Eu romanca vs eu japoneza
Raspunsuri - Pagina 18
Danuka30 spune:
Cu soacra asta-I alta rafuiala . Si din ce mi-a Mai ramas romanesc am pus in aplicare astfel: Simtind ca ceva nu este in regula cu atatea reguli aparute dintr-o data am inceput sa-mi pun intrebari si cand am avut ocazia m-am consultat si cu japoneze fara sa-I zic "da voi japonezii Asa faceti sau Asa ? " ci pur si simplu cu exemple astazi trebuie sa ma duc acolo sa fac cutare lucru la care ea mi a raspuns " Pai cum tu faci cutare lucru Pai nu esti obligata sau nu e necesar sau asta nu se Mai face demult si de aici a inceput revolta fata de soacra cand am aflat ca-mi cere sa fac unele lucruri care fie ca nu tineau de traditii fie ca era vorba de traditii dar nu si obligatoriu
Normal ca mi-a sarit "tandara" si am scos flacari pe nas cand am vazut ca soacra nu incearca sa ma faca doar japoneza dupa traditii ca Asa e sau ca Asa e Bine dar pe langa asta Mai incearca sa na modeleze si dupa bunul ei plac.Mai ales ca ea nu vine din neam de samourai doar socrul meu . Cateva obiceiuri pe care le-am luat de la japonezi dar ei nu-I convin eu nu pot sa I spun ei direct "-Stii eu stiu ca asta-I obicei japonez doar ca tie nu ti place ca eu l-am luat tocmai pe asta ; cum nu pot sa-I spun in fata ca stiu ca exagereaza si ca unele traditii care mi le infiripeaza mie sunt doar traditiile ei nu ale tot neamului japonez si Mai ales sa I spun ca stiu asta de la o japoneza ( aici intervine partea mea japoneza ca nu pot sa I spun direct obiceiul majoritar japonez de a nu spune omului direct ce Ai de zis ) si deci cum o conving eu pe soacra sa Mai slabeasca latul ca ma sugruma ? Si cum sa I spun ca nu are dreptate sau ca greseste ? Cand eu stiu ca nu este normal sa I zic in fata sau sa ma opun ea fiind sefa .
cristinuk@ spune:
limitezi interactiunea doar la stadiu de bunica pt copilul tau cu diplomatie
nu mai accepta alte ajutoare concentreaza te pe copilul si sotul tau si da ignore la mizilicuri de astea
eu am avut o fosta soacra de cosmar ce spui tu acolo sunt chestii firesti ce apar intre culturi total diferite si chiar intre soacre si nurori din aceiasi tara daca raman la statiu de framantari pt linistea ta e bine sa nu le mai bagi in seama
actuala soacra vine de doua ori pe an si are cateva sfaturi pretioase de dat o las in treaba ei ii argumentez de ce cred eu ca nu ash face asa inca nu ne am paruit desi ash fi avut chef de cateva ori
am autuul ca ma descurc absolut singura cu copiii mei si fara ajutorul ei nici macar cand e aici nu las copiii singuri cu ea
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Danuka30 Am plecat de la un subiect si tOt eu am ajuns la 3 subiecte unul eu romanca vs japoneza altul este Soacra si altul Cultura japoneza traditiile etc . Si na bucur ca in sfarsit am inteles scriind aici ca am 3 probleme de rezolvat si asta trebuie sa fie separat . "Cine poate oase roade cine nu nici carne moale" Mami de Leon Mihail 12.09.2009 |
Nu cred ca sunt separate si atunci nu se rezolva separat.
Cultura relatiilor umane din familie, pe care o percepi diferit de japonezi, sta la baza conflictului cu soacra. Nu te lasi asimilata/educata de cultura japoneza, opui rezistenta, pentru ca ti-e frica sa nu-ti pierzi cultura romaneasca.
Vrei sa triesti in Japonia cu tabieturile si obiceiurile din Romania, ceea ce nu se poate.
Nu poti sa fi "ghid" intr-o cultura pe care nu o cunosti, trebuie sa accepti ca "ghid" pe cei de acolo.
Vrei sa ai autoritate si independenta in mediul familial, dar asta-i posibil doar daca esti independent financiar.
Danuka30 spune:
cristinuca sigur ca o inteleg si pe ea si na pun si in locul ei dar cand stiu ca am dreptate ma consum enorm . Nu as avea nimic impotriva daca
Nu ar interveni in Mai mult decat trebuie in educatia copilului meu si daca nu ar face din traditii ceva personal . Ma supar cand aud mereu din gura ei japonezii fac japonezii dreg japonezii japonezii iar tu ? .....
Asa cum am Mai spus nu incalc nici o regula in ceea ce na priveste pe mine ca emigrant al acestei tari . Ea vine cu fel si fel de idei si incearca sa scoata Mai tot ce e romanesc din mine. De la o simPla discutie de viitor cand se va casatori cumnata mea am ajuns la kimonouri . Ajunse la punctul cu ce ne imbracam mi-am exprimat dorinta de a ma imbraca in costum national romanesc si imediat mi-a taiat-o la nunta cumnatei tele trebuie sa te imbraci in kimono ca Asa se imbraca japonez ele
Dar eu stiu ca nu e obligatoriu si ca Mai mult babele se imbraca in kimono .
Am fost la primarie ( un oficiu care arata ca un oficiu postal ) lume care tasteaza la computer Iti da hartii sa semnezi si Iti raspunde la intrebari si s a luat de rochia tip sarafan in care eram imbracata ca cica sunt cu umerii goi desi eu in oficiul respectiv al primariei ma dusesem sa semnez o hartie ca nu Mai continuam sa l ducem la cresa pe fiul meu
Danuka30 spune:
Mihai ceea ce Ai spus tu prea este posibil sa fiu doar romanca. Iar daca Soacra m-a luat in vizor nu pot sa I declar razboi ca mi as face rau cu mana mea
Trebuie sa gasesc o modalitate de aplanare a situatiei
Deceneu nu stiu nici eu ce sa Mai zic de asimilat cred ca sunt destul de asimilata soacrei sa-I dau in cap nu pot si ca-mi gaseste nod in papura la fiecare pas nu stiu ce as putea face
Asa cum ziceai si tu ei cred ca facem parte dintr-un trib barbar mama soacra incercand sa ma civilizeze ce as putea sa Mai zic daca ei m Au intrebat daca avem spital in Romania daca avem scoli sau daca se vaccineaza copiii
Sau un japonez m-a intrebat daca avem soare in Romania Mai exact la voi in Romania exista soare ?
MihaiTexas spune:
"deci cum o conving eu pe soacra sa Mai slabeasca latul ca ma sugruma ? Si cum sa I spun ca nu are dreptate sau ca greseste ? Cand eu stiu ca nu este normal sa I zic in fata sau sa ma opun ea fiind sefa ."
Inteleg ca soacra crede ca te poate avea ca pe un sclav. In cazul asta, in care tu nici nu ai voie sa vorbesti cu ea despre lucrurile care te apasa, trebuie sa devii, incetisor, CAT MAI PUTIN PREVIZIBILA. Sa nu aiba posibilitatea sa iti anticipeze raspunsurile, asa dupa cum te manipuleaza acum si te face sa suferi. Cheam-o "MAMA!" - nu Okasan sau hahaoya - sau care este termenul in limba japoneza -, de cate ori va vedeti. Acesta poate fi un semn important, si pentru tine si pentru ea, ca lucrurile se vor schimba de pe-acum incolo, ca a sosit timpul sa invete si dânsa..., fara a mai anihila posibilitatea de a iti acorda respectul cuvenit. Ea tot asa o fi fost tratata de soacra? Sa o intrebi.
Soacra mea incearca sa vorbeasca romaneste, zice dânsa "picina" in loc de "piscina" si "late" in loc de "lapte", dar, in general sunt multumit de cum a invatat pana acum; stie destule, saraca. Iar sotia, vorbeste destul de bine foarte multe cuvinte, vointa numai sa isi faca - cu rabdare multa de la noi -, ca toate vor merge usor in acest sens.
Inteleg ca numele copilului e romanesc. Aceasta reprezinta un avantaj cultural, dintre cele mai mari.
Mai convinge pe sot ca asa este normal: sa fie sotul impreuna cu sotia, iar treburile sotiei sa le dea sotiei, nu mamei lui.
cristinuk@ spune:
parca l vad pe Mihai capul familiei cu abecedarul si cu aratatorul in mana predand limba romana familiei si cu calificative
azi nu e bine ai uitat p - ul din lapte esti pedepsita du te la tine in camera si scrie 100 de P uri !!!!!!!
hai mei ca cu fortza nu o sa reuseti nic
de ce nu ai incerca sa porti un kimono mie mi se par super faine si delicate e pt nunta cumnatei ce naiba
cum ar aparea ca la o nunta din Maramures unde toata lumea e in costum popular traditional sa apara una imbracata in costum traditional japonez wtf????
hannen spune:
Danuka,nici eu nu inteleg de ce ai vrut sa porti costum national la nunta cumnatei japoneze.Era nunta de japoneza si n plus unde in ro. in afar zonelor rurale foarte traditionaliste probabil,se poarta costum popular la nunta?
Deceneus,eu sunt sigura ca Danuka stie ca nu poate trai ca in ro. in japonia.Cred ca in cele mai multe aspecte nu poti decat sa zici "slava Domnului".Nu ai efectiv cum trai ca in ro.ritmul de viata e altfel,alert dpdv al muncii si activitatilor zilnice.Totul are un timp bine stabilit ,la ora de suntem la gradinita,la x la munca/cumparaturi,la moara ,la gara.Cand copiii cresc si merg la scoala apar altele ...si tot asa.
Sincer,nu prea ramane timp de socializare.In Japonia nu se strange claca in fatza blocului,nu stau babele la barfa cu orele ,nu zbiara copiii pina in creierii noptii pe afara si nu injura adolescentii la fiecare colt in gura mare.Astea sunt lucruri care mie imi plac,cu exceptia faptului ca nu prea auzi voci de copii la joaca (deh,generatia ipad si alte i)si chiar daca sunt,la ora cinci gata ,acasa.E trist ca vara cind e ziua putin mai lunga si cind abia se racoreste taman atunci trebuie sa intre in casa.Nu stiu neaparat daca imi displace,m-am obisnuit ,e undeva un sentiment de siguranta.Sincer,nu stiu cum ai putea trai romaneste in japonia.Trebuie sa te pliezi pe stilul lor. nu trebuie ,cred ca automat o faci pt.ca nu ai incotro.Asadar cind vorbiti de neadaptare sincer ca nu inteleg la ce va referiti/ce inseamna.Nu stiu cum ai putea trai romaneste intr-o societate alta decat cea romaneasca.Ascultand sarbe la ore fixe?Sa fim seriosi,cine asculta sarbe in ro?Si mai ales la ore fixe.
Ca sa nu isi mai dea fiecare cu presupusul cred ca mai bine Danuka ar veni cu exemple concrete"asta si asta" si uite asa s-ar lamuri toata lumea si poate sfaturile vor fi mai adecvate situatiei.
Whatever happens don`t let go of my hand!
Danuka30 spune:
Mihai la voi nu stiu cum sta treaba tu esti capul familiei etc Noi aici in Japonia avem alte reguli soacra mea mi-a spus ca nu poate sa invete o limba straina si Mai ales limba romana si nu m-am suparat pe ea chiar daca ulterior m-a rugat sa o invat limba engleza nu limba romana desi imi spusese ca nu poate sa invete O limba straina .daca femeia nu poate nici eu nu vreau sa insist.
Cristinuka cu costum ul meu national sau in kimono parul meu vopsit blond si trasaturile europene ar arata la fel ca japoneza imbracata in kimono la nunta din Maramures despre care Ai Zis tu . Si apropo oricum le-am facut o mare surpriza imbracand kimonoul in Romania la cununia mea desi nu era nici o ruda de-a sotului meu prezenta la acest eveniment si nu m-a obligat nimeni sa fac asta
anya spune:
Ma gandesc ce as fi facut eu. Cred ca ieseam in oras cu cumnata, ca fetele, si la o inghetata deschideam discutia despre nunta. Asa aflam cum vede ea impletirea traditiei cu modernul, cum i-ar placea sa apar imbracata la nunta...Iar daca soacrei ii explicam mai tarziu ca de fapt e nunta copiilor, nu a ei si m-am imbracat pe gustul mirilor.
In rest...recunosc ca n-am citit toate paginile, dar tu stai in casa cu soacra? Copilul de ce nu mai merge la gradinta? Esti financiar la mana ei?. Pana la urma tu cu sotul si copilul sunteti nucleul si voi hotarati ce vreti pt copilul vostru si pt voi. Incearca sa discuti cu sotul si sa stabiliti un traseu clar, sa puneti la punct ceea ce e important.
La primarie de ce trebuia sa mearga si soacra? Mergeai tu sau eventulal cu sotul. Eu sunt ceva mai radicala. Probabil ca i-as fi zis de vre-o doua ori ca ma imbrac cum cred de cuviinta si nu are ce sa comenteze pe tema asta si cred ca ori se linistea, ori pleca de tot (asta la inceputul casniciei si ma asiguram in pralabil de suportul sotului). Inteleg ca tu nu poti sa-i spui direct unele lucruri, dar ea are voie?
Mie mi se pare mai degraba amestecul unei soacre autoritate in viata tinerilor. Chestia asta se intampla indiferent de cultura. La voi diferenta de cultura alimenteaza si mai mult tendinta ei. Incercati sa fiti independenti de ea (financiar, ajutor in casa, locuinta). Ii explici ca o respecti dar ca trebuie sa te respecte si ea pe tine iar asta nu inseamna nicidecum sa te transforme dupa chipul si asemanarea...ideilor ei.