Leganarea bebelusului
Raspunsuri - Pagina 2
oanap85 spune:
a mea are 1,6 ani si adoarme la mine in brate cantandu-i usor aaa:)si la taicasu tot in brate dar plimbata,la mine dureaza 10 minute 15 pana adoarme (in genral)iar la taicasu o ora:)
obisnuinta cred
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
paulinio spune:
Dupa cum observi fiecare copil este altfel.
Eu nu pot decat sa-ti povestesc din experienta mea... tu extragi cele care vi se protrivesc si tragi ocncluziile potrivite.
Baiatul meu mereu a fost ff activ. Nu sta locului o clipa.
Deci e mare tragedie cand trebuie sa se culce. Bebelus fiind, i-a placut leganatul. Asa faceam trecerea catre somn. (plus alaptat). Apoi a luat foarte rapid in greutate si n-am mai putut. M-am bucurat cand a acceptat leganatul pe picioare.
Cat l-am leganta? Am pana la 3 ani si cateva luni... La gradinita n-avea nici o problema dar acasa voia "alintat". De fapt cam pe la 2 ani si jumatate am ramas doar cu leganatul de la pranz, de dinaintea somnului. Seara adormim impreuna. Acum (3 ani si 8 luni) il mai legan ff rar cand vreau sa adoarmna sigur la pranz... acum e mai mult o joaca prin care stam de vorba, ne gadilam etc...
Sigur, daca e o corvoada trebuie sa faci tot posibilul sa o scoti din program
Dar eu l-am tratat ca pe un moment de "intimitate" cu propriul copil iar cand imi amorteau picioarele il puneam langa mine, mai stateam putin si de obicei adoarmea.
bird70 spune:
Copilul trebuie sa invete sa se adoarma singur si ca este ok si este in siguranta cand se scoala noaptea in patut. Altfel, de fiecare daca cand se invart in pat si deschid ochii, in loc sa ii inchida linistiti si sa adoarma la loc, se panicheaza si cer sa fie adormiti. Mie nu mi se pare ca parintii fac o favoare copiilor cand nu-i invata ca e ok sa te bagi in pat si sa adormi singur.
Daca ma uit la copiii mei care erau fericiti sa se duca la culcare si ii puneam in patut, le dadeam un pupic si plecam, in 5 minute sforaiau. Nu protestau, patul era un loc comfortabil, placut. Apoi ma uit la copii care trebuie leganati, incantati, pacaliti, care protesteaza la culcare. Copiii sunt frustrati, parintii sunt frustrati. Nu vad cum ii avantajeaza leganatul.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Marioara1980 spune:
Nu ma gandeam sa renunt la leganat, daca asta este metoda potrivita pentru el si nici nu aveam de gand sa il stresez cu plans continuu ca sa il "dezvat". Si eu sunt de acord ca atata vreme cat sunt mici trebuie leganati, tinuti in brate, mangaiati etc de cate ori e nevoie, de cate ori o cer...
Vroiam doar sa imi fac o idee cam cat ar putea tine aceasta etapa, care intr-adevar este destul de solicitanta (in conditiile in care eu am inceput deja si serviciul).
Laura25 spune:
bird70, eu cred ca fiecare copil si fiecare mama are ritmul si stilul lui de parinteala/copilareala. Ce "trebuie" in punctul tau de vedere nu neaparat "trebuie" din punctul meu de vedere. Ce "ii trebuie" copilului meu poate nu "ii trebuie" copilului Marioarei sau Elei de exemplu. Pana nu vezi zi de zi timp de cateva zile macar un copil total diferit ca temperament si nevoi fata de al tau ti-e greu sa intelegi ca nu sunt toti ca ai tai. Eu am fost siderata sa vad bebelush 2 luni dormind neintors 8 ore, in conditiile in care eu stiam ca bebelushii se trezesc din ora in ora si urla seara cate 1-2 ore de colici si sug toata noaptea. Daca celui mic ii e bine singur in pat, pefect! Daca tu ca mama te simti bine pupand copilul si lasandu-l apoi singur, e si mai bine.
Dar daca cel mic plange si plange si cere in brate si plange si iti cere prezenta, mie una mi se pare barbarie sa ii inchizi usa in nas si sa il lasi singur in patut, doar ca "trebuie" sa invete sa doarma singur. Stilul de parinteala ce mi se potriveste mie si se muleaza perfect pe ceea ce simt si cred eu presupune contactul cu copilul oricat de mult, inclusiv stat langa el seara cand adoarme. Si acum, la 7 ani nimic nu se compara cu cele 15 minute cand citim o poveste, apoi stam lipiti unul de altul scarpind un spate, facand un masajel si povestind vrute si nevrute. Asta nu inseamna ca ai mei copii nu dorm apoi singuri in pat toata noaptea. Dar momentele alea din fiecare seara sunt perfecte si pt ei si pentru mine. Deci nu, din punctul meu de vedere, un copil nu "trebuie" sa adoarma in 5 minute, singur, dupa ce a primit un pupic. Dar trebuie sa adoarma linisit si zambind, nu cu lacrimi si suspine pt ca mama nu "trebuie" sa il legene sau sa il aline.
Marioara1980, eu am leganat pe ai mei pana spre 1 an, apoi au inceput sa adoarma intinsi langa mine sau cu sanul/biberonul in gura, apoi treptat au renuntat si la astea.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Daca celui mic ii e bine singur in pat, pefect! Daca tu ca mama te simti bine pupand copilul si lasandu-l apoi singur, e si mai bine. |
De ce sa nu ma simt bine? Copilul nu e stresat, nu e speriat, ii place patutul si e fericit sa se culce.
Citat: |
Dar daca cel mic plange si plange si cere in brate si plange si iti cere prezenta, mie una mi se pare barbarie sa ii inchizi usa in nas si sa il lasi singur in patut, doar ca "trebuie" sa invete sa doarma singur. |
Nu am facut niciodata asa ceva. Evident ca daca inveti copilul sa adoarma leganat se va stresa atunci cand nu o vei face pentru ca nu stie sa adoarma altfel. Daca reusesti sa faci copilul sa se simta in siguranta in patut si sa aibe o asociatie placuta cu patutul nu va tipa si nu va plange anxios atunci cand pleci de langa el. Secretul in a invata copilul sa se adoarma singur este sa ii arati ca esti acolo cand are nevoie de tine, sa stie ca chiar daca fizic nu esti lipita de el este in siguranta si vei veni daca te cheama.
Eu stiu pe cineva care adoarme copilul plimbat prin casa la 3 ani. Jobul asta ii revine tatalui pentru ca mama nu are suficienta putere sa umble prin casa cu copilul 20-30 minute. Tatal nu a putut participa la un eveniment foarte important si urgent in familie pentru ca nu putea pleca 2 zile de acasa ca nu avea cine adormi odorul.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
ela_04 spune:
Marioara, esti o norocoasa daca pana acum a dormit de la 10 la 7
inseamna ca ai avut un copil extrem de cuminte ... asa cum sotul meu isi inchipuie ca nu exista decat in filme si cine zice asta "minte sa faca pe grozavul"
al meu nu a dormit o noapte legata pana la 1 an si 2 luni
si nu cu o trezire pe noapte cu 3-4 pana cateodata din ora in ora de a doua zi eu eram zombii iar copilul radea fericit...
Copilul are etape si etape...
poate se va trezi decat 2-3 nopti apoi isi va relua somnul sau linistit. Sau poate o va tine asa o luna... orice e posibil...
tu incearca sa privesti calma situatia pt ca starea ta i se transmite si copilului...
+27
Laura25 spune:
bird, vreau doar sa mai spun ca sunt bebelusi care din prima zi cand i-ai adus de la maternitate, fara sa fie "invatati" "se cer" in brate si nu pricep ca locul lor e in patut. Asa "batuti in cap" sunt ca oricat le-ai explica si le-ai arata ce super tare e in patutul lor, ei tot in brate, la san si leganati vor.
Oricum ideea este ca se discuta despre bebelushi. Exemple de copii de 3 ani adormiti in brate sunt extreme care nu mai au nici o legatura nici cu subiectul .
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Ilinca_M. spune:
Sa fim seriosi, locul oricarui nou-nascut/bebelus este in bratele mamei; nu cred ca e vreunul sa se simt "comfortabil" si linistit ca-l pui din prima noapte intr-un patut si el incepe sa creada ca asta-i singura varianta posibila- ce sa faca si el, saracul? Unii, mai "tupeisti", plang pana li se face pe plac, altii se resemneaza si-si accepta soarta, asta nu inseamna ca e "spre binele lor", e cel mult spre binele unei mame surmenate care se auto-amageste ca de fapt "i-a facut un bine copilului".
A avut si fiica-mea o perioada de vreo 3 saptamani cand adormea leganata in brate, pe la 5 luni, atunci inca o puneam sa doarma in patut si incercam sa o "depun" cat mai lin dua ce-mi adormea in brate- pe naiba, pusa jos facea ochii cat chiftelele si trebuia s-o iau de la capat:))
Pe la 6 luni ale ei am inceput sa o adorm stand lungite in patul mare, alaptand-o (si pana la perioada "leganat" adormea la san, dar o alaptam stand in fund, nu-mi trecea prin cap ca se poate culcata!:)) si apoi o mutam in patut, cam dupa 1 ora- 2ore (patutul era langa pat). De la 7 luni nu am mai putut sa o mut fiindca mi se parea irezistibila si nu puteam decat sa ma culcusesc langa ea
mariana_flo spune:
Copila mea de aproape 4 anisori inca mai doarme leganata. Dar nu ca ar fi o necesitate ci din alint. Cand era mica a plans noapte de noapte de ne capiase de cap pe toti din casa. Nu reuseam sa o impacam decat foarte greu desi o tineam in brate aproape tot timpul. Singurul loc unde dormea fara probleme era afara in carucior. Cam pe la 2 anisori a inceput sa doarma noaptea fara pauze, dar a aparut in peisaj surioara ei (nascuta prematur). Si iar a inceput nebunia. Ajunsesem sa o legan pe cea mare pe picioare si pe mezina la san simultan. A fost o nebunie dar nu ma descurcam altfel. Acum, ambele printese cand vor sa se alinte sau cand vreau eu neaparat sa le culc la ora fixa se cer leganate. Si o pun pe perna pe cea mare si peste ea, in zona burticii, pe cea mica. Asa le-am invatat dar nu aveam cum sa ma descurc altfel. Ne leganate nu dormeau si erau obosite toata ziua.