Cardul dracului, Dracul cardului.
Raspunsuri - Pagina 15
iulia_b spune:
Marius, ceea ce spui tu nu este posibil. Sa dai pacientului pe x care este ieftin si sa incasezi banii pe y care este scump. Reteta taxata in care apare ce este eliberat (exemplarul alb, in care farmacia tb sa scrie ce anume este eliberat, pret de ref, pret amanunt) merge impreuna cu un borderou la casa de asigurari. Borderoul rezulta din ce scazi tu introducand manual datele. In plus exista gestiunea cantitativ valorica, se vand intrarile si iesirile pe un produs, n-ai cum sa ascunzi lucrul asta. Si exista pretul de referinta, chiar daca sunt 2 produse cu preturi cu amanuntul diferite, statul deconteaza pretul de referinta, daca pacientul vrea cel mai scump plateste el din buzunarul lui.
Se puteau face invarteli de genul mai demult, cand nu existau calculatoare, cand la farmacie se taxa cu lista de preturi in fata si calculatorul de buzunar si mergeai la casa cu teancul de retete. Acum nu se poate.
nadaflorilor spune:
singura smecherie pe care o pot face acum la farmacie e cu retetele nedescarcare total, adica cele la care pacientul renunta la un medicament sau mai multe de pe reteta (de obicei cel de la casa arunca nada, "nu avem produsul xxx (ala mai ieftin) avem doar yyy (care costa de 10 ori cat xxx), uneori cumparatorul nu are timp si nici nervi si pentru ca xxx costa f putin isi zice da-l naibii in iau eu zielele urmatoare la pret intreg de undeva, si renunta la xxx cumparand restul de reteta
farmacistul isi marcheaza frumos reteta si cum xxx si yyy sunt genul de medicamente cu cautare, e imposibil sa nu-i pice pleasca, un cumparator care vrea respectivul medicament sa-i fie eliberat cu reteta simpla (nu compensata) sau fara reteta, farmacistul ii vinde xxx/yyy la pret intreg scuzandu-se fata de client ca nu merge casa de marcat (altii mai tupeisti nu au jena nici de asta...ca doar si bonul fiscal se poate storna), ulterior storneaza reteta si o reinregistreaza in sistem de data asta ca si cum pacientul ar fi cumparat toate medicamentele din reteta...pune in casa pretul compensat(plus eventual diferenta de pret dintre xxx si yyy) si diferenta in buzunarul propriu (adicatelea compensarea)
de asta s-a impus confirmarea renuntarii pe verso-ul retetei...insa uneori farmacistii se fac ca uita, ca sunt f presati de munca si nu iti mai cer sa confirmi si uite asa se scapa de explicatii inutile
iulia_b spune:
Poti sa-mi spui exact cum anume? De vreme ce medicamentele sunt compensate la pret de referinta si nu la pret cu amanuntul. Adica ai indapamid pe reteta ca substante activa, dar tu ai in farmacie mai multe produse care contin indapamid, cu pret cu amanuntul diferite. Statul deconteaza pretul de referinta, care este la fel si la cel mai ieftin si la cel mai scump. Deci tu degeaba te faci ca-i taxezi produsul cel mai scump, cas-ul iti deconteaza pretul de referinta, restul il plateste pacientul. De asta s-a introdus si specificatia pe spatele retetei cu "sunt de acord sa platesc diferenta,..etc". In calculator ai programe agreate de casa de asigurari in care sunt preturile de referinta, nu le scoti tu din burta.
La insuline de obicei sunt trecute si produsul exact care se doreste, nu poti trece insulina glargine si sa taxezi la sectiunea medicamente eliberate insulina rapida, care are alta denumire.
Deci cum se poate face, la modul cel mai serios intreb.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Poti sa-mi spui exact cum anume? De vreme ce medicamentele sunt compensate la pret de referinta si nu la pret cu amanuntul. Adica ai indapamid pe reteta ca substante activa, dar tu ai in farmacie mai multe produse care contin indapamid, cu pret cu amanuntul diferite. Statul deconteaza pretul de referinta, care este la fel si la cel mai ieftin si la cel mai scump. Deci tu degeaba te faci ca-i taxezi produsul cel mai scump, cas-ul iti deconteaza pretul de referinta, restul il plateste pacientul. De asta s-a introdus si specificatia pe spatele retetei cu "sunt de acord sa platesc diferenta,..etc". In calculator ai programe agreate de casa de asigurari in care sunt preturile de referinta, nu le scoti tu din burta. La insuline de obicei sunt trecute si produsul exact care se doreste, nu poti trece insulina glargine si sa taxezi la sectiunea medicamente eliberate insulina rapida, care are alta denumire. Deci cum se poate face, la modul cel mai serios intreb. |
Vai de mine ce complicatii ... din ce spune Iulia, eu as zice atunci ca monitorizarea medicamentelor cu baza aceasta baze de date este imposibila ...pe masura ce discutati mie imi cam scade entuziasmul
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Vai de mine ce complicatii ... din ce spune Iulia, eu as zice atunci ca monitorizarea medicamentelor cu baza aceasta baze de date este imposibila ...pe masura ce discutati mie imi cam scade entuziasmul |
nu e imposibila, de fapt pana acum e singura modalitate eficienta
medicamente cu indapamid
1. indater - 10lei cutia cu 30 pastile 10mg (pretul e imaginar, nu mai stiu care sunt preturile acum)
2. tertensif - 70lei cutia 30 pastile 10mg (la fel ca mai sus
casa de asigurari acorda compensare de 90% (sa zicem) dar doar pentru un produs "no name" care costa 10lei, rezulta o reducere a pretului cu 9 lei
daca eu cumpar indater voi plati 1leu; daca cumpar tertensif voi plati 61lei (pentru ca reducerea pretului e de 90% din 10lei nu din 70lei cat e pretul tertensifului)
daca s-ar intampla cum zice eumada si marius in cazul tertensifului as plati 7lei....dar e imposibil deoarece programul nu iti permite sa schimbi pretul de referinta, deci este exclusa posibilitatea aplicarii compensarii la un pret mai mare decat pretul de referinta
ce poti este doar sa schimbi ponderea (in loc de 90%cu 50% - mi s-a intamplat mie, parol mi-a stat inima cand am platit de vreo 7 ori mai mult decat stiam ca trebuie sa platesc, m-am intors la farmacie dupa 15 minute si am dus munca de lamurire cu farmacista si sefa ei alte 20 minute, ca nu voiau sa admita ca au "gresit", eu nu le-am acuzat de nimic...doar am zis ca au gresit, in final au acceptat sa storneze tot si cand au luat-o de la capat a iesit ca mine, mi-au returnat banii cu scuzele de rigoare si nici ca am mai pus piciorul in dugheana lor)
- insa unu la mana la unele farmacii ponderea asta iti apare pe bon si doi la mana nu stiu cum fac la final...ca daca stornezi 100 de retete pe zi se vede si din avion, nici cel mai fraier controlor financiar nu se lasa pacalit, e clar ca e furaciune
Simonna spune:
Quebecul e acum in plin proces de informatizare a dosarelor medicale, idee e ca medicii din spitale / policlinici si cabinete private si farmacistii sa aiba acces la o aceeasi baza de date si toate dosarele pacientilor sa fie introduse in baza de date.
Conform Radio Canada, pe 10 ani, costul se ridica la 1.4 miliarde de dolari. Si se spera ca termina in 2021.
Pentru conformitate,
http://www.radio-canada.ca/regions/Quebec/2011/10/13/008-informatisation-sante-progres.shtml
Asa ca mi se pare idealizat ca se estimeaza ca in Romania sa se termine informatizarea asa, in doi timpi si 3 miscari.
E doar o comparatie, in conditiile in care spitalele sint informatizate, fiecare, multe au deja legaturile facute cu policlinicile la care lucreaza medicii lor (cit am fost gravida am fost la consult intr-un oras invecinat cu cel in care se afla spitalul, cam ca Risnov fata de Brasov, si doctorita avea dosarul meu pe net, asa ca, atunci cind am nascut, echipa medicala stia exact ce poate si ce nu sa faca pt mine. Sint alegica la morfina, asa ca a alerta e primul lucru pe care cineva il vede in dosarul meu.)
In schimb, policlinica unde e medicul meu de familie, in acelasi oras cu spitalul, nu e legata si nici nu are date in computer, am un dosar pe hirtie, unde a fost trimis un raport despre sarcina si nastere, si unde, de altfel, se aduna toate datele de pe la diverse alte cabinete particulare unde m-as putea duce, pentru ca peste tot sint intrebata cine e medicul meu de familie).
Cineva zicea ca farmacistul e doar o legatura intre medic si pacient, cu ideea asta am venit si eu din Ro, dar farmacistii aici sint luati si se iau mult mai in serios.
Farmaciile din aceeasi retea sint legate intre ele, exista o baze de date, daca imi cumpar medicamente din alta farmacie se trec direct in dosarul de la farmacia mea, chiar daca nu sint cu reteta si doar "din spate" (categoria de medicamente pe care n-o gasesti la liber pe raft ci trebuie sa o ceri farmacistului, care te intreaba de ce iti trebuie, te sfatuieste cum sa il folosesti, etc), farmacistii reiau intrebarile medicului despre cite kilograme ai si ce alergii (mi s-a intimplat ca farmacistul sa conteste spusele medicului relativ la doza administrata, a pus mina pe telefon, a explicat medicului, ala a aprobat sau nu).
Cit despre card, noi ne legitimam cu el. Practic avem 2 documente cu fotografie, cardul medical si carnetul auto. Asa ca nu prea inteleg de ce nu e CNP-ul pe el... Adica de ce trebuie alocat un alt numar de identificare, CNP-ul nu e destul de bun? Si, teoretic, n-ar trebui sa existe oricum o corelare intre CNP si numarul de pe card? Altfel vorba Miannei, pisici sau altceva pe cardul ala, tot una.
Simonna
andacos spune:
Ramin la ce am spus anterior,este extrem de complicat,nu intzeleg de ce atita invirteala-n juru' cozii,farmacia tot intermediar intre medic si pacient este,indiferent de faptul ca medicamentele sunt sau nu compensate!
Citat: | ||
citat din mesajul lui XIO
Acum, nu inteleg eu chir tot, dar ne-a povestit o doamna cand discutam de sietmul sanitar de acea taxa, iti las aici linkul, daca nu am inteles bine chiar te rog sa imi scrii tu o idee principala, ca sa nu mai gresesc data viitoare. http://de.wikipedia.org/wiki/Praxisgeb%C3%BChr **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Nu Xio,asta este o taxa pe care pacientul o plateste odata pe trimestru(deci o singura data,nu are de-a face cu numarul vizitelor la medic,prima vizita la medic din trimestru este insotzita de plata a 10 euro)!(tot la teutoni?)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Simonna Quebecul e acum in plin proces de informatizare a dosarelor medicale, idee e ca medicii din spitale / policlinici si cabinete private si farmacistii sa aiba acces la o aceeasi baza de date si toate dosarele pacientilor sa fie introduse in baza de date. Conform Radio Canada, pe 10 ani, costul se ridica la 1.4 miliarde de dolari. Si se spera ca termina in 2021. Pentru conformitate, http://www.radio-canada.ca/regions/Quebec/2011/10/13/008-informatisation-sante-progres.shtml Asa ca mi se pare idealizat ca se estimeaza ca in Romania sa se termine informatizarea asa, in doi timpi si 3 miscari. E doar o comparatie, in conditiile in care spitalele sint informatizate, fiecare, multe au deja legaturile facute cu policlinicile la care lucreaza medicii lor (cit am fost gravida am fost la consult intr-un oras invecinat cu cel in care se afla spitalul, cam ca Risnov fata de Brasov, si doctorita avea dosarul meu pe net, asa ca, atunci cind am nascut, echipa medicala stia exact ce poate si ce nu sa faca pt mine. Sint alegica la morfina, asa ca a alerta e primul lucru pe care cineva il vede in dosarul meu.) In schimb, policlinica unde e medicul meu de familie, in acelasi oras cu spitalul, nu e legata si nici nu are date in computer, am un dosar pe hirtie, unde a fost trimis un raport despre sarcina si nastere, si unde, de altfel, se aduna toate datele de pe la diverse alte cabinete particulare unde m-as putea duce, pentru ca peste tot sint intrebata cine e medicul meu de familie). Cineva zicea ca farmacistul e doar o legatura intre medic si pacient, cu ideea asta am venit si eu din Ro, dar farmacistii aici sint luati si se iau mult mai in serios. Farmaciile din aceeasi retea sint legate intre ele, exista o baze de date, daca imi cumpar medicamente din alta farmacie se trec direct in dosarul de la farmacia mea, chiar daca nu sint cu reteta si doar "din spate" (categoria de medicamente pe care n-o gasesti la liber pe raft ci trebuie sa o ceri farmacistului, care te intreaba de ce iti trebuie, te sfatuieste cum sa il folosesti, etc), farmacistii reiau intrebarile medicului despre cite kilograme ai si ce alergii (mi s-a intimplat ca farmacistul sa conteste spusele medicului relativ la doza administrata, a pus mina pe telefon, a explicat medicului, ala a aprobat sau nu). Cit despre card, noi ne legitimam cu el. Practic avem 2 documente cu fotografie, cardul medical si carnetul auto. Asa ca nu prea inteleg de ce nu e CNP-ul pe el... Adica de ce trebuie alocat un alt numar de identificare, CNP-ul nu e destul de bun? Si, teoretic, n-ar trebui sa existe oricum o corelare intre CNP si numarul de pe card? Altfel vorba Miannei, pisici sau altceva pe cardul ala, tot una. Simonna http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72985 |
Eu nu stiu cat de repede zic ai nostri ca vor face informatizarea asta, asa ca nu ma pronunt despre termenul "doi timpi si trei miscari". E clar ca va dura si nu se vor trezi peste noapte informatizati si integrati in sistem.
Eu cred ca in Romania spitalele care au baze de date sunt f putine, va fi ceva efort aici de intergrare a bazelor lor in baza unica, pentru asa cum spune Xio e fiecare cu "pasarica" lui. Dar la medicii de familie singura inregistrare informatica e cea a retetelor compensate iar baza de date e unica la nivel national, asa ca nu va fi o problema. In rest cei care nu sunt informatizati vor incepe acum cu informatizarea, cand baza va fi pusa la punct, in prima faza vor trebui sa introduca fisele medicale pe 5 ani (sau o perioada de timp in urma) si in paralel vor introduce datele curente. Acum si in functie de cum vor putea face treaba asta cabinetele de medicina de familie va fi si baza data ca fiind implementata.
In Anglia nu imi cere nimeni cardul de sanatate, il am la pastrare, sa nu il pierd, in fond le trebuie numarul de asigurat, ala il poti avea pe o scrisoare medicala, fiind cod, repet, se poate citi cu un scanner de mana (ca acelea de la supermarket).
Aici nici cardul NIN nu e considerat act de identificare desi codul alocat este unic si contine datele personale si situatia platii taxelor etc., te identifici cu pasaportul si/sau permisul de conducere.
Cate bordeie atatea metode si reguli. Asta nu inseamna ca in Romania nu e posibil si ca va fi musai un dezastru. Eu tot spun ca cnp-ul nu trebuie legat la baza asta, administratorul bazei de date nu trebuie sa aibe acces la date personale, cele de identificare.
E caz recent in Kent cand un fost angajat al unui administrator de bd care presta la baza cu angajatii unui departament al autoritatii locale a publicat pe internet lista cu angajatii AL cu datele de identificare, salarii, boli, nr copii..etc.. Lista a fost vizibila cateva ore pana cand a intervenit politia. Dar tot nu se stie daca s-au produs si altfel de pagube decat cele de disconfortul de a te stii expus.