Trandafir japonez.
Buna. Am primit de la o prietena draga un trandafir japonez. Problema mea e ca nu stiu cum sa am grija de el.
Raspunsuri
marius spune:
Nu e greu.
Trebuie sa aiba lumina dar sa nu stea afara.
Se uda jos apa sa nu ajunga pe frunze
Iarna isi pierde frunzele si trebuie tuns scurt primavara de crengile subtiri (ar trebui sa discuti cu cineva totusi macar o data sa vezi cum se face). Dar trebuie tuns neaparat altfel nu prea vei avea flori.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Victoria_mami spune:
Marius, multumesc mult. Cand spui sa aiba lumina, oare daca-l pun la geam o fi bine? Ca noi avem terase inchise si in fata si in spate si nu prea intra lumina multa in casa , singurul loc cu lumina mai multa ar fi la geam la bucatarie. Sau soare direct e contraindicat?
Edit: Sau in terase. Dimineata am soare in terasa din spate (spre Est) si dupa ora 4 in terasa din fata (spre Vest). Terasele sunt din sticla, e foarte cald vara. Acum e ok...
adi2003 spune:
Trandafirul japonez se dezvolta bine si afara in sezonul cald, dar in locuri insorite. Pe terase ar fi ideal. Sa aibe lumina dar sa nu-l bata soarele direct.
Trebuie udat zilnic cat e vara,...de fapt cat cere pamantul din ghiveci, pentru ca odata ce pamantul e uscat la suprafata trebuie reudat.
Eu am niste betisoare ingrasamant care le pun primavara in ghiveci si cateva luni nu mai am treaba cu fertilizatul.
Se tunde, cum a zis si Marius si pentru o inflorire mai bogata si pentru a-l ramifica si a-i da forma. Toamna sau primavara.
In perioadele calde se poate pulveriza apa pe frunze, cam la 2-3 zile, dar asta seara, dupa apusul soarelui sau dimineata devreme.
Uneori iau ghveciul si il pun la dus, pentru a curata frunzele de praful de afara.
Nu de mult timp am aflat un secret...care il gasesc drept explicatie la unul din hibiscusii meu care n-au inflorit niciodata pana in prezent. Se zice ca daca inmultesti un hibiscus din butasi, sa nu-l tunzi pana la prima inflorire. Dupa ce face prima floare, sa il tunzi cum vrei, dar pana atunci sa-l lasi sa creasca cum vrea pana la prima floare, pt ca altfel va continua sa faca frunze insa flori nu. Eu am un astfel de hibiscus (singurul care l-am format copacel) pt ca m-am ocupat periodic de tunderea lui, insa n-a facut nici o floare pana in prezent...
Atentie si la daunatori...paianjenul rosu, musculita alba de sera.
Sa fie ferit de temperaturi sub 10 grade.
adi2003 spune:
Daca tot a venit vorba de hibiscus, sa va arat ce floare mi-a incantat ochii astazi:
16 august 2012
Plantele mele stau toata vara pe balcon. Un balcon il am inchis, altul deschis. Cu toate ca e cald, chiar foarte cald vara, plantele rezista, pentru ca le ud zilnic si le ingrijesc cu multa daruire. Rasplata e pe masura.
georgipuia spune:
Buna...
Am si eu un hibiscus drag mie... sfaturile lui Adi ti le-as fi dat si eu... in schimb eu nu recomand sa tii planta afara vara, pentru ca in momentul in care toamna o bagi in casa va suferi si va cheli de tot. Se invata cu soarele direct, cu adierea vantului si aerul.
Trandafirul meu sta de ani buni la munca si avand soare suficient in toate anotimpurile (birourile au suprafata vitrata mare, desi stam vara cu jaluzelele trase, dar planta intr-un colt mai insorit) si suficienta apa este permanent verde si permanent infloreste. Subliniez ca nu i-am pus ingrasamant decat o data la cativa ani, dar il tund "la sange" toamna sa-i pastrez forma de copacel. Uneori ii rup doar varful cu unghia de la degetul mare (mugurasul din varful crengii, fara sa afectez prima frunza formata).
Intotdeauna pun butasi la prins si ii dau doritorilor... si am avut surpriza ca unul din puiuti sa faca o floare deosebita - Ia uitati
Daca se doreste formarea unui "pom" de aprox. 2 m, se recomanda si mutarea progresiva in ghivece mai mari. Eu nu l-am mutat de ani buni si o duce minunat, atata timp cat ii limitez cresterea.
Parerea mea este ca e cea mai putin pretentioasa planta pe care am avut-o vreodata. Nu e cazul sa-ti faci mari griji in privinta ingrijirii. Cauta un colt al casei care sa aiba lumina mai din plin si ai grija sa-l uzi. Cand nu e udat suficient i se pleostesc frunzele, dar isi revin imediat ce primeste apa. Daca ai gasit locul potrivit pentru el, nu-l mai muta in alta parte. Oricum prima data dupa ce-l muti va suferi, va pierde frunze. Trebuie sa-l lasi sa se acomodeze.
Mult succes!
adi2003 spune:
Victoria, acum am citit ca ai terasele inchise. Daca acolo ai lumina mai buna decat in interiorul casei, ai putea sa il pui acolo. Dar sa ii stabilesti un loc si sa nu-l tot muti de ici colo.
Cum spuneam, eu cresc hibiscusii pe balcon, insa am vazut multi hibiscusi care se dezvoltau bine si in bataia aerului, afara.
Lumina si apa sunt importante.
Si sa nu-l muti in alt ghiveci imediat ce l-ai primit. Lasa-l sa se acomodeze cu locul. Oricum e posibil sa-si piarda cateva frunze pentru inceput. Dar apoi va da altele.
Succes si flori incantatoare!
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adi2003 Victoria, acum am citit ca ai terasele inchise. Daca acolo ai lumina mai buna decat in interiorul casei, ai putea sa il pui acolo. Dar sa ii stabilesti un loc si sa nu-l tot muti de ici colo. Cum spuneam, eu cresc hibiscusii pe balcon, insa am vazut multi hibiscusi care se dezvoltau bine si in bataia aerului, afara. Lumina si apa sunt importante. Si sa nu-l muti in alt ghiveci imediat ce l-ai primit. Lasa-l sa se acomodeze cu locul. Oricum e posibil sa-si piarda cateva frunze pentru inceput. Dar apoi va da altele. Succes si flori incantatoare! Micul paradis |
Chiar si iarna? Terasele mele nu sunt incalzite, nu ar ingheta?
adi2003 spune:
Nu stiu ce temperatura ai peste iarna in terasa. Atata timp cat ai macar intre 13-15 grade, e ok.
Daca nu vrei sa risti, du-l in incapere peste iarna. Isi va pierde din frunze odata cu mutarea, dar asta nu este o problema, pentru ca va lastari din nou.
Si ai mei hibiscusi stau toata iarna pe balconul inchis, e adevarat ca noaptea e un pic mai rece, dar ziua las deschis geamul de la camera si caldura din interior merge acolo. Atentie la curentii de aer din sezonul rece. Nu-l lasa in bataia lor atunci cand deschizi geamul.
Cu tunsul nu este o problema, o fac ori de cate ori e necesar. Spre exemplu acu o luna jumatate am gasit un hibiscus atacat de daunatori si pentru ca am vrut sa fiu sigura ca scap de majoritatea din ei, l-am tuns drastic, pana am mai lasat 2-3 frunze si in rest doar tulpina lemnificata (e unul din hibiscusii batrani). Apoi l-am stropit cu insecticid.
Acum este plin de frunze si mai frumos ca in primavara.
ramiha spune:
Am si eu o intrebare, daca tot suntem la subiectul acesta: se poate face ceva ca florile sa tina mai mult? La al meu in 3 zile se usuca
Raluca
www.famclub.ro
adi2003 spune:
Trei zile cred ca e maximul cat poate tine o floare. Cel putin la mine atat a fost.
Pe perioada de vara, cat e foarte cald, florile tin o zi. Iarna, cu putin noroc 3 zile. Dar in general una sau doua zile.
Cu cat e mai cald cu atat floarea va tine mai putin si se va ofili mai repede. Asa e soiul...