Luceafarul la 3 ani??

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

E clar ca are ceva abilitati fetita respectiva, la varsta aia invatat cu forta nu prea vad cum s-ar face. In alt clip tot pe YT aceeasi fetita la aceeasi varsta citeste binisor cuvinte destul de lungute. Intai literele una cate una apoi cuvantul intreg.... Bravo si pentru rabdarea parintilor ce s-au ocupat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Si totusi, sunt chiar curioasa.
Vi se pare ca este vreo diferenta intre aceasta fetita si Cleopatra Stratan?
Care, la 3 ani, era obligata sa sustina concentre in fata a sute de oameni?

Da, e o tampenie sa inveti un copil de 3 ani o poezie ca Luceafarul.
dar daca stie 20 de poezii e altceva? Credeti ca din alea 20 de poezii invata sau intelege ceva?

FI-mea stie o gramada de cantece si poezii de la gradinita. Insumeaza peste 98 de strofe. Nu o ajuta cu nimic. Ii dauneaza? E abuzata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Da, e o tampenie sa inveti un copil de 3 ani o poezie ca Luceafarul.
dar daca stie 20 de poezii e altceva? Credeti ca din alea 20 de poezii invata sau intelege ceva?

Da, cred ca daca invata 20 de poezii pentru copii sigur intelege mai multe decat daca memoreaza 98 de strofe pline de simboluri si cuvinte dificile, arhaice sau pur si simplu nepotrivite pentru un copil de 3
ani.

Si fac si o paralela, pentru exemplificare:

Catelusul schiop - Elena Farago

"Eu am numai trei picioare
Si de-abia ma misc: top, top!
Rad cand ma-ntalnesc copiii
Si ma cheama "cutu schiop".

Fratii mei ceilalti se joaca
Cu copii toti, dar eu
Nu pot alerga ca dansii,
Ca sunt schiop si cad mereu!

Si stau singur toata ziua
Si plang mult cand ma gandesc
Ca tot schiop voi fi de-acuma
Si tot trist am sa traiesc.

Si cand ma gandesc ce bine
M-as juca si eu acum,
Si-as latra si eu din poarta
La copii de pe drum!...

Cat sunt de frumosi copiii
Cei cuminti si cat de mult
Mi-ar placea sa stau cu dansii,
Sa ma joc si sa-i ascult!

Dar copiii rai la suflet
Sunt urati, precum e-acel
Care m-a schiopat pe mine,
Si nu-i pot iubi de fel...

M-a lovit din rautate
Cu o piatra in picior,
Si-am zacut si-am plans atata,
De credeam ca am sa mor...

Acum vine si-mi da zahar
Si ar vrea sa-mi fie bun
Si-as putea sa-l musc odata
De picior, sa ma razbun.

Dar il las asa, sa vada
Raul, ca un biet catel
Are inima mai buna
Decat a avut-o el. "

vs.
Luceafarul - Mihai Eminescu

Parea un tinar voievod
Cu par de aur moale,
Un vinat giulgi se-ncheie nod
Pe umerele goale.

Iar umbra fetei stravezii
E alba ca de ceara -
Un mort frumos cu ochii vii
Ce scānteie-n afara.

- "Din sfera mea venii cu greu
Ca sa-ti urmez chemarea,
Iar cerul este tatal meu
Si muma-mea e marea.

Ca īn camara ta sa vin,
Sa te privesc de-aproape,
Am coborit cu-al meu senin
Si m-am nascut din ape.

O, vin'! odorul meu nespus,
Si lumea ta o lasa;
Eu sunt luceafarul de sus,
Iar tu sa-mi fii mireasa.

Colo-n palate de margean
Te-oi duce veacuri multe,
Si toata lumea-n ocean
De tine o s-asculte."

- "O, esti frumos, cum numa-n vis
Un inger se arata,
Dara pe calea ce-ai deschis
N-oi merge niciodata;

Strain la vorba si la port,
Lucesti fara de viata,
Caci eu sunt vie, tu esti mort,
Si ochiul tau ma-ngheata."

Daca un copil, dupa memorarea voita sau impusa a unei poezii, nu poate sa redea mesajul poeziei cu cuvintele sale, sa spuna firul epic al intamplarii, liber sau cu intrebari ajutatoare, inseamna clar ca poezia initiala il depaseste. Ceea ce o face pe fetita din filmare orice, numai geniu nu. E un copil dulce si destept, insa Luceafarul e cu siguranta doar ambitia mamei.

* edit pt diacritice

Mergi la inceput

Julia, sunt de acord cu tine. E vorba aici de ambitia tampita a mamei, care vrea sa arate lumii intregi ce copil supradotat are.

Copila, intr-adevar are o memorie peste medie, dar e clar ca repeta papagaliceste ce a invatat-o mami sa spuna, pentru a primi recompensa, dupa caz, bobo sau parc.

Corect.

Oricum, fetita este extraordinar de docila, daca as pune-o eu pe fi-mea sa "faca frumos" la camera, nu ar iesi in niciun caz ca in filmuletul de pe youtube. In fine...

Dar ce parere ai despre Cleopatra?

Mergi la inceput

Apropo, poeziile Elenei Farago mi se pare prea triste pt un copil...
Pe mine, Gandacelul si acum ma intristeaza.

Mergi la inceput

Citat:

Dar ce parere ai despre Cleopatra?

Ma rezum la a spune ca fetita lui Stratan nu debordeaza de voce si talent.
Piesele tatalui m-am distrat pana la lacrimi, are spirit si talent cu carul, e mucalit, e in regula. De ce a adus-o pe Cleopatra in lumina reflectoarelor... ma depaseste. Poate altii inteleg mai multe decat mine, eu ma recunosc limitata.
Melodia aceea cu Ghita e haioasa, insa mesajul ei nu e chiar pentru copii.

Mergi la inceput

Citat:

Apropo, poeziile Elenei Farago mi se pare prea triste pt un copil...
Pe mine, Gandacelul si acum ma intristeaza.

Poeziile nu-s doar pentru a starni sentimente placute,ci si parere de rau, tristete, pentru ca este o morala in multe din ele, nu doar 'danga-langa,langa-danga, suna-n asfintit talanga '( /'si de la pasune, iaca/ tacticoasa vine vaca/ nu mai vrea sa umble creanga/vine-acasa, danga-langa' stiu si eu versuri, na ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Oh, a ajuns si la mine pe FB filmarea respectiva, share-uita cu mult entuziasm si comentarii de genul:"e geniala!!" "ea sigur isi va lua bacul!!" "felicitari parintilor!"
Rezumatul meu:
- rezulta ca mama aceea s-a "ocupat" de copil? Nu asa te ocupi de un copil de nici 3 ani! N-am avut rabdare sa ma uit la tot filmuletul in care bietul copil recita 98 de strofe cu scalambaielile "de rigoare"(pun pariu ca tot multitalentata de maica-sa i-o fi facut si regia) dar am vazut si un filmulet unde e pusa sa zica rugaciuni, cu alt scenariu aferent...
- cum e fetita? Isteata, cu o memorie mult peste medie, cu inteligenta lingvistica superioara dar zau ca asta nu e semn de "genialitate". Si in al doilea rand e f. docila si "usor manevrabila"...ia s-o fi priponit pe a mea intr-un scaun s-o pun la tortura 20 de minute...haoleeeeeu...deci fetita respectiva e foarte usor de dresat, va fi mandria multor profesori care asta apreciaza, memoria si docilitatea.
- cum e mama? aberanta! Sa ai asa o ambitie meschina sa pui copilul sa faca "ceva iesit din comun" doar asa, de mandrie, de "cine mi-s io"...n-as fi avut rabdarea asta (sa-i citesc doar copilei "Luceafarul", d'apoi sa o invat!!! sunt o ama care nu se ocupa de copil, shame on me:))) nici de stiam ca premiul e un milion de dolari...

Mergi la inceput

Piesele tatalui probabil ca nu faceau suficienti bani, de aceea eu consider ca si-a exploatat financiar fetita.

Mama din videoclip isi exploateaza fetita doar pentru orgoliul personal.
Sau, cine stie, poate vrea sa faca si ceva bani.

Langa-danga...ehe...

Eu o sa aman pentru putin mai tarziu morala din poeziile Elenei Farago.
3 ani mi se pare prea devreme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Eu continui sa cred ca fetita asta (ma refer la cea despre care e subiectul) nu e nici exploatata nici dresata sau docila. Si da, mama s-a ocupat de fetita. Sunt convinsa ca stie sa se joace si ca un copil de 3 ani pe langa faptul ca citeste. Daca un copil de 7 ani intra in scoala stiind sa citeasca inseamna ca s-au ocupat parintii dar daca unul de 3 stie inseamna ca nu s-au ocupat sau cum?! Eu cred ca ceea ce demonstreaza in clipuri e pe langa ceea ce face un copilas, nu e NUMAI ce stie ea sa faca. De la a invata un copil Luceafarul pana la abuz mie mi se pare cale lunga tare.
Acum eu vreu sa va adresez o intrebare: cum recunoasteti un copil care are niste capacitati (oricare ar fi ele) peste medie? Voi, din afara nu ca si parinti? Nu le recunoasteti pentru ca le promoveaza parintii sau presa si le incurajeaza?
De aia statul roman nu promoveaza geniile...pt ca daca apare unul si-l lauda parintele e considerat abuz. Mai urmeaza sa inchidem mama ca n-a lasat copilul sa se joace doar la nisip cu lopatica.

Mergi la inceput