Miserupismul copilului(2)
Raspunsuri - Pagina 5
saskia spune:
O stiti p-aia cu "un nebun arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o scoata". Asa si cu Selene, ea e un vampir energetic, are nevoie de atentie, multa atentie si atunci care e modul cel mai usor, popor mult, deci atentie gramada. Bingo: forumul.
Sa nu ziceti ca nu v-am zis.
Selene ti-a zis o fata, dar ai ignorat-o dupa regulile jocului tau (vedeti ca ea joaca jocul ala cu voi "yes, but") ca tu trebuie sa lucrezi la tine. N-are copilul nici o vina. Dar deh, il folosesti ca scuza sa te mai hiperventilezi pe aici. Sa stii ca unii mai si citesc si nu cad asa usor in plasa ta!(dati cautare pe google cu ego state si yes, but si o sa va ingroziti, are patternul clar de asa ceva).
Si cu asta am fugit, ca sare lumea empatica la greu sa o incurajeze in genul asta de joc toxic. Problema nu e ca scrie pe forum, so what...problema e ca ea persista in aceasta atitudine, de vreun an de cand scriu pe aici si probabil de mai mult de cand scrie ea pe aici.
portocalia spune:
saskia, m-ai facut curioasa si am cautat. foarte interesant, mai ales ca probabil toti jucam jocul asta, cand si cand. pun aici un fragment din wiki, pentru cine n-are timp sa caute:
Why Don't You/Yes But
The first such game theorized was Why don't you/Yes, but in which one player (White) would pose a problem as if seeking help, and the other player(s) (Black) would offer solutions (the "Why don't you?" suggestion). This game was noticed as many patients played it in therapy and psychiatry sessions, and inspired Berne to identify other interpersonal "games".
White would point out a flaw in every Black player's solution (the "Yes, but" response), until they all gave up in frustration. For example, if someone's life script was "to be hurt many times, and suffer and make others feel bad when I die" a game of "Why Don't You, Yes But" might proceed as follows:
White: I wish I could lose some weight.
Black: Why don't you join a gym?
White: Yes but, I can't afford the payments for a gym.
Black: Why don't you speed walk around your block after you get home from work?
White: Yes but, I don't dare walk alone in my neighborhood after dark.
Black: Why don't you take the stairs at work instead of the elevator?
White: Yes but, after my knee surgery, it hurts too much to walk that many flights of stairs.
Black: Why don't you change your diet?
White: Yes but, my stomach is sensitive and I can tolerate only certain foods.
"Why Don't You, Yes But" can proceed indefinitely, with any number of players in the Black role, until Black's imagination is exhausted, and she can think of no other solutions. At this point, White "wins" by having stumped Black. After a silent pause following Black's final suggestion, the game is often brought to a formal end by a third role, Green, who makes a comment such as, "It just goes to show how difficult it is to lose weight."
The secondary gain for White was that he could claim to have justified his problem as insoluble and thus avoid the hard work of internal change; and for Black, to either feel the frustrated martyr ("I was only trying to help") or a superior being, disrespected ("the patient was uncooperative").
Superficially, this game can resemble Adult to Adult interaction (people seeking information or advice), but more often, according to Berne, the game is played by White's helpless Child, and Black's lecturing Parent ego states.
sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Transactional_analysis#Why_Don.27t_You.2FYes_But
histamina spune:
selene,
uite aici o lista de bifat pe ziua de azi:
1.de gasit solutii pt formularul E112, copil grav bolnav.
2. de gasit hainute pt strumf nascut din flori, 4 persoane traiesc dintr-o pensie
3.de gasit hainute pt 4 strumfi cu tatal cu cancer ultima faza
4.de gasit hainute, incaltari pt 10 copii fara parinti,care nici ce sa manance nu au,dar muncesc fiecare cum poate,dupa varsta.
5. de ajutat prieten f grav bolnav, 30 de ani, afectiuni autoimune.merge zilnic la job.
6-10. personale
11.job, lucrari peste cap.
ce zici?
facem schimb?
acum chiar m-am enervat.sincer.
fata,e soare, e vara, esti tanara!
ca sa mananci si sa respiri nu ai nevoie de medicamente care costa 1,5 salarii minime pe ec.
esti sanatoasa.
ai copil sanatos.nu are nevoie de medicamente care costa 2 salarii minime pe ec ca el sa fie ok.
ai o pereche de brate cu care sa te acoperi in fiecare noapte.
ce Doamne iarta-ma nu e bine la tine in viata?
iertare celorlati.
Alizee spune:
Histamina, am o gramada de hainute si incaltaminte, ramase de la fii-mea. Cum fac sa le trimit. Si unde ?
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
histamina spune:
sarutmana
hai pe nike974@gmail.com
sau iti dau pm cu nr meu
sau,
pt familia de la sibiu, cu 4 strumfi,din care 2 fetite
iti pot da adresa fetei de la pro Vita care se ocupa de caz,daca nu vrei sa pun eu pachetul .
Alizee spune:
Ti-am trimis mesaj.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
histamina spune:
selene,
utilitatea acestui subiect pt mine:
cativa copilasi saraci si cu parinti bolnavi vor primi hainute.
pt asta iti multumesc
joklk spune:
Selene, traficuul mare si accesarile multe de la subiectul tau le facem noi, cei care tot scriem si vrem sa stim cum evolueaza problema voastra. Imbucurator e totusi ca din tot ce scriem unii invata ceva, unii gasesc lucruri care ii ajuta, unii chiar citesc. Dezamagitor e ca tu raspunzi doar la ceea ce vrei tu si cred ca si citesti doar ceea ce vrei tu.
Eu una nu vad ce as mai putea scrie aici pentru ca de subiectul initial am ajuns acum la un subiect demult dezbatut "neadaptarea la gradinita". Si in fara de asta am impresia acuta ca se scrie degeaba aici.