indemnizatia mamelor
Raspunsuri - Pagina 4
alinuk spune:
eu sustin in continuare ca au sens intrebarile (desi toate fac referire practic la aceeasi dilema)
sa vedem ce ne raspunde si Min Muncii
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
De dragul Artei
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
marius spune:
Oricum a suci-o de la 01.01.2011 pana la 31.12.2012 sunt 2 ani. Aceasta modificare se va aplica din 01.01.2013 deci nici matematic nu mai iese chiar daca as merge pe varianta ta.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
alinuk spune:
Marius,
Nu stiu de ce sucit vorbesti.
Eu vorbesc de situatii concrete si reale:
(ma rog o realitate prezentata de Ministrul Muncii)
1. Din declaratiile publice am inteles ca vor sa puna in aplicare aceste noi amendamente de la 01 octombrie 2012;
2. situatia mamicii care isi termina concediul de ingrijire copil la 31 dec 2012 si care primeste acum 75% din veniturile nete, adica 1600lei;
(si situatia tututor cazurilor de nasteri intre 01 oct si 31 dec 2010 ... se incadreaza in situatia expusa anterior);
3.intre 01 oct si 31 dec 2012...ce se intampla cu indemnizatiile acestor mame... daca depaseau plafonul de 1200... se reduc?
cu tot respectul, e ceea ce am eu la indemana sa analizez
poate gresesc undeva!?
de unde stii tu ca se aplica de la 01 ian 2013?
Alinuk
De dragul Artei
Nimic nu-i intamplator!
marius spune:
Greseala mea este ca am raspuns speculativ. Desi nu ma caracterizeaza.
Asa incat am sa revin la afirmatia:
In clipa in care va fi publicat in MO am sa citesc textul de lege si/sau Normele de aplicare si in functie de acestea imi voi spune opinia.
In rest / speculatii.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
bebelusi spune:
Da, eu sunt in aceasta situatie, si asa cum spune Alinuk, termin concediul in 29 dec 2012. Am prins concediul pe 2 ani cu 85%, cand s-a modificat legea si au scazut indemnizatiile la 75%, mi s-a micsorat si mie. Am nascut inainte sa se puna in aplicare legea cu plafonarea, si ma intrebam la situatia mea cum va fi, pentru ca despre aceste cazuri nu am vazut nimic discutandu-se si nici nimic stipulat in acel comunicat. Eu la TV am auzit ca se pune in aplicare de la 1 oct 2012, deci nu de la 1 ian 2013
Marina spune:
prin schimbarea bazei de la brut la net cred ca mamele cu salarii in jurul pragului vor pierde intrucat cresterea de 10 puncte procentuale nu va acoperi scaderea bazei de aplicare cu 16%
lavi02 spune:
Si inainte baza tot netul era! Baza este brutul numai pentru cele 126 de zile de concediu medical de sarcina si lauzie ( pre si post natal).
alinuk spune:
Am gasit pe mail raspuns de la Ministerul Muncii:
=========================================
"La intrebarile adresate de d-na Alina Predescu precizam urmatoarele:
1. Pentru copiii nascuti pâna la 31 decembrie 2010 se aplica masurile prevazute de OUG nr.148/2005 respectiv concediul pâna la împlinirea de catre copil a vârstei de 2 ani si indemnizatia aferenta calculata potrivit prevederilor legale, 75% din veniturile medii nete lunare, dar nu mai mult de 3400 lei. Majorarea la 85% a indemnizatiei cu mentinerea plafonului maxim de 3400 lei se aplica si în aceste cazuri începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2012 daca parintele este înca în plata indemnizatiei si copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani. Prin urmare daca se indeplineste aceasta conditie ca în luna octombrie parintele sa fie înca în plata indemnizatiei aceasta se va recalcula la 85% din media veniturilor care a stat la baza stabilirii dreptului initial de 1600 lei.
2. Plafonul de 1200 lei este prevazut pentru optiunea concediului pâna la împlinirea de catre copil a vârstei de 2 ani, în cazul copiilor nascuti începând cu 1 ianuarie 2011 si pentru care masurile sunt prevazute de OUG nr.111/2010. Începând cu drepturile lunii octimbrie 2012 indemnizatia se va calcula la 85% din media veniturilor nete lunare ale persoanei îndreptatite dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 1200 lei.
3. Nu exista posibilitatea de reducere a indemnizatiei ci de majorare a acesteia de la 75% la 85% din media veniturilor nete, conform legii. Reducerea indemnizatiei poate sa apara numai în situatia în care au fost declarate eronat veniturile care au stat la baza acordarii dreptului, ceea ce constituie, în unele cazuri, infractiune si nu face obiectul modificarilor legislative adoptate recent de catre Parlament.
Mihaela Grecu – director, Directia Politici Asistenta Sociala"
=========================================
Marina nu inteleg de unde se vehiculeaza brutul, eu stiu ca si inainte si acum procentul se calculeaza din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni
Alinuk
De dragul Artei
Nimic nu-i intamplator!
Kya spune:
Adica plafonul de 1200 de lei se pastreaza, nu?
Praf in ochi si cresterea lu' peste prajit... Era de asteptat de altfel.
Mamica de si
paulinio spune:
Legea precedenta (pe care am prins-o eu cu primul copil) prevedea: 2 ani cu 85% din venituri nete plafonat la 4000 ron. Ulterior s-a ajustat plafonul la 3400 si 75% din venituri... (n-am mai prins pentru ca am revenit la serviciu). In acelasi timp s-a pus asta cu 1 an cu venitul asta si 2 ani cu 1200.
Alinuk... tu erai parca cu 1600 (2 ani plafonat la 3400). Cred ca ar trebui sa primesti marit pentru ultimele 3 luni daca se va aplica de la 1 oct 2012.
Au modificat procentele... mare branza nu s-a facut pentru ca plafonarea e aceeasi... cate oare voir beneficia de schimbarea asta? (am putea face un sondaj)
Oricum... astea sunt speculatii, cum zicea Marius trebuie sa asteptam publicarea legii pentru a vedea concret ce se intampla.