Criza economica in lume
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Toate elantzurile de sclavagisti,si-au adus filialele si in Romania!
Scuzatzi de offfff topic!!!!
Dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Comparatiile acestea intre tari foarte diferite trebuie facute tinand cont de mai multe aspecte.
Daca un hypermarket se inchide intr-un oras de 100.000 de locuitori unde mai sunt 3, 4 astfel de magazine cel mai probabile e rezultatul crizei economice prelungite. Insa un hypermarket singur intr-un oras romanesc de 100.000 de locuitori va avea multi clienti. Asta nu inseamna ca nu e criza in Romania ci inseamna ca aici unele piete nu sunt inca saturate.
Andacos, nu uita ca multe tari bogate din UE au beneficiat mult de pe urma integrarii tarilor mai putin dezvoltate. Acestea au fost piete noi pe care firmele din tarile bogate au facut ani de-a randul profituri mult mai mari decat faceau in tara de origine. Profiturile au fost impozitate si investite si au condus la cresterea bunastarii tarilor deja mai dezvoltate. Au fost ani de-a randul diferente mari de pret intre produsele acelorasi companii care, culmea, beneficiind de pozitii dominante pe pietele nedezvoltate ale noilor veniti in UE si-au permis acest lucru.
Deasemenea lipsa capitalului autohton in unele tari si incapacitatea guvernelor de a gestiona proprietatea fosta comunista a permis altor companii din tarile dezvoltate ale UE sa cumpere diverse afaceri in tarile nedezvoltate la preturi mici si, de asemenea sa genereze profituri.
Toate castigurile acestea au generat taxe, impozite si investitii care au ajutat si societatile tarilor dezvoltate in general.
Nu spun ca cetatenii proprii nu sunt mai seriosi cand vine vorba de munca si impozite, dar au fost si pe pozitii avantajate fata de cetatenii ceilalti in anii anteriori.
Acum, bineinteles exact ca la nivel micro, tarile mai sarace au fost lovite mai rau de criza.
Dar pentru ca economia este deja interdependenta salvarea unei tari sarace de la colaps a devenit o necesitate si nu un act de caritate pentru tarile dezvoltate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Andacos, nu uita ca multe tari bogate din UE au beneficiat mult de pe urma integrarii tarilor mai putin dezvoltate. Acestea au fost piete noi pe care firmele din tarile bogate au facut ani de-a randul profituri mult mai mari decat faceau in tara de origine. Profiturile au fost impozitate si investite si au condus la cresterea bunastarii tarilor deja mai dezvoltate. Au fost ani de-a randul diferente mari de pret intre produsele acelorasi companii care, culmea, beneficiind de pozitii dominante pe pietele nedezvoltate ale noilor veniti in UE si-au permis acest lucru. |
Uite exact genul asta de raspuns ma face sa-mi creasca tensiunea!
![](icon_smile_cool.gif)
Flutura un steguletz ce sta in gitul muriotilor europeni la nick-ul meu si gata...hai sa dam o lectzie!
E
![](icon_smile_cool.gif)
O zi buna,stiam de ce mi-am propus sa nu mai intru la asemenea subiecte!
Dana
![](images/user_woman.png)
ela_04 spune:
adevarul e ca suntem o societate de consum. De proasta calitate cei drept... dar consumam.
Nu am mai vazut o tzoala de calitate de nici numai tin minte... pe toate scrie frumos pe eticheta (unddeva cat mai mic bineinteles...made in china). Stiu ca si cele din afara tarii au aceasi eticheta dar jur ca astea de pe la noi sunt de mai proasta calitate.
de creme sau medicamente nici numai vorbesc. toate sunt produse pt noi, bulgari si rusi... sub licenta nemteasca, ungureasca etc... &
+33
Lali spune:
Andacos, nu-mi sta deloc in gat steagul de sub numele tau (elegenta si nemteasca exprimare), ba, dimpotriva, chiar lucrez cu multi nemti si am un mare respect pentru ordinea din societatea cu pricina.
Insa nu uita ca ai scris si:
citat din mesajul lui andacos Portugalia,alaturi de Spania si Grecia,sunt tzari care s-au intins mai mult decit le e plapuma!Acum ca s-au intins...e treaba lor, nu m-ar interesa pe mine atita timp cit nu m-ar afecta!Problema e ca ma afecteaza...in calitate de stat EU! Unele masuri sunt si preventive,vezi reducerea locurilor d emunca sau saptamina de munca scurta,aplicate de patroni ,pentru a nu ajunge in stare de faliment ,sau pur si simplu pentru a prevenii acest lucru! Dar am spus ca ma enerveaza sa scriu la asemena subiecte,asa ca ma duc la ale mele!(a se citi a munci si a plati impozite ,de care sa se foloseasca cei ce s-au intins mai mult decit le e plapuma! ![]() editez sa adaug si italia pe "lista neagra"! ![]() Dana |
Iar cand scrii ca te afecteaza in calitate de stat EU si in mesajul urmator spui ca nu ai nimic cu statul, esti numai cetatean, undeva e o contradictie.
cipcipcip spune:
Se poate sa fie asa cum spunea cineva ca tarile din sud s-au intins mai mult decit ii tinea plapuma. Nu cunosc dedesupturile politice, eu pun vina pe globalizare ca toata sau aproape toata industria de productie s-a mutat in Asia. Portugalia de ex avea o industrie textila si de incaltaminte foarte bine dezvoltata care a disparut aproape total. Industria de productie a disparut, incet incet, peste tot. Si nu e vorba numai de tarile din Sudul Europei, care multa vreme au atras firme mari datorita fortei mai ieftine de munca (aici un salariu minim e de 475 euro pe luna), dar si de tarile mai dezvoltate, vezi Suedia unde industria auto s-a mutat in China iar cea farmaceutica naiba stie unde.
Poate in Romania mai exista ceva industrie, poate salariile mici de la noi inca mai atrag unii investitori, poate eram deja destul de saraci ca sa se observe criza, nu stiu ce sa spun.
Sint curioasa daca ne povesteste cineva din Spania ce se intimpla pe acolo. Aici a inceput emigrarea spre tari ca Brazilia, Angola si alte foste colonii portugheze, iar din Spania am inteles ca pleaca lumea in America de sud.
Cert este ca somajul a atins 1 milion, iar in Spania este, daca nu ma insel vreo 6 milioane.
cipcipcip spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Uite exact genul asta de raspuns ma face sa-mi creasca tensiunea! ![]() Flutura un steguletz ce sta in gitul muriotilor europeni la nick-ul meu si gata...hai sa dam o lectzie! E ![]() O zi buna,stiam de ce mi-am propus sa nu mai intru la asemenea subiecte! Dana |
Andacos, nu cred ca Lali a vrut sa-ti dea o lectie, explica cum vede ea situatia. Si eu stiu ca in tarile mai bogate exista o perceptie comuna cum ca cei din tarile mai sarace europene nu stiu decit sa se plinga si sa astepte bani de la stat si sa profite de pe urma UE, dar nu e chiar asa. Aici in Portugalia de ex se munceste pe rupte, acum daca se munceste si eficient nu mai stiu :)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
citat din mesajul lui ela_04 sau medicamente nici numai vorbesc. toate sunt produse pt noi, bulgari si rusi... sub licenta nemteasca, ungureasca etc... |
aici te contrazic pana in panzele albe. nu exista asa ceva in piata farmaceutica. nimeni nu face formule diferite in tari diferite, ar fi o aiureala din vreo 6-7 ratiuni, care de care mai serioase.
Lali spune:
Da, multi s-au intins mai mult decat le era plapuma.
Este clar ca si la nivelul statelor au fost decizii luate ca la nivelul cetatenilor, mai bune sau mai putin bune, mai ales cu referire la creditele luate si la capacitatile de rambursare. Dar au existat multi economisti care nu au banuit in urma cu 10 ani magnitudinea acestei crize si au consiliat cu mult spor politicienii pe drumul acesta.
Iar globalizarea a accelerat dramatic decimarea industriilor locale care nu aveau forta sau sustinerea necesara bataliei cu gigantii domeniului. Si nu vorbesc doar despre cazul Romaniei, pentru ca, goana dupa profit (absolut de inteles pana la o limita) a relocat sau distrus multe fabrici din cele mai diverse domenii.
cipcipcip spune:
citat din mesajul lui ela_04![]() Nu am mai vazut o tzoala de calitate de nici numai tin minte... pe toate scrie frumos pe eticheta (unddeva cat mai mic bineinteles...made in china). Stiu ca si cele din afara tarii au aceasi eticheta dar jur ca astea de pe la noi sunt de mai proasta calitate. de creme sau medicamente nici numai vorbesc. toate sunt produse pt noi, bulgari si rusi... sub licenta nemteasca, ungureasca etc... ![]() ![]() |
Cred ca 99% din imbracaminte in ziua de azi se face in China, India, Vietnam si Bangladesh. Fie ca e sub licenta unor firme, fie ca nu. Gasesti si produse de calitate facute in China dar pentru diverse firme.
Putinele produse de imbracaminte si incaltaminte care se mai fac in Europa costa de 3-4 ori mai mult decit cele fabricate in Asia.