Si mame doar cu numele
Raspunsuri - Pagina 17
carmencat spune:
In exemplul femeii care a lasat copilasul la maternitate chiar nu vad unde e lipsa de empatie a lui Xio.
O fi fiind mai putin empatica alte dati, dar acuma chiar nu a fost.
Uneori pur si simplu nu ai ce face. Hotararea e luata de mult si e atat de bine insurubata ca poti sa ii gasesti si solutii ca tot abandoneaza.
Pentru ca asa vrea.
Aici nu vad de ce e lipsita de empatie Xio pentru ca prezinta un caz si nu femeia aia fata de copilul ei.
Viata e mult mai complicata decat incercam noi sa o transam asa in alb si negru. Si ce cred eu ca putem face noi e sa voluntariem. Sunt destule centre care duc lipsa de personal. Din pacate cu tinerele mame care abandoneaza e mai greu de lucrat, ca nu vin la un centru sa se planga, iar cele care vin nu vor de fapt sa abandoneze, vin sa gaseasca o solutie.
Cei cu care se poate lucra, cu care se poate face ceva, sunt copiii. Atat cat se poate. Sunt atat de multe centre de plasament si au atat de putin personal. Stim cu toate cat conteaza afectiunea pentru copii pentru dezvoltarea lor. Asta se poate face. Voluntariat sa stai de vorba si sa te joci cu copiii. Daca sunt mai mititei, sa ii tii pur si simplu in brate, sa dea din manute, sa simta putina caldura sufleteasca.
Sunt lucruri marunte, de genul... cu o floare nu se face primavara, dar daca toti gandim asa, daca nimeni nu pune floricica aia pentru ca e singurul care o pune... nu se rezolva nimic.
Si da, sunt cazuri cand cu o floare se face primavara. Un zambet pe chipul unui copil e o primavara intreaga.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Mik spune:
Vorbim de mai multe lucruri si le amestecam.
1. Xio ne prezinta un caz in care decizia era de mult luata si de care caz ea si echipa (asistentele din maternitate) stiau. Nu folosea la nimic piesa de teatru draguta "mai aveti coopii ... vai ce nume frumos etc ...". Poate ca daca i se spunea ca ar fi pe undeva o structura care sa o primeasca cu copil cu tot s-ar fi schimbat ceva, insa nu cred. Deci daca se stia ca ea nu vrea copilul, cel mai bun lucru de facut ar fi fost sa nu fie judecata, sa fie ajutata sa lase macar un indiciu pentru copilul care ar vrea sa o caute la virsta adulta, sa i se spuna unde sa se duca daca se ivesc complicatii.
Nu, nu militez ca in astfel de cazuri sa plece cu copilul in brate de la maternitate, ci la facut totul pentru binele copilului.
2. Cazul prezentat la inceput de topic e de departe altul : o mama care a decis sa-l creasca si n-a mai putut.
Cind am timp scriu mai mult. Promit.
ina.click spune:
apropos de voluntariat, ce vroiam sa va rog, pe toate care hotarati vreodata sa va implicati. Sa nu faceti promisiuni mincinoase copiilor din centre de plasament sau alte institutii de gen. Sa nu ii mintiti ca ii veti lua acasa cand stiti ca nu veti putea. Sa nu ii asigurati ca da, desigur, vreti sa fiti mamica lor, etc.
E dureros si chinuitor.
Mik spune:
Revin.
Ina, ai mare dreptate, vorbe fara fond sunt deseori mai greu de dus decit orice semn de simpatie.
In cazul unei mame singure care isi abondaneaza pruncutul dupa mai multe luni. Cind scriam ca femeia nu a nascut singura, nu ma d-gindeam la Xio in particular sau la un medic obstretician,ci la tot ce exista (sau ar trebui sa existe intr- marernitate). La fel cum asistentele sunt capabile sa vada pe acele mamici care vor abandona bebelusii, pentru o mamica ramasa cu copilasul se poate vedea usor cit de singura sau sprijinita de altii. Pentru mamele singure la care nu vine nimeni, ar trebui sesizate asitentele sociale si cele medicale de cartier sa i se faca vizite la domiciliu, sa fie ajutata, sa fie sfatuita.
E clar ca mama care si-a lasat copilul si apoi a venit politia sa bata la toate usile, avea ea motivele si greutatile ei si mai mult ca singur era complet singura, ceea ce mi se par de o tristete infinita.
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click apropos de voluntariat, ce vroiam sa va rog, pe toate care hotarati vreodata sa va implicati. Sa nu faceti promisiuni mincinoase copiilor din centre de plasament sau alte institutii de gen. Sa nu ii mintiti ca ii veti lua acasa cand stiti ca nu veti putea. Sa nu ii asigurati ca da, desigur, vreti sa fiti mamica lor, etc. E dureros si chinuitor. |
Cum sa faci asa ceva???
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
XIO spune:
Mik, dat fiind faptul ca tu nu ai lucrat si nu ai intalnit astfel de situatii, iti acord prezumtia de nevinovatie si presupun ca nu ai inteles situatia. Prin urmare:
1.Noi nu 'stiam' ce va face, asistenta bazandu-se pe experienta ei a emis o presupunere.Pe care eu nu am crezut-o.
2.Nu a fost nici un teatru, ca asa faceam cu toate mamele, pe toate le intrebam ce nume, de fratiori, surioare si altele, ca doar nu crezi ca stam ca mutii si spunem 'haideti impingeti'.
3.Am intrebat-o voalat, cu ocolisuri, tocmai pt. ca eu gandesc obiectiv si realist, si daca eram eu in locul ei nu mi-ar fi convenit sa imi spuna cineva 'doamna, daca vreti sa va abandonati copilul sa stiti ca e mai bine sa...'.Eu am intrebat, femeia mi-a raspuns ca nu vrea, Doamne fereste, ca e fetita ei, am crezut, ca asa se face, nu presupui din start ca toti te mint.
4.Cine a judecat-o? Noi am ajutat-o sa nasca, pt. ca de aia a venit la spital.
5.Ce indicii ar fi trebuit sa cautam noi, medicii? Care nu suntem detectivi. In timpul nasterii sa o intreb daca la ea pe strada sunt salcami, sau ce biserica are prin preajma? Si ce faceam cu indiciile?
bird70 spune:
Xio,
lucrator social nu aveti la spital sa vina sa vorbeasca cu ea si sa-i explice ca e mai bine pentru copil sa-l dea spre adoptie, sau sa-i explice variantele? Nu e treaba medicului sau asistentelor sa stea sa descoasa pacientele daca vor sa abandoneze copilul sau nu. Pentru asta exista lucratori sociali care au toate informatiile si care pot discuta si consilia mama.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
ina.click spune:
in bucuresti acu vreo 10 ani era 1 lucrator social la vreo 400 de cazuri.
referitor la intrebarea lui Carmencat: sunt care fac asta, dar nu din rea vointa; sunt coplesiti de comportamentul copiilor uneori (imbratisari, rugaminti, ia-ma acasa etc) si-i ia gura pe dinainte.
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Xio, lucrator social nu aveti la spital sa vina sa vorbeasca cu ea si sa-i explice ca e mai bine pentru copil sa-l dea spre adoptie, sau sa-i explice variantele? Nu e treaba medicului sau asistentelor sa stea sa descoasa pacientele daca vor sa abandoneze copilul sau nu. Pentru asta exista lucratori sociali care au toate informatiile si care pot discuta si consilia mama. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Avem, dar nu vad cu ar putea acel asistent social sa vina la toate femeile ca sa le intrebe daca vor sa ii abandoneze copilul. cam care dintre ele crezi tu ca ar spune 'da, vreau'?Sunt femei care spun din start ca nu pot/nu vor/nu stiu, atunci vine asistenta sociala, discuta cu ele, le ofera solutii, dar cand femeia spune ca nu vrea sa isi abandoneze copilul si dupa aia fuge, e cam clara situatia.
Mik spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui XIO
Avem, dar nu vad cu ar putea acel asistent social sa vina la toate femeile ca sa le intrebe daca vor sa ii abandoneze copilul. cam care dintre ele crezi tu ca ar spune 'da, vreau'?Sunt femei care spun din start ca nu pot/nu vor/nu stiu, atunci vine asistenta sociala, discuta cu ele, le ofera solutii, dar cand femeia spune ca nu vrea sa isi abandoneze copilul si dupa aia fuge, e cam clara situatia. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
XIO, scriam in mesajul anterior tratat cu indulgenta ca asistenta sociala (sau cum se mai cheama) ar veni daca echipa care igrijeste mamele la maternitate i-ar semnala cazuri atipice (adica o mama singura si fara familie apropiata, cu tulburari psihice ....)
Nu a zis nimeni ca e treaba exclusiva a doctorului.