Viatza in Germania - cap.81

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui Teolina

Helbi, baietelul meu face 4 ani in decembrie.

Atunci stai linistita. Dupa cum ti s-a spus, aici se incepe scoala la 6 ani, si ziceai ca veti merge la München, acolo trebuie sa implineasca 6 ani pana in 30 septembrie. Daca nu, la anu', deci el ar merge abia in 2015 la scoala! Exista posibilitatea sa inceapa scoala si in anul in care implineste 6 ani, daca e considerat apt pentru scoala, dar asta e ceva cu ce nu mi-as bate capul cu 2 ani inainte. "pre-school" nu exista aici, toti merg (DACA merg) la gradinita inaintea scolii. Multe gradinite, dar nu toate, fac inca ceva in plus cu cei care urmeaza sa intre la scoala in anul urmator, dar asta depinde foarte mult de gradinita si de educatoarele de acolo.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui tinatache

hola! am scris si am pierdut mesajul pe drum
[...]
In alta ordine de idei: are cineva experienta sau a auzit despre aparatele de epilare cu laser , de cumparat pt acasa?

Se pare ca de aia s-a pierdut si mesajul meu.
Deci incerc sa refac. Am vrut sa-ti scriu pareri citite, acu' m-a iritat selina care scrie de alte experiente. Deci exista aparate cu laser si cu IPL, ea ti-a dat link la unul cu IPL, ce citisem eu era parerea (proasta) despre cele cu laser, si motivul mi s-a parut bine intemeiat: nu oricine are voie sa lucreze cu laser, sunt necesare masuri de precautie suplimentare (de ex. ochelari de protectie), si de aceea aparatele pentru uz casnic nu sunt asa puternice ca cele folosite la cabinete, si ca atare nici nu-si fac datoria cum trebuie. Despre aparatele astea cu IPL sunt tare impartite parerile.

Eu am facut un tratament inainte de a ramane gravida, deci aproximativ cu vreo 7 ani in urma, dar intr-o clinica din Braunschweig. Tratamentul a constat din mai multe sedinte, "grosul" s-a dus (si nu a mai venit, cu exceptia la 1-2 firisoare ici si colo), problema a fost ca totusi nu a fost efectuat ca lumea tratamentul, si prin zona genunchilor de ex. a ramas ceva mai mult (dar tot mai putin decat era inainte). Problema e ca daca m-as duce iar la tratament, ar trebui sa platesc pentru tot, desi sunt doar cateva zone mici, si de aia eram/sunt in cautarea unui aparat pentru uz casnic. Cum ziceam, laserul a fost la mine de durata pana acum, nu sunt insa sigura cum e cu IPL asta, daca la folosire repetata ai sanse sa scapi pe timp mai indelungat (si vorbesc de ani, nu de saptamani sau luni) de par. In concluzie tot nu stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Teolina te referi la fix sau mobil?
De mobil nu stiu exact, stiam ca cu, cartela prepay Lebara poti suna cu 1 cent pe fix si 6 centi pe mobil in Ro. In general e mai ieftin cu prepay sa suni in Ro.
Telefon fix e mai avantajos sa iei impreuna cu internet, tot pachetul, noi am avut de exemplu la 1&1 telefon si internet plus o optiune de 10 euro la telefon cu care sunam gratis 1000 min parca in Europa ( reteaua fixa) dar am renuntat la ea pentu ca o foloseam prea putin, vorbim mai mult pe skype.

Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007) si 34+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

am gasit un site : http://www.toolani.de/billig-nach-Rumaenien-telefonieren/

in Elvetia exista cativa operatori pe care ii poti folosi si au nr cu 0840 sau 0900...costa cu Romania incepand cu 3 rapeni/min pe fix (astia sunt centi elvetieni) si 10 Rp/min pe mobil...si nu tb sa te inregistrezi...vad ca pe toolani tb sa te inregistrezi...

un weekend placut !

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

teolina, sunt prea indiscreta daca intreb de ce schimbati Irlanda pe Germania? Aici toate gradinitele au in ultimul an program pt copiii care vor intra la scoala. Se numeste prescoala dar mi se pare cam pretentios pt alea cateva ore pe sapt. cat stau separat de ceilalti si fac cate ceva. Dar pt cls. I e suficient. Asta pt a nu se confunda cu grupa preg. din Romania. Eu nu am auzit de gradi bilingva de stat dar cine stie, or fi. Alea private sunt destul de scumpe.

CT, mersic Stiu ca trat. la cabinet tine in medie 10 ani, am intrebat si eu dar am fugit repede dupa ce mi-a dat un pret de mai multe mii de euroi Asa ca nu-mi ramane decat varianta acasa. Ma gandeam eu ca nu e la fel de puternica, aparatele alea de la cabinet sunt si mai mari si mai scumpe. Dar eu gasesc ca e ok daca se mareste treptat intervalul dintre epilari.

Mergi la inceput

teolina, uite aici:
http://germany.usembassy.gov/english-speaking-services/playgroups.pdf

Mergi la inceput

Citat:

Aici toate gradinitele au in ultimul an program pt copiii care vor intra la scoala. Se numeste prescoala dar mi se pare cam pretentios pt alea cateva ore pe sapt. cat stau separat de ceilalti si fac cate ceva. Dar pt cls. I e suficient.

Cum ziceam mai sus, depinde foarte mult de gradinita, tocmai ca nu-i la toate. Zic asta pentru ca la a noastra tocmai nu era. Ceilalti au facut Lauscher-Programm, Würzburger Trainingsprogramm ( http://www.phonologische-bewusstheit.de/programm.htm ), Marburger Konzentrationstraining si naiba stie cum le mai cheama, ai nostri au facut "NIMIC". Adica au facut cateva excursii cu ei, au mers la Uelzen la Hundertwasser-Bahnhof, au fost la cumparaturi la piata, si ce au mai facut a fost programul "Faustlos" (dar si ala tare prescurtat, ca vezi Doamne n-aveau asa mult timp). Nu am vrut nici sa invete sa scrie, nici sa citeasca la gradinita, dar chestiile alea care sa ii pregateasca pentru scoala ... Acu' are un Lausch-Heft la scoala, l-am luat acasa in vacanta si l-a terminat, insa povestea o alta mama de la inot ca fiu-sau a facut Würzburger Programm ala la gradinita lui, si el e acum in clasa I, si in clasa lui doar doi copii nu au facut programul la gradinita, deci restul clasei "dicteaza" ritmul, sa zic asa.

Citat:

CT, mersic Stiu ca trat. la cabinet tine in medie 10 ani, am intrebat si eu dar am fugit repede dupa ce mi-a dat un pret de mai multe mii de euroi

Hmm, eu as zice sa mai intrebi si in alta parte. Nu mai stiu eu cat am platit, ca a fost in rate (adica fiecare sedinta o plateam separat), dar mai mult de 1000 nu a fost. Asta cu reluarea dupa o pauza de cateva luni care imi fusese recomandata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui angiuta

Aschiuta aici sunt multe gradinite bilingve, multe de stat sau EKT ( Elterninitiative) si la care platesti la fel ca la cele de stat. Urmatoarea practica chiar vreau sa o fac intr-o gradinita bilingva germano-italiana.
Dar lucrurile difera de la un Land la altul...

Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007) si 34+

Apoi daca Berlinul nu are, cine sa aiba?

Noi astia pe aici zicem mersi daca avem gradinite si crese, ca pe aici mentalitatea a ramas, asa, mai in urma .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Si la Frankfurt sunt gradi cu predare in italiana sau spaniola.

Fata mea a facut in ultimul an de gradi un Vorlaufkurs: a mers zilnic din noiembrie pina in iunie la scoala la care apoi afacut clasele 1-4. Era in scoala primele 2 ore de curs si acolo au invatat cifrele si sa scrie. Vinerea aveau o ora si la gradi si i-a dus al politie, la penitenciar, au invatat regulile de circulatie, nr de urgenta.

Pt sunat in RO mai ieftin se pot folosi si din Germania prefixe, numai daca esti abonat Telekom. Un abonament cu internet si flat rate pe Germania e pe la 35 euro + tva. Mai sunt alte firme ca Alice (are 500 min gratis uc RO, dar abo + internet e pe la 60 euro), Vodafone (gratis cu RO si abo+internet pe la 40 euro), dar la aceste firme nu se pot folosi proveiderii. Pt Proveideri eu folosesc:

www.teltarif.de
sau
http://www.billiger-telefonieren.de/

Magazin mare de jucarii (pt Teolina) e Toys Er Us cu site-ul:
www.mytoys.de

Gasesti ff multe si pe www.amazon.de

Acum, la sf. de noiembrie si inceput de decembrie e reducere mare la jucarii (pt Mos Nicolae), asa ca le potzi lua si din Kaufhof, Karstadt, Real. Un magazin f apreciat aici e Built dein Bär. Izi alegi ursuletul si apoi tzi-l umpli acolo cu vata, i-l imbraci, e tare haios...cam scumputz insa (cu haine ajunge pe la 50 euro, dar e "unicat"):

http://shop.build-a-bear.de/products/buildabear.asp?mid=40&store=1&sid=1&wid=1&kid=1

Teolina (si restul fetelor noi), la inceput de capitol e un link care diverse info si capitole anterioare. Daca ai timp, citeste pe acolo si vei gasi raspuns la f multe intrebari.

Deschid un nou capitol.

Mergi la inceput

CT, "aici" adica in München si prin jur. Eu n-am auzit sa nu fie deloc, Würzburger Pr. am avut si noi dar nu au toate asa ceva.
Serios, asa putzin a costat? Am sa mai intreb ... eu stiu, parca-i mai comod acasa ca tb sa fac progr. si sa merg si-i cam dificil... mai intreb si in alta parte si apoi decid. mersic!

Mergi la inceput