Relatia cu tatal
Cum se implica tati in educatia celui mic? Cat timp trebuie sa petreaca cu copilul? Ce facem cand bebe creste fara tati.
Ce facem cand tati o ia razna?
Raspunsuri
Victoria_mami spune:
Depinde de situatie. La noi, tati lucreaza, eu nu, deci, clar eu ma ocup in primul rand de educatia fetitei. Trebuie sa petreaca suficient timp impreuna, incat sa existe o relatie intre tata si copil, si mai ales, sa petreaca timp de calitate, adica nu tati la tv, copilul se joaca pe langa el. Ce facem cand bebe creste fara tati? Nu stiu, aici pot sa-ti raspunda mamicile care isi cresc copiii singure.
Cand tati o ia razna, aici presupun ce vrei sa spui, e foarte posibil sa gresesc, poate dai mai multe amanunte. In primul rand, incerci sa-l readuci pe tati pe calea familiei, incerci sa-i arati si sa-i explici cine/ce/care sunt prioritatile, din punctul tau de vedere. Daca prioritatile tale nu corespund cu ale lui, e mai grav. Aici se face ce decid parintii impreuna: raman si cresc copilul impreuna, raman impreuna de complezenta, dar numai mami e implicata in cresterea/educarea copilului si tati e doar o prezenta fizica, sau se despart si, din nou, pot creste copilul impreuna, desi separati sau tati dispare de tot, sau e tatic de duminica. Chiar e nevoie sa dai mai multe detalii, altfel, nu e usor sa raspunda cineva la intrebarile tale.
asteryaro spune:
Buna.
faci un sondaj?
Frumos ar fi sa te prezinti putin si sa ne spui ce anume ai dori sa afli.
O zi frumoasa,
andreea_cata spune:
relatiamea cu sotul meu e ok,doar k urmeza sa nasc si imi fac griji de cum se va schimba dupa ce va aparea asta micu,e mai mult plecat din cauza serviciului iar asta m-ar ingrijora,imi e frica sa nu il afecteze pe micut.
Victoria_mami spune:
Andreea, deci tu ai doar 'ganduri de gravida' :) O sa treaca dupa ce nasti si o sa-l vezi pe tati topit dupa bebe :)
x_ggg spune:
E un subiect sensibil pentru mine.
Inainte sa ne hotaram sa facem un bebe, sotul meu era "unchiul" ideal: nse juca cu toti, alerga, batea mingea, etc.
Si a venit puiul nostru mititel. Si e exact tatal descris de cineva mai sus: el la tv/laptop, copilul se joaca singurel pe langa daca nu sunt si eu acasa.
Am incercat sa ii explic ca e nevoie si de el, ca nici eu nu ma descurc cu toate, dar se pare ca imi racesc gura de pomana. Si daca pana acum avea si un job care il tinea departe de casa mult, recent a schimbat acest job si ajunge acasa pe la 16-17. Tot la laptop.
Durerea mea cea mai mare este ca imi dau seama ca mi-am varsat frustrarile si asupra copilului si abia acum, la 3 ani, ma bucur cu adevarat de el. Din pacate, cu un tatic practic inexistent.
ela_04 spune:
x_ggg, tu de ce il lasi?!
eu cred ca barbatii sunt inebuniti la inceput dupa care urmeaza o perioada cand copilul nu prea vorbeste...vorbeste dar ei ne fiind in preajma copilului nu inteleg etc care il face pe tata sa aibe tendinta de a sta mai departe si sa o lase pe mama sa managerieze relatia cu,,,, copilul.
Si la noi tati vine in general pe la 16,17... ii pun sa mancam toti, ca pe la ora aia se trezeste si baiatul. Dupa care tati se duce cu baiatul lui in parc, la cumparaturi micute ca altfel dam faliment etc.
Incepe si al meu cu ... imi este prea somn... vreau sa stau si eu o ora pe laptop linistit...etc etc
dar eu sunt acolo .."pai ce e vinovat copilul ca tu te-ai culcat la 01? vrei sa se salbaticeasca copilul numai in curte?"
trebuie sa calc (nu calc cu baiatul langa mine), trebuie sa fac mancare... vreau sa ma epilez linistita etc etc
Cate o data fac si eu ceva ...alteori doar lenevesc si reusesc sa-mi aud gandurile...
Acum al meu sot mai are si un part time jobs si e mai greu...dar tot el merge cu baiatul in parc chiar daca nu mai este in fiecare zi.
Iar frustrarile sunt exclusiv ale sotului stiu ca nu e cinstit dar cam asa a fost la noi de la inceput. Ca doar nu era sa ma cert cu un copil mic care nu intelegea nimic si il mai si speriam ...
& +34
blackgirl0 spune:
X_ggg, imi dau si eu cu parerea legat de tatic: implica-l, implica-l, implica-l!
Nu te mai oferi sa faci tu toate lucrurile legate de copil. Trimite-l dimineata la gradinita cu copilul/la medic/in parc, sa faca un sport comun tata-fiu (role, bicicleta, fotbal). Va aduce un ban in plus faptul ca sta el la laptop dupa amiezile? Daca nu, atunci spune-i ca-i timp pierdut si ca este mai castigat dc ar sta cu copilul lui.
In fine, eu sunt ca o moara stricata in casa cand vad ca si al meu sot are derapaje in legatura cu copilul/activitaile casnice. Il intreb imediat dc prin pierderea timpului castiga si bani (ceea ce nu-i cazul ) si imediat isi revine. Inteleg sa piarda timpul la tenis/fotbal/o iesire cu baietii, insa sa stai aiurea pe calculator...
Victoria_mami spune:
Al meu sot vine de la servici la ora 17! Rar cand intarzie. Cand el ajunge acasa, il las sa se relaxeze vreo ora, timp in care de obicei gatesc cu Victoria cina. Victoriei ii place mult sa ma ajute la bucatarie. Apoi, dupa cina, mai avem vreo ora jumate pana la culcare, timp in care ei doi se joaca, se uita la desene impreuna, stau pe afara, orice au ei chef sa faca. In zilele cand el e acasa, iasa impreuna la cumparaturi, se joaca afara, se plimba cu bicicleta, iasa la plimbare prin jurul casei. Ieri, de ex. eu am stat in pat in dormitor, de la 1 la 4 m-am uitat la Ingeri si Demoni, desi l-am mai vazut. In timpul asta, sotul meu a stat pe scari in fata casei (are o artrita crunta la genunchi, ieri abia mergea) si Victoria se juca, in timp ce au povestit cate-n luna si-n stele. Apoi cand mi s-a terminat filmul, au intrat in casa, Victoria s-a uitat cu mine o ora la o emisiune cu rechini (are o fascinatie grozava ptr. rechini), sotul meu a lenevit si el o ora pe couch dupa care s-a apucat de gatit cina. Dupa cina, ei au stat impreuna pana am curatat eu bucataria (de obicei o face el duminica), ca am zis ca daca tot il doare genunchiu, sa fiu eu draguta :)
mami_stefi spune:
Uite,eu nu inteleg chestia asta! Cum adica sa il implici tu in viata si educatia celui mic ?!!
Pai eu cred ca aceste lucruri ar trebui sa vina firesc.Din cate stiu eu,tot ce se face 'cu forta' da nastere la frustari si stres.Ori decat sa imi las copilul cu un tata enervat ca trebuie sa stea cu fiul/fiica lui,mai bine ma 'sacrific' eu.
Noi am stat destul de mult timp despartiti (din cauza serviciului sotului) iar copilul s-a obisnuit mai mult cu mine.Acum,lucreaza numai sotul si cu toate ca sunt zile in care ajunge si la 18-19 acasa,face dus,mancam si pana ne punem in pat ne jucam toti trei,cantam,dansam,vorbim,etc.
Sigur ca sunt seri in care pur si simplu abia se tine pe picioare si atunci sare peste joaca.
Daca sotul ma vede ca am treaba,il cheama pe Stefan in camera la jucarii sau ii pune un DVD cu desene animate,sau ies amandoi jos in curte.Si eu la randul meu,daca sotul meu are treaba ma ingrijesc eu de copil.
Si cum adica tati 'o ia razna'? Dar noi nu o luam razna? Ei ce fac atunci? Exact acelasi lucru ar trebui sa il facem si noi pentru ei.
Asa cum spuneam mai sus.. cred ca nu e tocmai ok sa incerci tu sa il 'implici/responsabilizezi' si mai ales nu peste noapte.Trebuie sa simta chestiile astea,trebuie sa ii fie drag sa aiba grija de copilul sau,sa ii sara in ajutor sotiei cand vede ca e nevoie,sa isi iubeasca si sa isi respecte familia si in primul rand,sa fie clar convins ca asta isi doreste si sa se simta bine in rolul de sot si respectiv,tatic.
Tot ceea ce se face 'din obligatie' da nastere frustrarii!
Dar na,asta e numai parerea mea.Cine nu gandeste/crede ca mine,e liber sa actioneze asa cum crede de cuviinta!