Aspirante optimiste .(808) Felicitari Isa!
Raspunsuri - Pagina 18
Alice12 spune:
Am uitat ce e mai important. :)
De fapt sansele sa avem si oua proaste sunt cu atat mai mari cu cat am fost expuse la DTT si alte chimicale cand am fost chiar concepute de mamele noastre. Si in Romania, din nefericire, am fost expuse la mult DTT. Gandacii de Colorado erau exterminati de exemplu cu DTT. Cel putin la mine acasa bunica-mea era exagerata cu "curatenia". Cum vedea o furnica, cum umplea toate colturile casei cu DTT sau cu naftalina.
Ouale noastre se formeaza in uterul mamei odata cu formarea celorlalte organe si expunerea la dtt sau alte chimicale face ca ouale noastre sa creasca cu defecte.
Asta mi-a spus doctorul meu. In US cand mergi la doctor, una dintre intrebari este daca tu sau mama ati fost expuse la DTT.
MeAlex spune:
Didi, atentie ca sunt chestii diferite, sunt mutatii ale spermatozoizilor, dar ce mormaiam eu aici, sunt mutatii genetice de trombofilie. Cred ca stii asta, dar am vrut sa lamuresc pentru cine va citi.
Da, avem noi ovulele numarate, dar ele isi pierd calitatea sub influenta a multor factori. Putem mosteni pe mama sau bunica si sa intram devreme la menopauza si asta inseamna ca ovulele se paradesc cu ceva ani inainte. Si mai sunt factorii externi cum zice si Alice: poluarea, chimicalele din jur - sunt peste tot: mancare, cosmetice, detergenti...
Mai nou au aparut si legumele modificate genetic, alta minunatie...nici nu cred ca se stie ce influenta au asupra fetilitatii...si chiar daca imi spuneti ca va luati legumele de la persoane de incredere, stiu ca aproape toata Romania cultiva legume modificate genetic.
Eu am renuntat la cosmeticale, mai folosesc dermatograf si un gloss bio, folodesc stick piatra de alaun (in niciun caz stick-urile obisnuite), sunt atenta pe cat posibil la mancare, nu vorbesc mult la telefon si cand vorbesc folosesc speakerul sau castile, ca sa nu tin telefonul aproape pana imi fierb creierii, nu il tin pe langa corp, nu il tin in buzunar (acolo, pe langa ovare)...
Aaa, si mare atentie cu produsele de curatenie, atentie cand curatati cuptorul, daca nu e clatit foarte bine, si sunt sanse sa ramana substante prin colturi, cand il incalziti, va face minuni in mancarica...
Eu curat cu solutie de otet, cu bicarbonat de sodiu si rar, cu produs cu clor, dar rar, si credeti-ma ca am ceva obsesii legate de curatenie, ca sa intelegeti, la noi, dupa ce intram de afara, se spala de fiecare data incaltarile si se sterge pe jos cu o solutie de spirt+apa. Asta pentru ca avem 2 motani si nu vreau sa mute bacteriile aduse de afara si sa le imprastie prin casa.
In principiu, sunt atenta la ceea ce nu se vede (bacterii) decat la ce se vede (praful).
Am pornit de la una si am ajuns la...altele...dar poate ii va fi de folos cuiva.
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/4G homozigot, nr. marit de celule NK
3 sarcini oprite in evolutie la 7 s, 9s, 11 s (a 3-a sub tratament cu Clexane si Aspenter zilnic)
Didi81 spune:
MeAlex, stiu ce zici, asa este. Eu ma refeream la faptul ca, la barbati, mai exista in plus si factorul acesta care permite aparitia mutatiilor, si anume divizarea spermatozoizilor.
Edit: sper sa nu se supere nimeni daca deviem cumva de la subiect pe tema asta; pe mine una chiar ma fascineaza
Didi de Aida Maria (03.07.2008)
Didi81 spune:
Ah, dar cred inclusiv mutatiile de trombofilie, ca orice alte mutatii de altfel, pot sa aparat atat datorita unor factori externi, cat si sa fie pur si simplu accidente ce au loc in timpul diviziunii celulare. Ma insel?
Didi de Aida Maria (03.07.2008)
gabyv spune:
Pai d ce sa deviati de la subiect? ca doar nu o fi forum unde se poate vb despre ovulatie si temperaturi si cum fac unele crize dupa 3 luni de incercari.
Nah, ca ma baga-si si eu in seama!
Mie imi place subiectul.
MeAlex spune:
Trombofilia e de 2 tipuri: dobandita si mostenita. Ce ai mostenit, adica mutatiile, le ai din nastere si nu le pierzi, dar nici nu adaugi altele. Cea dobandita e din cauza modului de viata: fumat, anticonceptionale (si aici intra cred si alte tratamente hormonale), alcool, grasimi, sedentarism).
Deci, daca noi avem mutatii, le au si parintii nostri...deci, trebuie sa fie atenti, si chiar daca nu fac analizele, sa ia vitamine si aspenter preventiv (oricum se recomanda dupa o anumita varsta).
Ceea ce mi se pare mie interesant si nu se vorbeste despre asta e ce influenta are tatal: adica un embrion/fat care aduna niste mutatii de la ambii parinti, poate avea probleme? Or fi mutatii care dau malformatii cardiace, si la un moment dat inima nu mai poate face fata? Mi-a zis un genetician ca ar putea fi vorba de asa ceva...dar nu a detaliat f mult si nici nu cred ca se poate face ceva in cazul asta.
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/4G homozigot, nr. marit de celule NK
3 sarcini oprite in evolutie la 7 s, 9s, 11 s (a 3-a sub tratament cu Clexane si Aspenter zilnic)
Didi81 spune:
Pot sa apara mutatii spontane. Cancerul e tot o mutatie, doar ca e localizata la anumite celule carora li s-a modificat adn-ul si li s-a accentuat f tare capacitatea de a se reproduce (si si-au pierdut alte functii).
Si nu e adevarat ca daca noi avem mutatii, musai le au si parintii. Tocmai ca nu. Uite de ex sindromul Down sau alte trisomii.
Defapt ce se intampla este ca se rupe lantul ADN-ului (fie din cauza unor radiatii, fie din greseala in timpul diviziunii celulare, si asta se poate intampla la conceptie, fara sa aiba nici o legatura cu parintii) si une ori se poate lipi gresit la loc. Astfel de accidente la nivelul ADN-ului se intampla f des, numai ca de multe ori au loc intr-o zona care nu are nici un impact asupra functionarii organismultui, iar alte dati se repara de la sine...
Didi de Aida Maria (03.07.2008)
ankcta spune:
Buna fetele
toata lumea
Si pe mine ma intereseaza acest subiect .Ma intrebam si eu ce influenta are tatal pt ca sotul meu are trombo. El a renuntat de ceva timp, adica ani , la tratament ca spunea ca-l imbolnavea mai tare ....pt cine nu stiu al meu sot e precum calul....Deci oare influenteaza?
Didi81 spune:
Ancuta, influenteaza in sensul ca poate mosteni si copilul, dar nu te influenteaza pe tine cat timp esti insarcinata . Cu totii avem cate 2 exemplare ale fiecarei gene, una de la mama, una de la tata. Daca sotul tau are ambele gene cu probleme, atunci sigur si copilul va avea cel putin una cu problema respeciva. Altfel ar fi 50% sanse sa mosteneasca.
Didi de Aida Maria (03.07.2008)
MeAlex spune:
Didi, eu vorbeam strict de trombofilie. Tot ce am scris ca mostenim de la parintii se refera la trombofilie.
Sindromul Down (si altele) se poate mosteni, nu doar de la parinti, ei pot avea o gena recesiva, si sindromul se poate mosteni, de la bunici. De asta geneticianul intreaba daca exista cazuri de probleme genetice in familie: frati/surori, parinti, matusi/unchi, bunici.
Legat de repararea de la sine a lantului ADN, capacitatea de refacere e influentata tot mediu si de modul nostru de viata.
Ancuta, asta e, ca nu stiu exact...sigur, daca copilul mosteneste MTHFR homozigot, undeva la maturitate/batranete, are niste riscuri de bolicardiovasculare. Nu stiu daca acel copil mosteneste niste mutatii de trombo beton nu are probleme inca din burta. Noi tratam trombofilia ca sa fie ok circulatia spre bebe, sa fie vascularizat si oxigenat bine, si sa nu facem cheaguri. Nu stiu ce se intampla cu el, daca tratamentul nu e suficient...
Emilia imi povestea ca la Fundeni a vazut un copil care facuse accident vascular (parca avea in jur de 3 ani)...sunt copii care au facut accidenta vascular cerebral la nastere...
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/4G homozigot, nr. marit de celule NK
3 sarcini oprite in evolutie la 7 s, 9s, 11 s (a 3-a sub tratament cu Clexane si Aspenter zilnic)