Motive de fugit din RO cu 10 picioare(2)
Raspunsuri - Pagina 19
mihaela_s spune:
Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, poate chiar deloc. Daca ai sa cauti dupa job-uri pentru medici in Suedia, vei gasi numai pentru specialisti.
Ei nu cauta rezidenti, pentru ca nu au de ce. Nu exista suficiente locuri pentru absolventii din Suedia, unde mai pui ca deja incep sa iasa absolventi suedezi care se scolesc la medicina in Polonia, Ungaria si Romania...Rezidentii trebuie sa isi caute loc, singuri, aici nu se da examen. Aplica pentru job-uri de rezident, scoase pe piata suedeza, nu internationala. Dar daca sunt mai multi care cauta pe acelasi loc, se merge pe interviu, CV, calificative...exact ca pentru orice job. Iar pentru asta, trebuie sa stii suedeza. Ceea ce e foarte greu pentru cineva din afara. Nu neg ca nu exista medici rezidenti veniti din alte tari, dar e foarte greu. Atata tot.
mihaela_s spune:
Da, emigrarea exista de cand lumea. Suedezii au emigrat in masa intre 1850-1910 in SUA. Erau saraci, iar America (asa era pe vremea aceea) era tara fagaduintei. Am vazut un film in legatura cu asta, poate aveti ocazia sa il vedeti: www.imdb.com/title/tt0067919/" target="_blank">Emigrantii si www.imdb.com/title/tt0069035/" target="_blank">continuarea. Trairile acelor oameni se aseamana foarte bine cu trairile noastre. In plus, ei nu aveau drum de intoarcere...
Faptul ca acum din tarile foste comuniste se emigreaza masiv, e urmare a faptului ca am fost atatia ani "inchisi". Romania a primit drept de munca in UE si nu in toate tarile, abia dupa ce a intrat in uniune, in 2007. Deci de 5 ani! 5 ani! E foarte putin ca sa existe un echilibru in gandirea romanilor, unde e mai bine, unde sa plece...
Ideal ar fi ca tinerii sa inceapa sa isi caute de lucru in tarile in care le e permis. Sa mearga singuri, sa vada cum e sa traiesti intr-o tara straina pe picioarele tale. Sa cunoasca societatea din diferite tari, mentalitatile oamenilor, viata de zi cu zi. Si atunci sunt sigura ca mult mai multi ar vorbi frumos despre Romania. Si s-ar intoarce cu experiente frumoase din alte tari, dorind sa traiasca mai departe in Ro sau nu, dar ar face-o in cunostinta de cauza. Sa poata munci si in Ro, sa poata face comparatie. Cel putin asa vad eu lucrurile, dar pentru cei tineri.
Numai ca in Ro e rusinos sa mergi in strainatate sa muncesti peste vara (tanar fiind) la un restaurant, la un bar, la o piscina, pe un santier, la cules capsuni, you name it! Mai cred ca la aceasta mentalitate trebuie lucrat. Tinerii din lumea intreaga merg in alte tari sa lucreze peste vara, e o experienta extraordinara si de neinlocuit.
In calatoriile noastre, am intalnit in Norvegia, la o cabana intr-un varf de munte unde se ajunge doar pe jos dupa un drum de 3 km, doi tineri polonezi. Vorbeau numai engleza si lucrau acolo...era un mic motel si un restaurant pe care ei doi, timp de 2-3 luni il aveau in grija. Job de vara. Si nu sunt singurii...anul acesta am gasit cercetatori in biologie marina din Spania, Argentina, Croatia, Taiwan lucrand peste vara intr-un capat de lume. Am colegi la facultate care inainte sa se apuce de asta, au muncit cativa ani in Australia, SUA, UK...ca barmani, baby-sitteri, la hoteluri...nu i-am auzit vorbind urat de Suedia, nu de aceea au plecat, ci pentru experienta lor personala. Eu sunt invidioasa pe ei, mi-as fi dorit sa am si eu sansa asta.
Da, si suedezii pleaca sa traiasca in alte tari. Dar multi, majoritatea pleaca stiind ce gasesc acolo unde se duc, pentru ca au avut sansa sa poata lucra acolo. O parte vor sa se intoarca, merg pe contracte de cativa ani, o parte nu...e in firea omului si nu a romanului sa doreasca asta...
pur si simplu...
Hobby
calator de profesie
XIO spune:
Eu am scris la raspuns o tara : Germania, si am adaugat 'si apte tari din EU', fara sa le mentionez, ca nu am lista la mine.
Dat fiind faptul ca am terminat medicina impreuna cu cateva sute de colegi, stiu despre ce vorbesc.
Dintre sutele mele de colegi au plecat extrem de multi prin alte tari.
De la spitalul in care am lucrat a plecat o fata in Suedia, ea fiind rezidenta, si a ramas acolo, pe gineco, un coleg tot rezodent a plecat in Germania, termina rezidentiatul acolo, se intoarce in tara sa isi dea specialitatea si se reintoarce in Germania sa lucreze, un medic specialist a plecat in Suedia dar el nu si-a gasit de lucru, un alt coleg a plecat in Irlanda.
Cand pleci in Germania spre exemplu poti pleca din Ro ca si proaspat absolvent si evident incepi rezidentiatul in Grmania, poti pleca pentru a-ti continua rezidentiatul in Germania si cand il termini te intorci in Romania sa iti dai specialitatea, sau poti face rezidentiatul in Germania si ti se recunosc stagiile facute in Romania in cazul in care faci ceva inrudit sau aceeasi specialitate.
Poti pleca in Irlanda si in Franta unde esti rezident si faci rotatii ca in Romania, poti pleca in uk pe post de medic de garda, unde ti se cer minimum 2 sau 3 ani de experienta.
Cand te angajezi undeva in Germania si Elvetia (o fi la fel si in altele), exista perioada de proba de care spun, in care daca nu te integrezi, poti pleca si spitalul te poate concedia fara nici cea mai mica problema.
Sunt mai multe forumuri in care scriu medici plecati prin alte tari, se pot afla detalii si de acolo.
In unele landuri din Germania spre exemplu, se da examen medical atunci cand depui actele pt. Approbation ca sa lucrezi ca si medic. Nu e mare lucru, e vorba de nivelul de limba si de capacitatea medicului de a-i explica pacientului procedurile, de a face anamneza samd.
La Suedia, Norvegia, Danemarca, nu ma bag, ca nu stiu. Stiu doar de cele 2 cazuri scrise mai sus.
jenn spune:
Sper ca citeste si bird partea cu"" doar in Ro e rusinos sa mergi in strainatate sa muncesti pste vara",asta vroiam sa spun si eu in postarile anterioare.Migratia pe piata muncii e o constanta a Europei unite,in contrast cu America sau Australia.E un mod de a face ceva util ,de a cunoaste mentalitati noi,chiar daca financiar nu o fi grozav.Poate ca sa ai un contract pe termen scurt nu e vazut de unii ca fiind o realizare,dar eu spun ca iti ofera sansa de a vedea concret cum merg lucrurile in alta parte,de a invata lucruri noi.Mai bine sa vii la 18 ani pt 3 luni au pair in Olanda,decat la 30 fara sa stii nimic despre tara si mai ales fara drept de munca.(cum e acum,de ex)Forumul romanilor de aici e plin de anunturi si intrebari din partea celor veniti dupa 2007 care nu au drept de munca si deci sanse minuscule sa-si gaseasca implinirea .
danasonia spune:
eu am aproape 60 de ani si din fericire,chiar la varsta asta,am sansa sa plec din Romania. Ma bucur ca multi considera ca se poate trai aici,mie mi-a ajuns si am sa va spun de ce:
-am fost noi colonizati de tigani si nu invers,ma explic:copiii,chiar cei mai mici vorbesc vulgar,precum tiganii,considerandu-se moderni,ce sa zic de oamenii maturi;asa zisa muzica-maneaua-a ajuns preferata romanilor;se fura la orice nivel;nu avem maniere si bun simt in nimic
-am avut de aface cu sistemul sanitar romanesc,mi-am pierdut sotul,doctor si el,umilit de comportamentul colegilor sai
-ce s-a intamplat in ultimele 2 saptamani in politica mi-a pus capac,toti romanii vor avea de suferit,culmea e ca multi nu realizeaza,ba ii mai si aproba pe cei aflati acum la putere,nu credeam ca poate fi mai rau,uite ca se poate.
Nu am si nu am avut probleme financiare,dar nu asta conteaza.
parpalak spune:
Motivu' unshpe:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=168205
Edit: scuze, picioru' unshpe am vrut sa spun.
Amonar spune:
Da, este o chestie rusinea asta de a-ti lasa copilul sa munceasca pt bani, la adolescenta, bineinteles. Am intalnit mentalitatea asta si la o cunostinta din Iran, care gandea tot asa. Era foarte indignata ca adolescentii olandezi lucreaza deja de la 15 sau 16 ani pt bani. Ca parintii nu le dau bani si nu ii sustin financiar.
Unul dinte joburile sotului pe vremea universitatii a fost, gunoier. El a avut de ales intre a lucra ca sezonier intr-o fabrica sau afara 'la aer liber' ca gunoier. A ales varianta cu áerul liber. Asta nu i-a afectat cariera sau personalitatea, primeste acum pe ora cat primesc altii pe o zi de munca. El a zis ca pt el a fost 'distractie'.
mihaela_s spune:
Da, sunt convinsa ca mentalitatea asta nu e numai romaneasca, eu cu ea m-am confruntat, de aceea nu am putut sa ma refer si la alte popoare.
Si aici lucreaza tinerii din anul in care implinesc 16 ani, e legal.
Cea mare a mea lucreaza din aprilie la MacDonalds si va lucra cat va dori. Implineste 16 ani in noiembrie. A fost dorinta ei, eu am incurajat-o. A depus vreo 30 de CV-uri pe la magazine, cafenele, etc si singurii care au chemat-o la interviu au fost cei de la Mac. A fost in culmea fericirii cand a primit raspunsul pozitiv, a fost un interviu in toata regula, cu intrebari specifice: de ce crezi ca esti persoana potrivita sa lucrezi la noi, etc. Eu nici nu eram acasa in ziua interviului sa o pregatesc, a mers asa, fara nicio pregatire prealabila. Insa a mai citit ea pe net ce si cum e cu un interviu, se pare ca a mers bine :).
Acum e job de vara, in timpul anului lucreaza cate o zi pe saptamana dupa scoala si o sambata sau o duminica, 3-4 ore. Vara lucreaza mai mult, dar nu in fiecare zi si max. 5-6 ore. Ea sta la casa si mai merge si in sala, sa curete mesele. Ii place tare mult sa lucreze, sa fie folositoaere si s-a schimbat mult, stie ca are banii ei si vrea sa economiseasca :). Orice job e un start extraordinar, aici conteaza foarte mult ca ai muncit ceva inainte, orice. Chiar si gunoier, care e problema?
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai Ca nenea Maxwell de ex nu vine sa-ti spuna ca in State leadershipul e mai leadership fiindca a pornit de la biserici reformate si a preluat lumea corporatista. Vine sa-ti vorbeasca despre people skills, despre caracteristici generale internationale, motivare, high performance behaviours si alte lucruri care suna bine da' raman fara pasaport la granita. Se aplica in mod egal indiferent de natie cata vreme stai in tara ta :) Cuvintele sunt harta mintii. |
Din pacate este la fel si in Europa, Centrala si de Est. Culoarea pasaportului este prim determinant al beneficiilor si recunoasterii profesionale. Si iti mai si fura munca si o trec pe numele lor.
Anyway, deci daca vreau un downsize... e ok sa plec?
viviana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui parpalak Motivu' unshpe: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=168205 Edit: scuze, picioru' unshpe am vrut sa spun. |
Nu are nicio legatura cu situatia reala din Romania.
Astfel de cazuri se intalnesc peste tot in lume. E de ajuns sa te uiti la Animal Planet si sa te "ingrozesti" de cati oameni isi bat joc de animale.
Singura diferenta este ca in multe alte tari functioneaza brici solutiile legale de pedepsire.
Dar cum am mai spus suntem pe drumul cel bun.
Nu poti cere Romaniei sa faca in cativa ani ani ceea ce altii au realizat 30 ani.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi