Democratie sau lovitura de stat?
Raspunsuri - Pagina 3
Lali spune:
Eu sunt de parere ca nu atat fiecare hotarare pe rand este neconstitutionala, dar graba de a modifica intr-o saptamana legi, hotarari si persoane este departe de spiritul Constitutiei si al legii.
Daca va uitati pe tot ce critica ziarele straine asta este pana la urma indignarea lor, faptul ca, in cateva zile au fost modificate legi esentiale pentru o democratie cu un singur scop: demiterea lui Basescu. Chiar daca gasesc o urma de legalitate si constitutionalitate in forma, in fond este foarte grav ce se intampla. Legile au forma si fond.
Legile importante, cum sunt cele care privesc Curtea Constitutionala, referendumul, regulamentele Camerelor, Avocatul Poporului, Monitorul Oficial ar trebui modificate in timp, dupa dezbateri publice si pentru a servi, conjugat pe termen lung democratiei din tara. Modificarea lor in pripa pentru un scop politic pe termen scurt este inacceptabila, dupa parerea mea.
Si acum despre demiterea Presedintelui. Eu cred ca trebuie sa ramana o procedura greoaie, indiferent despre ce presedinte vorbim. Exista momente in care factorii politici iau masuri nepopulare, exista momente de criza, de forta majora, etc. Sanctiunea pentru aceste masuri nepopulare este votul la expirarea mandatului.
Demiterea in timpul mandatului trebuie sa ramana o masura exceptionala, luata dupa fapte exceptionale, gen tradare, fapte penale, incalcari grave ale legilor. Altfel nu este decat un instrument politic care genereaza conflicte si instabilitate.
Toti restul politicienilor alesi beneficiaza de acest lucru, in afara de presedinte. Parlamentarii, primarii, consilierii locali, etc. sunt demisi in caz de condamnari penale, de incompatibilitate si nu in caz de schimbare a majoritatii acolo unde activeaza. Mandatele sunt scurte, de 4 sau 5 ani tocmai pentru ca votul popular sa-i taxeze pe cei care fac greseli.
De aceea eu nu sunt de acord cu noua lege a referendumului, chiar daca in aparenta principiul este: noi te-am facut, noi te omoram, corect! Demiterea presedintelui in funtie este o procedura exceptionala, transformata acum in procedura ordinara.
La fel de greu este, spre exemplu sa dizolvi parlamentul, care este din nou ales. Cum ar fi ca si acele legi sa fie modificate si sa fie la cheremul unora sa-i trimita pe alesi acasa de cate ori ceva nu ne convine.
Care este pentru demiterea chiulangiilor din Parlament (si aici nu ma refer la Crinutul, chiulul a deveni pandemic) ? Parlament care a blocat ani de-a randul orice initiativa legislativa, pentru ca puteau, care s-a jucat cu majoritatea de cand a inceput mandatul, care a acoperit penalii dintre ei, care accepta votul la doua, trei, patru maini si numaratul la fel ?
Eu una, cu toate astea nu sunt de acord cu demiterea inainte de alegeri.
ela_04 spune:
Sunt perfect de acord cu o singura mica precizare ...
Suntem Republica semiprezidentiala asta presupune ca puterea Parlam este mai mare decat cea a presedintelui.
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Sunt perfect de acord cu o singura mica precizare ... Suntem Republica semiprezidentiala asta presupune ca puterea Parlam este mai mare decat cea a presedintelui. |
Instinctiv iti raspund ca nu, atunci eram republica parlamentara. Suntem semiprezidentiala tocmai pentru ca, cele doua puteri sunt in echilibru.
glimmer spune:
Apropo de definitia loviturii de stat pe care o dadea cineva, totusi cum a preluat USL puterea ? Parca in urma unei motiuni de cenzura. Adica un act perfect democratic si valabil. Desigur, asta nu s-ar fi intamplat daca am avea politicieni adevarati. Dar nu avem, deci se poate intampla orice, adica grupuri sau indivizi actioneaza dupa cum le dicteaza propriul interes, fara principii, morala sau alte vorbe mari. Cum s-a mentinut si PDL la putere? Tot prin astfel de oameni, s-a vazut clar acum. Asta inseamna o putere subreda.
Deci, parerea mea este ca preluarea puterii de catre USL nu a fost lovitura de stat.
Ce a urmat dupa preluarea puterii, insa, a fost o serie de abuzuri, fara indoiala. Cu care majoritatea din Parlament a fost de acord. S-au creat precedente periculoase care probabil ne vor costa. Suspendarea presedintelui e undeva la granita, pentru ca nici ea nu se producea fara votul parlamentarilor. Deci, ajungem tot la clasa politica de proasta calitate, cei pe care ii votam, ca sa ne facem datoria de cetateni.
catrinik spune:
A da.... preluarea puterii nu a fost lovitura de stat.
Ce a urmat dupa insa, da.
Si e de inteles daca ne uitam care e procentajul de penali din parlament.
ela_04 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali [quote]citat din mesajul lui ela_04 Sunt perfect de acord cu o singura mica precizare ... Suntem Republica semiprezidentiala asta presupune ca puterea Parlam este mai mare decat cea a presedintelui. |
Instinctiv iti raspund ca nu, atunci eram republica parlamentara. Suntem semiprezidentiala tocmai pentru ca, cele doua puteri sunt in echilibru.
[/quote
Tot instinctiv zic ca daca eram rep. parlm. presedintele era ales de parlament iar rolul lui exclusiv decorativ.
Asa are si el ceva atributii si un rol destul de activ sau nu in functie de propria alegere.
Eu nu prea vad un echilibru...sau cel putin e unul f firav. Pt mine puterea e clar la parlm.
pacat ca atunci cand ii alegem pe acestia nu suntem mai atenti.
Lali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ela_04
Instinctiv iti raspund ca nu, atunci eram republica parlamentara. Suntem semiprezidentiala tocmai pentru ca, cele doua puteri sunt in echilibru. [/quote Tot instinctiv zic ca daca eram rep. parlm. presedintele era ales de parlament iar rolul lui exclusiv decorativ. Asa are si el ceva atributii si un rol destul de activ sau nu in functie de propria alegere. Eu nu prea vad un echilibru...sau cel putin e unul f firav. Pt mine puterea e clar la parlm. pacat ca atunci cand ii alegem pe acestia nu suntem mai atenti. |
Eu zic ca este destul de neclar. Cred ca, atunci cand s-a rescris Constitutia dupa 89, intentia a fost de a pune in echilibru si control reciproc puterile statului tocmai pentru a nu se putea ajunge la derapaje. In acel moment parea o solutie buna pentru ca veneam dupa o dictatura. Acum, la atatia ani dupa momentul respectiv dezbaterea ar trebui reluata si transata.
Din pacate Basescu a propus aceasta tema in primul lui mandat dar nu a avut nici un ecou.
Poate un alt politician ar putea relua tema si genera ceva bun.
ela_04 spune:
Citat: |
Din pacate Basescu a propus aceasta tema in primul lui mandat dar nu a avut nici un ecou. |
Daca vroia cu adevarat pana acum se realiza...asa doar de vorbit...probabil ca vor mai vorbi multi...
Base si-a ales singur rolul de presedinte jucator... acum incepe sa se planga de reguliile jocului pt care nu a facut nimic...
A fost bine cand a iesit la tv si a taiat salariile si a crescut tva-ul pt as proteja propriul partid dar acum cand poporul s-a saturat numai e bine...
trebuiea sa se gandeasca la consecinte. de fapt le stia. dar si le-a asumat imbatat de popularitate si putere... a vrut el sa faca ceva cu ponta dar din nefericire asta avea alte planuri... naspa dar in viata mai apare si neprevazutul...
e ca si cum eu acum m-as plange de casa cumparata dar nu fac nimic sa o schimb... isi merita soarta!
olympia spune:
Curtea a decis ieri ca ordonanta care-i limita atributiunile e neconstitutionala. Numai ca publicarea deciziei in monitorul oficial e intarziata (poate pana pe 29 iulie) tocmai pentru a ramane limitate aceste atributiuni, impiedicand-o astfel sa se pronunte pe anumite chestiuni. Ordonanta cu pricina a fost publicata imediat ce a emis-o guvernul, decizia curtii care-o invalideaza vad ca are de asteptat.
Poate se hotaraste USL daca tine sau nu cont de CCR, ba i-a facut pe judecatori politruci si a limitat puterea, ca intr-o lovitura de stat, ba zice ca respecta curtea si deciziile ei... pardon, unele decizii, mai exact cele care-i convin.
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roxy portocalia urat mesajul tau.As zice ca doar cei probasescu au drepturi , exact precum cel ales de ei.Dar din care s-a vazut CCR nu a " tras-o" nimanui, cu morcov sau nu.Dar asa cum ai scris tu in mesaj, asta de fapt e stilul de actiune a lui Basescu, dar timpul se cam intoarce si sa nu ajunga sa i-o " traga " si lui cineva...pe aceeasi cale .Adica cu armele lui.El oricum le-a tras-o la care a vrut egal prieten sau dusman... iar in ce priveste propaganda usl...vad in contra propaganda probasescu e la cote maxime, toti sunt pe baricade....Iar cand scrie cate unu raslet un mesaj contra, cum se reped asupra lui .Pacat ca de fapt cu totii suferim de pe urma deciziilor celor de la putere, nu ei. |
draga mea, tu mai ai vreun dubiu ca ce se intampla acum in romania e altceva decat tras la gioale in cel mai bazic mod? daca esti asa idealista, te priveste, vezi sa nu fii iar dezamagita.
de la mine se vede ca toti si-o trag orbeste unul altuia si decat sa ma las cuprinsa de disperare, aleg sa ma amuz. dar na, imi permit. cu ocazia asta am luat decizia ca nu ma mai intorc in Ro, desi cochetasem cu ideea recent.