Zugraveala - ajutor

Zugraveala - ajutor | Autor: viviana

Link direct la acest mesaj

Uite, asa, mi-a venit sa zugravesc.

Io n-am experienta in acest sens.
La ce ma inham?

Cunosteti niste zugravi de incredere? Si buni pe deasupra?

Nu vreau sa-mi scoata spoturile si nici intrerupatoarele. Nu vreau nici sa-mi astupe gaurile facute pentru etajere.
Vreau sa ma ajute sa-mi taraii si mobila prin casa, sa vina cu plastice pentru mobila si parchet sa lase curat la locul de munca.
Ah, si vreau sa nimereasca si culorile

Cer prea mult?



--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Da, viviana...cam mult

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Daca as fi in Romania as veni sa te ajut. Eu IUBESC sa zugravesc, e ceva zen pentru mine . Esti sigura ca nu poti zugravi singura?

Nu stiu cum se 'nimeresc' la voi culorile, dar la noi te duci la orice magazin care vinde vopsele si au mii de culori (nu exagerez), o gramada de firme cu o gramada de cataloage de culori. Culoarea e gratis, o alegi si ei ti-o pun in vopseaua alba.

Cand alegi culoarea sa fi atenta ca ce vezi pe hartie pare mult mai inchisa pe perete. E ceva foarte ciudat pentru ca daca pui hartia pe perete peste vopsea vezi ca e exact culoarea care trebuie . Eu imi aleg culoarea si apoi cer sa-mi amestece o nuanta mai deschis si asta in general este exact ce vreau.

Eu nu as lasa zugravii sa-mi aleaga culoarea . Inteleg ca nu vrei sa zugravesti dar cred ca va trebui sa-ti alegi singura culorile daca vrei sa iasa ce iti doresti. La noi poti sa cumperi un borcanel de 500 ml de incercare (cateodata ti le dau pe gratis) si le pui acasa pe perete sa vezi cum arata inainte sa te hotarasti ce culoare vrei.

Eu acum caut culoare pentru living si am pe un perete vreo 10 culori si nuante pe care le-am incercat (din borcanele). Cred ca am gasit culoarea pe care o vreau, nu sunt inca 100%, mai caut.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Da, da, mai spune-mi Bird.

Eu nu am decat un apartament intr-un bloc ceausist.
Insa am un perete intre sufragerie si hol care este scos partial, taiat in scari si umplut cu caramida Nevada. Acest perete este alb-galbui insa "scaritele" sunt grena.

Pe hol este o scafa cu spoturi care este tot grena.

Intre sufragerie si bucatarie (deschisa) este un mic barulet. Barul este maroz (pentru ca zau daca stiu ce culoare e, parca ar fi un roz murdar parca nu)
Scafa de deasupra barului, cu spoturile respective este un maroz mai inchis.
Restul peretilor sunt alb-galbui

Am un total de 25 de spoturi.

Asta este motivul pentru care nu ma apuc singura.

Mi-e groaza sa stiu ca un zugrav va vrea sa scoata spoturile.

Nu as vrea sa gresesc nuantele: parte din mobilier e ales in functie de aceste culori:
- fotoliile sunt grena precum una dintre scafe.
- covorul este maroz cu grena.
- jaluzelele sunt in 2 culori - grena si maroz

Pentru mine sufrageria-bucataria este marea incercare.

Televizorul, si sculele de canta sunt prinse in perete. Nu as vrea sa-mi astupe gaurile pentru ca acel perete este BCA si contine multe cabluri electrice care nu stiu exact cam pe unde trec.

Dormitoarele:
- al fetei este bej-rozaliu si va deveni mov (la cererea ei) probabil ii voi schimba si jaluzelele care momentan au si ele culoarea peretilor.
- al meu este albastru si tot asa va ramane indiferent de nuanta.

De asta as dori sa stiu cam de unde sa incep si cum.

Care este cea mai buna firma de vopseluri?
Pot sa dau deasupra noua culoare?
De unde trebuie sa-mi cumpar plasticele ce vor acoperi mobila si parchetul? Le gasesc la Kg, la rola, la metraj?
Imi trebuie si bande adezive speciale pentru ele?
Se va face praf sau nu?

Astea sunt intrebari la care as dori raspunsul.
Sa stiu la ce ma bag si cum sa incep. Sa stiu exact ce sa le cer zugravilor si ce sa urmaresc.








--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Pai sa o luam pe rand:

-culorile le iei gata mixate de la diverse magazine; dupa parerea mea, ar trebui sa iei toata vopseaua de la Apla; te duci la magazin, faci rost de un paletar de culori (cu imprumut), mergi acasa si vezi ce ai acum pe pereti, mobila, etc, alegi nuanta si mergi inapoi si dai comanda (faci si un calcul de suprafete: atatia mp cloarea asta, etc); faci socoteala ca albul merge in doua straturi, dar poti avea surpriza ca la culori sa dai si trei straturi, mai ales la cele inchise; tine cont ca, daca schimbi dramatic o culoare (de la inchis la deschis), va fi nevoie sa "albesti" intai suprafata. Desi, din ce spui, nu ai cazul asta; da, poti da direct culoarea, dar se cere o amorsa pentru pereti, inainte de culoare; asta spala, degreseaza, etc; se da simplu, cu trafalet. Din pacate, eu nu stiu sa poti lua mostre de culori (cum spune bird), minim ce se mixeaza sunt 2,5 litri; dar poate ma insel. Afla de pe reteta sau de la lucrator cati mp acopera, intr-un strat, vopseaua.
-un zugrav va vrea sa scoata spoturile; este normal, el da cu trafaletul. Da si cu pensula...dar nu-i pictor si, in plus, se si vede diferenta (de aia zic eu de Apla, teoretic diferentele sunt mici, dar sunt); spoturile se scot simplu (sigur, depinde de tip, au doua arculete stanga-dreapta), se lasa atarnate in fire si se imbraca in pungi de plastic; intrerupatoarele se scot si ele usor, teoretic...iese treaba mai buna fara ele.
-sculele de cantat si tv iarasi trebuie scoase, nu poti vopsi pe langa ele; dar gaurile nu se astupa, exista dibluri, obiectele se scot, diblurile raman in perete, cu suruburi in ele, ca sa nu "se piarda".
- va fi praf mult; de fapt pregatirea pentru zugraveala, in conditiile in care toata mobila ramane acolo, este minutioasa si ia ceva timp; exista posibilitatea sa faca reparatii la pereti (garieturi, lovituri, fisuri-mai ales la gipcartonul de la scafe si alte locuri, daca ai), asta inseamna ipsos (generic vorbind) si finisare cu smirghel. La magazinele de bricolaj gasesti: carton gofrat la sul, pe care-l pui pe parchet; folie pentru acoperit mobila, la pachet de aprox.20 mp, este subtire si o folosesti la acoperit obiecte pe care nu le misti, adica se distruge repede; folie groasa sau "cu bube" (aia de stau copii sa sparga bulele de aer) pe care o folosesti ca sa imbraci obiecte de mobilier care vor fi mutate de colo-colo; role de banda adeziva mari (scoci) sau adezive din hartie, daca suprafata pe care lipesti este mai sensibila; asta (de hartie) o s-o foloseasca si zugravul la separarea culorilor (vezi ca-i de diverse calitati, aia ieftina nu-i buna de nimic, se desprinde usor).
Imbraca tot ce poti in folie sau chiar ziare (calorifere, usi (alea pot fi chiar scoase), tablou electric, tot, tot (ce nu-ti trebuie); fixeaza bine cartonul pe parchet cu banda adeziva, se ia in picioare si se mototoleste.

Dupa ce ai casa "pruna", vine zugravul. Ok, poate a venit si pana atunci, ca sa mutati mobila dupa indicatiile lui pretioase, dar protectia o faci tu (nu uita ramele de geamuri, tocurile de usi, etc).
Ti-a dat o lista, sa cumperi materiale. Le poate cumpara si el, in afara de vopsea, unde tu esti sefa. O sa vrei sa se grabeasca, dar tine cont ca intre straturi trebuie sa se usuce, conteaza mai ales la culori.
Daca ai protejat bine, curatenia e simpla.

Pana aici...ce zici?

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Oh, da, multumesc mult.

Cam asta vroiam sa stiu.

Cat dureaza uscatul unui strat?
A/C ramane pe loc protejat de folie, nu?

In sufragerie nu am decat fotoliile, niste masute mici, 2 scaune de bar si "sculele".
Aici e usor cu mobila.

Ma intereseaza sa stiu cat dureaza treaba cu uscatul straturilor ca sa stiu de ce camera ma apuc mai intai.

Acuma ce mai vreau sa fac dupa ce termin.

Parchetul din sufragerie.
Parchetul este excelent si excelent montat numai ca in fata fotoliilor este innegrit de zici ca a varsat cineva smoala pe el.
Asta trebuie raschetat?







--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Se usuca in cateva ore, pe vremea asta. Daca vine frigul tare, se schimba situatia. Nu ca nu s-ar usca...dar tendinta este de a tine geamurile inchise, ceea ce creaza condens, nu-i ventilatie. Deci poti da, teoretic, doua maini pe zi, daca afara sunt 20 grade si se tin geamurile deschise. Sigur, o sa ti se spuna ca se usuca in doua ore...dar vorbim de casa ta, nu?
AC ramane pe loc, cu folie/ziar pe el
Parchetul: n-ai spus de care e: clasic, stratificat, etc; in plus, ce finisaj are (lac?)
Asa cum spui, lacul este imbacsit (murdar), ca acolo stau picioarele; nu trebuie raschetat, doar slefuit si relacuit pe portiunea respectiva, sau o zona putin mai mare; banuiesc ca ai incercat sa freci temeinic zona ca s-o cureti si n-a iesit, nu?
Oricum, de raschetat o faci numai daca ai parchet clasic sau (triplu)stratificat, adica are strat de lemn, ca sa ai ce rascheta; se face cand parchetul e degradat, zgariat...ceea ce cred ca nu e cazul, din ce spui.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

mai adaug si eu cateva precizari : cumpara scotch de hartie (intrebi la magazin, stiu ei despre ce e vorba), pentru a proteja tocurile usilor si ale ferestrelor, ar fi bine sa pui o folie si pe geamuri, ca sa nu muncesti prea mult la curatatul/spalatul acestora.

acopera bine cu folie toate dulapurile si sifonierele care raman in camera, pentru ca al naibii praf intra in toate crapaturile posibile si imposibile, muncesti prea mult dupa aceea facand curat in dulapuri/sifoniere.

daca ai pe undeva un spatiu de depozitare (garaj, uscatorie, casa la tara, samd) poti pune in cutii toate maruntisurile care nu-ti sunt necesare, astfel incat mobila ramasa sa poata fi mutata usor. ideal ar fi sa va puteti muta voi in alta parte cu strictul necesar de lucruri, eliberand casa, protejand tot ce nu poate fi mutat/scos/depozitat in alta parte; daca ati putea s-o goliti, iar mesterii sa lucreze in libertate in toata casa, fara sa se impiedice de voi, ar fi perfect. noi asa am procedat, ne-am mutat la socri, am golit toata casa, nenea zugravul a terminat intr-o luna (noi am pus si parchet, gresie, faianta, schimbat obiecte sanitare, izolat 2 pereti pe interior, renovat balcon), a mai durat o luna pana am facut noi curatenie si pana am adus toate lucrurile inapoi in casa, ocazie cu care am sortat si aruncat o gramada de nimicuri, de care nu mai aveam nevoie.

atentie in bucatarie : se stie ca se formeaza depuneri de praf combinat cu grasime/aburi. daca ai faianta in bucatarie, curata bine toata marginea de sus a acesteia (idem si in baie), pentru ca risti ca mizeria de pe margine sa fie luata si imprastiata pe perete, cu trafaletul sau pensula. dupa ce cureti bine marginea respectiva, poti lipi scotch de hartie pe ea, ca sa nu ai mult de curatat dupa zugraveala.

acum cativa ani (buni) cand am renovat apartamentul, am folosit lavabila si culori de la savana, nuantele au iesit exact cum am dorit eu, respectand modul de dozaj indicat pe paletarul de culori. adaug faptul ca, in comparatie cu alte marci/producatori, culorile de la savana sunt foarte ieftine (ma refer la sticlutele cu pigment). varianta mixarii in magazinul de bricolaj era atunci foarte costisitoare, pentru ca se facea numai pentru anumite marci de lavabila si coloranti, daca voiai sa faci lavabila colorata produsa de alta firma, pe aparatul din magazin, plateai manopera de colorare lavabila. noi am amestecat lavabila cu pigmentul cu ajutorul unei bormasini, la care mesterul a atasat o chestie gen spirala (ca la mixerul de bucatarie), am vazut ca se foloseste in mod curent pentru obtinerea diverselor amestecuri de tencuit. si inainte sa dam culoarea pe pereti am testat-o pe bucati de rigips, ca sa vedem cum arata dupa uscare si dupa aplicarea a 2, respectiv 3 straturi. pentru ca daca iese nuanta prea inchisa/deschisa, mai poti corecta inainte de a pune lavabila colorata pe pereti.

eu am observat alta ciudatenie : acolo unde lavabila colorata a fost data cu pensula (imbinarile dintre pereti, sau pereti/tavan, sau pe langa tevi, samd), nuanta a iesit un pic mai inchisa, desi s-a folosit aceeasi vopsea, in aceeasi zi. probabil cu trafaletul se omogenizeaza/intinde altfel pe perete, fata de vopsitul cu pensula.

in sufragerie am un portocaliu vesel (atunci mi-a placut, acum l-as vrea mai deschis), in dormitor un lila foarte odihnitor, pe hol un galben deschis luminos, baia si bucataria sunt zugravite in alb.

tine cont ca, in timp, culorile/nuantele se mai inchid prin oxidare, iar in zonele unde soarele bate direct pe perete, exista riscul sa se decoloreze un pic nuanta.

teoretic, ai putea gasi echipa mult-visata, care sa faca exact ce iti doresti tu, insa daca vrei sa nu ai surprize, trebuie sa stabilesti clar cu ei de la inceput ce vrei si ce nu vrei si sa semnezi eventual un contract/o intelegere, sa-ti dea si garantie la lucrare, sa ai de unde sa-i gasesti si sa-i tragi de maneca, daca apar probleme dupa zugraveala. cu particulari iesi mai ieftin (adica le platesti "la negru), dar numai daca gasesti echipa de incredere, recomandata de altii.

si negociaza cu ei de la inceput daca vor sa le asiguri mancare/apa/cafea sau si le aduc "la pachet".

sa nu-i lasi sa fumeze prin casa, intra mirosul in pereti.

vorbeste cu vecinii, sa-i anunti ca renovezi, ca muncitorii vor respecta orele de liniste insa tot va fi galagie in timpul zilei, in anumite etape ale lucrarii.

daca ai deseuri mai voluminoase de evacuat, intereseaza-te la operatorul de salubritate din zona, noi am platit o taxa de evacuare deseuri (moloz, faianta, obiecte sanitare vechi) si am putut pune sacii cu resturi langa tomberoane, sa fie luati de tractoras, nu de masina de gunoi.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mersi mult, Corina.

Se pare ca o sa am mult de munca .

Din fericire am deja gresie si faianta, iar in bucatarie intre faianta si tavan am dulapurile.


Habar nu am ce fel de parchet detin. Pur si simplu are 7 ani si nu scartie. Dupa cum arata e lacuit. Are culoarea mierii.



--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana



Habar nu am ce fel de parchet detin.




Parchetul clasic este ala cu lamele din lemn tare de 3-4 cm si 20-30 lungime (asa, in general), montat in diferite modele, triunghiuri, bradut, etc, iar celelalte sunt placi de aprox.20 cm latime si 1,50-2 m lungime, imbinate cu nut si feder, care au un anumit model inglobat. Astea sunt de mai multe feluri, de la cel mai simplu, de cativa mm grosime, fara urma de lemn prin el, pana la cele din mai multe straturi diverse, dar stratul de uzura e din lemn si asta de diverse grosimi.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Chiar ca rad tare.

M-ai facut curioasa si am scos ruleta: 40 cm lungime, 7 cm latime.
Clasic sa fie!
Da, gaura-n el ca sa-mi dau seama daca-i brad sau stejar nu fac.





--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput