Japonezii altfel decat ii stim noi
Raspunsuri - Pagina 3
maru spune:
Danuka30, in Romania, inainte de a iti urma sotul in Japonia, ce faceai? Ce job aveai?
off topic: dupa cum scrii, pare ca esti mult mai tanara decat 30 de ani...
Danuka30 spune:
Maru nu vad legatura intr-e scrisul meu varsta si jobul cu regulile din Japonia
Poate te referi la studii ? Nu am studii superioare . Dar asta nu inseamna ca nu stiu cum ar trebui sa fie un angajat la locul de munca . Mai ales cand vorbim de culoarea unghiilor,lungime , culoarea parului si de ce nu si imbracamintea nu este greu sa ti dai seama . Bunul simt , cei 7 ani de acasa si chiar si scoala mi au fost suficiente sa înteleg
Ca nu te poti duce la scoala sau la munca "gatita " ca la nunta sau disco . Avand in vedere ca am facut si eu parte din generatia "ceausista " cum as putea sa uit gulerasul de la uniforma care trebuia sa fie impecabil ? Batistuta care trebuia sa
Fie curata si sa nu fie sifonata . Si cum sa uit cum scoteam noi batistuta din buzunar cu mari emotii pe care ne puneam manutele si asteptam pe "tovarasa" sa ne controleze pe fiecare in parte ;dupa cum stiti si unii dintr-e voi :-capul , urechile , unghiile , la baieti lungimea perciunilor astea nu scapau niciodata necontrolate de
"tovarasa" inainte de inceperea programului "de lucru" .
Iar la mine in familie era militarie mamei mele ii era interzis:- sa se vopseasca
Sa aiba parul lung sa si faca parul permanent sa si "zugraveasca" unghiile sa foloseasca deodorant sau parfum .valabil si pentru noi
Cum imi crestea parul eram imediat tunsa scurt baieteste iar cand o vecina mi-a colorat unghiile am luat o bataie zdravana tatal meu intrebandu-ma :-Pentru ce ti-ai vopsit unghiile ca sa ascunzi mizeria de sub ele ? In conceptia lui femeile care isi "vopseau" unghiile faceau asta ca sa ascunda "mizeria " .Ca mai tarziu pe langa restrictiile pe care le am scris mai sus fiind altele si mai si dupa decesul tatalui meu m-am "schimonosit " in toate felurile posibile ; "nu mi-a scapat "nici un trend parul negru albastrui cum era un voga pe atunci , rujul negru, conturul de buze negru , tusul negru cu machiajul "a la" Cleopatra , oja neagra si albastra , parul rosu, portocaliu , si toate nuantele posibile de blond , fusta care de-abia acoperea "fesele" , buricul" gol", verdele si portocaliul fosforescent din cap pana in picioare . Toate aste le-am facut de la 15 ani pana la 18 si dupa 18 ani usor usor am inceput sa m#259; comformez varstei , statutului, locului de munca samd iar dupa 20 m-am schimbat radical am redescoperit finetea, naturaletea, si am descoperit feminitatea
Danuka30 spune:
Dupa cum am spus eu cand am fost mustrata de client nu aveam unghiile mai lungi de 2, maxim 3 mm si nu erau murdare mai ales nu intram in contact direct cu produsele ne ambalate ci folosim un clestisor ( nu luam cartofii prajiti cu mana si ii arunam in punga) plus ca de fiecare data inainte de aceasta operatie ne spalam pe maini si ne dezinfectam cu alcool .
Asa cum spune si Victoria au pretentia sa-ti tai unghiile "din carne" .
Pe langa asta nici verigheta nu ai voie sa porti pentru ca se pot strange bacterii intr-e verigheta si deget ai ulterior "contaminezi" mancarea .
Cand am fost eu mustrata de fapt clientul a venit la mine si mi-a spus sa-i transmit colegului meu ( un student japonez) ca are unghiile prea lungi iar mie mi-a zis ca nici eu nu stau prea bine la cap.asta .intr-un supermarket intra tot
Felul de clienti ca ai la noi de altfel ; unii sunt mai ciudati altii sunt mai putin manierati samd .
Danuka30 spune:
Acum vreau sa va povestesc despre cei "ciudati ".
Eram insarcinata nu mai tin minte in cate luni dar aveam o burtica destul de mare 7-8 luni . Lucram de noapte . Un client un pic suparat pe viata a venit la tejghea si mi-a cerut un pachet de tigari plus ce a mai cumparat el atunci , cum nu puteam sa ma uit in jos sau sa stau cu spatele la el m#259; uitam la el cand luam comanda asa cum este normal . Tot bombanea ceva si a inceput sa ma injure ca ma uit la el cum nu se mai oprea din injurat n-am mai putut rabda burtica mi se facuse ghem asa ca i am spus urmatoarele desi stiam ca m#259; injura. "Va rog sa ma scuzati o clipa nu am inteles comanda dvs permite-ti sa o chem pe colega mea " mi-am chemat colega sa ma ajute si ei i-am spus ca sa auda si el ca nu inteleg "comanda " dumnealui . Domnul i-a tradus injuraturile "dedicate" mie Pe motiv ca l privesc Dar fiind 2 femei in magazin la acea ora tarzie printr-e care si o gravida ne-am cerut scuze amandoua colega
Mea amintindu-i ca noi respectam clientii si ca meritam si noi un pic de respect .
Un alt client tot suparat pe viata a cerut o bere la cutie ; cand am scanat codul de bare am atins cu mana partea de sus a cutiei si mai ca n-am sarit in sus atat de tare m-am speriat cand a inceput sa urle la mine ca "de ce ating cu mainile mele imputite partea de sus a cutiei chiar sunt atat de proasta incat sa nu mi dau seama ca el acum nu mai poate sa bea direct din cutie din cauza a am atins cu mana locul unde el pune gura " .
O babuta clienta fidela si cea mai "infricosatoare clienta" Cea mai mica greseala pe care o faceai " avea ea grija de tine " sa te pedepseasca pe masura . Cand venea ea eram numai ochi si urechi cand venea ea ca sa nu fac vreo greseala . Dar tot m-a prins la inghesuiala . Si-a trimis nepotica cu un bilet scris pe intelesul tuturor cu produsele pe care le vroia printr-e care 2 pachete de tigari de
Un fel (ex Kent) si alte 3 de alt fel (ex Marlboro ) ce am facut eu ; i-am dat 3 pachete de (Kent) si doar 2 de (Marlboro) a venit la magazin ulterior tunand si fulgerand cu biletul in mana eu tocmai serveam pe o prietena de-a mea si de fata cu ea mi -a zis
"Eu inteleg ca esti sotia manager-ului dar daca nici cifrele nu le poti citi nu mai veni la munca . stai acasa sau du-te la tine acasa (in tara ta ) . Pe langa ca era prietena mea langa mine si alti clienti in magazin si mi venea sa intru in pamant de rusine nici nu intelegeam ce anume am facut . Am apoi ca de fapt nu era vb a nu am citit corect si mai ales cifrele ci am incurcat produsele .... N-am putut sa zic nimic m-am panicat noroc ca a venit colega si si-a cerut scuze pentru greseala mea mi am revenit si eu si mi am cerut scuze abia asteptam sa plece ca sa pot fugi in spate ; in birou sa dau apa la soricei pentru rusinea mustrarea si rezultatul neatentiei mele.
Mentionez ca pentru tot ce facea sotul meu pentru ea ( adu-mi si mie un pachet de tigari acasa ca sunt racita si nu pot sa m#259; deplasez , si asta de n ori se ducea sotul meu la ea acasa sa i duca produsele comandate prin tel desi in mod normal intr -un supermarket nu se fac astfel de servicii nici in Japonia)
Pentru toate astea as fi vrut ca macar sa nu ma jigneasca asa de fata cu toti clientii si prietena mea .... Si ar mai fi multe alte cazuri dar nu mi vin in cap acum
Danuka30 spune:
ligeea asa am zis si eu
Apoi am inteles ce inseamna sa fii sef sau manager in Japonia
In general ei muncesc foarte mult
Multi manageri si au dat duhul muncind peste masura
Lucrand cu sotul meu am vazut cum sta treaba angajatii part time au dreptul sa si ia liber si daca ai ghinionul sa ti lipseasca 2 intr o Zi cine sa lucreze in locul lor decat tu
"seful"? la fel se intampla si de sarbatori , vacante majoritatea angajatilor isi iau liber si nu ai voie sa i concediezi pentru asta lantul de supermarket-uri la care am lucrat si noi sunt deschise 24 din 24 ore , 365 din 365 zile
Asa ca mi-am scos sotul de acolo l am rugat sa si schimbe meseria
msl1 spune:
Mai eu nu va inteleg de ce va oripilati asa cu taiatul unghiilor; mie mi se pare ceva absolut normal sa ai unghii scurte daca lucrezi intr-un mediu unde intri in contact direct cu produsele mai ales cu mincare; nici mie nu imi pica bine sa primesc mincarea din mina cuiva cu unghii lungi, habar-naveti cite bacterii stau sub ele pe care nu ai cum sa le indepartezi; inainte sa am copii mai aveam si eu unghii lungi si imi amintesc cit ma munceam sa le tin curate pe dedesupt...de cind am copii am unghii taiate in carne si nici un fel de bijuterie pe degete.
Cu parul blond: dupa parerea mea asiaticele vopsite arata oribil de-a dreptu! mai bine cu paru negru decit vopsit blond si oribil asa ca pe undeva au dreptate;
celalate reguli mi se par de bun simt;
cam nesimtiti clientii aia ca au vorbit asa cu tine, cred ca-s niste rasisti si frustrati si si-au gasit pe cine sa isi verse amarul.
Totusi aici nu intodeauna clientul are dreptate nu-i chiar in halul acela.clienti in halul ala de nesimtit nu am avut inca sa imi spuna in fata ceva, da poate ca li frica sa nu fie da-ti in judecata aici.
Si aici se lucreaza f mult ca manager; managerul cu care lucrez eu, si el pune mina si ridica hainele de pe jos, mai curata prin magazin, aduna hainele din cabina de proba etc etc, si e magazin mare nu butic.si lucreaza zi de vara pina in seara adica tura lui ncepe de pe la 8-9 pina pe la 6-7 citeodata si mai mult.
Amonar spune:
Multe reguli de bun simt sunt universale dar in general mi se par exagerati. Chestia cu 'clientul nostru este regele nostru' exista si prin magazinele olandeze, dar am auzit-o odata pe o angajata injurandu-l pe un baiat si spunandu-i 'sa-si ia talpasita de acolo, ca altfel ii rupe picioarele' cand l-a prins furand. La casa ma distram pe seama plancardei cu ..'regele nostru'...Foarte bine i-a facut.
Am sa pun odata titlul unei carti pe care a trebuit sa o citim noi studentii, in timpul studiului la academia de stiinte sociale, in domeniul managementului de resurse umane. Este scrisa de o olandeza care a locuit in Japonia cativa ani si a incercat si ea sa-si construiasca o cariera acolo. Singurul lucru pe care l-a reusit este sa scrie o carte despre experienta ei. Eu prin cartea aceea am inteles cum sta treaba cu 'roboteii perpetum mobile' din Japonia. Voi pune titlul aici.
Eu nu as rezita intr-o cultura ca si in Japonia, mi-ar lipsi libertatea de fi rebel (pe care o are olanda) si de a imi face viata asa cum vreau eu fara sa dau socoteala nimanui (chiar si managerului, sa nu mai vorbim de client....).
ela_04 spune:
Da...sunt f igenici japonezii astia...
pacat de gandacii aia imensi care misuna in 80% din case
parca ar face colectie ca nimeni nu se sinchiseste de ei si nici chirie nu platesc... e ceva din peisajul idilic al Japoniei...
App, Danuka... tot asa misuna peste tot? sau i-au mai starpit?
& +31
lorelei_19 spune:
Mare parte din regulile enuntate de tine sunt valabile si in Elvetia, cu exceptia parului, a barbii si a tatuajului. Unghiile lungi sunt interzise doar in anumite domenii (medicina, alimentatie publica, etc). Majoritatea regulilor sunt si chestii de bun simt, ca mancatul in mijloacele de transport, ascultatul de muzica tare, samd.