vitza de vie langa leandru ?
vecinul meu are cat tine gardul de fier forjat dintre noi plin de leandri.imi place cum se vede, e de fapt in spatele curtii noastre.
dar sotul meu a facut de-a lungul acestui gard, gropi sa punem vitza de vie
stiu ca leandrul e toxic si acum ma gindesc daca nu cumva e nociv pt struguri sa fie in apropiere de leandru,( albinele cand polenizeaza, ...sau ca atingem leandri cand culegem strugurii)
voi ce stiti?
michelle
Raspunsuri
ch_dana spune:
Brrr, nu stiam ca leandrul e toxic...noi avem unul maaare intr-un ghiveci pe terasa, a inflorit foarte frumos, pana acum n-am avut probleme (e drept ca labradoritza noastra nu e vegetariana). Dar e bine de stiut pentru cand va creste fetita.
Mik spune:
Stai linistita ca nu se intimpla nimic. Sudul Frantei e plini de leandri si de copaci fructiferi.
Nu infloresc in acelasi timp si leadri sunt toxici daca se ingereaza o cantitate mare de frunze/flori/fructe. Strugurii oricum ii speli sau ii pui la fermentat deci nu e nici un risc de contaminare, nici macar de la albine.
Mik spune:
Leandrul e un arbust cu flori colorate si frunze alungite, laurier ii spun francezii.
Dafinul e un copacel care poate creste chiar înalt, frunzele sunt cele pe care le #537;tim din plicurile de foi de dafin.Face flori micute si albe. In franceza, i se spune laurier sauce.
catrinik spune:
Am avut si eu un leandru micut, dar l-am dat cind am citit cit e de toxic.
O singura frunza muscata/mestecata de un copil il poate omori.
Eu am citit despre el si m-am speriat.
" Leandrul este una dintre cele mai toxice plante din lume si contine numerosi compusi toxici, multi dintre acestia fiind mortali pentru oameni, in special pentru copii. Toxicitatea leandrului este considerata extrem de crescuta, deoarece toate partile componente al acestuia contin substante periculoase pentru organism.
La un risc crescut in ceea ce priveste intoxicarea cu leandru sunt supusi copiii, care se pot juca cu planta sau cu anumite parti componente din ea, fara a se spala apoi pe maini, sau mai rau, pot incerca sa guste parti componente ale plantei daca nu sunt supravegheati. O singura frunza ingerata de un copil poate duce la moartea acestuia."
ch_dana spune:
Ufff, pai si eu acuma ce sa fac cu el...era mititel, in ghiveci, l-am luat inainte de nasterea fetitei, acum s-a facut o mandrete de arbust, e afara in hardau... E roz...
In Grecia e plin de leandri pe toate drumurile...aia or sti ce otrava au in peisaj ?
msl1, asta e leandrul, e exact ca al meu :
http://img.kudika.ro/comunitate/photos/6/0/1/4671061.jpg
catrinik spune:
Eu de oameni otraviti de leandru nu am auzit.
Slava Domnului, leandrii astia se afla intr-o gramada de curti, cu gramezi de copii.
Dar eu tot m-am speriat. Ca fi-miu la virsta aia tot "facea mincare" din frunze.
Mik spune:
Dana, pastreaza-ti leandrul.
E destul sa-ti inveti fetita sa nu manince frunze de orice (inclusiv leandru). (eu nu aveam leandri cind eram copila, dar am gustat o multime de frunze, ramuri, flori, ceea ce nu e din cale afara de rezonabil)
michelle-usa spune:
si pe aici e plin de leandrii...
nu am avut timp s ama duc la un magazin din asta specializat cu plante...sunt curioasa sa-i intreb si pe ei.
noi iti inchipui a frunze nu am manca si am incerca sa nu le atingem cand culegem strugurii dar nu mi-e frica decat de chestia cu polenizarea.... poate spun o priostie pote nu infloresc in acelasi timp...poate strugurii nu se polenizeaza...eu habar nu am de plante.
michelle
michelle-usa spune:
nu am avut timp sa cercetez ideea, doar m-am dus la un magazin specializat in plante, mi-a spus de acolo ca sub nici o forma sa nu pun nimic fructe langa leandrii mai ales daca leandrii sunt in pamant langa pomii fructiferi (vita de vie...)si daca vita e la vale de leandrii, apa se va scurge la vitza si contine toxine...
asta pe langa faptul ca frunzele , florile se ating...
mai ma duc la alte inca 2 magazine si intreb si apoi trag linie.
michelle