300 lei - capitolul 2
Raspunsuri - Pagina 17
maria_alexia spune:
eumada, pentru voi - copilul vostru dornic de mediu familiar si mancarica doar ca acasa, si bugetul vostru, era mult mai ok daca alegeati un concediu intr-o garsoniera/studio unde sa poti gati, plus provizii de-acasa luate in lada frigorifica.
varianta de concediu cu hotel + restaurant merge doar pentru copii flexibili si nemofturosi, altfel dai faliment.
MadalinaM spune:
lulu,
ai dat reteta pt zarzavat de ciorba:
15 kg rosii, 6 kg ardei gras, 5 legaturi telina, 5 legaturi leustean si 5 legaturi de patrunjel, taiate nu f marunt, amestecate cu sare grunjoasa si puse la borcan...nu a fost deloc ieftin, rosiile sunt deja 3,5 lei, ardeiul 3 lei/kg, verdeata 1 leu/leg.
total = 52,5 lei rosiile + 18 lei ardeii +15 lei verseata + 1 leu kg de sare grunjoasa = 86,5 lei(este adevarat, toata iarna am zarzavat de ciorbe si adaug doar alte legume)
ma pregatesc ptr sosul de friptura, paste, etc din gogosari( 6 lei/kg ieri in piata), morcov, radacina patrunjel.
cum sunt leg de telina? doar frunze? si, dupa ce le pui in borcane nu le fierbi deloc la bain-marie? cata sare grunjoasa pui?
Poti sa imi spui si reteta pt sosul de paste?
Histamina si reteta ta e asemanatoare:
3 kg rosii,2 kg ardei, 3 leg telina frunze, 5 leg leustean.
rosiile si ardeii se dau prin amsina de tocat.verdeturile se toaca fin.
se amesteca si se pune in sticle totul. se adauga o lingura mare ,cu varf de sare neiodata la litru de compozite.
nici tu nu fierbi deloc compozitia?
Multumesc!
buflea spune:
Fetelor, dar de ce faceti voi zarzavatul asta pentru iarna ? Nu se gasesc legumele astea iarna ? Ca acum ar trebui sa se gaseasca ...si chiar daca sunt ceva mai scumpe, oare munca voastra nu acopera diferenta ?
andacos spune:
Madalina,retzeta de zarzavat pentru iarna,pusa de fete,nu se fierbe,se face exact asa cum au spus si Lulu si histamina!
Buflea,eu zic ca iesi mai ieftin facind zarzavat pentru iarna sau pus la congelator,decit sa cumperi legumele astea ce nu cresc in Romania pe timpul iernii(rosii,ardei gras,morcov etc).
PLus ca leguma ajunsa toamna la maturitate(eu vreau sa cred ca natural)are un cu totul alt gust decit leguma crescuta-n sera si ajunsa la maturitate in ianuarie/februarie.
Dana
maria_alexia spune:
buflea, rosiile + ardeiul + verdeata gasite iarna prin supermarketuri sunt oribile
si eu sunt pentru cuantificarea muncii din bucatarie in costul final, dar in cazul asta o gasesc justificata.
eu pun pentru iarna minimal: fasolea de exemplu - nu se compara cea de vara, din piata, cu cea din pungile congelate. dovleceii insa nu merita, nici conopida. ardeii iarasi merita din plin pastrati pentru iarna, sub orice forma (copti, feliute pentru mancaruri etc). idem gogosarul.
Tonia Antonia spune:
Buflea, eu stiu ca legumele cumparate iarna din supermarket sunt foarte nesanatoase. Se recomanda chiar consumul de legume congelate care macar au fost congelate in sezon.
Mentionez ca din comoditate nici eu nu pregatesc nimic pentru iarna. Mai am noroc ca locuiesc intr-o zona agricola si gasesc iarna la piata saptamanala agricultori cu legume ok (nu mare lucru: radacinoase, ceapa, cartofi...) Anu' asta am ceapa din gradina proprie...
MadalinaM spune:
Eu niciodata nu am cumparat rosii sau ardei grasi-gogosari-kapia( :) ) iarna. Cumpar pana toamna tarziu, inclusiv din cei mai verzi -care se coc, bine, care nu-nu, dar ii folosesc asa si avem ardei proaspeti cam pana in decembrie. Apoi folosim sfecla rosie, varza, ce e de sezon.
Minimal pun si eu ceva conserve, cu toate ca pierd cam 2 zile/sezon. Anul asta e prima data cand fac acest zarzavat de ciorba si voi incerca maruntirea ardeilor cu robotul(de rosii nu scap, tot la cutit intuiesc ca e cel mai bine, la fel verdeata). Insa in fiecare an, de cand m-am facut gospodina, pun ardei kapia copt la congelator, merita din plin efortul.
buflea spune:
Inteleg ce spuneti si e logic. Totusi eu sunt dezamagita de gustul rosiilor din piata bucuresteana de anul asta ... deloc dulci, aproape cu gustul celor din supermarket. Ardeii rosii in schimb mi se pare ca au toti acelasi gust, tzelina frunze la fel, ceapa e ceapa ... fasolea intr-adevar parca ar fi singura care merita pusa pentru iarna. Ma uit la ingredientele alea de ciorba, nu stiu daca merita munca.
Parca mai avantajate ar fi fetele care intr-adevar locuiesc intr-o zona agricola, acolo unde tzaranul coace rosia in gradina la soare si nu in solar.
Ai mei au fost anul asta la Baile Felix, au spus ca au mancat cele mai bune rosii ale verii.
andacos spune:
madalina,eu cam tot ce am facut la robot...nu mi-a placut!E drept ca nu am facut zarzavat(deci n-am bagat rosii sau ardei gras),insa mi le-a maruntzit(legumele folosite d emine)mai mult decit trebuie,rezultatul nu mi-a placut.
Cel mai bine(eu vorbesc d emine,sau de mine cea care facea zarzavat acum citziva ani ca acum nu mai fac,nu am amatori de ciorbe)mie mi-a iesit tocat manual.
Dana
giulia71 spune:
Da buflea, pentru ca s-au cumparat seminte/rasaduri din afara, care-s mai rezistente la boli. De acolo si lipsa gustului sau marimea lor.
Mai grav este ca la noi nimeni nu controleaza cat ingrasamant pun producatorii in recolte. Este foarte posibil sa depaseasca cu mult de ceea ce ne ferim sa cumparam din import.
uneori gandesc prea mult....