Care este suma minima pe care o economisiti pe zi?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Vad ca totusi subiectul se deturneaza spre investitzii,investitzia si economia nu sunt neaparat aceleasi lucruri.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danaionela spune:

Corect.. ceeace platim este un o parte din ceea ce castigam, dar partea respectiv in cazul meu inseamna ca platesc 2000 roni/ luna asigurari sociale. Din aceasta suma mi se pare normal ca atunci cand nu o sa mai pot munci sa am asigurata o pensie care sa-mi asigure un trai decent. Eu asa consider normal,... cu siguranta astept prea mult de la stat......, dar parca imi vine sa plang cand vad ca arunc in fiecare luna acest bani, in loc sa-i economisesc eu si atunci nu am pretentii. De ce sa aruncam cu banii intr-un sistem mort?, De ce cu banii acestia dupa 40 de ani de munca nu am o pensie decenta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Nu. Nu sunt acelsi lucru. Dar ca sa ai ce investi trebuie sa rupi dintr-o parte pt a pune in alta cu un scop bine definit. Ca la o adica fiecare dintre noi ar putea cheltuii cam tot ce castiga si intr-o zi daca ar vrea...
Pe mine in afara de imobiliare nimic nu ma face sa am suficienta incredere sa imi investesc bruma de bani...
Bancile... o colega de servici s-a dus sa schimbe fondul ala privat de la INg la bcr... si tanti a anuntato ca nu are nici un ban in fond din aia 2% ca s-au investit prost si s-au pierdut. Bine, i-a explicat frumos si tehnic dar rezultatul tot asta e.
Pe stat nu te poti baza... fondurile de pensi au dat faliment in toata lumea asa ca nu vad de ce nu s-ar putea intampla si in Ro la un moment dat.
Daca te duci sa-ti platesti din mana contributile la stat asigurarile de sanatate + pensie suma e de 3200 lei. Pe un an. A platit soacra-mea sa se poata pensiona. Din toti banii astia iti da si tie o pensie de 600-700 lei si se asteapta sa traiesti...
Asa ca... ce ramane de facut?

& +33

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Edip: Letitia, da sunt socat ca majoritatea isi bazeaza pensia pe STAT.... asa cum am zis... multi or sa "urle" la fel ca generatia de pensionari care azi injura in fata guvernului, presedentiei si asa mai departe... Sa nu crezi ca o sa traiesti in Anglia din pensie de stat ca te inseli... Eu lucrez cu englezi (din Anglia ca mai sunt si stabiliti pe aici) care pun bani deoparte de pensie asa ca pica teoria ta... schimba mediul si ai sa auzi mai multe.

Edip, eu nu inteleg de unde tragi tu tot felul de concluzii? De unde stii ca majoritatea se bazeaza pe pensia de stat? Cine a spus chestia asta, de unde ai informatia asta?

De unde stii ca si eu ma bazez pe pensia de stat din Anglia????
Ce teorie am expus eu aici si pica? Tu din Canada imi spui mie care e treaba cu pensiile in Anglia? Hai ca ai haz! De unde stii tu ca nu am pensie privata si vreo 5 proprietati din chiria carora o sa boieresc la batrinete? Zau daca-ti inteleg interventiile la acest subiect care este despre strinsul banilor la ciorap sau pusculita. Pensia e o investitie pe termen lung si nu se discuta despre asta aici.

Nu zic ca n-ai dreptate cu pensia de stat, dar prea generalizezi si crezi ca le stii pe toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Acu' daca discutam despre pensii, protectie sociala, somaj, hai sa o facem la subiect, iar subiectul era "plasat" in Romania. Asa ca n-ar trebui ca discutia sa se transforme intr-o "lectie" pe care cei din alte tari o dau celor de aici, din motive lesne de inteles.
Si atunci am sa-i spun lui Edip ca este normal ca, in acest moment, majoritatea populatiei se bazeaza exclusiv pe pensia de stat si asa va fi cateva decenii, devreme ce plata asigurarii a fost facuta exclusiv la stat, pana acum cativa ani cand au aparut fondurile private de pensii, catre care se ducea doar o parte din cotizatie, daca nu ma insel o parte mica; si asta pentru persoane sub 40 de ani, daca iar nu ma insel, dar poate ma corecteaza cineva. Cum optiunea unei pensii suplimentare este clar prohibitiva, lucru care reiese clar si din discutiile de aici, ma gandesc ca este cel putin o aroganta (nu musai din reavointa) sa spui "ce sa-ti fac mai, daca stai cu mana intinsa la stat", dupa ce n-ai putut (in cazul pensiei) sa faci altfel.
In cazul somajului, discutia este mai nuantata; daca sunt de acord ca exista locuri de munca neocupate, si nu ma refer la hamal in Gara de Nord, nu sunt de acord ca lucrurile merg asa, lin, la toata lumea; cucoana aia de care vorbeste Laura a exprimat un adevar: cursurile astea se fac degeaba, nu tin cont de oferta pietii; se fac pentru ca suna bine "reconversie profesionala" si sunt pe banii altora. In plus, au un mare defect: nu te intineresc. Ori aici avem o problema: angajatorul in Romania tine cont de varsta si, culmea, prefera tinerii. O femeie la 40 de ani este refuzata sau concediata nu pentru ca-i batrana si nu mai poate, ci pentru ca are salariu mai mare ca un debutant, are familie, copii, adica obligatii si disponibilitatea ei scade; si treaba asta se intampla cand mai ai 20 de ani pana la pensie; ce faci 20 de ani?
Deci: e normal ca ceea ce a fost acum 20 de ani nu mai este acum si clar nu va mai fi peste 20; dar discutia este una mai presus de indemnuri "nu mai stati cu mana intinsa", pentru ca din postura unui cetatean al unei tari in care sistemele de protectie sociala functioneaza brici de zeci/sute de ani, poti semnala doar fenomenul, dar de inteles...nu prea.

Pana la urma, subiectul este foarte fain, ca si altii de aici sunt preocupat de viitor, stiu ca moale n-o sa-mi fie. Si zau ca nu stau cu mana intinsa la stat si, chiar daca stiu ca am drepturi, n-o sa mor asteptand drepturile alea. Sau, cel putin, asa ma gandesc si sper.

Editez ca sa spun ceva: cand am vorbit ca disponibilitatea femeii (dar si a barbatului ) e mai scazuta la 40 de ani, nu inseamna ca angajatul nu mai vine la program sau are pretentia sa mai traga si vreun chiul platit; ma refer la faptul ca nu mai poate, avand obligatii, sa vina dimineata si sa plece seara, zi de zi, daca se poate 365 de zile pe an, asa cum nu se cere nicaieri in lumea asta civilizata; ori tinerii sunt fugariti zi intreaga, ca sa ocupe doua posturi cu un singur salariu. In mod firesc, un astfel de tanar va fi preferat in locul meu.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Bravo, Rufus, mare dreptate ai ! Te aprob in totalitate.
Mai ales ca am 45+ ani si cotizez de 27 de ani la stat.

Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Off-topic.
Exista totusi, in ultimii ani, o cerere pentru persoane, sa spunem, de varsta a doua. Angajatorul incepe sa ia in calcul exact seriozitatea potentialului angajat. Daca e trecut de 50ani da, zice ca imediat iese la pensie si trebuie sa-si caute altul, iar astia prea tineri sunt fooarte neseriosi. Au impresia ca banii cresc pe garduri si o sa fie platiti ptr simpla prezenta. Noi angajam cu proba de 3luni si la expirarea perioadei 1/2 pleaca si 1/4 sunt necorespunzatori. Cei care raman sunt exact cei cu familii si obligatii.
Trebuie reinfiintate scolile de meserii. E mult mai usor sa cauti o slujba cand poti spune: stiu sa fac asta. Ca 1000 cursuri te invata sa citesti, nu sa muncesti.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana vio
Daca e trecut de 50ani da, zice ca imediat iese la pensie si trebuie sa-si caute altul

Argumentul e subtire; la varsta de 50 de ani o femeie mai are 10 ani pana la pensie si un barbat 15 si banuiesc ca cifrele sunt in crestere; in plus, daca esti chiar bun si are nevoie de tine, se bucura ca te are si anii astia, nu mai vorbesc ca poate te convinge sa stai si peste.
Asadar, asta nu e un impediment pentru varsta de 50 de ani.

Marirea varstei de pensionare este (si asta peste tot in lume) fortata tocmai de micsorarea bazei care formeaza fondul de pensii. E normal. Dar daca n-ai job de la 40-50 de ani, sau te tarasti de pe un an pe altul, poate fi si la 100 de ani pensia, ca tie nu-ti mai foloseste.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns padi spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
in Romania NU ai cum sa economisesti.

Xio, imi permit sa te contrazic: si acel 1 leu pe zi reprezinta o economie. Mica, mica...dar e acolo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui dana vio
Daca e trecut de 50ani da, zice ca imediat iese la pensie si trebuie sa-si caute altul

Argumentul e subtire; la varsta de 50 de ani o femeie mai are 10 ani pana la pensie si un barbat 15 si banuiesc ca cifrele sunt in crestere; in plus, daca esti chiar bun si are nevoie de tine, se bucura ca te are si anii astia, nu mai vorbesc ca poate te convinge sa stai si peste.
Asadar, asta nu e un impediment pentru varsta de 50 de ani.

Marirea varstei de pensionare este (si asta peste tot in lume) fortata tocmai de micsorarea bazei care formeaza fondul de pensii. E normal. Dar daca n-ai job de la 40-50 de ani, sau te tarasti de pe un an pe altul, poate fi si la 100 de ani pensia, ca tie nu-ti mai foloseste.

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

E subtire adevarat, dar asta este. Si daca esti bun, chiar nu conteaza ce varsta ai, dar nu ai nici probleme cu slujba. Eventual, nu stii pe care s-o alegi.
Eu vorbesc din practica, cereri de angajare sunt multe si astea sunt conditiile de departajare.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput