Cacealmaua lui DDiaconescu
Raspunsuri - Pagina 11
danielag spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Ok, injectie financiara se numeste pe aici. Banuiesc ca daca nu sunt bani, nu sunt pt nimic. Daca vine cu banii de cumparare nu vad de ce nu ar rezolva si cu partea capitalului de lucru. Cum spunea un cantec romanesc 'si o s-o facem lata':-) parca asa suna.... |
Eu nu cred ca daca DD are 45 de mil de euro, are automat si banii necesari repornirii combinatului.
Conform unui articol din www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cazul-oltchim-33-de-administratori-in-10-ani-vor-raspunde-penal-10091820" target="_blank">Ziarul Financiar, pentru pornirea Oltchim e nevoie de urmatoarele sume:
- 20 de mil de euro pentru reautorizarea instalatiilor si echipamentelor de petrochimie
- 50 de mil de euro pentru umplerea instalatiilor cu catalizatori
- 55 de mil de euro investitii de mediu pentru rafinarie
- 20 de mil de euro investitii de mediu pentru Oltchim
- 70 de mil de euro pentru inlocuirea electrolizei cu mercur, care nu mai e acceptata in UE
- capital de lucru pentru 300.000 de tone de titei pe luna. Aici facem un calcul aproximativ: 1 baril de petrol Brent a fost cotat in august la cca 114 dolari. In functie de densitate un baril are intre 119 si 151 de kg (luam o greutate medie de 135 de kg). Asta inseamna putin peste 250 de mil de usd. La cotatia de acum eur/usd inseamna aprox 195 de mil de euro.
Mie totalul pentru repornirea combinatului imi da undeva la 410 mil de euro. Cam mult pentru DD ca persoana fizica.
b.nica spune:
Probabil d'aia nu s-a bagat mister Felix in aceasta afacere!
Sau, nu cumva articolul doreste sa-l consoleze pe respectivul ca nu a venit el cu ideea?
Daca ii iese lui DD moare asta de ciuda!
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Eu nu cred ca daca DD are 45 de mil de euro, are automat si banii necesari repornirii combinatului. |
Daca bancile considera ca afacerea este profitabila au ele de unde da si inca cu mare bucurie!
Hai sa nu ne mai lasam prostiti!
danielag spune:
b.nica, tu crezi ca DD are inca 400 de mil de euro sa porneasca Oltchimul? In plus, chiar daca i-ar avea, inca nu s-a discutat cum asigura materia prima care ar trebui sa vina de la Arpechim.
A, si ii confunzi pe cei de la www.zf.ro/contact/" target="_blank">Ziarul Financiar. Ziarul e editat de Mediafax Group, nu de Felix.
danielag spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Daca bancile considera ca afacerea este profitabila au ele de unde da si inca cu mare bucurie! Hai sa nu ne mai lasam prostiti! |
b.nica, te-as ruga sa-ti temperezi putin tonul. Faptul ca eu personal nu cred ca DD are suma respectiva si nu vad posibil ca bancile sa crediteze o afacere care deja are datorii de 700 de mil de euro si care nu are asigurata materia prima pentru a putea porni mai departe nu inseamna ca ma las prostita!
b.nica spune:
Danielag, dar aia de venira ca la pomana cu 9 milioane ne prosteau sau nu? Aveau si actiuni!
danielag spune:
b.nica, nu stiu la care dintre ofertanti te referi cand zici 9 milioane. Licitatia a fost facuta prost pentru ca statul nu si-a pus problema daca eventualul adjudecatar are fonduri suficiente pentru reluarea activitatii.
Deci daca cei cu 9 milioane de euro n-ar fi prezentat garantii ca au bani si ca au un plan de afaceri viabil pentru Oltchim, din punctul meu de vedere nu exista nici o diferenta intre ei si DD.
Privatizarea a fost facuta pe genunchi, fara nici un plan pentru combinat.
Marina spune:
Bancile nu dau credite pe presupuneri. Bancie dau credite daca proprietarul demonstreaza ca are un plan de afaceri beton si daca ofera garantii suficiente incat sa acopere imprumutul. Cam ce garantii poate da Oltchim cand datoriile se ridica la sute de milioane, cand totul e ipotecat si ras ipotecat?
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Daca bancile considera ca afacerea este profitabila au ele de unde da si inca cu mare bucurie! Hai sa nu ne mai lasam prostiti! |
Deceneus spune:
@Marina - datoriile nu sunt edificatoare. Ele s-au acumulat in ultimii 3-4 ani, deci posibil sa fie artificial creeate.
Daca au piata si un plan de afaceri, se gasesc bani pentru sustinere.
Multe firme au fost falimentate de datoriile la stat si penalizarile aferente.
Multe firme puteau fi facute profitabile daca se anulau datoriile la stat, dar statul in loc sa salveze "o gaina care putea face oua daca era hranita, a preferat sa o sacrifice sa-i manance carnea".
Poate cineva care are informatii ca afacerea este viabila, a valorificat informatiile.
DD este doar un paravan.
Pana si scorul partidului lui mi se pare artificial creat de media si de institutele de sondare, miscari de care lumea politica nu-i straina, dar fac pe nestiutorii.
Amonar spune:
Danielaq,toate aspectele numite de tine sunt foarte adevarate si bine punctate. Normal, in occident, un investitor are toate aceste fapte deja expuse pe masa, inclusiv scheletele din dupaluri, cand se fac cercetarile de fiabilitate. Adica omul vrea sa stie totusi ce cumpara, nu-i chiar un joc la ruleta. Deci tot rationamentul ne spune ca este o chestie imposibila, daca ne luam dupa ce scrie la carte.
Si totusi care ar fi rezolvarea situatiei combinatului? Cine s-ar baga la asa o 'sinucidere'?
Singura solutie ar fi o colaborare cu China, subsidierea tuturor costurilor vaste (energie, apa, samd) de catre stat. Asta este strategia chinezilor, in orice caz. De aceea nu putem concura cu ei.
Concluzia, nu exista rezolvare deci guvernele ar fi trebuit sa implementeze un 'plan social' pt muncitorii de acolo. Si nu cred ca guvernul are experienta cu asa ceva. Oamenii aceia ar trebui scoliti si antrenati in alta directie (ceva fiabil).