stiati ca varsta taticilor conteaza?
Raspunsuri - Pagina 6
arminad spune:
Citat: |
,eu zic de ex ca stresul poate fi un factor declansator pentru multe... |
asa s-a crezut mult timp si despre ulcer ca e cauzat de stres pana cand s-a descoperit ca e cauzat de o bacterie. si tipul asta care a descoperit-o parca a luat Nobel.
mihaela_s spune:
Ulcerul nu e cauzat numai de Helicobacter Pylori. Exista pacienti care nu au acea bacterie si au ulcer. Alte cauze pentru ulcer sunt alimentatia, bautura, fumatul si stresul.
Si da, stresul e cauzator de multe, inclusiv cancer. Stresul scade imunitatea...si de aici vin toate gramada. Dar nu inseamna ca stresul e singura cauza pentru toate bolile. E un cumul de cauze. Si cum noi, oamenii suntem diferiti, chiar in cadrul aceleiasi rase, nu ne incadram toti in curba lui Gauss. Nu mai vorbesc cand vine vorba sa faci comparatii intre rase in cadrul aceleiasi boli...
arminad spune:
mihaela, s-ar putea sa ai dreptate, am spus ca nu sunt de meserie. dar daca e considerat pe baza de studii( cel putin asa am inteles) ca 80-90% din cazurile de ulcer sunt cauzate de bacteria aia inseamna ca putem spune fara sa gresim ca in general ulcerul e cauzat de o bacterie si nu de stres cum s-a crezut mult timp dar exista si un subset de pacienti pentru care cauza e alta( medicamente, stres, cafea, tigari bautura etc)
ideea de baza este cate cazuri de ulcer au fost tratate cand exista doar teoria stresului si cate de cand s-a descoperit bacteria aia.
cred ca se poate aplica asta si la autism. daca exista totusi o cauza organica si descoperirea ei poate imbunatati viata unui procent insemnat de autisti?(25-30% nu conteaza cati or fii) nu e mai bine ca banii pentru studii sa fie alocati pentru aia si nu pentru studiat stresul din viata intrauterina? ce rezolvi cu teoria asta? daca ma gandesc bine si Dalai Lama poate avea stres in viata lui, nu?
mihaela_s spune:
Armina, nu am scris sa te contrazic, dimpotriva . Am scris ca o completare, sa nu se inteleaga gresit. Nu stiu procente, dar stiu ca sunt pacienti cu bacteria in stomac si care nu au ulcer. Si nici nu fac ulcer. Pentru ca e o combinatie bacterie/sistem imunitar care e la baza. Si de la sistem imunitar ajungem la stres .
Anul trecut am citit studii in legatura cu ccc cauzele ulcerului. Am avut de ales intre medicamente (de astea am uitat sa scriu, sunt cele cunoscute sub numele de NSAID in care intra antiinflamatoarele in mod special) si bacteria asta pacatoasa. Am ales bacteria, am citit mecanismele prin care joaca pe degete sistemul imunitar, am citit cum sisteme imunitare puternice ii vin de hac...de asta am scris de cat de diferiti suntem.
Dar suntem off-topic.
mihaela_s spune:
Ca sa revin on-topic, parerea mea ca atata vreme cat nu se stie exact cauza care provoaca autismul, nu e de prisos sa se continue cercetarile. Poate e o alta bacterie la mijloc...care poate fi tratata cu antibiotice. In paralel desigur cu cercetarea tratamentului pentru autism, ameliorarea lui, sau ce se poate face.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui a_alinta daca oana a spus ca viata mamei este foarte importanta nu a facut pe nimeni betiva sau fumatoare de iarba, viata mamei se refera si la stare de spirit a acesteia, la linistea ei , la dragostea cu care se simte inconjurata si la o mie alte de lucruri care unora li se par neimportante. |
Eu nu am fumat niciodata, de baut o gura de sampanie de revelion (nu cand am fost gravida) si nu am incercat nici un fel de droguri. Am fost intotdeauna foarte sanatoasa, am facut miscare, am mancat sanatos. La prima sarcina am fost stresata si mi-am facut multe griji pentru ca eram foarte tanara, in plus eram si studenta si aveam mult de invatat. Dar a 2-a sarcina (cea cu copilul autist) a fost foarte dorita, m-am bucurat de fiecare secunda, am fost asa fericita. Am ales sa stau acasa cu fiica-mea pe perioada sarcinii si ne-am rasfatat amandoua, ne-am iubit, am petrecut timp impreuna, am pregatit pentru noul copil. Relatia cu sotul si familia au fost minunate.
Deci pot sa spun ca la mine nu astea au contat.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui arminad Oricum, se pare opera lui vizeaza mult bolnavii de cancer, ei sunt targetul lui de audienta pe care incearca sa il conviga ca nu faceau cancer daca gandeau pozitiv chiar daca aveau gena. Asta in ciuda faptului ca un cercetator a castigat premiul Nobel dupa ce a descoperit o gena responsabila de cancer. |
Adevarul e ca m-am uitat numai la unul din filmuletele tipului asta, si ala asa cam pe sarite si nici nu-s cine stie ce experta in chestii de genetica, da din ce am mai citit si prin alte parti legat despre epigenetica este vorba despre faptul ca procese chimice influenteaza "activarea" genelor, iar aceste procese chimice sunt influentate de stilul de viata, afectiunea primita in copilarie, activitatea mentala si fizica, etc. Asa se explica de ce in unele cazuri exista perechi de gemeni monozigoti in care numai unul se imbolnaveste de o boala cum ar fi schizofrenia (in cazul careia originea este legata de mostenirea genetica). Apropos, se pare ca si in cazul schizofreniei virsta tatalui e un factor de risc.
Meaney a descoperit la soareci ca soarecii crescuti de mame iubitoare si cei crescuti de mame negrijulii se deosebesc intre ei prin faptul ca la cei deprivati in copilarie o gena responsabila cu reglarea hormonilor de stres este blocata si din aceasta cauza acestia sunt mai vulnerabili la stres fata de altii.
De fapt ce vreau sa zic este ca suntem niste mecanisme tare complexe si nu cred ca o sa ajungem vreodata sa ne citeasca cineva din cap in coada, ca multe tulburari psihice de pilda sunt generate de un complex de factori, fara a se stii cum si in ce masura contribuie respectivii la declansarea tulburarii, ca in nici un caz nu exista cauze vinovate pentru toate...
Dar devenind on-topic, mie mi se pare ca autoarea topicului nu intentiona sa vorbim nici despre autism, nici despre gene, ci asa, ca-ntre femei, sa-i birfim un pic pe barbati, ca vezi bine, chiar daca ei pot si la virste inaintate, calitatea lasa de dorit
mihaela_s spune:
Ieri la scoala, proful a adus in discutie aceasta ultima descoperire: cum ca la barbati cu cat inainteaza in varsta cu atat creste riscul ca ccc copiii sa aiba autism sau schizofrenie. O colega a intrebat daca cumva scaderea nivelului de testosteron (noi eram la hormoni) are acest efect...Raspunsul profului a fost ca nu, ci imbatranirea materialului genetic. E posibil ca telomerii (sunt terminatiile cromozomilor) care au rolul de a proteja cromozomii in partea lor finala, sa fie scurti sau inexistenti la anumiti cromozomi si de aici problemele. In momentul combinatiei, acestia neavand telomer, isi pierd o parte din partea lor finala si automat apare o deviatie genetica. Dar cum ziceam, inca se studiaza intens.
E dovedit stiintific ca in cazul sindromului Down, materialul genetic imbatranit la femeie, dar si la barbat (din cate am inteles eu femeia are aici un rol mai mare) poate duce la aparitia bolii.
Cum ma gandesc eu in cazul celor care ies din curba Gaussiana, in cazul autismului: cei tineri mai mult, ca la cei in varsta e clar, au telomeri buni . Ma gandesc ca ovulele sunt si ele diferite, au caracteristici diferite, la fel ca si sperma (adica de asta un copil e Ok, altul mai putin). E dovedit si ca un copil conceput la betie poate avea probleme de sanatate, probabil si acest moment, al conceperii are un rol si in cazul autismului. Depinde de materialul genetic din acel moment dar poate si de starea psihica a parintilor din acea zi (o zi stresanta la serviciu, eliberarea acasa si copilul conceput :)). Fiind atat de incert acest moment, al conceperii, cred ca e greu de stabilit vreo legatura. Ori in vitro mai greu sa studiezi astea pe un ovul "stresat" :).
Hai ca am aberat destul, astea sunt doar presupuneri personale, cititi-le ca pe o lectura .