COPLATA(2)
Raspunsuri - Pagina 13
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maru Nimic deosebit, doar ca am fost anuntati ca in codul de conduita a fost introdus un nou component obligatoriu: whistleblowing! deci daca eu vad un comportament neadecvat, sunt obligata sa il raportez! How about that, Xio? |
dar pana acum, cand nu erai obligata, daca vedeai ceva suspect, fugeai imediat sa raportezi? chiar as dori un raspuns sincer.
maru spune:
mihaela, habar n-am de ce s-a introdus, pentru ca aici cultura e de asa natura ca pacientul e pe primul plan, totul se face spre binele copilului.
Cat despre relatiile intre colegi, ori doctori/personal administrativ, manager/admin, respectul e litera de lege.
Clar nu e vorba de spaga, ci de comportament necorespunzator.
Eu cred ca toata campania trebuie facuta nu sa ne educe cum sa ne dam in gat colegii, ori sa dam cu para din doi in doi, ci sa educe potentialele victimele. Sa creeze un mediu in care sa nu accepti niciodata sa devii victima. Atunci cand esti supus unui tratament necorespunzator, sa stii ce sa faci, sa nu iti fie frica ca daca vorbesti ramai fara job!
mihaela_s spune:
Absolut, nu m-am gandit la spaga, stiu cum e aici in Suedia si nu se pune problema. La un comportament neadecvat al unui cadru medical fata de un pacient ma gandeam...dar toate regulile astea apar din precedente, nu din senin...
Noi am avut la scoala un curs, in anul intai, de etica in sanatate. Unde ni s-au pus in fata tot felul de situatii pe care le-am discutat. Printre aceste situatii era si una in care observi un comportament neadecvat al unui coleg fata de un pacient. Intrebarea era ce faci? Te duci sa raportezi, sau nu. Discutia a fost libera si nu ni s-a spus clar cum sa facem, dar era clar ca etica, legile care sunt facute pe comportament etic, te "indeamna" sa reclami colegul. E posibil ca si aici sa fie reguli interioare la spitale care sa ceara expres reclamarea unui astfel de coleg, dar cum spuneam, legea e de asa natura.
Aici se practica la greu reclamatia. Pentru ca bolnavul nu a fost tratat asa cum se astepta...a stat prea mult in asteptarea unei consultatii, nu a fost transportat pe banii spitalului ci pe banii lui, in cazuri cand trebuie sa mearga pe continent la o procedura care nu se face pe insula, ca medicul nu a fost destul de atent cu el, bolnavul...din astea. In cazurile grave, e clar ca spitalul transporta pacientul, dar am vazut reclamatii si de la persoane care se puteau deplasa singure, dar pretentiile lor erau sa fi fost transportate cu elicopterul :).
ocebine spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
dar pana acum, cand nu erai obligata, daca vedeai ceva suspect, fugeai imediat sa raportezi? chiar as dori un raspuns sincer. |
Inainte, era o obligatie etica dar la alegerea individului. Acum whistleblowing devine protejat de lege si se creeaza cadru legal pentru a facilita "whistleblowing".
Nu am tangente cu medicina, dar si eu lucrind la o companie de calibru sint obligata anual sa particip la curs de etica si semnez anual ca ma angajez daca vad comportament neetic sa anunt. Avem un number de telefon unde sunam anonim (hotline) sa raportam si orice incident se investigheaza OBLIGATORIU. Se da un numar de control sa poti suna inapoi sa vezi ce decizie s-a luat in cazul respectiv.
ocebine spune:
citat din mesajul lui andacos Care este echivalentul in limba romana a termenului whistleblowing? Dana |
Semnal de alarma.
XIO spune:
citat din mesajul lui maru mihaela, habar n-am de ce s-a introdus, pentru ca aici cultura e de asa natura ca pacientul e pe primul plan, totul se face spre binele copilului. Cat despre relatiile intre colegi, ori doctori/personal administrativ, manager/admin, respectul e litera de lege. Clar nu e vorba de spaga, ci de comportament necorespunzator. Eu cred ca toata campania trebuie facuta nu sa ne educe cum sa ne dam in gat colegii, ori sa dam cu para din doi in doi, ci sa educe potentialele victimele. Sa creeze un mediu in care sa nu accepti niciodata sa devii victima. Atunci cand esti supus unui tratament necorespunzator, sa stii ce sa faci, sa nu iti fie frica ca daca vorbesti ramai fara job! Emma Aida e inger Doamne'ajuta! http://maru-incotro.blogspot.com/ |
si la noi scrie prin spitale ca nu se accepta cadouri.
siii?
Daca eu sun la nr ala si spun ca medicul Ionescu a primit un plic de bani de la pacient, cam ce credeti ca se intampla?
Apare Politia la spital si il intreaba pe medic si pe pacient de plicul de bani. pacientul evident ca nu va spune, iar medicul nici atat.
Ocebine, tatal spune ca nu il lasa la neonatologie, dar ca se poarta frumos cu sotia lui.
De aici tu ce intelegi?
Daca eu vad ca cineva taraganeaza pacientul intervin.
Selene, avortul se face cu sau fara anestezie iv, adica adormire.Se face anestezie locala la nivelul colului uterin.
XIO spune:
citat din mesajul lui saskia Adevarul adevarat e ca niciodata vreo plangere a unui pacient nu va fi luata in serios de catre Colegiul Medicilor caci sunt colegii lor (de spaga). Cum sa musti mana care te-a hranit? in facultate, pe urma te-a luat sub aripa protectoare la operatii si tu la interogatoriu sa-l dai in gat , basme nene. Oricum scenariul e fictiv, ca nu stiu cum se procedeaza in realitate, daca chiar ii ia cineva la intrebari. Xio doar nu o sa zica ca medicii din jurul ei iau spaga, pai ar fi pica si ea in derizoriu.Oricum cert e ca trebuie sa fii tare visator si idealist sa crezi ca se va schimva ceva in Romania. Un medic curat in Romania este un dusman pentru ceilalti medici, sa va fie clar. Le strica piata. Cu coplata va fi si mai rau. Pai amaratii, aia de ii deranjeaza pe medici (pentru cine citeste prima data, cititi din urma va rog) nu vor avea cum sa plateasca restul si vor fi lasati sa moara, crunt dar adevarat. Vor auzi replici de genul: nu puteti plati aia, ailalta si gata asta e. Trist de tot! |
In primul rand, tocmai ce ti-am postat un link care te contrazice.
In al doilea rand, cu ce as pica eu in derizoriu?daca sotul tau e criminal inseamna ca esti si tu? Daca ai o colega prostituata inseamna ca esti si tu?
Nu prea inteleg ce e cu generalizarea asta. Adica inteleg, dar ma zgarie pe retina logicii.
Stai linistita ca nu strica nimeni piata.Stiu asta de cand eram studenta si pana acum, ca stiau toti ca eu nu iau.Si nu mi-a dat nimeni in cap, nu m-a scuipat nimeni si nici nu am fost "pedepsita" din cauza asta.
Asta cu deranjatul vad ca te roade tare.
Iti mai explic o data: urgenta =acut.Urgenta=bani cheltuiti.
Sexul copilului NU este urgenta.Entorsa veche de 3 luni NU este urgenta.Vulvita NU este urgenta. In schimb toate astea de mai sus inseamna banii mei, ai mamei tale si ai altor oameni care muncesc legal , cheltuiti pe niste persoane fara pic de bun simt.
Sa chemi o salvare la sat mintind ca ai dureri atroce, cand tu de fapt vrei sa te duca o masina la chiuretaj inseamna nesimtire.Inseamna banii care ar merge pt alti bolnavi si timpul alocat altor bolnavi, aruncati pe fereastra.
Te deranjeaza cuvantul "deranjat"?
ca altfel nu-mi explic de ce intelegi atattttt de greu.
mai pe scurt:data viitoare cand cineva va veni la urgente de plictiseala, va plati. Asa cum este normal.
Si cand se va duce un pacient la un medic si va plati o parte nu ii va mai veni sa ii lase si "ciubuc".
zau ca deja e plitisitoare obsesia asta.