Buburuze se 2009 **35**

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Neata,

Eva trezira cu noaptea in cam, deja s-a saturat de atata joaca :D, eu mi-am baut cafeaua si stau de paza sa nu faca prostioare prea mari :))) Ce bine ca e inca frumos afara, ca asa urasc vremea rece...

Mada, tare mi-e mila de Eva, eu cred ca sunt prea moale si nu pot sa vad copiii tristi... chiar radea mama de mine ca nu l-am dat pe Vlad la gradi si ma intreba daca la scoala il dau Asa e si Vladut, stie de toate, decupeaza si face tot felul de colaje... dar trebuie sa te gandesti ca multi copii nu au tinut pana la gradi creionul in mana, asa ca doamnele ii iau pe toti de la 0.
Sorina, eu pt tuse folosesc aerosolii, am vazut ca e mai eficient decat siropurile. Bine ca i-a trecut raceala si ma bucur ca si sotul e bine. Tu cum esti?
Ema, ma facusi curioasa de proiectul cel nou, abia astept sa aud vestile! spor la treaba si sa fie cu succes! si asa zici, va inghesuiti in pat :)) dragul de el, cred ca-l pupi toata noaptea.

Fetele, multumesc de sustinere...eee, daca ar fi toate asa simple... nu ma las eu doborata de tot, de fapt nu ma lasa copiii cu veselia lor, plus ca n-am timp sa ma gandesc prea mult...norocul meu :D dar deocamdata v-am anuntat ca nu-s prea euforica

Pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali_mete spune:

Bua dimineata!

Madalina,de ce nu faci o lista cu ce poate si stie sa faca fata ta , mergi la gradinita si apoi si la alta,si la alta,pana gasesti una pe placul tau. Gandesti prea mult,stiai? Prea cauti semnificatii in fiecare gent si prea vezi "accidentul distrugator de copil" in orice oftat al Evei. Stii,copiii sunt mai puternici decat crezi tu,si trec mai usor prin traume daca cine ii sustine stie cum sa faca asta fara sa ii aminteasca mereu ce a patit , unde s-a intamplat asta,din vina cui,si mai ales ca primeste constant lucruri pentru a suplini lipsa mamei de langa ea din momentul ALA. Nu o sa fii multumita pe deplin cu nici o gradinita, nici macar daca ar fi scolita acasa nu ai fi multumita si ai schimba des educatorul. De ce spun asta? Asta reiese din ceea ce ai scris tu in ultimul an si putin de cand te citesc eu ,cel putin. Acum,de cand cu inceperea gradinintei tu nu faci altceva decat sa "te revansezi" fata de Eva pentru ca o duci la gradinita. Ea simte asta si exploateaza inconstient prin oftat, prin expresiile prea mature pentru ea. Pacat ca nu imi vin in minte acum, ca sa intelegi exact ce iti spun.Eu cred ca nu numai Eva trebuia sa mearga la psiholog ci si tu, pentru ca te invinovatesti rau pentru ceea ce s-a intamplat anul trecut.
Revenind, daca Eva stie deja sa faca lucrurile astea,sa taie cu foarfeca si sa coloreze,sa lipeasca cu lipici,ei bine,alti copii nu stiu, iar educatoarea ii ia pe toti la fel,cel putin la inceput. Ai rabdare, ca nu fac tot timpul toti acelasi lucru, asteapta sa se acomodeze unii cu altii si apoi o sa ii grupeze la activitati in functie de mai multe criterii : afinitati,indemanare, varsta etc. Faptul ca te arunci cu critici la adresa tuturor le da si lor dreptul sa spuna " o indop cu mancare pentru ca daca nu mananca va veni mama ei si va spune ca ii moare copilul de foame" ori sa iti reproseze ceva din comportamentul ei. Hai,calm,si da o sansa oamenilor din jur sa faca treaba pentru care sunt pregatiti!

Anna , vezi sa nu ai deficit de magneziu,ca ala da oboseala si "lipsa de chef de orice" .Asta cu "fii bucuroasa ca te iubeste sotul si ai copiii sanatosi" nu tine intotdeauna,iti spu din experienta proprie ,ca asa ma chinuiam si eu sa ma gandesc dupa nasterea lui PAul,cand nu aveam chef de nimic, si simteam acut depresia dar nu aveam chef sa lupt cu ea, nu avema putere, nu imi bateam capul cum sa lupt cu ea. Dupa nasterea fetei nu am lasat depresia sa se apropie de mine,am alungat-o repejor. Iesirea ta din ea tine numai de tine,de felul tau de a fi. Numai tu si apropiatii tai stiti ce te poate scoate din starea asta. Eu sunt dependenta de oameni.Faptul ca am iesit des , m-am dus in parc (chiar daca la inceput mai pe margine,sa ii vad dar sa nu interactionez cu oamenii,si m-am apropiat treptat cand am inceput sa smt nevoia sa imi si vorbeasca cineva) , am iesit la plimbare , am luat magneziu ,m-am smiorcait la sot ce "ma doare" ,si a trecut.

Sorilea, cata durere si la voi in familie! Nici nu stiu ce sa iti spun ! Ma bucur ca nu il mai doare pe sot, nu a fost periculos ce s-a intamplat? Pupici ginericului meu de la Teodora !

Dana .
Picky sa inteleg ca ai amanat putin intarcarea ? Mi se pare mai usor sa intarci trepta decat brusc! o fi avut afte oare de nu sugea,si erau mai ascunse de nu le-a vazut pediatrul?

Alynta dar de ce vrea sa scape gradinita de baietii tai? Anu trecut cu cel mare,acum cu Matei , mi se pare aiurea rau ! Ce fel de copii vor? Toti facuti pe un calapod ,numai sa nu isi bata capul sal ucreze cu ei? Daca nul e mai tacut,mai activ, mai oricum alfel deca ceilalti il marginalizeaza pana pleaca,sau cum? Cum spun si fetele, vezi si comportamentul copilului,sa nu il marginalizeze,sa nu il ignore total la gradinita si se inchide in el. Asta e rau,ca nu ai unde sa il duci in alta parte , dar nu inseamna ca trebuie sa le suporti neroziile acum. E aiurea,nici nu stiu cum sa te sfatuiesc,pentru ca daca le spui ce si cum , se imbufneaza ca le inveti cum sa isi faca treaba pentru care s-au scolit, si se poarta urat cu copilul.Daca nu le spui nimic,tot se poarta urat c copilul,ba se mai poarta urat si cu tine. Asa ca nu prea ai de ppierdut daca le spui parerea ta !

Ema i pup iu , nu stiu ce voiam sa iti sctiu....
Va las cafele aburinde ,intru si mai tarziu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Multumesc, Lali pt sfat.. o sa incerc un magneziu, sper macar oboseala sa o mai amelioreze... de plans nu prea am la cine, adica de cate ori mi-am spus cate un of, stres, suparare.. persoanele apropiate mie m-au luat peste picior, la modul, termina cu prostiile asta nu e motiv de stres/suparare, exagerezi...etc. Sunt constienta ca nemultumirile mele pot fi doar pt mine mari si suparatoare, dar pt mine sunt si le-am explicat ca atitudine lor nu ma ajuta cu nimic... dar tot cu metoda lor "de sustinere" o tin de iesit stiti prea bine ca ies in parc in fiecare zi, nu-mi tin copiii in casa, intalniri sociale tot am de m-am saturat de ele ...:D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alynta27 spune:

Buna! Multumesc pentru pareri!
Ieri am discutat din nou. Parerea mea e ca-s limitate si au o sigura placa. Mi-a propus sa-l i-au la 13.30 ca adoarme greu si deranjeaza, mi-a zis ca nu e bun specialistul la care am fost cu el pt ca el are cu totul altceva, ca ea e diabetica si ca el e prea energic, ca la fundatie nu face nimic si nu va evolua. Vorbind sotul cu ea, placa s-a reluat. I-am explicat clar ca lucram ambii, cu salarii medii, si doar atat ne permiten( nu avem bani de gradinite private unde se lucreaza cu putini copii), ca nu am bunici care sa ma ajute, ca daca aveam il duceam la program scurt si nu cheltuiam o groaza de bani, iar sotul ia zis sa aiba rabdare cu el si sa-l integreze. I-am mai zis ca faptul ca ne-a pus sa-l dam la fundatie e pt noi un efort suplimentar. Mai nou am citit si legea gradinitelor, care zice ca ele au datoria sa ajute la dezvoltarea fiecarui copil ,in ritmul lui. Apoi eu ca mama care fac studii(doctorat) am prioritate la locurile din gradinita. Ele doar "latra". Se vor potoli odata. Sunt hotarata sa ajung cat de sus e nevoie daca nu inceteaza.
Ceia ce s-a intamplat cu David cu plata e politica gradinitei. Dar atunci am reclamat la inspectorat si situatia nu s-a mai repetat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Alina, eu ori nu am priceput ori nu vreau sa pricep , ce are Matei de le deranjeaza atat de tare? doar din cauza unei intarzieri de limbaj fac atat scandal??? ca de neacomodare nu gradi dupa 2 sapt de grupa mica nu poti sa zici ca e o problema, majoritatea nu sunt inca acomodati...de dormit la fel, nu cred ca dorm toti copiii... deci, care e problema lor? Legat de limbaj, aveam o colega al carei copil de 5 ani nu vorbea cat al meu de 2 ani la vremea respectiva, si au perseverat, a fost tot timpul la gradinita si acum copilul e f bine si merge deja la scoala... la fel, la extrema mult mai urata (fara nicio aluzie la Matei ) mama e invatatoare la o scoala normala si are in clasa un copil cu autism (probleme mari de dezvoltare) si l-a integrat in colectiv, nu exista copil care sa nu-l accepte pe copilul cu probleme, si lucreaza cu el special dupa planificare special facuta pt el, si participa si el la toate activitatile clasei... deci aceste educatoare pt mine nu au nicio scuza, si imi mentin parerea ca si daca inceteaza sa va mai zica voua rautati tot nu e mediul cel mai potrivit pt copil. chiar nu exista nicio alta gradi de stat la care poate sa mearga? sau o alta grupa in gradinita asta? David cum e acum, s-a integrat bine si merge cu placere la gradi? va pup cu drag

Vedeti ce mai vorbesc :D am adormit amandoi copiii, am ciorba pe foc, iar curatenie nu fac ca sa nu-i trezesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alynta27 spune:

Anna, David e bine acum. Merge cu drag. Meritul este in mare parte al unei d-ne educ care a fost 3 luni in locul d-nei lui cand a nascut. Femeia asta ia dat incredere in el, si-a facut prieteni, ii striga pe nume, si-a dezvoltat limbajul. Dar au revenit d-nele(ambele au bebei) si stilul e acelasi: incurajeaza para, daca nu intelege sarcinile de lucru nu se obosesc sa repete. Mai lucram noi cu el.
Matei adoarme mai greu. Fiindca nu prea vb nu se cere la baie si mai scapa pe el. Daca e pus la o ora face la wc. E de aproape 2 luni fara scutec. In prima zi a mancat culorile-el cam testeaza totul in gura. Si nu le asculta-sa stea drepti ori in pat-e mai energic, mai fuge. In prima zi de gradi l-am lasat la grupa si m-am dus sa i-au flori. L-am gasit pe holul mare, putea sa tot plece.
Dr zic ca nu e autist. Asa simt si eu, dupa ce am citit multe articole, inca de la David cand au fost problemele.
Daca vor continua suntem hotarati sa mergem la directoare sau la inspectorat. Luam in considerarea si transferul la alta gradi din cartierul vecin. D-na de la Fundatie zice ca e receptiv si inteligent.
Referitor la mama ta, bv ei! Daca se vrea se pot face lucruri mari! Dar cand nu vrei sa te complici, faci ca d-nele de la Mati!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Lali asta am gandit eu si am zis aici,doamnei nu i-am zis nimic.Doi psihologi au zis ca ascunderea nu e o solutie,copilul trebuie obisnuit cu o situatie.Insa nimeni nu stie ce e in mintea unui copil de trei ani si ce asocieri face,mai ales ca refuza sa vorbeasca.A venit si psiholoaga lor,cu care a plecat de manuta foarte bucuroasa,dar a refuzat sa spuna de ce plange.A spus doar ca nu vrea sa ramana singura cand mananca .Grija au de ei,doar ca se asteapta ca unde o pui acolo sa stea....ei ii place sa fie pusa sa lucreze ,sa aiba activitate,altfel devine blazata.Am discutat dimineata cu educatoarea(toti de acolo au grija oarecum in mod special de a,pentru ca stiu ca suferit),dar pe parcurs isi va reveni incet incet.Ii este frica de sala de mese ,singuratate si de halate albe,iar asta nu pot sa-i sterg din minte.Un an m-am straduit dar pana nu am fost pusi efectiv in situatia revenirii la gradinita nu am stiut cum va reactiona.Insa acolo e ingrijita bine si chiar privilegiata(sora unei prietene de-a mele e ingrijitoare)....tot timpul se ocupa cineva de ea...altfel ieri a dansat la prima ora de dans,a invatat rapid si o poezie in engleza..trei versuri...numa ca se uita urat la toata lunea.....si cand am intrebat-o cum o cheama pe fetita de langa ea,a zis"nu ma intereseaza",e mica oricum.....
Am filmulete..face educatoarea si mi le trimite pe telefon,tot timpul sunt la curent cu ce face Eva....cert e ca e schimbat atre copilul meu ...e mult mai trista si mai nervoasa acasa,mult mai indaratnica si mai intepata....in loc de copilul ala moale,asezat si dulce,toata numai zambet.Sper sa trecem cu bine peste perioada asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alynta27 spune:

Eumada stai de vorba, spune-i ca o duci sa se joace cu copii, ca nu e abandonata, mai faceti plimbari in we pe langa gradi sa se familiarizeze. Incurajeaza-o ca a mancat frumos la gradi, ca d-na a laudat-o si orice lucreaza ca e frumos! Va prinde incredere in ea. Eventual daca are fobie de halate spus ca nu-i face nimeni nimic. Eu cred ca din spitale i se trage spaima!Draga de ea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Sal

Incerc sa scriu ceva sa vedem cat ma lasa Anna..

Ana stiu cum e sa treci printr-o depresie si sa nu ai cu cine vb..cu sotul ai incercat sa discuti? sa-i spui e te doare? sau depresia porneste de acolo? poate ma insel...oricum incearca sa nu te lasi doborata de ea si o sa treaca..o influenta negativa o are si vremea..cum zice si Lali ptr oboseala ia magneziu sau de ce nu, fa o cura de vitamine si ai sa vezi ca te va ajuta. felicitari lui Vladut ca stie sa faca multe..Stefi o lasa mai rarut acasa ca sta Anna dupa ea si nu poate lucra cu foarfeca pe langa ea, insa de pictat mai picteaza impreuna asta pana se apuca Anna sa manance culorile si pensula..iar cu plastelina ne jucam cand doarme Anna (din pacate la gradi nu au plastelina sa se joace si nu inteleg de ce..) insa multe activitati face la gradi si sunt puse in clasa sau pe hol, iar dupa o perioada nu le da acasa ..La mine nu-i nimic grav doar ca am luat si eu de la fete aftele si is f dureroase, ma ustura, doare toata limba si gatul ca s-au extins si nu doresc la nimeni sa aiba, nu stiu cum au suportat fetele ca la mine e jale, si ca sa fie totul ok, marti dimineata am fost la urgente ca aveam dureri in spate stanga..si cica-i e/a fost ceva la rinichi...si is cu dureri si pastile ptr ele...asa zic si eu ca nu toti copii is la fel..na nu pot sa zic ca nu rupe cuvinte, ca zice mama, apa, tete, tatzi, pihi, da, pa, dada, babo (bravo) insa mai mult ne intelegem prin semene si bebeluseasca

Sorina eu chiar nu inteleg de ce se cere asa de multi bani ptr gradinita..ce caiete speciala la grupa incepatoare?! ce fac pe ele? nu ca is curioasa rau, ca la gradi la Stefi (care e deja anul al 2 le-a) nu au astfel de caiete...si ma intreb oare vor sa-i faca super genii pe copii din ro?! astia-s mai inapoiati?! ...oricum eu cred ca cerintele din scolile din ro is f mari si uneori materialele sunt departe de a fi folosite...da na ne vom lovi si noi de ele cand ne-om muta..nu zic ca si aici platesc la gradi 25 euro pe an (parca) si cate 1 euro pe zi ca mananca pranzul acolo si vreo 5 euro de fiecare data cand au o iesire, sau teatru, si bani pe poze, dar nu imi cer alti bani ptr planse de desenat, culori, sau mai stiu eu ce..ci daca e sa ceara ceva, cer lucruri..de ex ultima oara au facut supa de morcov la gradi si au avut nevoie de legume..fiecare copil a dus legume..au mancat acolo supa crema de morcov... era stefi f incantata..scoala e catolica si se merge pe sitemul de sponsorizare, sau vand ceva si fac bani ptr a cumpara anumite materiale..de ex anul trecut au vandut gofere la cutie de 750 gr, pe cutie era 5 euro, eu am luat 2 cutii, altii au luat mai multe ca au si rude, eu neavand la cine sa dau m-am limitat la 2..si au fost delicioase mi-a parut rau ca nu am luat mai multe, apoi flori 2,5 euro ghiveciul.. adica na scoala asta asa procedeaza ptr strange bani ptr materialele copiilor si sunt sponorizati si suventionati...iar pe langa asta se merge si pe voluntariat..din partea parintilor... Noi am ales gradi asta ptr ca au citit referinte bune despre ea, au uniforma(la scoala) si au clase speciale ptr copii care sunt mai inceti sau mai avansati..da na nu o sa apucam noi scoala..insa are si minusuri, nu au unde sa doarma copii, acum renoveaza fatada...sanatate in continuare la barbati ...ptr tuse incearca un sirop sau daca nu ceaiuri calde

Mada cum zice si Lali trebuie sa incerci sa inveti ca daca ai trimis-o intr-o colectivitate, intr-un grup acolo fiecare e tratat la fel..si ptr inceput nimeni nu lucreaza separat cu nimeni..daca e sa picteze si o fac pe foi a4 nu poate ca evei sa-i dea altceva si la celalt altceva..uite de ex cum ii spuneam si Sorinei la stefi la scoala se lucreaza cu toti la fel si pe rand..de ex ca sa-ti zic ce ni s-a spus la sedinta... au acolo in clasa masuta speciala unde picteaza..sunt doar 4 locuri, si se face cu randul..ca nu au loc de toti odata, e masuta ptr puzzel la fel tot cu randul, iar intre timp ceilalti copii se joaca, si asa ii poate contola si ajuta pe fiecare..ca daca ar fi fost toti odata nu ar fi putut..uite stefi stia sa faca puzzel de mult timp, face cu 12 piese deja iar la gradi deja au inceput sa lucreze la puzzeluri din 9 piese, ceea ce stefi face de mult insa nici prin cap nu mi-a trecut sa-i zic educatoarei ca stefi stie, ci din contra mi se pare mai interesant sa le faca in grup decat acasa unde incepuse sa se plictiseasca de ele..marti mi-a venit acasa cu o plansa facuta colaj cu pozele colegilor...trebuia sa o coloreze in culoarea clasei lor (clasa lor are un cerc verde...sunt pictate si in curte cercurile respective si pe acolo trebuie sa mearga copii in clasa..e un fel de activitate f interesanta) ceea ce stefi a facut, si juf le-a facut x-uri iar pe x-urile alea trebuiau sa lipeasca pozele colegilor lor... ceea ce stefi a facut f bine..au fost doar 2 copii care au pus pozele pe x-uri pe respectivele planse restul au fost pe langa..dar na toate creatiile erau f frumoase ca toti si-au dat silinta sa iasa totul frumos....asa ca parerea mea e ca trebuie sa o lasi sa se integreze, sa faca totul de la zero cu alti copii, sa invete sa faca activitati in grup, sa imparta, sa se ajute..iar in privinta problemei celalate nu cred ca ea asociaza sala de mese cu accidentul ..ci doar ca e suparata pe faptul ca e lasata la gradi si refuza sa se implice mai mult decat vrea ...uite un copil aici de romani merge la gradi, si la fel nu mananca acolo, a stat ziel intregi nemancat..ca el nu era obisnuit cu sandvisuri, asa ca mama lui ii pune de acasa mancare insa acum sunt la faza in care vrea sa-l obisnuiasca si cu sandvisurile..de aceea iti zic ca ai putea sa incerci metoda sa-i dai tu pachetelul de acasa ...sau de ce nu o farfurioara a ei preferata din care sa manance..insa exista riscul ca sa vrea si alti copii..oricum cu multa rabdare ai sa vezi ca se va obisnui si o sa fie totul ok

un ex negativ... stefi in grupa mica anul trecut, aici copii au intrat la gradi cand au implinit 2 ani jumate, stefi a fost ptr noiembrie...intr-o zi m-am dus sa o iau de la gradi, miercuri era ca au program doar pana la 12, si ea a vazut ca alti copii din clasa ei ies cu fluturasi facuti de ei si acum stefi s-a pus pe plans si pe crize ca ea nu are fluturas si ca vrea si ea, am crezut ca poate si l-a uitat in clasa si m-am dus sa o intrb pe juf, dar ea lucrase acei fluturasi doar cu copii mai maricei, deci astia mici nou-veniti nu aveau acesti fluturasi..am incercat sa-i explic S dar nu intelegea asa ca i-am promis ca ii facem unul acasa impreuna..zi si facut, a iesit unul frumos(il am si acum agatat in camera lor..unde doarme tati )si a vrut sa mearga cu el la gradi sa se mandreasca...i l-am dat sa se laude cu el si cica la toti le-a placut iar stefi a avut grija sa si-l bage in ghiozdanel..eu cred ca nu am procedat bine ca poate au dorit si alti copii..insa deh eu ca mama sa-i fac placerea odraslei..


revin..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Ema si eu is curioasa in legatura cu acel proiect, succes si asteptam vesti cat mai curand..aa eu intelesesem ca-i de cateva ori pe sapt ....ee las ca-i frumos sa dormiti impreuna, macar acum ca mai tarziu nici nu o sa te mai lase sa-l pupi

Alina mergi si pana in panzele albe dar nu permite nimanui sa-ti trateze copii in halul in care ii trateaza niste educatoare care nu cred ca merita sa lucreze cu copii...au o gandire limitata si oricat ai incerca sa le-o schimbi nu ai sa poti..transfera-ti copii de acolo, si apoi fa plangere la inspectorat...inregistreaz-o pe respectiva doamena ori de cate ori iti zice ceva despre Matei, ca sa ai dovezi...ptr ca sunt mai mult ca sigura ca acolo Matei e marginalizat, nu se implica niciuna ca sa-i faca integrarea in colectivitate mai usoara, si ptr asta numai el va avea de suferit...si voi ca un strain zice neadevaruri despre al vostru copil..intrebare..cum era Matei la cresa? ce-ti ziceau ingrijitoarele de acolo? fa o analiza a comportamentului lui de atunci si de acum, comunica cu el, intraba-l inventati un joc in care sa comunicati mult si at o sa afli multe de la el... insa eu as fi ptr transfer cat mai urgent...noi, adica eu si sora mea am facut gradi la camin cu program prelungit.. un trimestru am stat la gr sorei mele ca am refuzat grupa cealalta, insa apoi m-au mutat..a fost jale dar m-am obisnuit, insa am refuzat sa dorm.. si am inceput sa inventez minciuni doar sa scap de dormit, si ca sa o scap si pe sora mea de dormit...si azi asa, maine la fel pana cand s-au obisnuit educatoarele cu noi ca stiau ca le mintim si nu ne mai puneau la somn..ci ne lasau sa ne jucam impreuna....ar putea sa incerce si cu matei asa... sa-l inteleaga, in timpul in care ceilalti copii dorm ea sa incerce sa comunice cu el sa si-l apropie...dar nu vrea..e mult de munca si multa rabdare iar ea nu are

Lali nu ne-ai spus cum ii merge lui Paul la gradi? s-a obisnuit? ce face gaza mica? ce face si Getik, a dat ex sau inca nu?

va las si mai intru eu cu ceva autostrazi..ca na poate v-a fost dor.. .chiar daca nu ma mai vreti pe aici ..

Mergi la inceput