Muraturi - conopida, morcovi si gogonele
Raspunsuri - Pagina 9
b.nica spune:
Fetelor pe la noi toamna asta este cam atipica si nu cred ca putem sa punem muraturile in saramura ca este cam cald!
Ma gandesc sa pun amestec de zarzavat pt. gatit( pt. ciorbe si pt. tocanite) la borcane pt. ca am de unde dar nu am mai pus niciodata.
Imi dati ceva idei?
b.nica spune:
Hai mai Marius ca pe la tine o fi mai rece ca esti mai spre nord-vest!
La noi in sud este cald si ne tinem si de obicei: varza se pune dupa Sf. Dumitru ca sa o inmopaie putin bruma, dar de unde..!
eumada spune:
B.nica,mama pune asa si iese bestial,dar nu stiu tot procesul exact,stiu doar ca toaca legumele,le fierbe putin si apoi le pune fierbinti in sticle si sticlele in cuptorul fierbinte(dar nu cu focul aprins)24-36 ore apoi le scoate si le mai tine cu patura inca niste ore.Daca vrei,o intreb exact,ca ea nu foloseste conservanti.
La Marius in zona aia si iarna e mai calda...sunt cumva protejati de munti inspre nord....iar la Orsova de exemplu,la botul tarii, iarna e si mai cald...
eumada spune:
B.nica,mama le face asa....toaca zarzavaturile la robot(obligatoiu cu rosii),le pune in borcane cu capac cu filet,apoi pune borcanele la fiert gen bain marie 50 de minute.Si le lasa sa se raceasca,apoi le pune o tura in cuptor,de fapt in caldura aia generata de cuptor.Si doar sare...si tin...cate un an,iar gustul este altul...mult mai bun.
Morgano spune:
Mama punea asa, a renuntat intre timp ca nu are nevoie de atatea:
- morcov, telina, radacina patrunjel, frunze telina
- date pe razatoarea Borner, medii ca dimensiuni
- amestecate cu sare
- la borcane capsate sau cu capac
Ideea e ca dup'aia nu mai pui sare in supa.
Eu cand erau fetele mici faceam aceeasi combinatie, dar fara sare, si in pungi la congelator.
Edit: eu evit sa pun chestii procesate pe iarna, adica fierte sau dunstulite.
De aceea nu pun zacusca, ci vinete coapte, ardei copti in congelator si cand ne e pofta fac pe loc proaspata. Fierte isi pierd calitatile. Zic eu. Plus ca atunci nu trebuie fiarta triplu ca timp, ca sa tina toata iarna in borcane. Are cu totul alt gust proaspata. Iar conserve cu rosii cuburi se gasesc destule, fte ok si la preturi infime, deci nici ca economie nu se pune problema :)
buflea spune:
Doamnelor,
Am penetrat in primul borcan de muraturi puse dupa sfaturile voastre ... sunt BESTIALE. M-am umplut de glorie in familie si mi-am pus numele la gazeta de perete.
Vestea buna este ca toata lumea le mananca cu placere.
Vestea proasta este ca am pus numai 2 borcane, pentru ca m-a enervat aranjatul optim, fara multe spatii ...
Vestea buna este ca o sa mai fac, data viitoare ma gandesc sa le arunc intr-un butoiash, ca sa nu mai trebuiasca sa le aranjez.
Intrebarea zilei este: Acum daca mai vreau sa mai pun, e prea tarziu, nu-i asa ?
mcoca spune:
Buflea, bravo!!!! Nu cred ca e prea tarziu sa mai pui.
Si ale mele au iesit bune, am mancat deja un borcanel. Am pus si in 2 cutii de plastic. Problema e ca au facut floare :(((((. E normal? Eu ce fac acum?
Vicky si Printzesone
buflea spune:
Pai acum le mananci "inflorite" ... si cat mai repede.
Au facut floare pt ca au stat la caldura ... trebuie sa le tii intr-un loc care sa aiba temperatura de beci.
Moaaamaaa, ia uitati-va le mine ce aripi am prins, am ajuns sa dau si sfaturi !!!
mcoca spune:
aha, et le-am tinut in logie, care e inchisa, dar are geamul deschis, mie mi se pare frig, e spre nord :(((. Fir-ar ca am si beci :(((
Vicky si Printzesone