De la ce varsta fara un adult in preajma?
Raspunsuri - Pagina 2
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click http://www.click2houston.com/news/Mom-sues-local-police-over-arrest/-/1735978/16528610/-/tsvmg6/-/index.html ? ------------------------------------- Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB: https://www.facebook.com/groups/397305800323707/ |
nu cred ca mai traiesc eu sa vad arest/retinere per 24 h pentru nesupraveghere minori.Iarna nu-i ca vara, nici Romania ca America!
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
cristoiu spune:
Mai, eu sunt una din mamele alea mai irsponsabile. In fond eu cind aveam 7 ani mergeam singura la scoala, cam doua statii de troleibuz distanta. Nu eram singura acasa, ca era bunica, dar singura ma duceam si singura veneam si tin minte ca era o fetita in clasa, una singura pe care o aducea taica-su la scoala si ni se parea super jenant sa te aduca cineva la scoala la 7 - 8 - 9 ani.
Aici copiii merg in grupuri, cu colegi/prieteni singuri la scoala, ba chiar si cu mijloacele de transport. Acum eu nu stiu cum voi face, fiindca a mea merge la gradinita si va continua acolo scoala si e una bilinguala cam departe de noi, nici eu nu m-as duce cu autobuzele, deci o voi duce eu pina va hotari ea ca vrea singura. Dar acum are 3 ani si o las sa se joace singura (cu alti doi baieti mai mari) pe strada din fata casei. Noi de aia am si cumparat casa asta, fiindca e pe o strada infundata, departe de trafic, strada se termina fix in casa mea si o vad intreaga de la fereastra din bucatarie. Stie singura drumul pina la locul de joaca, dar inca nu as lasa-o singura, insa la 7 ani mi s-ar parea absolut firesc sa mearga singura cu frati-su si cu prietenii la leagane. Noroc ca aici inca e permis sa acorzi libertate si independenta copiilor si nu cheama nimeni politia.
Am mai observat insa ceva, pentru ca traiesc cu fundul in doua luntrii si mai am treaba si peste ocean. Aici sunt mult mai relaxata cu libertatile copilului decit dincolo. Aici daca merg la cumparaturi, fata isi ia cosul ei si pleaca prin magazin singura (nu in alea uriase de te pierzi singur) si cind o caut o strig. Daca se ascunde, ca mai face si de-astea, invariabil se gaseste cite un binevoitor sa imi faca semn unde este. In Canada insa daca merg la cumparaturi cu ea si mi-a disparut din raza vizuala mai mult de 2 secunde mi se taie picioarele. Acolo clar nici nu mi-ar trece prin cap sa o las singura in parc, fie si pentru ca ar suna cineva instant la child services sa ma spuna.
Astea sunt diferentele culturale si sociale.
carolinah spune:
Noi locuim in provincie de 2 ani. Spun asta pt ca e relevant in ceea ce va zic in continuare, in Buc n-as fi facut asta.
Fetele mele (7 si 9 ani) vin singure de la scoala, fac intre 25 si 45 min in functie de cate opriri fac la curtile cu caini din cartier. Trec si o strada relativ circulata, fara semafor.
De asemenea, merg singure cu rolele pe strada si se duc sa se joace cu copiii pe niste stradute fara trafic. Nu le las cu bicicleta ca mi-e teama de zonele unde n-au loc pe trotuar de masinile parcate si sunt obligate sa iasa in strada.
La fel face toata lumea. Copiii merg cu autobuzul la scoala incepand cu cls a 3-a fara probleme. Merg la extracurriculare singuri etc. Dar eu nu am auzit pe nimeni sa nu stie la 7 ani numarul de telefon al parintilor... Multi copii au mobile. Fetele mele inca n-au, le voi da la 10 ani.
Stiu ca si sora-mea imi zicea ca in Germania inca din cls I copiii merg la scoala fara adulti. Se aduna cate 3-5 in functie de unde locuiesc si merg impreuna la scoala. cand se termina scoala, merg impreuna la after-school, de unde ii iau sau nu parintii. Iti spune de la inceput sa nu aduci copilul cu masina pt ca ii pui in pericol pe cei care merg pe jos...
Eu cred ca depinde mult de gradul de civilizatie al zonei si de trafic, cel putin in Romania.
saskia spune:
Exact asa si aici. Dar cred ca Europa nu se compara cu America. Copiii merg de la 8 ani cu bicicleta la scoala, pe psita de biciclete (nu ca cea de tot rasul din Romania) cu gasca, cu prietenii care stau in vecinatate. Fara supraveghere. De la 9-10 ani se duc cu autobuzul la diferite activitati extrascolare. E drept ca oraselul meu e mai mic, nu stiu cum e in Amsterdam sau cele mai mari.
Dar de exemplu cum e in linkul ala de la americani ca mama a fost arestata cu catuse pentru ca ai ei copii (de 9 si 6 ani) se jucau pe strada cu ceva scutere din cate inteleg. Pai atunci aici la mine, toate mamele ar fi arestate, asta clar.
Evident e vorba si de siguranta orasului, zonei, aici se fac cursuri la scoala, au diplome pentru invatatul regulilor de circulatie. Merg cu scoala la inot cu bicicletele, deci e clar ca e cumva obligatoriu si asta de la varste micute 7-8 ani.
Si de jucat pe afara fara supraveghere incep de pe la 6-7, asta cu mentiunea ca se joaca in locuri speciale, intre case, unde este intotdeauna vreun adult dintre vecini. Ori o mama cu un copilas mai mic, cineva. Plus ca se vede de oriunde, din case locul de joaca.
tiusca spune:
Copilul meu a stat singur in parc de la varsta de 6 ani,e adevarat parcul este chiar sub balconul meu,vine singur de la scoala de la 7 ani,dar acasa il astepta mamaie,iar de anul asta(8 ani) vine singur de la scoala si ramane si singur acasa,bunica a plecat la bunicu.Eu cred ca depinde foarte mult de copil,de cat de responsabil este!
giulia81 spune:
eu l-am lasat pe baiatul meu singur in parc de pe la 6 ani jumate...e in apropiere parcul, dar nu il vad din geam. venea din 20 in 20 de min suna la interfon si imi zicea ca e ok
din clasa a III-a merge/vine singur la/de la scoala cu autobuzul (4 statii).(primele doua clase le-a facut la scoala de langa bloc)
singur in casa de pe la 7 ani, pt inceput 10-15 min apoi treptat tot mai mult.
are telefon mobil, ma anunta cand a coborat de pe autobuz, cand a iesit de la scoala, cand s-a urcat in autobuz, stiu in permanenta unde e.
daca il las singur acasa il sun deseori sa il verific atat pe fix cat si pe mobil; stie ca daca e singur acasa nu are voie sa plece nicaieri.
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
ingridnen spune:
al meu e mai zapacit si impulsiv si pe unde e el se isca si cate o bataie din cand in cand (nu neaparat din vina lui).
Eu il supraveghez indeaproape si la locul de joaca in parc .
La scoala nici gand sa-l las singur (e cls 3-a), e de mers cu autobuzul si de traversat o artera foarte circulata (nesemaforizat). Plus ca se invarte atata lume "colorata" prin zona.
Nu stiu cand voi avea curajul sa-l las singura. Probabil pe la 13-14 ani.
Ingrid si Cristi 9 ani
oanap85 spune:
off, eu as sta cu ei si la gradinita:)
eu una pana la 12,13 ani incolo nu cred ca-i las singuri sa se duca si sa vina de la scoala sau in oras etc,in curte si pe straduta aici sta si fetita mea singura ,1 an jumate ,dar e sub ochii mei ,dar stiu ca e sigur .
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
ina.click spune:
daca as mai locui in orasul natal, 7 ani ar fi foarte ok pentru lasat afara in apropiere singur, pt trimis pana la paine si inapoi etc. Este un orasel sarac, mic, linistit. Copiii inca sunt lasati de mici singuri pe afara etc, cu toata suita de avantaje si dezavantaje.
Aici nu m-as risca, in Bucuresti. de mii de ori mai multe masini, mai multe pericole, orasul prea mare, etc.
Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB:
https://www.facebook.com/groups/397305800323707/
Aqai spune:
Si aici se grupeaza copii mai mari / mai mici (de la gradi pana la cl a6a) si merg impreuna la scoala daca locuiesc aproape de scoala.
Noi suntem la 30-40 de minute de mers de scoala in ritmul celui mic, deci cam departe dupa standardele mele sa mearga singuri.
Dar locuim intr-o zona linistita, nu avem garduri asa ca se joaca singuri - amandoi, ori numai unul - si in curtea din spate, si in fata, si pe strada - trotuar, sa fiu cinstita :D unde se mai intalnesc cu copiii vecinilor. Cel mare are 6 ani jumate si il las sa treaca strada la copiii de peste drum daca vrea, cel mic e iresponsabil rau si nu are voie. E bine ca nu o face pe furis inca, il pandesc.
I-am mai lasat pe la piscina singuri, cu conditia sa nu intre in apa - se joaca in curtea piscinei sau pe terenul de tenis de langa piscina, dar am atentionat de fiecare data lifeguarzii ca sunt singuri, sau vreo mamica din apropiere. la noi se practica asa ceva in cartier. copilasii mai mari, de la 8 ani in sus, vin singuri pe jos sau pe bicicleta si stau la piscina sau in parculetul de langa ea. Cumva e destul de safe fiindca ne cam cunoastem intre noi si ne stim progeniturile si intotdeauna e si un adult pe undeva. sincer, am emotii pt cand ii voi lasa singuri in parc; oricum legal e undeva dupa 12-13 ani. Cu toate astea, se practica si la 8-9 ani in functie de copil, cat e de responsabil si despre astia de la mine din cartier nu pot sa zic ca sunt neglijati, dimpotriva.
Si sunt de acord cu cristoiu, cu toate ca vad ca se practica si copiii mei sunt mai mari, tot am teroarea cu social services sau ca imi face vreo prea-bine-integrata-in-societate vreo morala pri reclamatie, ca sotul meu a patit-o.
Off-topic: era cu copiii la plimbare si ai mei se joaca mai dur decat standardul local. se alergau, prindeau, manevre mai bruste si la limita asa si o tanti s-a apucat sa faca isterie pe strada ca nu is bine supravegheati si se pot omori?????