedere. (1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond .
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie .
Citind toate astea si luind in calcul ca distanta intre case e de aprox 4m e clar ca linia de hotar e undeva la mijloc intre noi, la 2m.
Cum i-au aparut vecinului in acte 250m nu stiu, ca si-a inclus automat si curticica asta in acte.
marius spune:
Pai daca vrei tu asa....
Eu insa m-as duce frumos la Cadastru si as vedea EXACT cine ce cum are. M-ar interesa partea mea in primul rand si partea comuna. Restul "rest in peace".
Daca nu-i convine (eu avand actele mele) nu are decat sa isi bate el capul cum sa faca de asa maniera incat sa-i convina lui - insa fara acte... apa de ploaie. Eu dupa vorbe, presupuneri samd nu m-am luat niciodata.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
catrinik spune:
Hai ca eu intreb, eu raspund, eu dau cu capul.
Dupa parerea mea sint 2 posibilitati:
- curticica a fost comuna celor 2 imobile, iar vecinul si-a trecut-o toata in acte. In acest caz eram 2 proprietari, in indiviziune. dar de ce nu se specifica si in actele mele? Asta cum o rezolv? Probabil la tribunal, nu?
- curticica toata este exclusiv a lui. Insa in mod normal ar trebui sa am drept de servitute, sa am acces la canalul meu. Cum obtin acest drept?
marius spune:
Nu vrea dupa acte... vrea sa presupuna sa faca scenarii... eu unul nu am ce sa raspund. I'm sorry about...
catrinik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Pai daca vrei tu asa.... Eu insa m-as duce frumos la Cadastru si as vedea EXACT cine ce cum are. M-ar interesa partea mea in primul rand si partea comuna. Restul "rest in peace". Daca nu-i convine (eu avand actele mele) nu are decat sa isi bate el capul cum sa faca de asa maniera incat sa-i convina lui - insa fara acte... apa de ploaie. Eu dupa vorbe, presupuneri samd nu m-am luat niciodata. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Nu stiu cum sa ma fac exact inteleasa:
daca aveam clar in acte ma duceam direct peste el si gata. Daca era scris negru pe alb nu mai aveam nici o dilema.
Insa e o buba, care se perpetueaza din '40, in toate actele.
E o problema cu actele. Pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am fost la cadastru. Eu am cadastru, el nu are. Deci nu pot obtine nici o informatie despre el.
La mine in acte si in cadastru se specifica foarte clar ce e al meu, in EXCLUSIVITATE. Nu se specifica daca altceva e comun sau nu.
Nu se specifica nicaieri vreo parte comuna. Eu cred ca se specifica la el in acte, de a facut niste magarii.
La mine zice asa: am terenul exclusiv de 120, drept de servitute de trecere si atit.
Si atunci? eu cum am acces la fosa?
irinabobe spune:
deci in acte tu nu ai spatiul acela. dreptul de servitute chiar daca nu era in acte era dat prin lege -codul civil. nu contest ca o fi vreo buba veche, insa atata timp cat tu nu ai in acte ca fiind proprietatea ta sau proprietate comuna nu vad ce ai putea face.
marius spune:
Corect!
Tu ai obligatia sa demonstrezi ce te intrereseaza pe tine, nu el.