Muraturi - conopida, morcovi si gogonele
Raspunsuri - Pagina 2
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ginger00 ce vrea sa zica vanturat? Mamica de gemenasi smecherasi |
se introduce aer in zeama de muraturi, prin suflare printr-o teava. daca nu se procedeaza asa, in anumite situatii (depinde de legumele folosite si de reteta) zeama de muraturi devine usor gelatinoasa, eu ii zic baloasa. si muraturile nu raman tari, se inmoaie.
Ginger00 spune:
uau...n-am stiut de asa ceva ...bunica mea punea gogonele,castraveti si cred ca si varza taiate felii foarte subtiri cu sare si nu stiu ce inca ,le indesa in borcane de 5 lt...erau foarte bune...din pacate nu stiu reteta...mi-e asa de dor de o acritura romaneasca cum facea bunica....
daca careva din voi intelege (noi o numeam csalamadè )de ce acrituri vorbesc va rog sa scrieti cum se pun...
Rufus spune:
E greu sa mai spun ceva dupa atatea gospodine...
Totusi, in plus eu pun foi de dafin si cimbru (maturica, uscata). Sigur, pe langa celelalte mentionate.
Sarea-musai neiodata, bruta
Si pun si otet. Putin...la 10 l de apa, o lingura de otet. Nu-i pentru gust...e pentru procesul de murare.
Iar daca pui la borcane mari, transparente, din rondele de morcov sau telina, fa niste moace zambitoare, asezate pe margine, sa va binedispuna
Rufus, Tora si iadele
histamina spune:
rufus, rufus,felicitari pentru spiritul gospodaresc!
eu pun muraturile numai in saramura, pun cimbru, boabe de piper, mustar, mult urturoi, hrean, varza rosie felii.
la castraveti pun tot saramura, da rpun dafin si tarhon.
gogosarii ii fac dupa o reteta data de o vecina ardeleanca. imi tin din octombrie pana-n agust.
buflea spune:
Informatia cu sarea este o comoara, multumesc mult tuturor ... O sa va tin la curent cu rezultatul ... habar nu aveam ca la muraturi se pune sare neiodata si aici se gasesc de amandoua ...
Ca sa mai lungesc discutia, voi in casa de care sare folositi ?
Eu nu am nici un criteriu, habar nu am care e mai buna si care nu ... in general cumpar sarea care e mai ieftina
Exista vreo logica dupa care se foloseste sarea in bucatarie ?
Rufus spune:
In casa folosim sare iodata, s-a constatat acum multi ani ca solul mioritic este sarac in iod, lucru care ar cauza grav la glanda. Tiroida.
In magazine gen supermarket nici nu gasesti (sau f.rar) sare neiodata.
Mie imi scapa esenta explicatiilor medicale, asa ca nu mai intereseaza decat ca nu-i buna la muraturi aia iodata. La glande nu ma pricep
Rufus, Tora si iadele
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui msl1 2 ani la rind am incercat si la gogonele si la castraveti dupa retetele recomandate aici pe DC si nu au iesit/stat de nici o culoare au ajuns la gunoi toti; poate este cauza sarea pt ca nu gasesc sare grunjoasa cum este in ro, doar sare de mare si din aia am folosit. sau poate soiul legumelor nu a fost bun; in general am intales ca o lingura de sare la 1 l de apa. |
Este f. importanta si apa ca ma enervau rau de tot comerciantii din piata cu varza si muraturile lor pana cand sotul meu mi-a spus ca i-a tras de limba si a aflat ca folosesc numai apa de la ei din sat.
Atunci cand am folosit apa din putul meu, de-si musca sotul limba ca mi-a spus,, mi-au iesit muraturile perfecte.
Era evident dar nu ma gandisem; apa de la robinet este cu clor si asta impiedica o fermentare normala.
Sa vedeti circ toamna cand vede sotul meu cum adun peturile de 10 l pt. apa de muraturi!
msl1 spune:
Mai ca imi vine sa incerc din nou cu apa de izvor de la sticla bineinteles. poate am sa incerc 1 borcan mai mult nu ca e prea scump de aruncat.
Buflea, sea salt e buna; vezi ca cea mai ieftina sare din magazin de obicei are aditivi in ea adica euri nesanatoase