300 lei - capitolul 2

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui giulia71

Da buflea, pentru ca s-au cumparat seminte/rasaduri din afara, care-s mai rezistente la boli. De acolo si lipsa gustului sau marimea lor.


uneori gandesc prea mult....



Sau...ca mai este si varianta asta,stiu contestata profund,tzaranul roman(care nu e prost deloc de altfel)s-a adaptat foarte repede cerintzelor pietzii.

S-au cerut rosii de Olanda,a produs si el in batatura rosie de Olanda,s-au cerut castravetzi de Spania...a produs si el castravetzi de Spania!

Este o varinata foarte plauzibila din punctul meu de vedere.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Fetelor, dar de ce faceti voi zarzavatul asta pentru iarna ? Nu se gasesc legumele astea iarna ? Ca acum ar trebui sa se gaseasca ...si chiar daca sunt ceva mai scumpe, oare munca voastra nu acopera diferenta ?

iesi mult mai ieftin utilizand iarna conservele puse de cu toamna, unde mai spui ca si muncesti mult mai putin, fiind toate tocata deja, aranjate, doar sa le pui in oala
munca e munca si toamna si iarna, e drept ca toamna muncesti mai mult concentrat ca toci, pregatesti cantitati mai mari, dar se compenseaza cu folositul lor gata tocate/pregatite in iarna
daca vrei (sau esti nevoit) musai sa te incadrezi intr-un buget, alegerile sunt limitate si a munci mai mult fizic toamna deja nu se mai pune in balanta, cand alternativa e sa nu iti mai ajunga banii de mancare iarna (luand in considerare totusi si facturile mai mari determinate de anotimpul friguros)

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Citat:
citat din mesajul lui MadalinaM

Eu niciodata nu am cumparat rosii sau ardei grasi-gogosari-kapia( :) ) iarna. Cumpar pana toamna tarziu, inclusiv din cei mai verzi -care se coc, bine, care nu-nu, dar ii folosesc asa si avem ardei proaspeti cam pana in decembrie. Apoi folosim sfecla rosie, varza, ce e de sezon.
Minimal pun si eu ceva conserve, cu toate ca pierd cam 2 zile/sezon. Anul asta e prima data cand fac acest zarzavat de ciorba si voi incerca maruntirea ardeilor cu robotul(de rosii nu scap, tot la cutit intuiesc ca e cel mai bine, la fel verdeata). Insa in fiecare an, de cand m-am facut gospodina, pun ardei kapia copt la congelator, merita din plin efortul.


incearca numai sa depielitezi rosiile cu cutitul (freci usor coaja pe toata suprafata ei cu cutitul, apoi cojesti, se ia foarte frumos) si apoi baga-le la robot, ies ok, pentru tipul asta de zarzavat si mai salvezi din timp

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Inteleg ce spuneti si e logic. Totusi eu sunt dezamagita de gustul rosiilor din piata bucuresteana de anul asta ... deloc dulci, aproape cu gustul celor din supermarket. Ardeii rosii in schimb mi se pare ca au toti acelasi gust, tzelina frunze la fel, ceapa e ceapa ... fasolea intr-adevar parca ar fi singura care merita pusa pentru iarna. Ma uit la ingredientele alea de ciorba, nu stiu daca merita munca.

Parca mai avantajate ar fi fetele care intr-adevar locuiesc intr-o zona agricola, acolo unde tzaranul coace rosia in gradina la soare si nu in solar.

Ai mei au fost anul asta la Baile Felix, au spus ca au mancat cele mai bune rosii ale verii.


de pus pentru iarna, mai ales ca avem multe de luat, noi ne urcam frumusel in masina si ne oprim la o piata in afara bucurestiului, sau folosim vreo vizita pe la prieteni in alte orase sa legam de o piata acolo, intr-adevar sunt mult mai gustoase si merita deplasarea
pentru mici completari, folosim pietele din bucuresti

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Citat:
citat din mesajul lui MadalinaM

lulu,
ai dat reteta pt zarzavat de ciorba:

15 kg rosii, 6 kg ardei gras, 5 legaturi telina, 5 legaturi leustean si 5 legaturi de patrunjel, taiate nu f marunt, amestecate cu sare grunjoasa si puse la borcan...nu a fost deloc ieftin, rosiile sunt deja 3,5 lei, ardeiul 3 lei/kg, verdeata 1 leu/leg.

total = 52,5 lei rosiile + 18 lei ardeii +15 lei verseata + 1 leu kg de sare grunjoasa = 86,5 lei(este adevarat, toata iarna am zarzavat de ciorbe si adaug doar alte legume)

ma pregatesc ptr sosul de friptura, paste, etc din gogosari( 6 lei/kg ieri in piata), morcov, radacina patrunjel.


cum sunt leg de telina? doar frunze? si, dupa ce le pui in borcane nu le fierbi deloc la bain-marie? cata sare grunjoasa pui?
Poti sa imi spui si reteta pt sosul de paste?

Histamina si reteta ta e asemanatoare:
3 kg rosii,2 kg ardei, 3 leg telina frunze, 5 leg leustean.
rosiile si ardeii se dau prin amsina de tocat.verdeturile se toaca fin.
se amesteca si se pune in sticle totul. se adauga o lingura mare ,cu varf de sare neiodata la litru de compozite.

nici tu nu fierbi deloc compozitia?

Multumesc!


eu le pun la bain marie. cam 20-30 min de cand incep sa fiarba...
cam la fel pun si eu ca si Lulu... eu insa pun numai frunzele de la telina.
Si nu cojesc rosiile ... te tai cotoarele si le toc mare exact cum spunea Lulu.. ardeiul gras il tai mai mic ca am vazut ca asa nu il mai scuipa baiatul...pana acum il taiam si pe ala maricel...
au un gust super iarna! de rosii proaspete si ardei gras ...
zici ca acum ai cules rosiile din gradina.
De ce pun... pt ca stiu ce pun si nu contine nici un fel de conservant...e gata pregatit iarna, doar trag pielita si le mai toc nitel...
Nu dureaza asa mult...cam in 3 ore am facut eu tot cantitatile de mai sus...
Acum m-am apucat sa fac painica lui Carmencat
mi-a ramas gandul la ea


& +30

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Sa imi zici cum ti-a placut.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Deci,repet.....s-au scumpit toate sau sunt eu cazuta in cap?Parca s-au dublat....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

da, s-au scumpit
nu pot decat sa ma felicit ca am muncit ca disperata we trecut si am pus aproape tot ce trebuia sa pun

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Deci,repet.....s-au scumpit toate sau sunt eu cazuta in cap?Parca s-au dublat....

Madalina


Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."


Scumpirea a inceput cam de o saptamana...la carne, legume, paine...
de cateva zile platesc 1,1 lei pe o paine de la chiosc.
cine are ceva banuti nu ar fi rau sa-si faca unele provizii...
parerea mea e ca pana in ian uleiul ajunge la 9-10 lei ...sticla aia care acum e 6-7 lei...zaharul la fel...si cam toate alimentele de baza.

& +30

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Noi avem numai ce am izbutit sa punem din productie proprie.....
Ziceam ca mai iau de la tarani si mai fac,dar.....
La cantitatile folosite de mine ....costa muult.

Mergi la inceput