Copii cu ticuri / Copii cu Sindromul Tourete
Raspunsuri - Pagina 14
AgnesLuca spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rrox3
Mie imi pare ca avem perceptii diferite a ceea ce scriem aici. Eu te-am contrazis cand ai afirmat ca nu poate opri declansarea, fiindca nu ai nici o baza sa afirmi asta. Asta iti parea potrivit? Nu-mi aduc aminte sa fi facut vreo afirmatie opusa. Imi place ca subiectele deschise sa ramana deschise pana e clar cum se inchid. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
ok, n-are rost sa continuam, e vorba de o anumita nuanta in controversa asta, tu vorbesti de teorie, eu vorbesc de practica
oricum epigenetica e un drum deschis; tocmai am gasit ca in Hannover incepe un studiu pentru a vedea daca exista diferente de metilare a ADN-ului anumitor gene la pacientii cu ST, se pare ca e primul studiu de acest tip la nivel mondial
Bogdan-Marin spune:
Multumesc pentru linkuri. Foarte utile si elaborate.
In special cele doua:
http://www.partnerstx.org/PDF/Conf08_WoodsBehavTrtTics.pdf
http://www.tsa-usa.org/news/2012ConfPresentations/CBIT1.pdf.
Asa putem sa ne facem o idee de ce se petrece pe afara si sa mai invatam cate ceva.
Asa cum mentiona cineva mai devreme daca nu ne ajutam intre noi (cei ca mine rataciti si in ceata) sistemul nostru nu o va face.
olympia spune:
Ana, nici la noi psihologul n-a lucrat nimic direct cu copilul sau doar cu el. Copilul a desenat ce-a vrut el, nu copaci in timp ce povestea diverse lucruri ca-ntr-o conversatie obisnuita cu doamna, ea evident ii observa reactiile in timpul asta... apoi ea a vorbit cu mine despre copil fara ca el sa mai fie de fata. Cam asa.
rrox3 spune:
Bogdan "behavioral therapy" este psihoterapie. Avem in Romania terapeuti buni si experimentati in domeniul asta.
AgnesLuca spune:
Am mai gasit si un studiu facut in München din care rezulta ca homeopatia ar ajuta, dar datele nu mi se par multumitor de clare, fiind facut pe un esalon de 23 pacienti, dintre care 11 cu ticuri cronice (peste 1 an) si 4 cu ST. Imbunatatiri s-au obtinunt la 17 pacienti (la 5 remisie), nici un efect la 4 pacienti (nu scrie insa daca sunt chiar cei cu ST).
Din pacate eu nu pot pune decit linkuri in germana, un material informativ l-am gasit insa si in italiana (Bogdan, daca crezi ca te descurci pot sa-l pun).
olympia spune:
Ana, reglarea neurofunctionala din timpul cresterii se face si ea tot pe baza substratului genetic/biochimic in relatie cu factorii psihosociali... io nu vad cum s-ar putea separa astea doua.
Mai am o intrebare, cum se diferentiaza ticurile cronice de ST? Doar prin intensitate, frecventa si prezenta/absenta ticurilor vocale?
Ce specialist face aceasta diferentiere?
Mi-a atras atentia ceva in linkurile lui Bogdan: aceea exprimare cu "a person's environment heavily influences" deci au o importanta mare chiar daca nu le cauzeaza si partea cu "terapia comportamentala ar putea sa conduca la schimbari neurale"... asta e o sansa certificata de specialisti Pfuuu, acum am citit si restul! Pai asta am facut si noi, am actionat asupra mediului. Super linkul. Bogdan ai dreptate e foarte, foarte util!
Bogdan-Marin spune:
AgnesLuca linkul in italiana este in regula. Italiana este a doua limba vorbita.
Multumesc pentru link.
columbiana spune:
Bogdan, sunt de acord cu tine, si mie pozitia canadiana in legatura cu abordarea ST mi se pare cam depasita; cel putin comparativ cu abordarea copiilor cu autism, unde mi se par mult mai avansati.
pe de alta parte citesc de medicatie recomandata in cazuri grave, mergind pina la automutilare.
cazurile mai lejere sunt indrumate spre tot felul de terapii ne-medicamentoase, se incearca
Olimpia, se pare ca gravitatea ticurilor si faptul ca sunt sau nu acumpaniate de coprolalie (cuvinte urite pronuntate involuntar), ecolalie, sau palilalie face diferenta intre ST si cel de ticuri. in plus sindromul GT debuteaza la o virsta mai tirzie (12-15 ani) comparativ cu 7 ani media cind debuteaza ticurile la copii; eu iti reproduc ce scrie pe net, incercind sa gasesc sursele mai credibile (cercetari universitare publicate, site-urile oficiale, etc)
o sa revin legat de psy.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bogdan-Marin AgnesLuca linkul in italiana este in regula. Italiana este a doua limba vorbita. Multumesc pentru link. |
Cu placere, este un document elaborat de un ONG- Societatea Germana Tourette, special pentru profesorii care lucreaza cu elevi care au ST:
http://www.tourette.de/download/leitfaden_lehrer_italienisch.pdf
Din pacate alte linkuri nu am decit in germana.