CONCURS - Carti bune pentru parinti buni
Raspunsuri - Pagina 2
CamiSol spune:
Dupa parerea mea, ca un parinte sa merite calificativul de 'bun', tine in primul rand de dragostea cu care isi creste copilul.
Copilul trebuie inconjurat de dragoste, atentie, supraveghere si indrumare .
histamina spune:
sa fii parinte bun?
in primul rand mi-am dorit sa am un strumf, nu ca sa aiba cine sa ma ajute la batranete ,ci pentru a iubi pe cineva neconditionat, a-l iubi doar pt ca exista.
l-am iubit din primul moment si pe masura ce trece timpul il iubesc din ce in ce mai mult,desi azi imi spun:nu il pot iubi mai mult de atat.maine mi se va parea ca azi l-am iubit mai putin.
restul a venit de la sine, din iubire:si rugaciunile facute cu disperare ca strumf sa traiasca, si cele 4 luni in care am simtit eu ca strumf venit prea devreme, nu e pregatit sa stea singurel,si am fost mama cangur, 24 din 24.apoi si noptile nedormite,ca el sa pape si sa creasca.
in momentele in care urla cel mai tare,cand in mod normal ar trebui sa ma enervez, mi-l tin in brate si ii spun cat de mult il iubesc.
sunt langa el, astept ca semnalul sa vina de la el.imi dezvaluie o lume frumoasa, lumea din sufletul lui,ma ia de mana si ma duce pe un drum nou:cel al descoperirii lui de catre sine insusi. e cea mai frumoasa si grea calatorie din viata mea,dar pentru asta mi l-am dorit,ca sa facem aceasta calatorie, acest drum in care eu sa ii fiu alaturi mereu,sa ii fiu si prieten si mama.il descopar pe zi ce trece si raman tot mai uimita, tot mai fermecata,e o poveste de iubire nesfarasita.
as vrea sa ii alung orice teama, sa ii spun ca e perfect si ca trebuie sa fie bun si tolerant cu cei din jurul lui.invatam sa fim asa zi de zi.
as vrea ca niciodata sa nu ii invadez spatiul sau calcand cu cizmele peste sentimentele lui, spunand autoritar:eu te-am facut!si, cel mai important, accept ca este o persoana distincta de mine care va avea visele si convingerile lui,pe care eu sunt datoare sa i le sprijin si nicidecum sa imi revars visele mele peste viata lui.abia astept sa mergem cat se poate de mult pe acest drum.
sper sa ii fiu un bun prieten, un bun sfatuitor ,sa il pot ajuta sa isi indrepte greselile si sa aceepte deopotriva infragerea si victoria.cam asta imi propun si cred.
da, cam asa vad eu un parinte bun.
adra_bell spune:
Un parinte bun ii ofera copilului aripi sa zboare si radacini la care sa se intoarca. Incearca sa-si creasca copilul cu empatie, dragostea e de la sine inteleasa, toti ne iubim copiii, ramane sa-i si incredintam de asta
anahadasa spune:
Imi doresc sa fiu un parinte bun, adica
- cel mai bun prieten al copiilor mei, persoana la care ei sa alerge cu drag si pt a-si impartasi bucuriile, dar si pentru a-si plange frustrarile,a cere indrumare si a invata sa fie oameni de caracter,
- un izvor de iubire si rabdare, adica mama care ii indruma, ii corecteaza si ajuta chiar daca asta presupune anumite restrictii, persoana care-i invata care-s adevaratele valori in viata,
- exemplu demn de urmat. Copilul va calca pe urmele parintelui, indiferent de prelegerile acestuia si un parinte bun va constientiza ca urmasii lui vor fi copia fidela a ceea ce este el astazi.
- un buchet de altruism, responsabilitate si sacrificiu, mai ales in primii ani ai vietii cand micutul e dependent de mama si toate nevoile, tabieturile acesteia trec pe planul doi...
si lista poate continua....
diuta_20 spune:
Sa fi calm,sa ai multa rabdare (observ mereu parinti care-si bat copiii si ii cearta la cea mai mica nazbatie,a educa un copil nu inseamna a-i arata cine-i seful),sa fi responsabil si sa comunici f mult cu copilul,sa fi prezent in viata lui.
vega_78 spune:
Un parinte bun este un om care procreeaza din iubire pentru partener si pentru lumea asta. Apoi un parinte bun, aduce pe lume suflete care sa creasca si sa devina oameni buni si apoi alti parinti buni.
De ce are nevoie un om pentru a fi un bun parinte? In primul rand de dragoste, apoi de toleranta si respect. Fara dragoste, nimic nu creste pe lumea asta. Fara toleranta e greu sa accepti ca ai tai copii pot fi diferiti de tine si pot alege sa nu mearga pe drumul pe care l-ai trasat (de la nastere, cei mici aleg sa fie cum nu te astepti tu ca parinte esuat. Si iti spui "imi trebuia un manual cu instructiuni de folosire"! Dupa ce ii accepti ca atare si incepi sa vezi ca poate ei, cei mici, stiu mai bine decat cartile, doctorii sau binevoitorii, ce au cu adevarat nevoie, lucrurile se simplifica). Iar respctul pe care il acorzi acestor mici si fragile fiinte este respectul pe care ti-l acorzi tie ca om.
Pe langa toate cele de mai sus, as adauga un ingredient care ne lipseste multora: timpul! Un bun parinte are nevoie de timp cu copiii sai, fiindca e o meserie care se invata.
Laura Ioana spune:
Sa fii alaturi de puiul tau, oricand, cu o vorba buna, o privire de incurajare, o portie de iubareala si pupaceala, cu sfaturi si indrumari la nevoie inseamna sa fii un parinte bun.
Pot sa spun?Imi doresc tare mult sa castig un set de carti caci simt ca mai am nevoie de cate-o indrumare, serios!
Serialbastre spune:
Un parinte bun e alaturi de copil intotdeauna, cu rabdare, intelegere si mult, mult tact.
ginye55 spune:
A fi parinte bun inseamna, in viziunea mea, sa oferi copilului dragostea ta neconditionata, sa fii alaturi de el si sa stie ca se poate baza pe tine in orice situatie, sa-i fii prieten, sa ii intelegi nevoile, sail indrumi fara sa-i impui punctul tau de vedere.