Irlanda
Raspunsuri - Pagina 2
aiska spune:
Ziki, iti multumim tare mult pentru raspunsurile la intrebari si va dorim numai bine si voua si tuturor celor care sunt deja sau intentioneaza sa se stabileasca in Irlanda. Vom citi si vom urmari in continuare cu placere acest topic pe DC.
ziki spune:
si eu as spera sa-l putem ''invia'' cumva, sa activam mai multi la el, sunt sigura ca sunt mai mult de 3-4 persoane de pe forum in Irlanda!
mult succes in continuare!
Copilului mic da-i radacini. Celui mare, aripi sa zboare
ina.click spune:
Pai noi nu am ajuns inca, suntem tot in faza de prospectat :) preferam sa masuram de 10 ori si sa taiem o data, hehe.
Insa m-ar interesa de exemplu o lista medie cu cheltuieli lunare (cu tot cu chirie), daca nu sunt prea invaziva. E greu de estimat o oferta de job sau un salariu fara sa stim exact cat % din bani se vor duce pe cheltuieli.
De cate ori deschid fereastra...
ziki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click Pai noi nu am ajuns inca, suntem tot in faza de prospectat :) preferam sa masuram de 10 ori si sa taiem o data, hehe. Insa m-ar interesa de exemplu o lista medie cu cheltuieli lunare (cu tot cu chirie), daca nu sunt prea invaziva. E greu de estimat o oferta de job sau un salariu fara sa stim exact cat % din bani se vor duce pe cheltuieli. ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Da, cam asta este subiectul cel mai fierbinte intr-o emigrare...
Pot sa ma lansez eu, insa depinde si de asteptarile fiecaruia. Cand am ajuns aici am stat la hotel cu un cuplu de romani care venisera cu 2000 de euro, fara job nici unul dintre ei, si pareau foarte optimisti ca isi vor gasi rapid un job intr-un hotel...
Eu de exemplu nu as fi facut asta nici intr-o suta de ani.
Acum, ca sa revin, voi lua un exemplu de familie - doi adulti si doi copii pana in 10 ani - si as zice asa:
Chiria ar fi cam 900 de euro pe luna, pentru o casa cu doua camere si living (atentie ca in anunturi ''bedrooms'' sunt camerele de dormit, la numaratoarea carora se adauga livingul, separat. adica ''2 bedrooms'' inseamna doua camere si living). Acum depinde si de zona, dar astea sunt detalii.
Facturile ar fi electricitatea, gazele, gunoiul si abonamente de internet+Tv si/ sau mobilul. Toate ar putea duce undeva, in medie, la 400 de euro pe luna. Apa e gratis, inca. Electricitatea e cam 100, gazele la fel (acum depinde si de felul de incalzire al casei - electric sau centrala pe gaz). Abonamentul TV+telefon+ net cam 80E.
Apoi, ar fi mancarea, daca te orientezi spre magazine gen Lidl, Aldi, etc, pentru cele 4 persoane ar fi cam 500 de euro pe luna, cu toate cele necesare, adica un vin in weekend, dulciuri, snacks-uri, etc.
Iesitul la pub sau la restaurant e mai scump, asa ca nu-l pun in calcul.
Noi nu avem inca masina, asa ca nu pot adauga si benzina si taxele la calcul.
Mai este si abonamentul pe diverse mijloace de transport, dar aici iar, depinde cat de departe e jobul, ce mijloc de transport veti folosi, etc.
Estimativ, as spune ca daca adultii ar avea un salariu (ori adunat, ori unul dintre ei) de 3000 de euro net pe luna, s-ar putea pune si banuti deoparte pentru o vacanta sau o excursie anual. Asta e parerea mea, din ce am apucat sa vad si sa calculam de cand am venit.
Acum, daca cineva are alte calcule decat ale mele, nu vreau sa induc in eroare pe nimeni. Asta e cam ce concluzii am putut eu trage in cele 4 luni de cand suntem...
Iti doresc mult succes in alegerea buna!
Copilului mic da-i radacini. Celui mare, aripi sa zboare
ziki spune:
Ah, m-am trezit de dimineata cu gandul ca am uitat sa adaug ceva la ''calcul''
daca sunt copii pana in 10-12 ani (sau, ma rog, varsta la care ar putea sta singuri acasa), trebuie calculat minimum 400 de euro pentru after-school de copil, minimum 800 pentru cresa de la 8-6, si minimum 600 pentru un copil la bona...
de unde si cei 3000 de euro pe care ar fi bine sa-i aiba cuplul.
atentie la salarii, sunt exprimate brut, anual - exemplu 21k per annum = aproximativ 1700, 1900 pe luna.
Copilului mic da-i radacini. Celui mare, aripi sa zboare
ina.click spune:
'ai de capul meu :(
scumpicel, aia ici, aia colo....ma rog, si in Romania tot pe astea dai banii dar parca e mai de speriat cand vezi preturile adaptate pt IE
dar multumesc foarte mult pentru liste.
De cate ori deschid fereastra...
ML spune:
De vreo doi ani incoace ma tot sucesc sa intreb... cunoasteti, din intamplare, americani pensionari (sotul este) stabiliti mai de curand in Irlanda?
Eu am dubla cetatenie (ro/americana), sotul american sadea (fara rude sau legaturi prin Irlanda insa), copiii la fel. Visez sa plec din SUA (n-am idee daca vom reusi vreodata), vreau o tara mai... asezata in care sa-mi cresc copiii, intr-un orasel mic si "safe", de mai exista asa ceva pe lumea asta :(.
Sotul a fost de doua ori in Irlanda prin tinereturi, tare mult i-a placut. De fapt cel mai mult din toata Europa, zise ca numai de oameni prietenosi a dat pe unde l-au dus picioarele. S-o mai fi schimbat lumea de-atunci, nu stiu daca ii mai inghit pe americani; sau o romanca...
ML spune:
Sa mai spun ca ar trebui sa avem un venit constant din SUA (apropo... exista un minim ca sa te accepte?... citeam pe undeva ca ar fi 30.000 euro/an), dar sotul are niste probleme de sanatate (ti se cere un examen medical in prealabil??).
La fel, imi inchipui ca eu (pastrandu-mi cetatenia romana) as avea drept de lucru??
Stiu ca ii greu de raspuns, vreau sa-mi fac o idee, apoi sa intreb la consulat/ambasada aici; poate cunoasteti cazuri similare...
Si inca ceva... noi locuim in SUA intr-un orasel (1700 loc.), nu-ti sar la gat, dar subtil iti transmit ca nu te vor intre ei. Aceeasi atitudine si pe acolo (in centre cu populatie mica) fata de newcomers?
zmotocel spune:
ca cetatean roman poti locui si lucra in irlanda fara probleme. poti cere apoi drept de sedere pt familie. mai multe info aici : http://inis.gov.ie/en/INIS/Pages/EU%20Treaty%20Rights
problema e ca irlanda o duce foarte rau economic in acest moment. sunt foarte putine domenii in care poti gasi o slujba platita ok, iar irlandezii se cam uita la tine ca si cand ai venit sa le iei de la gura. plus ca sapatamana trecuta au marit iar taxele si impozitele.
in dublin, cork, galway e ok ca si strain. nimeni nu te cunoaste, nimeni nu se intereseaza de tine.
in oraselele mai mici toata lumea cunoaste pe toata lumea si tot asa subtil unii iti transmit ca nu ai ce cauta acolo. nu ma intelege gresit, irandezii sunt printre cei mai prietenosi europeni, iar cei care se uita ciudat la tine sunt putini, dar totusi sunt.
partea buna e ca a scazut mult pretul caselor...
sunt multi americani pensionati in irlanda, in special cei cu dubla cetatenie (americana si irlandeza). sunt si foarte multi care au doar case de vacanta, in special pe coasta de vest.
oraselele mici sunt inca safe in irlanda, dar sanse sa gasesti de lucru daca nu esti medic intr-un astfel de orasel nu prea sunt.
cel mai mare angajator (si cam singurul) in irlanda este HSE (health service executive). .... iar acum sunt pe cale sa scada salariile medicilor si asistentelor....
ML spune:
Multumesc, Zmotocel, te cred. Si aici cam la fel... in orase lume mai amestecata, toleranta, la tara... suspiciosi insa serviabili cu cei pe care ii cunosc de-o viata.
Eu am lucrat in Ro in invatamant, la fel in SUA (ca teacher aide la gradinita si clasa I a). Parca in Irlanda se numesc classroom assistant sau teaching assistant??... Dar nu ma asteapta ei cu gura cascata sa ma angajeze, trebuie sa fie destui fara serviciu in tara... Unde sa ma uit dupa job, poti recomanda vreo agentie, un link?...
Scuza-ma, mi-ai dat un deget si eu... . Doar daca stii.
Oricum, nu vin "maine", as vrea insa sa ma informez, poate se intampla vreo minune... Barbatului ii e teama ca sunt/vor fi probleme cu mancarea, aprovizionarea, fiind insula :). Deh, fiecare cu pasarica lui...