Motive de fugit din RO cu 10 picioare(2)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad

Citat:
Orice job e un start extraordinar, aici conteaza foarte mult ca ai muncit ceva inainte, orice. Chiar si gunoier, care e problema?

Nu e o problema ca e copilul gunoier sau vinzator dar poate deveni o problema cind efortul pe care il face il impiedica sa invete asa cum o facea inainte de a avea job si cind banii cistigati devin mai tentanti decit a te duce la scoala. Si se intimpla asta foarte des in rindurile tinerilor.

Si fiica mea a aplicat la joburi de vinzatoare cind a implinit 16 ani asa cum au facut toti colegii ei. Intre timp aplicase la un after school program pentru adolescenti si a fost chemata la interviu si acceptata. Problema era ca plateau jumatate din cit ar fii primit ca vinzatoare insa ceea ce a facut in cadrul acelui program i-a deschis niste perspective de nebanuit pentru ea atunci.

Cunosc multi tineri care odata ce au inceput sa lucreze si sa prinda gustul banilor incep sa lase scoala pe locul doi pentru ca nu toti pot sa faca fata si sa invete si sa lucreze si sa se distreze.
De exemplu are o prietena care a gasit un job de bona pentru o familie cu situatie materiala foarte buna. Primeste un salariu pe care il ai dupa 10 ani de experienta cu bachelor si master. La inceput s-a dus part time ca sa poata merge la cursuri( e la college) apoi a devenit din ce in ce mai tentant si a mai taiat din clase. Acum cica face pauza de la scoala ca nu mai face fata cu amindoua.

Cred ca e important sa iti ajuti copilul sa isi stabileasca obiectivele de viitor. Daca nu vrea sa mearga la college e chiar bine ca poate lucra de la 16 ani si poate incepe sa practice o meserie mai repede. Sunt multi care nu s-au dus la college, au inceput sa lucreze la McD si au ajuns la 20 de ani si ceva manageri si sa cistige mai bine ca un absolvent de facultate. Dar daca vrea scoala si mai ales una serioasa, trebuie sa inteleaga ca numarul de perechi de blugi pe care ii cumpara in plus acum va fii absolut nerelevant mai incolo si ca orice cariera bazata pe scoala presupune sacrificii de timp si materiale.

Si cred ca asta e valabil si pentru emigranti. Sunt emigranti care asa cum am mai zis muncesc ce pot ca nu au alta alternativa si trebuie sa isi creasca copiii dar sunt si emigranti care muncesc joburi naspa pentru ca vor mai mult sau la fel ca si vecinul ACUM si nu peste 10 ani. E o chestiune de alegere personala.

Armina, draga mea, parca mi-ai citit gandurile ... eu nu inteleg mandria asta de a avea copil de 16 ani care sterge mesele la restaurant ...

Eu mi-as dori ca la 16 ani, copii mei, in vacanta, sa faca un sport organizat la un nivel cat mai performant, sa se duca in diverse tabere (stiintifice, sportive, de indemanare), sa se duca in diverse cluburi de teatru, de dans, de cercetare (?) ... exista atat de multe posibilitati in ziua de azi, bani sa ai ... cu alte cuvinte sa aibe activitati, in diverse domenii care sa le excite curiozitatea, cunostintele si inteligenta. Eu sunt dispusa, in masura posibilitatilor fireste, sa sponsorizez aceste activitati versus varianta de a-i pune pe ei sa vanda haine intr-un magazin sau sa fie baby-sitter. In afara de banii personali de buzunar si de riscurile expuse de Armina mai sus, eu nu vad nici un beneficiu in a munci joburi din asta de rahat de la 16 ani. Beneficiul este al companiilor, care profita mult mai mult decat profita adolescentii - pozitia aia de gunoier merita a fi lasata unui om amarat care trebuie sa-si intretina singur viata si ar trebui pusa presiune pe companie sa plateasca pozitia aia astfel incat sa asigure un trai decent. Un "trai" am spus, nu numai bani de buzunar, asa cum se multumesc adolescentii sa aiba ...

Noi avem in companie "interns" care sunt platiti absolut nimic dar obtin credte la college - ce fac aici ? Baga in dosare, trag la xerox, trimit posta, deschid posta, cand sunt evenimente din astea mari ajuta la partea organizatorica si in rest dorm pe birouri atunci cand nu butoneaza pe telefon - ce invata din aceast job de vara ? Nimic ... Singura care beneficiaza este compania, respectiv noi, care 1 an de zile nu bagam nimic in dosare asteptand cu interes sa vina tinerii sa ne dezgroape din hartii si sa ne faca ordine in sertare.

Asta este ceea ce vad eu in jur - sigur ca daca ascultati anunturi date de companiile care vor tineri la munca, o sa auziti numai cuvinet mari "ii responsabilieaza", "capata experienta", "ii pregateste pentru viata" ... etc, etc, etc. Bullshit ...

Nu elimin insa complet posibilitatea ca copiii mei sa munceasca de la 16 ani - pentru ca trebuie sa mearga cu valul si cu sociateatea in care sunt educati. Dar eu, ca parinte nu o sa incurajez asta, cu atat mai putin o sa fiu mandra de ei ... o sa incerc sa ii directionez spre alte activitati si sper sa am resurse financiare care sa imi sustina planurile. Si daca o sa ne ceara la college dovada ca a invartit burgeri la McD, atunci o sa-i trimit si acolo, ce sa fac ?...

>>>Continuare

Mergi la inceput