Limba engleza - cls. a 3-a
Ca nu ne ajungeau emotiile si grijile cu adaptarea la scoala si gradi ale baietilor, ne-am ales cu o mare problema cu Maria. Dupa doar a doua ora de engleza, nu mai vrea sa auda de materia asta. Mi-a zis ca vrea sa fie bolnava toate orele de engleza pana ma sfarsitul anului si poate din clasa a IV-a vor avea alta profesoara.
Sunt tare dezamagita. Eu nu am pregatit-o in particular, a facut la gradinita mai degeaba si in clasa I si a II-a la scoala cu o profesoara platita de noi, o ora pe saptamana, dar mare lucru nu au invatat. Din ce imi spune ea, in afara de veo trei colegi care fac suplimentar engleza, in rest sunt cam in acelasi stadiu cu ea.
Credeam ca anul asta, fiind de fapt primul an cu limba engleza ca materie obligatorie si notata, o vor lua cat de cat de la 0, cel putin cu scrisul si cititul. Dar se pare ca nu e asa. Au un manual de clasa a III-a, e adevarat, anul doi de studiu, de la Macmillan, "English Club", destul de greu, dupa parerea mea si pentru cineva care a facut engleza serios un an de zile. Dupa ce ca manualul este peste nivelul lor, profesoara i-a speriat foarte rau. Au facut ceasul, fara sa li se explice (asta stiu pentru ca ulterior a repetat cu sora mea si copilul a spus: a, pai daca ne explica profesoara, nu mi se mai parea asa de greu). De fapt au copiat dupa tabla si apoi au fost pusi sa citeasca. Maria nu stia nici macar numerele peste 12, habar nu avea sa le scrie sau sa le citeasca. I-a amenintat (si pe ea) ca ora viitoare vor lua insuficient daca nu stiu sa citeasca (nu au citit deloc in engleza pana acum!!!) si ca ii da afara din clasa. Pe langa asta, mi-a zis ca tipa tot timpul si vorbeste urat.
Mie mi se pare inacceptabil asa ceva. Inca nu am vorbit cu invatatoarea, dar am inteles de la Maria ca ei s-au plans ca doamna profesoara de engleza e o zgripturoaica si doamna le-a spus ca stie ca e mai severa. Severa, severa, dar chiar asa?
Vreau sa vorbesc cu invatatoarea si eventual si cu profesoara, dar fara sa mi-ao pun in cap. As vrea sa stiu ce si cum invata copiii vostri la engleza in clasa a-III-a. Daca sunt profesoare de engleza printre noi, indrumati-ma si pe mine, cum sa pun problema.
Sper totusi sa fi fost in toane proaste doamna si sa revina la sentimente mai bune, ca nu stiu efectiv ca as putea face. Pana acum am tot glumit cu Maria pe seama orei de engleza, dar ei nu prea ii vine sa rada .
Raspunsuri
Lala_D spune:
Cornelia fiind primul an de engleza manualul trebuia sa fie pentru anul I de studiu!
Din start fiind de anul II de studiu manualul este clar mult prea dificil pentru un incepator.
Indiferent daca voi ati avut un optional platit in clasa I si a II a de lb engleza copila ( si clasa) este conform programei anul I de studiu si trebuia sa ii ia de la O pe toti.
Asa trebuie sa pui problema intai cu invatatoarea si apoi eventual mai multi parinti ( ca banuiesc ca nu esti singura nemultumita) cu profesoara.
Cornelia spune:
Da, tocmai de comfirmarea faptului ca pot sa pun in discutie manualul, am nevoie de la un profesor. Manualul e primit de la scoala, e de clasa a III-a, dar e "Student's Book 2".
Lala_D spune:
Nu cunosc manualul acesta si nu il gasesc nici pe net insa pe cele pe care le stiu de clasa a treia anul I de studiu scrie asa :
beginners sau starter workbook
Am in mana 2, de la 2 edituri diferite ( Pearson si Longman) si ambele incep cu imagini referitoare la prezentare ( hello/ how are you)
Cornelia spune:
Manualul lor incepe cu o lectie despre emisiunile preferate si programul TV. Nu am cartea in fata, dar e ceva de genul asta. Nici nu mi-am batut capul sa o pun sa citeasca, pentru ca este clar cu mult peste cunostintele ei. Ma bucur ca a invatat pana la urma ceasul.
Miercuri avem sedinta si sigur vom discuta si problema asta. Pana atunci, vor avea maine engleza si sunt curioasa cum se va desfasura ora. Maria mi-a spus ca au vorbit si astazi cu d-na invatatoare, pentru ca sunt ingrijorati pentru ora de maine si doamna a incercat sa o scuze pe profesoara, explicandu-le ca e obisnuita sa lucreze cu copii mai mari. Sper sa fi deschis invatatoarea discutia cu ea, avand atatea plangeri din partea copiilor.
anya spune:
In conditiile in care totusi au facut engleza in anii anteriori, nu ar fi cazul sa ii ia de la 0. Probabil ca a considerat ca in clasa 1 si 2 au facut macar un an de studiu si ii trece in anul 2. Plus ca manualele presupun ca sunt cele agreate de scoala.
Si la noi a fost o situatie similara in clasa a 2-a, cand a venit o profesoara mai severa. Baiatul meu, pentru ca face intensiv de la 5 ani nu a avut nici-o problema, dar a fost o fetita care cum se apropia ora , cum intra in panica. Mama ei a facut scandal dar a si pregatit-o in particular. Fetita a terminat clasa cu B la engleza (si cred ca ceva mai multa engleza stiuta) iar in anul urmator profesoara nu a mai vrut sa ia clasa noastra. Marea majoritate a parintilor o regreta. Anul trecut au avut o profesoara "asa si asa" iar anul asta au alta noua. Cam prea multa schimbare. Daca nu l-as pregati in particular cred ca m-ar deranja teribil.
Indiferent de rezultatul in discutia cu invatatoarea/profesoara, sfatul meu e sa o ajuti sa se pregateasca mai bine, astfel incat profesorii de tipul acesta sa nu o mai sperie.
alimara spune:
si fetita mea este tot clasa a III-a si are manualul de engleza de la macmillan dar pupil's book 1, in conditiile in care au avut 1 ora de engleza optional in clasa a II-a tot cu aceeasi profesoara. acum au 2 ore de engleza pe saptamana. mie mi se pare ok manualul pe care il au pt cat stiu ei.
Lala_D spune:
Anya indiferent daca au facut sau nu optional platit engleza in clasa I sau a II a profesorul este obligat sa inceapa in clasa a III a conform programei scolare cu anul I de studiu, de la 0, deoarece doar acum oficial incepe predarea primei limbi straine, cu note si medie, trecuta in foaia matricola.
Cand ajung, de exemplu, in clasa a saptea se da olimpiada la prima limba straina si programa este din anii I de studiu pana in anul V de studiu.
Nicidecum nu se tine cont ca eventual a fost un optional platit in afara programei si copiii ar fi studiat si anul VI de studiu.
Manualele sunt alese de profesori dintr-o gama larga de optiuni.
Daca profesoara a ales unul de anul II e din considerentul ca i-a crezut mai avansati dar asta nu inseamna ca e si ok si parintii ii pot aduce acest lucru la cunostinta.
Este irelevant ca unii copii fac engleza in particular.
La scoala este materie de studiu obligatorie si trebuie inceputa din perspectiva ca acesti elevi nu stiu nimic.
E ca si cum ai 10 elevi ce fac matematica in particular si din acest motiv presupui ca si restul elevilor stiu deja inmultiri/impartiri ( la clasa a III a) si lucrezi cu toata clasa la nivel de excelenta fara a face notiunile primare.
Nu-i ok si se ajunge la frustrari majore.
anuscha2009 spune:
Si la noi e o problema cu limba engleza. Parca ne-am intors in clasa a intaia. Nici fata mea nu vrea sa auda de ora asta, desi pe ei i-a luat de la zero.
Ce trebuie facut? Sa-i pun meditator/ de unde sa-l gasesc. Spre rusinea mea nici eu nu stiu engleza si eu am avut un fel de repulsie fata de limba asta si se pare ca istoria se repeta.
Voi va meditati copiii la engleza? De unde ati luat profesorii?
Mie mi ar trebui unul rabdator sa suporte toate fitzele si strambaturile fetei.
Cornelia spune:
Cand au inceput clasa I unii copii stiau sa scrie si sa citeasca. Asta nu inseamna ca invatatoarea a trecut direct la manualul de clasa a II-a.
Anya, eu m-am bucurat ca le-a schimbat profesoara, tocmai in ideea ca cealalta era prea moale si nu faceau mai nimic la ora. Dar speram sa aiba pretentia ca ei sa stie ceva ce le-a fost predat. Daca nivelul clasei era ridicat si doar Maria nu facea fata, as fi inteles sa o pregatesc in particular ca sa faca fata orei de engleza. Dar cand vezi ca doar 3 copii inteleg, nu cred ca se mai pune asa problema.
Oricum, astept sa vad ce se intampla si astazi. Sper sa nu ramana cu o repulsie fata de limba engleza, e o materie pe care cei mai multi copii o indragesc si o invata cu placere.
anya spune:
Optional-neoptional, la noi s-au facut din clasa 1 doua ore/sapt si nu am platit nimic. Pare logic ca daca s-a facut, sa se ceara. Daca nu s-ar fi facut - incepea cu literele.
Eu nu zic sa nu vorbiti cu profesorul. S-ar putea ca la inceput sa le fi dat o testare sa vada pe unde se afla cu cunostintele.
Recunosc ca si eu am mare repulsie fata de engleza (si culmea, lucrez in multinationala ) dar pentru ca e tare necesara m-am agitat si i-am dat de la 5 ani la scoala de engleza. Financiar e greu, recunosc, dar ma gandesc ca le trebuie.(Tot pt ca e bine ma agit sa faca si cate un sport.)