Luceafarul la 3 ani??

Luceafarul la 3 ani?? | Autor: JuliaSM

Link direct la acest mesaj

Circula de cateva zile pe youtube si in spatiul blogurilor mamicesti un filmulet( de fapt, vreo cateva) in care o fetita de nici 3 ani recita Luceafarul, cu minim ajutor din partea mamei ei, care probabil a invatat-o si versurile, si exprimarea oarecum scenica pe ici, pe colo.
Acum parerile sunt impartite, unii spun c-o fi un mic geniu, altii ca e un mic-mare abuz asupra copilului si copilariei lui.
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I6MzdABnBVs" target="_blank">Aici poate fi vazut filmuletul. Dureaza 20 de minute, din care 19 minute sunt redarea celebrei poezii.
Daca aveti pareri la tema, va astept sa discutam cu placere, atat despre actiunea din filmulet, cat si despre activitatea de invatare-memorare text a copiilor prescolari. Cat e de benefica, cum si pana unde e necesar? De unde incepe 'prea mult'-ul?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Citat:
citat din mesajul lui JuliaSM

Circula de cateva zile pe youtube si in spatiul blogurilor mamicesti un filmulet( de fapt, vreo cateva) in care o fetita de nici 3 ani recita Luceafarul, cu minim ajutor din partea mamei ei, care probabil a invatat-o si versurile, si exprimarea oarecum scenica pe ici, pe colo.
Acum parerile sunt impartite, unii spun c-o fi un mic geniu, altii ca e un mic-mare abuz asupra copilului si copilariei lui.
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I6MzdABnBVs" target="_blank">Aici poate fi vazut filmuletul. Dureaza 20 de minute, din care 19 minute sunt redarea celebrei poezii.
Daca aveti pareri la tema, va astept sa discutam cu placere, atat despre actiunea din filmulet, cat si despre activitatea de invatare-memorare text a copiilor prescolari. Cat e de benefica, cum si pana unde e necesar? De unde incepe 'prea mult'-ul?

Acuma depinde cum s-a desfasurat procesul de invatare :), ca eu de exemplu, ii recitam fetei in fiecare seara luceafarul, pe post de poveste rimata. Ii citeam si alte povesti inainte, insa cand dadeam stingerea, luceafarul il auzea pe fundal pana adormea bustean. Asa ca daca l-as reciti cu scop de invatare de cateva ori, probail ca il va stii foarte bine. Copii au o mare capacitate de memorare am observat.

Cati copii la varsta de 3 ani, nu tin cartea de povesti in mana si spun povestea cuvant cu cuvant, ba mai dau si pagina cand trebuie :) de ai senzatia ca citesc...

Nu mi se pare nimic ciudat, in afara de dorinta mamei de a o face vedeta pe micuta si a posta filmulete pe youtube.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Exact Inbox.Doar invatare repetitiva si la aproape trei ani,in general,copiii vorbesc foarte bine si memoreza foarte usor.Nu e nimic extraordinar.E ceva firesc.
Edit;Evei nu i-a placut Luceafarul,ii place Scrisoarea III si La steaua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Julia,psihologul Evei mi-a spus asa,atunci cand m-am plans ca Eva nu stie si recunoaste cifrele decat pana la 10 si nu vrea sa invete cat e ora....

1.ca-s cazuta...
2.atata vreme cat invatarea si asimilarea se face in joaca si fara sa fortezi copilul,orice noutate e binevenita.Copiilor le place sa fie pusi la treaba.Sa invete nouati,sunt ca niste buretei de suflet,absorb cu sete orice noutate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

Hai sa nu minimalizam capacitatile fetitei.Doar nu vreti sa spuneti ca toti copiii de trei ani vor fi in stare sa memoreze "Luceafarul"!E clar ca fetita are niste abilitati iesite din comun.Iar parintii nu cred ca aveau cum so forteze sa invete...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

Ingerasul ala mic intreaba chiar la inceput "Da' bobo de ce n-ai adus?"... si "Ai adus bobo?" (sec 11), iar raspunsul mamei e "Shhhhhhhhhh...".

Eu ma bucur de poeziile alea inocente cu catei si buburuze, niciodata nu m-am gandit sa o invat altceva... si nici n-o voi face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Serialbastre spune:

Bucuria fetei de la sfarsit, cand spune ca se duce in parc, mie imi sugereaza ca filmarea nu a iesit din prima, s-ar putea sa fi fost nevoie de cateva duble .... ceea ce ma intristeaza.
Poate gresesc eu!

Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)

In bucataria mea

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Tristete mare sa vezi ca pentru bobo si jucat afara si rapacitatea mamei in a-i fi laudat odorul (mama ce castig!) sa fie tinut copilul in scaun ca sa citeasca Luceafarul.

Si mai e ceva: ce maretie a realizat cu chestia asta? Ii demonstreaza asta ca fetita va ajunge faimoasa (acu toti au faima aia de 5 minute, dar e trecatoare) si fericita automat! Fericirea nu tine de niste memorari mecanice la varste fragede, dar asta e, poate pe altii ii incanta chestia asta (mie imi aduce aminte a dresajul unui caine, adu-i lu'mamitica ziarul).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Mie mi se pare bizar ca fetita reda si alte notiuni ca pe o poezie, de exemplu atunci cand spune 'Nouazeci si opt de strofe'. Un copil care nu stie sa numere decat pana la 10-20 poate sa rosteasca 98, insa dincolo de asta nu e niciun suport logic.
Pe ai mei nu-i vad ca pe casete sau CD-uri ori hard disk-uri, sa tot salvez acolo versuri, cel putin nu vreau sa le impun eu asta.
Pe alt filmulet al aceleiasi mamici, pe youtube, o intreaba la un moment dat ce inseamna OZN. Apai ce-i trebuie copilului sa stie ce inseamna ozene? Macar de-ar sti si-ar pricepe, insa e o simpla functie de memorare-redare a unor notiuni.
Nu mai bine inveti pe copil poezii de Farago si de alti autori de texte pentru copii, daca tot vrei ca pruncul tau sa recite versuri? Macar sa se bucure si copilul acela de notiuni pe care le si pricepe, cand le memoreaza...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

N-a mavut rabdare sa vizionez pana la capat, doar 1 minut, doua.
Da, e bizar sa vezi un copil de 3 ani sa recita O poezie de 98 de strofe, asta daca a recitat- o pana la final.

Fi-mea stie vreo 3 strofe, pentru ca eu i-am cantat cat era bebelus , la culcare, aceasta poezie. Asta si Somnoroase pasarele. Nu i-am cantat-o ca sa o invat, ci pur si simplu pentru ca imi placea mie.

Fetita asta, din filmulet, totusi, nu mi se pare mai abuzata decat Cleopatra Stratan, care, la 3 ani canta pe scene si o tara taica-su peste tot ca sa isi faca el publicitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anouk3 spune:

Trist clipul.. Chiar si numai pentru faptul ca ingerasul ala de copil a stat 20 de minute tintuit in scaun ca sa spuna o chestie din care cu siguranta nu intelege nimic si care n-o sa-i foloseasca vreodata.

Mergi la inceput