COPLATA
Raspunsuri - Pagina 5
coracora spune:
Cu ocazia asta poate dispar si internarile gen: "ma internez sa-mi fac analizele"... sau dusul la Urgente pentru o nimica-toata, asa cum am citit aici pe forum.
E bine ca se va face trierea cazurilor.
eumada spune:
Cora,sa speram ca in urgenta analizele tot vor fi gratuite...pentru ase vedea daca mai sufera si de alte boli,pentru grupa sanguina..ce te faci daca are nevoie de sange AII rh - si ii da ceva cu rh +?
Normal ar trebui facute protocoale pentru fiecare situatie in parte instruit personalul...dar asta.....doar suntem in Romania....nu se va intampla nimic.
marius spune:
Tu o tot tii pe a ta cu "suntem in Romania."
Da, suntem in Romania si se fac modificari majore in Romania.
Da, o sa dispara analizele facute in Urgente sau vizitele de genul du-te la Urgente. Am mai scris ca Urgentele vor decide daca este urgenta si vor avea protocol bine definit.
Ca unii vor stramba din nas... asta e.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
coracora spune:
Nu stiu daca oi fi eu "pe dos", insa un set de analize (nu extrem de elaborate) mi se pare necesar a fi efectuat o data pe an. Ca sa stii cum "stai". Nu cred ca e un capat de tara.
Ei bine, in Olanda nici pomeneala de-asa ceva, aici te-asteapta pana cazi in nas si-abia apoi se intervine.
Asta e opusul situatiei din Romania, in care lumea se interna intr-o veselie ca sa faca analize.
Varianta ideala ar fi undeva pe la mijloc. Oricum din punctul asta de vedere Romania mi se pare a fi net in avantaj - daca medicul de familie crede ca nu ai motive sa-ti faci analizele, pt o suma relativ modica, ti le faci la un laborator privat. In Olanda nu exista alternativa asta decat daca esti pregatit sa scoti sute de euro din buzunar. O simpla analiza pentru depistarea lipsei fierului din sange m-a costat 118 euro (nimic altceva n-a fost analizat, doar fierul).
eumada spune:
Marius,da ii trag cu suntem in Romania.
Vreau si eu odata pentru totdeauna sa se faca situatii clare si protocoale pentru urgente,pentru analize,pentru tot.Eu mi-am facut tot timpul analizele lcu bani.
Eva la fel....o singura data ea a avut un vaucher pentru un rand gratuit de analize cadou de la mama....pentru colaborarea cu un laborator de analize....in rest banu` jos ochii la usa...stii vorba.
Poate nici mie nu-mi convine ca eu sa nu beneficiez niciodata de amarata aia de asigurare obligatorie iar altii sa faca asta luna de luna.
Mie mi-ar conveni.
Dar in felul asta vor ramane amaratii bolnavi fara posibilitatea de a se trata..oameni care abia au ce pune pe masa....sau care nu au atatia bani cat sa acopere o operatie grava care i-ar salva viata......
Sta inseamna viata pentru unii boala pentru cei mai multi si ideal ar fi o balanta intre astea ca toti sa aiba aceeasi sansa la viata.
Nu e corect asa?
Coracora...nu se pot compara veniturile medii din Romania...1200 ron brut cu veniturile medii din Olanda cred....
AnnaBaby spune:
Vin si eu cu un exemplu de atitudine din sistemul sanitar - am fost acum 2 sapt cu copilul la urgante pt ca vomase toata noaptea si nu se mai oprea. Pe la 10 am ajuns acolo; pe langa faptul ca am stat mai bine de jumate de ora sa asteptam, in conditiile in care copilul a mai vomat de 2 ori si la usa cabinetului, cand am incercat sa intru am fost repezita sa ies afara sa astept ca are destui copii inauntru...ma rog, am mai asteptat. In cele din urma a fost consultata, i s-a recoltat sange pt analize, i s-a administrat o perfuzie, iar dr m-a anuntat de la inceput ca s-ar putea sa nu fie gata analizele pana la ora 2 cand pleaca ea acasa.Apoi la ora 1:30 a venit in salonul in care stateam lcu fata la perfuzie si m-a anuntat sec ca ea pleaca si nu sunt inca venite rezultatele. Si gata. Nimic altceva. Am plecat de acolo peste vreo 2 ore cand s-a terminat perfuzia fara nici o reteta, fara nici un diagnostic, fara nici o lamurire. Am cerut eu asistentei o copie dupa analizele la sange macar pe aia sa o am si eu. Api am aflat ca i se administrase si o doza de ampicilina, insa nu am fost intrebata de alergii, nimic. Raspunsul lor a fost sa revin a doua zi sa stau de vorba cu dr, dupa ora 13. Fain nu?
eumada spune:
Si stai sa vezi ca mai platesti si 20 ron coplata si mai pleci si fara rezultat ca nu se va schimba nimic cu introducerea sistemului astuia...ba chiar mi-am adus aminte ca atunci cand a fost Eva internata in prima zi de opareala...au vrut sa-i administreze perfalgan si antibiotic fara testare....noroc cu mama ca cerut..replica a fost.."da` ce cucoana,vrei sa stric una gratis?O fiola mica de testare oftalmica.....pai ami si platesti si in caz de alergie crapa omul cu zile....
psichoMom spune:
Mada, hai sa-ti povestesc o chestie, reala, patita de mine pe pielea mea:
Eram ca si tine: indignata maxim de sistemul de sanatate (inca sunt pe alocuri), ganul care nu apelase decat rareori la sistemul medical de Stat (nici macar de medicul de familie nu am beneficiat... In afara de faptul ca am fisa in dulapul lui, nu am aplelat de el niciodata...) Intotdeauna preferam sa merg la clinici private, atat pentru mine cat si pentru cel mic...
Am platit de cand ma stiu asigurari de sanatate la greu... Si eu si sotul meu. Fiind proprii nostri angajatori am platit toti cei 11% despre care vorbesti... Si am 2 contracte de munca....
Ei bine, anul acesta am aflat ca sufar de o boala neurologica grava... care necesita tratament pe viata. Este extrem de scump si subventionat 100% de la buget printr-un program national. Ei bine, asta daca ai norocul sa fii acceptat... Este o lupta pe viata si pe moarte. Si brusc am realizat pentru ce am cotizat toti acesti ani: ca sa am parasuta in caz ca pic din avion...
Draga mea, asta inseamna o asigurare: o plata pe care o faci in eventualitatea ca intr-o zi vei avea nevoie de un serviciu medical... Nu chiar tot ceea ce tine de sanatate se poate rezolva cu spaga la medic sau cu plata la o clinica privata.
Ce am sa fac in cazul in care voi fi nevoita sa platesc o parte din tratament? O voi face! Nu am incotro si plus de asta, ma si asteptam!
Suntem una dintre putinele tari din lume unde daca platesti o suma modica la stat (sa tinem cont de cei care platesc calculat la salariul minim sau au contracte de munca pe cate 2 ore numai ca sa aibe asigurare), primesti absolut tot gratuit!
Din pacate nu se poate asa... Era normal ca intr-o zi sa se ajunga la fundul sacului.
Pe de alta parte este normal si ca oamenii sa fie indignati! Asa au fost invatati.
Marius, a propos de explicatia ta cu plata operatiei. Imi pare rau sa-ti spun, dar rationamentul tau este complet gresit. Statul, sau sistemul de sanatate nu-ti vand o procedura medicala sau un tratament in rate. Arunci cand platesti o asigurare, se ia in calcul si riscul ca asiguratorul sa ramana descoperit in cazul unui cost prea scump... Ca si-a facut temele gresit si ti-a cerut o suma prea mica/luna pentru a beneficia de servicii in caz de... e treaba lui! Bad management!
psichoMom spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AnnaBaby Vin si eu cu un exemplu de atitudine din sistemul sanitar - am fost acum 2 sapt cu copilul la urgante pt ca vomase toata noaptea si nu se mai oprea. Pe la 10 am ajuns acolo; pe langa faptul ca am stat mai bine de jumate de ora sa asteptam, in conditiile in care copilul a mai vomat de 2 ori si la usa cabinetului, cand am incercat sa intru am fost repezita sa ies afara sa astept ca are destui copii inauntru...ma rog, am mai asteptat. In cele din urma a fost consultata, i s-a recoltat sange pt analize, i s-a administrat o perfuzie, iar dr m-a anuntat de la inceput ca s-ar putea sa nu fie gata analizele pana la ora 2 cand pleaca ea acasa.Apoi la ora 1:30 a venit in salonul in care stateam lcu fata la perfuzie si m-a anuntat sec ca ea pleaca si nu sunt inca venite rezultatele. Si gata. Nimic altceva. Am plecat de acolo peste vreo 2 ore cand s-a terminat perfuzia fara nici o reteta, fara nici un diagnostic, fara nici o lamurire. Am cerut eu asistentei o copie dupa analizele la sange macar pe aia sa o am si eu. Api am aflat ca i se administrase si o doza de ampicilina, insa nu am fost intrebata de alergii, nimic. Raspunsul lor a fost sa revin a doua zi sa stau de vorba cu dr, dupa ora 13. Fain nu? Anna si Ioana (11.07.2008) asa creste Ioana povestea nasterii |
Anna, fara suparare, regret ceea ce ti s-a intamplat... dar vreau sa te intreb un singur lucru: inainte de a ajunge cu copilul la urgenta, ai incercat sa-ti suni pediatrul sau medicul de familie? Este foarte posibil sa nu fi fost necesar sa ajungi acolo...
eumada spune:
Psicho.....in caz ca varsatura nu trece cu ce a recomandat medicul(pe cale orala0 este necesara hidratarea copilului si luarea medicamentului pe alte cai.Unica solutie este perfuzia..care nu se face la medicul de familie..iar o posibila reactie alergica se combate cu hidrocortizon hemisuccinat parca asa)si calciu,care nu au alta cale de administrare decat intravenoasa.Cu branula.Asta nu o poate face oricine se fac incet si intr-un anume ritm...
Anna a facut tot posibilul..orice de fapt inainte de a ajunge la urgente.Asta o spun cu mana pe inima.