Motive de fugit din RO cu 10 picioare(2)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Erau legal,cu contract,pt numele lui Dumnezeu,nu intelegi?!Sunt atatia oameni care pleaca pt cativa ani,ce-ar trebui sa faca, sa stea acasa pt ca nu au rezidenta permanenta si drepturi depline?Uite caz concret,o familie ,prietenii nostri,au venit sa si-si faca doctoratul aici,pt 3 ani.Nu ,nu au rezidenta permanenta,dar pt cariera lor a fost un pas important sa poate lucra si invata intr-un centru universitar bun.Tu cand ai plecat ,ai avut din prima zi rezidenta permanenta?Ma indoiesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui tiusca

Si eu sunt curioasa de ce a fost situatia expusa de Bird intre un profesionist cu diploma care lucreaza legal(de parca nu exista si de cei care lucreaza ilegali)si un muncitor.Mie mi-a dat impresia ca ea cand vb de un muncitor in Spania(ca asta era exemplul),implicit acel muncitor lucreaza la negru si sta intr-un mediu nefavorabil lui.De unde analogia asta?Adica mi-ai pus in fata doua cazuri total opuse:un profesionist cu acte in regula si un muncitor care lucreaza ilegal.

Ma tot repet si devine obositor. Ca sa EMIGREZI, ca sa ai un statut legal, trebuie sa indeplinesti anumite conditii. In majoritatea tarilor trebuie sa ai o profesie cautata si sa dovedesti ca stii limba. Automat, indivizii care emigreaza sunt selectati, ei nu reprezinta majoritatea populatiei. Emigrantul tipic are studii universitare, vorbeste engleza macar daca nu si alta limba si are ceva experienta in domeniu profesional. Asta face ca emigrantul sa fie echipat mult mai bine pentru adaptarea la noua tara, la piata de munca, etc. Acest individ este vazut ca un castig pentru noua tara si pentru piata de munca locala.

In opozitie cu emigrantul, avem omul plecat la munca in strainatate, cel mai adesea ilegal. Acesta nu are neaparat studii universitare, nu are neaparat o meserie si probabil nici nu vorbeste limba tarii unde se duce. Este expus abuzurilor angajatorilor si este privit ca o pacoste in noua tara si e vazut ca cineva care distruge piata de munca de catre localnici.

Evident ca poti avea un profesionist plecat la munca ilegal, mult mai rar un muncitor EMIGRAT pentru ca trebuie sa indeplineasca conditiile de emigrare.
Citat:
Imi pare un pic a dramatizare.Sa stii ca noi aici avem sistem sanitar,chiar daca functioneaza mai mult decat anapoda,....

In sistemul sanitar din Romania eu nu as mai fi in viata...pentru mine e dramatic si al dracului de important.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Nici pe mine nu ma trec fiori cind ma gindesc la patria muma. Nici fiorii de groaza, nici de duiosie. Amintirile mele sunt in general legate de oameni, nu de locuri si cit ar fi de dragi, ele sunt doar trecut, prezentul e altul. Eu nu cred ca m-as mai putea reintegra in Romania. Nu cred ca as mai putea munci asa aberant si sapa ca viermele in piatra cum faceam acolo si cum se mai face inca in domeniul meu, cred ca nu as mai putea sa ma adaptez nesimtirii si mitocaniei, nu as putea sa nu mai vad mizeria si rahatii de pe strazi si as fi permanent terorizata de caini, hoti de buzunare si mitocani care iti striga toate actele sexuale pe care ti le-ar face, nu as mai putea conduce fara sa imi creasca tensiunea (era sa mor intr-un accident care intr-o tara normala nu s-ar fi produs niciodata) etc. Sunt lucruri pe care o data detasat nu poti sa nu le vezi. Prima oara cind am fost in Bucuresti cu sotul, am vrut sa il duc pe aleea amintirilor, prin locurile studentiei mele, sa ii arat Laptaria, cinemateca, Casandra, institutul etc. Ei bine mi-au dat lacrimile cind am vazut cit de mare era discrepanta dintre amintirile mele si ce vedeam.

Si uite asa, desi amintirile mele nu contin rahati si gropi, cind ajung acolo numai in gropi dau si doar in rahati calc, fiindca am uitat sa ma feresc de ei cu gratie si sa ii ignor ca si cum nu ar exista.

Pe de alta parte, tarile in care am trait nu sunt nici ele perfecte. Doar ca aici nu se discuta despre motive de fugit din Canada sau din Germania cu 10 picioare. Ca in Canada iarna tine 6 luni, legumele nu au gust si daca vrei sa mergi pe jos la cumparaturi trebuie sa iti planifici citeva ore de mers, ca sunt gindaci in blocuri si multe altele se balanseaza cu faptul ca este o lume calma, zimbitoare, mai putin discriminatoare, entuziasta si prietenoasa si ca aici vei fi ajutat de un total stranger, nu e envoie sa fie roman de-al tau. In Germania sigur, oamenii sunt mai reci, mai neprietenosi, limba e grea si cutumele de otel, serviciile plroaste si birocratii niste idioti plictisiti, dar nu urla nimeni obscenitati dupa tine pe strada, e curat, se respecta regulile de circulatie si astfel poti circula cu 220 km/h daca asta vrei, poti trai decent fara sa iti faci griji ca nu ai sa platesti curentul si oamenii sunt onesti si se tin de cuvint in general.

Sunt pozitive si negative peste tot si intrebarea este pe care le poti accepta? Si faptul ca vad rahatii de caine din Bucuresti nubinseamna ca nu ii vad si pe cei din Germania.
Diferenta e ca daca in Germania ma adresez politicos neamtului proprietar al rahatului, ala se simte si il ridica, in Romania pune cainele pe mine daca e Pitbull sau insultata artistic in 2000 de cuvinte fara sa se repete.

Pentru mine insa, un motiv foarte puternic de plecat acum ar fi ce se intimpla pe scena politica. Paine si circ. Sau circ fara paine. Combinat cu faptul ca nu as putea supravietui din munca mea acolo fara sa imi compromit etica pesonala si profesionala.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui jenn
Erau legal,cu contract,pt numele lui Dumnezeu,nu intelegi?!

Aveau un contract pe termen scurt. Aia nu este o 'situatie'.

Citat:
Sunt atatia oameni care pleaca pt cativa ani,ce-ar trebui sa faca, sa stea acasa pt ca nu au rezidenta permanenta si drepturi depline?

Discutia era alta. Ce incerc eu sa explic este ca viata si senntimentele fata de noua tara sunt diferite in functie de situatia individului. Daca esti rezident cu toate drepturile ai o imagine mult diferita fata de un ilegal sau cineva cu o situatie nesigura. Tisina incerca sa ma convinga ca daca prietenii ei care au muncit in Spania s-au intors cu sufletul rupt de dorul Romaniei, aceasta situatie se aplica tuturor emigrantilor.

Citat:
Tu cand ai plecat ,ai avut din prima zi rezidenta permanenta?

Absolut. Am avut rezidenta permanenta cand m-am dat jos din avion. Am avut drept de munca, drept la asistenta medicala, am avut alocatie pentru copii, scoala pentru copii, acces la scoala pentru mine, etc. Dupa 2 ani am primit cetatenia.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tiusca spune:

Fratele meu,care a lucrat legal atat in Portugalia ,cat si in Spania,muncitor fiind in constructii,cu acte legale..subliniez,s-a intors dupa ani in Romania fara sa denigreze nici tarile in care a stat 8 ani de zile si fara sa denigreze nici tara in care a revenit.Nu a revenit de dor,nu am afirmat asta,a revenit pentru ca a vrut sa-si faca aici o alta situatie alaturi de familie extinsa.E adevarat,nu este nici profesionist si nu are nici diploma,ca altfel venea cu alte viziuni,nu-i asa Bird?Cat despre problema ta de sanatate..multa sanatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Doamnele care locuiesc in Romania nu fac decit sa se vaite, pe diverse motive:
- pe trotuar nu poti sa mergi cu caruciorul ca e plin de masini si rahati de ciine
- in parc nu poti sa te joci ca e plin de fumatori, coji de seminte si aceeasi rahati de ciine si mizerie.
- locul de parcare iti este ocupat
- masina iti este zgiriata de un vecin binevitor
- pretul afisat pe raft nu e la fel la casa de marcat
- la doctori spaga, de fapt se incepe cu educatoarea
- etc.......

Vin cei care au plecat si indraznesc sa zica ceva .......atunci sa vezi cum sar doamnele de fund in sus ... si sustin cit de bine e in Romania.

Mergi la inceput

Citat:

Fratele meu,care a lucrat legal atat in Portugalia ,cat si in Spania,muncitor fiind in constructii,cu acte legale..subliniez,s-a intors dupa ani in Romania fara sa denigreze nici tarile in care a stat 8 ani de zile si fara sa denigreze nici tara in care a revenit.Nu a revenit de dor,nu am afirmat asta,a revenit pentru ca a vrut sa-si faca aici o alta situatie alaturi de familie extinsa.E adevarat,nu este nici profesionist si nu are nici diploma,ca altfel venea cu alte viziuni,nu-i asa Bird?Cat despre problema ta de sanatate..multa sanatate.

Ce intelegi tu prin denigrare? Ca am spus ca sistemul de sanatate e la pamant, ca ivatamantul e la pamant, etc? Pai asta ai spus si tu. Ce anume ti se pare tie denigrare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Citat:

Fratele meu,care a lucrat legal atat in Portugalia ,cat si in Spania,muncitor fiind in constructii,cu acte legale..subliniez,s-a intors dupa ani in Romania fara sa denigreze nici tarile in care a

Tiusca, una este sa muncesti intr-un birou cu AC si alta este sa tragi pe santier....chiar legal.

Fratele tau (banuiesc) ca face parte din categoria "trag tare, string bani si ma intorc acasa" .........multi fac parte din categoria.......muncesc, dar ma si bucur de viata.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ab5174

Citat:

Fratele meu,care a lucrat legal atat in Portugalia ,cat si in Spania,muncitor fiind in constructii,cu acte legale..subliniez,s-a intors dupa ani in Romania fara sa denigreze nici tarile in care a

Tiusca, una este sa muncesti intr-un birou cu AC si alta este sa tragi pe santier....chiar legal.

Fratele tau (banuiesc) ca face parte din categoria "trag tare, string bani si ma intorc acasa" .........multi fac parte din categoria.......muncesc, dar ma si bucur de viata.

Avea fratele rezidenta permanenta in vreuna din tarile in care a lucrat? A avut familia (nevasta, copii) cu el sau i-a lasat in Romania?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tiusca spune:

Cum se schimba parerea unui om atunci cand are rezidenta permanenta?Eu am zis ca a muncit 8 ani de zile in strainatate,nu a strans nicun ban pentru ca nu asta a fost obiectivul lui(nu avea nici familie nici copii,familia si-a intemeiat-o aici).Nu a zis nimic de rau nici de tarile in care a lucrat nici de tara in care a revenit.
Mi-e greu sa cred ca cineva munceste pe santier,in constructii cu AC.Cineva trebuie sa faca si treaba asta,nu-i asa?sau aveti vreo problema cu oamenii care fac munca de jos?credeti ca au o viziune mai inferioara asupra calitatii vetii?Care parte nu s-a inteles?Am zis ca exista oameni care au stat in diferite tari ,pe fiecare le-a acceptat cu bune si rele si nu si-a exprimat asa opinii ferme de genul:"spaniolii sunt galagiosi,ci a zis ceva de genul"spaniolii sunt galagiosi,dar stiu sa se distreze".Ori eu in postarile voastre nu am vazut decat aspectele negative,nimic de bine.Asa-i?

Mergi la inceput